۱۳۹۲ خرداد ۲, پنجشنبه

بیست وهشتمین نامه ی محمد نوری زاد به رهبری

به نام خدایی که “خیر” آفرید
سلام به محضرحضرت آیت الله خامنه ای
رهبرگرامی جمهوری اسلامی ایران
زمان گذشت و گذشت و ما همگی پیر شدیم. و اکنون، اگر که به پشت سر بنگریم، ردپای اطوار خود را بر سر و روی شهرها و روستاها و نسلهای انقلاب خواهیم یافت. شرمگنانه می گویم: آنچه که با اینهمه بگیر و ببند و هیاهو بجای گذارده ایم، چیز دندان گیری که نیست، آزاردهنده نیز هست. ما از همه چیز و همه کس برای بالابردنِ قلعه ی ماندگاری خود ملات ساخته ایم. از مردم، از خدا، از همه چیز. امروز بصورت ظاهر، قلعه ی ما برقرار است اما کمتر کسی از خدا و مردم سراغ می گیرد. بدنبال همین بوده اید آیا؟
کمتر از یک ماه به روز انتخابات مانده است. این روزها اگر از بلندای همان قلعه به جامعه بنگرید، یک غولِ قلچماق خواهید دید که در همه جا پرسه می زند و به صورت مردم آب دهان می اندازد. این غولِ قلچماق: بلاتکلیفی است. و شما ای بزرگوار، جامعه ای بلاتکلیف بارآورده اید. چه کسی نمی داند در این کشور پهناور، هرکسی هرسنگی که برمی دارد و هرسنگی که بجای می نهد، ابتدا باید به قلعه ی بلند شما بنگرد و از شما اجازه بگیرد. این فرهنگ “آقا اجازه” همان است که شما را به التذاذ درمی اندازد. چرا نگویم شما لذت می برید از این که همه ی سرنخ ها به قلعه ی مبارکتان وصل است. بله ای بزرگوار، مردمِ بی اراده و بلاتکلیف اینگونه متولد می شوند. درست بهمین شکل و شمایلی که شما در این بیست و چهارسال رهبریِ خویش عمل کرده اید.
خدای خوب آنگاه که جناب آدم را خلق کرد و قدر و قیمت و فهم و برتری او را به فرشتگان نشان داد، به او “اختیار” عطا فرمود. چرا که “خیر” او را در همین اختیار می دید. و جناب شما همان اختیار را از میلیونها آدمی زاده وا ستانده اید. خدا انسان های دور و دراز تاریخ را صاحب اختیار امور خود رقم زد و شما انسانهای این روزگار را کودک و رشد نایافته تفسیر فرموده اید.
خدا برای هدایت بشر پیامبرانی گسیل فرمود و به همه ی پیامبرانش فهماند که: سربه سرِ این بشر مگذارید. تنها و تنها راه درست را به او نشان بدهید و بگذرید. که اگر این بشر تمایل داشت بشما می گرود و اگر نه او را رها کنید و با او دست به یقه مشوید. و پیامبران، به اطاعت دست برچشم نهادند و قرنهای قرن همین کردند. شما اما هنوز از گرد راه نرسیده، به اسم خدا و به اسم پیامبران، مخاطبان خود را به بد و خوب تقسیم بستید و برای خوب های مطلوب خود فرصت و و برای بدها شلاق و مرگ و زندان و دربدری تجویز فرمودید.
تربیت مردم در بلاتکلیفی، محصول سالهای دراز رهبری شماست. چند وقت دیگر ما به روز سرنوشت ساز انتخابات می رسیم. اما نه که با این بلاتکلیفیِ هماره، باید به مردم هیچ نفهم ایران گوشزد شود تا همگی بدانند و آگاه باشند که لقمه نانی اگر می خورند به صدقه سری عنایات جضرت شماست، چشمها همچنان به قلعه ی مألوف شما دوخته مانده و کسی را یارای قدم برداشتن نیست. همه با چشم و دهان گشوده و لب و لوچه ی آویزان به قلعه ی شما می نگرند تا مگر از پنجره ای سر بیرون آورید و برای مردم دست تکان بدهید و تکلیفشان را مشخص فرمایید. در سایر کشورها، از یک سال مانده به روز انتخابات، کل کشور در تب و تاب گزینش فرد یا افراد کارآمد به جنب و جوش درمی افتد، ما اما تا بیخ روز انتخابات هنوز معطل و منگ و بی اختیار شما مانده ایم.
اخم و خشم شما باعث شد که در این ملک، نخبگی به خاک بنشیند و پخمگی برفراز آید. بهمین خاطر است که اکنون – در سی و چهار سالگی انقلاب – معدل و عصاره ی فهم و درک و دانشِ همه ی داوطلبانی که برای جایگاه ریاست جمهوری دورخیز کرده اند، بکارِ اداره ی یک کارخانه و دانشگاهِ چهل سال پیش نمی آید، چه برسد به این که رشته های اداره ی یک کشور بُهت زده را در دست بگیرند.
بی پرده بگویم: اگرامروز کسانی چون شیخ حسن روحانی وشیخ علی فلاحیان وشیخ مصطفی پورمحمدی جرأت یافته اند به سمت ریسمان ریاست جمهوری دست درازکنند، نه بخاطرلیاقت ها وبایستگی های فراوانی است که اینان دارند ودیگران ندارند، نخیر، بل به این خاطراست که اینان ودیگرانی چون اینان درگردونه ی پخمگان اطراف خود، خود را یک سروگردن برتریافته اند. ومطمئن شده اند که جناب شما درگزینش میان دونفری که یکی کاردان وکارشناس وجهان فهم وپاکنهاد ووطن پرست اما نمازنخوان است، ودیگری که هیچ نفهم وکم خرد وضایع کننده ی سرمایه ها واعتبارهاست اما نمازبخوان، گرایش حتمی تان به دومی است. اگرچه با گزینش دومی کشور بخاک بنشیند وسرمایه هایش تباه شود. این شاخصِ نمازوحجاب آقاجان چه ها که نکرده با این کشوربخت برگشته!
من با اطمینان می گویم که سرداران شما درآن قلعه ی مألوف، برای خلق “حماسه ی سیاسیِ” مورد نظر جناب شما، برنامه های متنوعی خلق کرده اند. وگرنه مردمی که بخش قابل توجهی ازاستعداد وهویتشان پخش وپلا شده وخودشان زخم خورده اند وشخصیتشان تحقیرشده وعزیزانشان زندانی، مگرچه نسبتی با حماسه واینجورالفاظ شعاری وبدون پشتوانه دارند؟ حماسه ای اگرباشد، درسال هشتادوهشت رخ داد وبا مهندسی جناب آقا مجتبای شما تباه شد ورفت. اکنون به کدامین انگیزه وکشش قراراست حماسه ای دیگرعلَم شود؟ جزهمان هیاهوهای صداوسیماییِ مکرر،ودروغ پردازی های فریبکارانه وخائنانه اش.
شاید یکی ازاساسی ترین سناریوهایی که درآن قلعه طراحی ونوشته شده وبموقع نیزتوسط برادران دینی ما به جان جامعه درخواهد افتاد، ایجاد بلواهای طراحی شده والبته کنترل شده ازیکسوی است، واز دیگر سوی: بها دادن به صورتِ صوریِ قانون، وفصل الخطابیِ خودِ حضرتعالی دربزنگاه بلاتکلیفیِ ساختگی باشد. درآن بلوا شما مرتب مردم وداوطبان سرگشته را به قانون ارجاع خواهید داد وآنان را به آرامش دعوت خواهید فرمود. اما کدام قانون؟ همان که مسیرِمعبرش اززیرپای قلعه ی مألوف شما می گذرد.
وقتی ازسه ماه پیش به این سوی، وزیراطلاعات شما ازبلوا وآشوبِ اهالی فتنه درروزهای منتهی به انتخابات خبرمی دهد، وسرداران پف کرده ازمال حرام برای همان اهالی خط ونشان امنیتی می کشند، بدیهی است که بروز بلوا، آنهم با هنرمندی شعبون بی مخ های دستاموز می تواند نقطه ی عطف همان سناریویی باشد که قراراست عملیاتی شود.
شما نیک می دانید که اگرانگشت تأیید برهر داوطلب ریاست جمهوری بگذارید، بخش وسیعی از مردم روی ازاو برمی گردانند وبه دیگری رأی خواهند داد. بله، شما این را نیک می دانید. ونیک ترمی دانید که گذرگاه رأی مردم، وزارت کشوراست. وزارت کشوری که چشم به پنجره ی قلعه ی مألوف شما دارد. ومی تواند براحتی رأی ها که نه، بل عاطفه ها وفهم ها وآدمها را جابجا کند. بی آنکه مزاحمی وناظری برچند وچون این جابجایی ها نظارت داشته باشد.
درروزهای پیش وپس انتخابات، بروز بلوا توسط شعبون بی مخ هایی که به لباس فتنه گران درآمده اند، پای شما را بمیان خواهد کشاند. وشما، دریک سخنرانی وبیانیه، بساط انتخابات را برخواهید چید، وانتخاب رییس جمهوررا به اراده ی نمایندگان مجلس خواهید سپرد. کدام نمایندگان؟ همانها که پیشاپیش وبفرموده، برای رد صلاحیت این وتأیید آن دورخیزکرده اند وجزبع بعی محزون، صدایی ازحنجره های مفلوکشان بیرون نمی خزد. اینجاست که این مجلس واین نمایندگان، درست همانی را برتخت خواهند نشاند که اراده ی جناب شما با اوست.
شاید بفرمایید: این، توهمی بیش نیست. که من می گویم: قرارنیست سخن سالها پیشِ شما درکرمانشاه، که درآنجا باب انتخاباتِ پارلمانی را واگشودید، به دوردستهای تاریخ احاله شود. شما بذری افشانده اید که ثمرش را درمحدوده ی همین چند وقت باقیمانده ازعمرشریفتان بربچینید. نه این که رهبران بعدیِ شما به پیشنهاد شما داخل شوند. پس، انتخابات پارلمانی زمانی موضوعیت پیدا می کند که بسترمناسب ومخصوص بخود داشته باشد. این بستررا همان غولِ قلچماق یا شعبون بی مخ هایی فراهم می کنند که خود جناب شما به آنان خط داده اید تا خشم ها وانرژی های خود را برای روزهای خاص ذخیره کنند.
سخن پایانیِ من هدیه ای است به جناب شما:
همانگونه که خدای خوب به پیامبرانش آموخت که سربه سرِ این بشرلجوج وصاحب اختیارمگذارند، شما نیز تن به مقدرات مردمی بسپارید. خود را کناربکشید تا مردم خود به انتخاب هرکه بدو مایلند اقدام کنند. ویا اگرخیری دراین انتخابات نمی بینند، ازخیرحماسه واینجورچیزها بگذرند. مطمئناً دراین کنارکشیدنِ شما، هم برای شما خیرتدارک دیده شده وهم برای مردمی که بصورت ظاهروقانوناً باید صاحب اختیارباشند ونیستند. والسلام
با احترام و ادب: محمد نوری زاد
سی ام اردیبهشت سال نود و دو

توصیه های انتخاباتی جواد لاریجانی: عکس فتوژنیک نگیرید، حرف فضایی نزنید

جواد لاریجانی که هر از گاهی با اظهارات عجیب و غریبش توجه محافل خبری را به خود جلب می کند، اما گفته است: کسی که رئیس جمهور می شود حرفهای عجیب و غریب و فضایی نزند.
حامی احمدی نژاد در انتخابات پیشین هنوز بر این باور است که دولت کارهای بزرگی کرده است و می گوید: خدمات بزرگ دولت نباید با این مسائل حاشیه ای زیر سوال برود.
این برادر لاریجانی ها که هنوز به تخلفات زمین های اطراف ورامینش رسیدگی نشده، گفته است: نامزدها باید زحمت بکشند و در مورد مسائل اصلی حرف بزنند و کار خوب صداوسیما این است که کار پوستر چاپ کردن را دارد بی اثر می کند.نامزدها دنبال عکس فوتوژنیک و پوستر نباشند مانکن که نمی‌خواهیم انتخاب کنیم.
به گزارش جام جم آنلاین محمدجواد لاریجانی شب گذشته در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد و تاثیر آن بر معادلات منطقه ای و بین المللی، آینده سیاسی و اقتصادی کشور و… سخن گفت.
جواد لاریجانی که معتقد است ایران می تواند الگوی حقوق بشر برای جهان باشد، این بار گفته است که دموکراسی در ایران بسیار ریشه دار شده است که از نظر معیارهای حقوق بشری بزرگترین دستاورد است.
لاریجانی افزود:امروز وظیفه دولت و رئیس جمهور این است که با تمام توان درمقابل هرگونه تنش معیشتی هوشیار باشد.
وی بدون اشاره به حمایت احمدی نژاد از یک کاندیداافزود: رئیس جمهور نباید دل مشغولی داشته باشد که کسی که مورد علاقه او بوده اسمش درآمده یا درنیامده است.
لاریجانی که پیشتر احمدی نژاد را به عنوان ناجی وارد عرصه سیاسی کرده بود، می گوید: یک فردی را می خواهیم انتخاب کنیم که مسائل اصولی را بداند.هر کس که می خواهد به عنوان منجی بیاید باید یک ضربدر کلی روی آن بکشیم.

سردار صنیع خانی: اگرهاشمی صلاحیت ندارد، چه کسی صلاحیت دارد؟/ او جاودانه تاریخ کشور است

سردار علی صنیع خانی در یادداشتی در خصوص رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی نوشته است که اگر او صلاحیت ندارد چه کسی صلاحیت دارد؟ البته جایگاه ریاست جمهوری برای او جایگاه و مقامی نیست و اگر نبود ارزش خدمت به مردم و ادای تکلیف برای حفظ نظام، او هم می‌گفت ارزشش از لنگه گیوه فرسوده کمتر است. او خود را عرضه کرد و با این عرضه کردن چه تایید بشود، چه نشود، چه رییس‌جمهور بشود و چه نشود، او جاودانه تاریخ این کشور و اسلام خواهد شد و نسل‌های آینده هیچ‌گاه او را فراموش نخواهند کرد و به بزرگی از او خواهند کرد.
به گزارش کلمه، سردار صنیع خانی در این نوشته شرط حماسه سازی این است که با رفع نگرانی از آنانی که پس از انتخابات ۸۸ به این نتیجه رسیده‌اند نقشی در ایفای سرنوشت کشور ندارند، زمینه بیشترین حضور را فراهم آوریم.
هفته گذشته نیز این سردار جبهه و جنگ با انتقاد از تهاجمات گسترده علیه هاشمی از مدعیان ولایت پذیری پرسیده بود: این‌که او چرا آمد؟!! او آمد تا به چه برسد؟ قبول مسئولیت ریاست‌جمهوری برای کسی که ۸۰سال عمر را با همه فرازونشیب‌ها و نا‌ملایمت‌ها پشت سر گذاشته؛ حالا می‌خواهد به چه چیزی برسد و آن هم در این وانفسا و مشکلات فرارو.
سید علی صنیع خانی، برادر سیدمحمد و سیدحسن صنیع خانی از بانیان سپاه با انتقاد از رد صلاحیت هاشمی نوشته است: آقای هاشمی‌رفسنجانی، در این شرایط سخت با احساس تکلیفی که کرد، وارد صحنه انتخابات شد؛ کم نبوده و نیستند ناصحانی که ایشان را از پذیرفتن این بار سنگین در این شرایط حاد با دوستانی ناهمراه در این سال‌های پایانی عمر منع می‌کردند. او برای این‌که بار دیگر به اثبات رساند که در راه اسلام و وطن باید از جان و آبرو گذشت. پا به عرصه انتخابات گذاشت تا دینش را به مردم ادا کند،شور و شوقی در دل جمع کثیری از دلسوزان نظام و مردم وارد کرد و رونق انتخابات را نوید‌بخش گردید.
متن این نوشته به شرح زیر است:
اولین روزهای ماه رمضان در سال ۸۴ بود. به دکتر دهقان که در آن زمان رییس بنیاد شهید بود پیشنهاد کردم، امسال مناسب است به‌جای شرکت در افطاری از‌ما‌بهترون دیداری از والدین شهدا و جانبازان داشته باشیم. او پذیرفت و گویا در انتظار چنین پیشنهادی بود. در یکی از آن شب‌ها توفیق دیدار پدر شهید محمد نیک‌پور برایمان‌ حاصل شد.
آن عارف وارسته که توشه‌ها از مصاحبت شیخ رجبعلی خیاط برداشته بود، در آن شب بهره‌ها از مصاحبتش بردیم. از آن جمله فرمودند: آقای دهقان من تا قبل از شهادت محمد، احساس حقارت می‌کردم و با سرافکندگی با پدران شهدا و در مراسم تشییع شهدا شرکت می‌کردم تا این‌که محمد به شهادت رسید، او مرا سربلند کرد که البته او تنها این‌گونه نبود و هرگز فراموش نمی‌کنم فرموده آن مادر بزرگوار دو شهید را به فرزند ارشدش که «علی هرگاه صدای غرش عملیات بلند می‌شود و شماها در جبهه حضور ندارید، غمناک می‌شوم.»
روزگاری را پشت سرگذاشتیم که گاهی در یک روز یکصد شهید را فقط در جنوب شهر تهران تشییع کردیم و فراموش نمی‌کنیم تشییع سیصد شهید در اصفهان و یکصد شهید در نجف‌آباد را در یک روز. تشییع همان و هجوم به سوی جبهه‌ها همان، مردم همان مردمند و بر سر اصولشان پابرجا و ثابت‌قدم. ولی ما را چه شده و با این مردم چه کرده‌ایم که حالا اگر شهیدی از آن‌ها در عملیاتی می‌گیریم در بازگوکردن چگونگی و کجایی آن ناگزیر از مراعات ملاحظاتی هستیم؟ آن روزها پدر شهید نیک‌پورها و پدران شهدا سرافراز و امروز از عملکرد من و تو با مشاهده وضع معیشتی مردم از یک طرف و رواج فحشا و منکرات و بیکاری و سست‌شدن پیوندهای زناشویی و رشد طلاق در جامعه… سرافکنده‌اند و حالا ما به‌جای پرداختن به دغدغه‌های صاحبان اصلی نظام، بر طبل تفرق و جدایی می‌کوبیم.
قرار است حماسه سیاسی ایجاد کنیم و با این حماسه، حماسه دیگری را که بقای نظام متکی به آن است، ایجاد کنیم که لا معاش‌له لا معادله. قرار است به خواسته رهبری جامه عمل بپوشانیم و قدرت جمهوری اسلامی را با انتخاباتی پر شور به نمایش جهانی گذاریم. در این شرایط باید با رفع نگرانی از آنانی که پس از انتخابات ۸۸ به این نتیجه رسیده‌اند نقشی در ایفای سرنوشت کشور ندارند، زمینه بیشترین حضور را فراهم آوریم و قاعدتا همه باید در این مسیر گام برداریم و صد البته آنانی که داعیه‌دار قرابت با رهبری هستند، تکلیفی بس سنگین دارند که البته عملکردشان غیر از این را نشان می‌دهد!! آقای هاشمی‌رفسنجانی، در این شرایط سخت با احساس تکلیفی که کرد، وارد صحنه انتخابات شد؛ کم نبوده و نیستند ناصحانی که ایشان را از پذیرفتن این بار سنگین در این شرایط حاد با دوستانی ناهمراه در این سال‌های پایانی عمر منع می‌کردند. او برای این‌که بار دیگر به اثبات رساند که در راه اسلام و وطن باید از جان و آبرو گذشت. پا به عرصه انتخابات گذاشت تا دینش را به مردم ادا کند،شور و شوقی در دل جمع کثیری از دلسوزان نظام و مردم وارد کرد و رونق انتخابات را نوید‌بخش گردید.
ما هاشمی را که می‌تواند زمینه‌ساز حماسه سیاسی شود از مدت‌ها قبل درصدد بودیم از صحنه خارج کنیم؛ القا این‌که او رایی ندارد و با استناد به گفته‌های ضدانقلاب خارج‌نشین، درصدد اثبات مدعای خود برآمدیم. «اگر هاشمی بخواهد بیاید رای بیاورد، رای قشر سرمایه‌دار را می‌آورد، قشر فقیر به او رای نمی‌‌دهند.»
و بدتر از این القای این‌که واقعه انتخابات ۸۸ دوباره پیاده خواهد شد.
«من به قبر پدرم بخندم که رای بدهم. به رای من و شما نیست.»
«مردم برای هاشمی نمی‌ریزن تو خیابون، چند سال دارن نقشه‌ می‌کشن چطور ما رو بریزن تو خیابون، تحریم گسترده نشون می‌ده شعور مردم را.» این جملات که توسط کیهان منتشر می‌شود برای امیدوارکنندگی مردم و حضور اکثریتی است و یا غیر آن و در این روز‌ها بحث صلاحیت‌نداشتن را مطرح می‌کنند. اگر او صلاحیت ندارد چه کسی صلاحیت دارد؟ البته جایگاه ریاست جمهوری برای او جایگاه و مقامی نیست و اگر نبود ارزش خدمت به مردم و ادای تکلیف برای حفظ نظام، او هم می‌گفت ارزشش از لنگه گیوه فرسوده کمتر است. او خود را عرضه کرد و با این عرضه کردن چه تایید بشود، چه نشود، چه رییس‌جمهور بشود و چه نشود، او جاودانه تاریخ این کشور و اسلام خواهد شد و نسل‌های آینده هیچ‌گاه او را فراموش نخواهند کرد و به بزرگی از او یاد خواهند کرد.
خنک آن قمار‌بازی که به باخت هرچه بودش / بنماند هیچش الا هوس قمار دیگر

کناره گیری عارف از انتخابات

کلمه- محمد کیانوش راد:
گفته اند، عشقیِ بزرگ تر از آن نیست که شخص، زندگی اش را به خاطر یارانش فدا کند. هاشمی زندگی، سوابق و آبرویش را برای مردم به میدان آورد. بدون شک، تصمیمات و اقدامات هاشمی، مثل هر سیاستمداری در طول حیات سیاسی اش خالی از اشتباه و انتقاد نبوده و نیست، اما هاشمی در اقدامی فداکارانه، برای مردم و در کنار مردم از همه چیز خود گذشت و نامی ماندگار در تاریخ معاصر ایران از خود به یادگار گذاشت. مردی در کنار مردم.
رد صلاحیت هاشمی، آخرین امید ها به اصلاح امور کشور را متزلزل تر از پیش ساخت. روزهای سخت، نگران کننده و پرمشقتی در انتظار مردم ایران است. راه شوای نگهبان، راه نادیده گرفتن رای و خواست مردم و نفی فصل پنجم قانون اساسی یعنی حق حاکمیت ملت و قوای ناشی از آن است. شورای نگهبان بارها با انگیزه های سیاسی و همچون یک حزب سیاسی با چینش و مهندسی در انتخابات، رای ملت را نادیده گرفته است. شورای نگهبان خود را قیم مردمدانسته و قبل از مردم تصمیم گرفته است. استبداد استبداد است و البته استبداد دینی از استبداد غیر دینی بدتر و ویران گرتر.
سید عبدالرحمن کواکبی متفکر دین مدار ضد استبدادی سوری در کتاب “طبایع الاستبداد” خویش، بخوبی این مساله را مورد واکاوی قرار داده است. او تنها آگاهی و بالا بردن سطح شعور دینی و سیاسی مردم را عامل جلوگیری از سوء استفاده از دین برای توجیه استبداد می دانست. امروز جای مطهری خالی است که، آن گونه که در کتاب “علل گرایش به مادیگری” گفته بود، توضیح دهد که: “درفلسفه اجتماعی اسلام، نتیجه اعتقاد به خدا پذیرش حکومت مطلقه فردی نیست و مفاهیم دینی مساوی با اختناق اجتماعی نیست … و پر واضح است که چنین روشی، جز گریزاندن افراد از دین و سوق دادن ایشان بسوی ماتریالیسم و ضدیت با مذهب و خدا و هر چه رنگ خدائی دارد محصولی نخواهد داشت”.
مطهری از دین، آزادی و کسانی چون مصباح و جنتی و یزدی با دین، استبداد و خشنونت را توجیه می کنند. اگر نادیده گرفتن خواست و رای مردم در تعیینِ سرنوشتِ خویش استبداد نیست پس چه نامی می توان بر آن نهاد؟ شورای نگهبان روح قانون را نادیده و قانون را بهانه بی قانونی خودکرده است  کلمه حق یراد به الباطل.
از نظر جناح راست و شورای نگهبان، و حزبِ قدرت مداران، سن هاشمی مساله اصلی نبوده و نیست، مساله اصلی آنان هراس از شکل گیری مجدد ابراز عقیده و نقد در جامعه است .آنان می دانند که در فضای انتخابات، حداقل می توان، اندک سخنی گفت، اما هر گونه سخنِ انتقادیِ غیر کلیشه ای از نظر محافظه کاران، یعنی براندازی نظام. آنان بخوبی دریافتند که از نظر مردم، رقابت هاشمی با احمدی نژاد یا جلیلی یا هیچکس دیگر نیست. رقابت هاشمی بر سر شیوه مدیریت کلان کشوراست. رقابتی که یک سر آن رهبری و سر دیگر آن هاشمی است. و این مساله در یک نظام اسلامی و دموکراتیک، نه امری غیر شرعی و نه امری غیر قانونی است، بلکه امری ضروری، راهبردی و راهگشاست، که تنها با روشی آرام در فرایندی انتخاباتی قابل تشخیص و حصول و فصل الخطاب تمامی اختلافات است.
به گفته رابین درکتاب دیکتاتوری های مدرن: “اگر پادشاه خود لخت و بی لباس باشد – (اشاره به لباس خیالی پادشاه که خیاط زیرک از ترس شاه به او گفت تنها حلال زادگان تو را لخت می بینند. در واقع شاه لخت بود و لباس خیالی بر تن، اما از آن پس، هیچکس ادعا نمی کرد که شاه لباسی بر تن ندارد. و اگر حقیقت را می گفت، زنازاده محسوب می شد.) – آن هم زمانی که مشکلات رژیم و توطئه ها چشم گیر و واضح اند، تنها راه این است که مخالفین را باید از ابراز نظر بازداشت. در شرائط نابسامان کشور که جناح راست هیچ توجیهی برای دفاع از عملکردِ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتا فرهنگی دولت به اصطلاح پاکِوامام زمانی خود نمی یابد، در این وضعیت، برای آنان، دادنِ اجازه و فرصت برای ابراز عقیده و نقد، اشتباهی دهشتناک برای جریان حاکم خواهد بود. آنها بخوبی می دانند که حذف هاشمی برای آنان هزینه ای جبران ناپذیرخواهد داشت، اما هزینه آن هرچه باشد، از هزینه بازگشت اصلاح طلبان به مدار مدیریت کشور بیشتر نخواهد بود. برای بسیاری ازاصول گرایان، اصلاحات اساسا و ذاتا به عنوان یک تهدید امنیتی شمرده می شود. از نظر آنان اصلاحات نام دیگر براندازی قانونی است.
شاید ماکیاولی راست گفته باشد که، “در جهان انجام هیچ کاری و رویاروئی با هیچ پدیده ای به سختی و خطرناکی اصلاحات و تغییر رویه های جاری نیست”. هاشمی قرار بود به سیاست ها و رویه های جاری که کشور را با بحران های متعدد سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، و بین المللی روبرو کرده است پایان دهد و این البته خوشایند کسانی که تمام قد از دولت او حمایت نمودند و سرمایه های انسانی کشور و منابع ملی را در راه دفاع از او قربانی کرده اند، گران تمام می شد.
حالا هاشمی راحذف کرده اند و به مردم می گویند کاندیدای اصلاح طلبان هم دکتر عارف است. و این یعنی حضور همه سلائق و جریانات سیاسی در انتخابات و انتخابات ایران را نه تنها آزاد، که فراتر از دموکراسی های دنیا معرفی می کنند.
در این میان پس از نیامدن خاتمی و حذف غیر قانونی هاشمی، کنشِ اصلاح طلبان روشن است؛ اما دکتر عارف در برابر این بی داد و بی عدالتیِ روشن تر از آفتاب چه موضعی خواهد داشت؟ و اگر با ادامه حضور در انتخابات و به فرض محال، اگر رای بیاورد – که نه می آورد و نه می گذارند – می خواهد چه کند؟ در شرایطی که امروز عارف را از ارتباط با اصلاح طلبان منع می کنند، آیا فردا اجازه استفاده از برنامه ها و نیروهای اصلاح طلب را به او خواهند داد؟ آیا فردا روز او می تواند نظامیان را از حوزه اقتصاد و سیاست به پادگان ها برگرداند؟ آیا او می تواند در سیاست خارجی کشور تعدیلی در جهت بهبود روابط بین المللی ایجاد کند؟ آیا او توان طرح، پی گیری و تغییر فضای امنیتی کشور به فضای سیاسی را دارد؟ آیا او می تواند حداقل سیاست های علمی و فرهنگی در آموزش عالی و در کشور را اصلاح نماید؟ البته که نه.عارفِ ایزوله شده بعدی – بفرض رای آوری او – چه کاری می تواند بکند؟ و چه کاری را می گذارند انجام دهد؟ عارف کاری نمی تواند بکند، هیچ رویه و رویکردی تغییر ننموده است؛ اما با کناره گیری از انتخابات می تواند کاری کند.
دکتر عارف انسانی درست کردار و با فضائلِ علمی و اخلاقی قابل احترام است. تکنوکراتی مسلمان با مشی اصلاح طلبانه و اعتدالی. همراهی او با خاتمی از نقاط برجسته کارنامه اوست. اما همه می دانند با رد کسی چون هاشمی، دیگرنمی توان از انتخابات آزاد سخن گفت و برغم تبلیغات صدا و سیما، نمی توان گفت جناح اصلاح طلبان در انتخابات حضوردارند. با این حال دکتر عارف، امروز برای کشور و مردم، و برای بیداری علما و مراجع کاری کند که فردا نمی تواند. عارف نه بدلیل هجمه به خاتمی و نیامدنش و نه به دلیل حذف غیر عادلانه و غیر قانونی هاشمی، بلکه بدلیل اعتراض به تداوم شیوه ناصوابِ فعلی، که اساس نظام را در معرض تهدید و فروپاشی قرار داد ه است و به منظور دفاع از حقِ مردم، می تواند و باید کاری کند کارستان. کار ماندگار او در این موقفِ تاریخی کناره گیری از کاندیداتوری است. کناره گیری نه برای محبوبیت در میان مردم – که آن نیز خواهد بود – کناره گیری برای به صدا درآمدن همه زنگ های خطر. خطری که با عادی شدنِ نادیده گرفتن خواست مردم از سوی حاکمیت و تبدیل آن به یک رویه دائمی منجر شده است. خطری که فاصله گیری دمادم و فزاینده مردم را از حکومت تعقیب می کند.
اگر عارف تصور می کند که می تواند و می گذارند کاری کند، بسم الله؛ و اگر حامیان و مدافعان تداوم حضور او فکر می کنند که با حمایت از او، احتمال بسیج رای ها توده ها را خواهند داشت و پس از آن، خواهند گذاشت تا او بر اریکه قدرت تکیه زند، تکلیف آنها نیز معلوم است. البته ناگفته پیداست که در صورت اتخاذ مواضع صریح، شجاعانه و بی پرده توسط عارف در دفاع از حقِ مردم و عدم لاپوشانی مشکلاتِ اساسی کشور و بیانِ ریشه های واقعی آنها، می تواند در اقبال بیشتر رای دهندگان به او نقش تاثیر گذاری داشته باشد؛ اما با نگاهی به سیر حوادث و براساسِ پیش بینی ها و برآورد هزینه و فایده برای کشور و برای جریان اصلاح طلبی و نیز تحقق مردم سالاری و احیای حق حاکمیت مردم، راه متفاوتی پیش روی اصلاح طلبان است.
با تاسف باید گفت، ناامیدی از وضع موجود، تحقیر و سرکوبِ نقد و منتقدان و برخورد با مخالفان، راه جدایی مردم از حاکمیت را تسهیل و تسریع می کند و امید به آلترناتیوهای دیگر و به انتظار نشستن برای منجیانی– جز اصلاح طلبان – را در پی خواهد داشت. به بیان امانوئل اشمیت در کتاب انجیل های من: “زمانی که رومیان از جلیل گذشتند و مردمانش را تحقیر کردند، من یهودی تمام عیاری شدم… مردمان ما را حقیر می شمردند، به ایمان ما بی حرمتی می کردند، و برای شرمی که احساس می کردم فقط این پاسخ سریع را می یافتم، انتظارِ فردِ نجاتِ بخش ، امید بستن به مسیح .”

آیت الله صانعی خطاب به هاشمی: انصراف ندادن شما علیرغم فشارها به روحانیت آبرو داد

آیت الله العظمی صانعی شب گذشته تلفنی با آیت الله هاشمی گفتگو کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت االله صانعی، در آغاز این گفتگو  آیت الله العظمی صانعی با مخاطب قرار دادن آیت الله هاشمی به ایشان فرمودند: « سلام من الرحمن نحو جنابکم فان سلامی لا یلیق ببابکم .(۱)»
سپس آیت الله العظمی صانعی با بیان اینکه اعلام کاندیداتوری شما در این شرایط خاص ملهم از حرکت حضرت امام (سلام الله علیه) در آغاز نهضت بود اظهار داشتند:« من قبلاً هم خدمت شما عرض کردم که اعلام کاندیداتوری شما برای ریاست جمهوری در این شرایط خاص و حساس مملکت آن هم برای خدمت به ملت شریف و شهید پرور ایران با همه ظواهر دنیوی و اجتماعی و اجر اخروی ای که دارد معادل خدمات بیش از نیم قرن شما به اسلام و انقلاب بوده و هست.»
آیت الله صانعی افزودند:« امروز هم خدمت شما عرض می کنم که عدم انصراف شما علی رغم همه فشارها برای اینکه خیانت به ملت نشده باشد سبب شد تا به اسلام و جمهوری اسلامی، روحانیت بزرگوار، حوزه های علمیه و همه فرزندان و یاران امام امت (سلام الله علیه) آبروئی فوق العاده بدهید که بنده از بیان عظمت این کار شما عاجز هستم.»
معظم له در پایان این گفتگو خطاب به آیت الله هاشمی فرمودند: « من فقط به یک جمله بسنده می کنم و آن هم درخواست سهیم نمودن این جانب در ثواب و اجر اخروی این حرکت عبادی و سیاسی تان است.»
شایان ذکر است در ادامه این گفتگو آیت الله هاشمی ضمن ابراز تشکر از تماس تلفنی آیت الله العظمی صانعی و ابراز محبت ایشان فرمودند:« بار سنگینی از دوش من برداشته شد و در هر حال من شاکر و سپاسگزار خداوند هستم.»

عکس / اجراي حكم شلاق در ملاء عام در حکومت طالبانی ایران

نوا جنوب :  امروز حکم در مورد  دونفر متهم به سرقت در دشتستان که  هرکدام به 70 ضربه شلاق و23 سال زندان محکوم شده بودند در میدان مرکزی برازجان اجرا شد.












لاریجانی: متهمانی بازداشت موقت می‌شوند و چندین ماه فراموش می‌شود

به گفته آملی لاریجانی رئیس قوه قضاییه بعضا متهمانی پس از بازداشت موقت تا ماه‌ها "فراموش" می‌شوند. او گفته: «فردی را ۸ ماه به بازداشت موقت فرستاده‌ایم حال آن‌که پس از برگزاری دادگاه، نهایتا به ۱۰ ضربه شلاق محکوم می‌شود».
صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گفته: «بعضا شاهد آن بوده‌ایم که متهمانی بازداشت موقت شده و به زندان می‌روند اما از آن‌ها غفلت می‌کنیم و چندین ماه فراموش می‌کنیم که این فرد در بازداشت موقت به سر می‌برد».

به گزارش خبرگزاری "فارس"، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی پنج‌شنبه ۲ هرداد ۱۳۹۲ در جمع "روسای کل دادگستری‌های کشور" درباره زندان‌ها ادامه داده است: «برای مثال فردی را ۸ ماه به بازداشت موقت فرستاده‌ایم حال آن‌که پس از برگزاری جلسه دادگاه این فرد نهایتا به ۱۰ ضربه شلاق محکوم می‌شود. اندکی فکر کنید که زندانی‌ کردن این فرد چه اثرات منفی برای خودش و خانواده وی دارد و حال آن‌که چه معضلی برای خود سازمان زندان‌ها ایجاد می‌کند».

صادق لاریجانی از قضات خواسته هنگام زندانی‌کردن افراد به این نکات توجه کنند و سپس اقدام به صدور قرار بازداشت موقت برای فرد کنند.

رئیس قوه قضاییه از جمله مقامات جمهوری اسلامی است که گزارش‌های احمد شهید گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران را زیر سوال می‌برد. برای نمونه و پیش از این رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی درخواست اخیر گزارشگر ویژه سازمان ملل برای توقف شکنجه و اعدام در ایران را "تعرض به قوانین اسلامی" توصیف کرد. او اعدام را از "ارزش‌های اسلامی تمام مسلمانان جهان" توصیف کرد.


افزایش صدهزار نفری شمار زندانیان ایران در پنج سال اخیر

به گفته مقامات قضایی جمهوری اسلامی ایران سالانه ۲۰ درصد به شمار زندانیان ایران اضافه می‌شود و تعداد زندانیان به ۲۵۰ هزار نفر رسیده است. مسئولان جمهوری اسلامی ۴۳ درصد زندانیان را مجرمان مواد مخدر و ۲۸ درصد را سارقان اعلام کرده‌اند.

به گفته معاون قضایی "سازمان زندان‌های كل كشور"، در سال ۱۳۸۶ تعداد زندانیان ایران ۱۵۸ هزار و ۳۵۱ نفر بوده است. بر اساس آماری که پیش‌تر "خبرگزاری مهر" منتشر کرد، قبل از انقلاب سال ۱۳۵۷ جمعیت ایران ۳۶ میلیون نفر و شمار زندانیان آن حدود ۱۰ هزار نفر بوده است. به گزارش‌ "سایت قانون"، جمهوری اسلامی ایران جزو هشت کشور اول دنیا از لحاظ تعداد زندانیان است.

غلامحسین اسماعیلی، رئیس "سازمان زندان‌های کشور"، شنبه ۳ تیر۱۳۹۱ اعلام کرد، ۴۳ درصد زندانیان ایران را مجرمان مواد مخدر و ۲۸ درصد را سارقان تشکیل می‌دهند. به گفته رئیس سازمان زندان‌ها، هزینه سرانه نگهداری از هر زندانی در ایران روزانه ۵ هزار تومان است. این مقام سازمان زندان‌ها پیش‌تر رقم استاندارد هزینه سرانه نگهداری از هر زندانی در ایران را دو برابر رقم فعلی عنوان کرده بود.

ادعاهای انتخاباتی در مورد مقابله با تورم

علی اکبر ولایتی ادعا می‌کند در صورت پیروزی در انتخابات ظرف ۱۰۰ روز مشکل تورم و گرانی را برطرف می‌کند. محمد غرضی، یکی دیگر از کاندیداها نیز می‌گوید قصد دارد "دولت ضد تورم" تشکیل دهد.

مطابق برخی گزارش‌ها همزمان با اعلام نتیجه‌ی بررسی صلاحیت داوطلبان حضور در انتخابات ریاست جمهوری اوضاع اقتصادی کشور دستخوش نوسان شد و قیمت برخی از کالاها افزایش یافت.

روزنامه دنیای اقتصاد، پنج‌شنبه دوم خرداد به نقل از فعالان بازار نوشت، فضای اقتصادی و سیاسی کشور در این روزهای داغ انتخابات آنقدر خاکستری است که کمتر کسی ریسک فعالیت اقتصادی و خرید و فروش را می‌پذیرد و بازار خودرو نیز از این قائده مستثنی نیست.

ولایتی: تورم را ۱۰۰ روزه بر طرف می‌کنم

در این وضعیت ناپایدار، که با رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی تشدید هم شده، برخی از کاندیداها مقابله با گرانی و تورم را از برنامه‌های اصلی خود معرفی می‌کنند.

علی اکبر ولایتی، یکی از نامزدان ائتلاف سه نفره اصولگرایان، دوم خرداد گفت، در صورت پیروزی "با یک برنامه منسجم ظرف ۱۰۰ روز مشکلات اقتصادی فوری از جمله تورم و افزایش قیمت‌ها را برطرف می‌کنم."

برخی از کارشناسان معتقدند برطرف کردن تورمی که از مرز ۳۰ درصد گذشته در این مدت ممکن نیست و طرح چنین شعاری ارتباطی با واقعیت‌های اقتصادی و ساز و کار بازار ندارد.

ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل اعتراف می‌کند: «رئیس جمهوری نیست که در همه حوزه‌ها تخصص داشته باشد بلکه باید مدیر قوی باشد و بتواند از مدیران متخصصی در حوزه‌های مختلف استفاده کند و خود نیز به خوبی آنان را مدیریت کند.»

به گزارش خبرگزاری مهر ولایتی در عین حال تاکید می‌کند که "کاندیداها نباید در راستای شعار دادن و وعده و وعید وارد میدان شوند بلکه باید در عمل مشکلات آنان را حل کنند."

غرضی: بقیه شعار ضد تورم نمی‌دهند
محمد غرضی، یکی دیگر از نامزدان تایید صلاحیت شده است که صبح پنج‌شنبه در یک نشست خبری به معرفی خود و تشریح برنامه‌هایش پرداخت.

غرضی که وزیر نفت دولت میرحسین موسوی و وزیر پست و تلگراف و تلفن دولت رفسنجانی بوده می‌گوید: من نه عضو حزب کارگزاران هستم و نه نزدیکی سیاسی با اصلاح‌طلبان و اصولگرایان دارم.
به گزارش خبرگزاری فارس غرضی در پاسخ به این پرسش که آیا به نفع کاندیدای دیگری کنار خواهد رفت یا خیر گفته است: «من ۷۲ سالم است و ۶۰ سال است که به نفع هیچ کسی کنار نرفته‌ام و نمی‌روم.» او در توضیح این تصمیم گفته است "بقیه شعار ضد تورم نمی‌دهند، من می‌‌گویم تورم باید به صفر برسد."

این نامزد انتخابات در بخش دیگری از سخنانش گفت: «رقبای من شخصیت و کارهای مخصوص خود را دارند و بنده در مقام رقابت نیستم، بلکه در مقام تبیین دولت ضد تورم هستم.» او می‌افزاید: «دولت متورم اشتغال و ازدواج ایجاد نمی‌کند و ما یک نسل سوخته‌ای هستیم که تورم ما را گرفتار کرد.»

دو نخست‌وزیر پیشنهادی خامنه‌ای

ولایتی و غرضی دو فردی بوده‌اند که در دوران ریاست جمهوری علی خامنه‌ای به عنوان نحست وزیر به مجلس پیشنهاد شدند اما رای اعتماد لازم را به دست نیاوردند. پس از این دو موسوی که از بیش از دو سال پیش در حبس خانگی است، معرفی و نخست‌وزیر شد.

وزیر سابق پست و تلگراف در تشریح دیدگاه‌های اقتصادی خود می‌گوید: «‌تورم و اشتغال نرم‌افزار دولت‌هاست و برنامه‌های فیزیکی نیز سخت‌افزار، که دولت‌های متاسفانه بیشتر بر روی سخت‌افزار تاکید داشته‌اند. مثلا می‌گویند چقدر سد، چقدر نیروگاه و یا چقدر مدرسه ساخته‌ایم ولی نگفته‌اند با پول ملی و جیب فقرا چه کرده‌اند.»

به نظر می‌رسد فضای کنونی جامعه بیش از آنکه متاثر از وعده‌های انتخاباتی نامزدان تایید صلاحیت شده باشد همچنان در التهاب فاقد صلاحیت شناخته شدن کسی است که ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارد.

بازار خودرو و "شوک رد صلاحیت‌ها"

روزنامه دنیای اقتصاد می‌نویسد: «ظاهرا "شوک رد صلاحیت‌ها" به حدی بوده که برخی خودروها با وجود رکود شدید بازارشان، باز هم با افزایش قیمت روبه‌رو شده‌اند.» گفته می‌شود بهای خودروهای تولید داخل در یکی دو روز گذشته بین یک تا چهار میلیون تومان افزایش یافته است.

بنابر این گزارش "در حال حاضر نیز با توجه به افزایش قیمتی که ارز و سکه طی یکی دو روز گذشته تجربه کرده، احتمال افزایش بیش از پیش قیمت خودرو به خصوص در بخش وارداتی‌ها وجود دارد."

ناظران پیش بینی می‌کنند با افزایش بهای ارزهای خارجی، که نشانه ادامه‌ی کاهش ارزش ریال است قیمت دیگر کالاهای وارداتی نیز افزایش پیدا کند.

از سوی دیگر اغلب کارشناسان معتقدند چنین نوسان‌های حاصل واکنش‌های روانی جامعه به تحولات سیاسی است و می‌توانند گذار باشند. یکی از عواملی که می‌تواند مشکلات اقتصادی را حادتر کند ادامه‌ی روند بی‌اعتمادی کشورهای غربی به وضعیت ایران و تشدید تحریم‌ها عنوان می‌شود.

«دیدار حسن خمینی با رهبری برای ابلاغ اعتراض مراجع»

سحام نیوز از قول "یکی از طلاب حوزه" گزارش داد حسن خمینی اول خرداد در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی اعتراض خود و "برخی علمای برجسته" را به خاطر رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی به اطلاع او رسانده است.
سایت خبری سحام نیوز، پنج‌شنبه دوم خرداد در گزارشی نوشت که نوه‌ی روح‌الله خمینی، نخستین رهبر جمهوری اسلامی "زمانی که خبر رد صلاحیت هاشمی را در قم شنیده، بلافاصله با دفتر رهبری تماس گرفته و از این رخداد ابراز ناراحتی نموده است."

سحام نیوز به نقل از یکی از طلاب حوزه علمیه قم که نامش فاش نشده می‌افزاید "برخی از علمای برجسته" نیز اعتراض خود را با حسن خمینی در میان گذاشته‌اند و او این اعتراض‌ها را در دیدار روز گذشته با رهبر جمهوری اسلامی به اطلاع او رساند.

«در کار شورای نگهبان دخالت نمی‌کنم»

تا کنون دیگر منابع خبری از دیدار احتمالی نوه‌ی خمینی با علی خامنه‌ای گزارشی منتشر نکرده‌اند. سحام نیوز در گزارش خود نوشت: «شنیده شده رهبر جمهوری اسلامی هم در مقابل فشارها و اعتراض‌ها، گفته‌اند که بنای دخالت در کار شورای نگهبان را ندارند.»

حسن خمینی روز چهارشنبه در نامه‌ای خطاب به اکبر هاشمی رفسنجانی خبر تایید نشدن صلاحیت او را "غیرقابل باور" خواند و نوشت که این خبر "دل همه علاقمندان به شما و بخشی عظیم از دلبستگان به امام عظیم‌الشأن و دوستداران رهبری معظم انقلاب را به‌درد آورد."

سحام نیوز می‌نویسد نوه‌ی خمینی در نامه به رفسنجانی "مراتب اعتراض خود را نسبت به کسانی که زیر عبای رهبر جمهوری اسلامی به دنبال قلع و قمع نمودن نیروهای اصیل انقلاب هستند بیان نمود."

برخلاف این ادعا، در نامه‌ی یاد شده که متن کامل آن در پایگاه اطلاع‌رسانی جماران منتشر شد هیچ اشاره‌ای به اینگونه افراد و هیچ اعتراض مستقیمی مطرح نشده است.

حسن خمینی: چندان مکدر نیستم

حسن خمینی در نامه‌ی خود به رفسنجانی با بیان اینکه "من امروز چندان هم مکدّر نیستم" تاکید می‌کند: «آنچه مرا از صمیم قلب خوشحال می‌کند اقبال عمومی خارج از توصیفی است که زن و مرد، پیر و جوان، روستایی شهری، و در یک کلام اکثریتی قاطع از یکایک مردم این سرزمین پاک نسبت به شما پیدا کرده‌اند.»
در پایان این نامه خطاب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام آمده است: «از این پس نام هاشمی رفسنجانی تنها با مبارزه و انقلاب، دفاع مقدس و سازندگی گره نخورده است، بلکه علاوه بر آن، نام شما توأم با امید به فردا، در حافظه مردم ایران نقشی برجسته خواهد یافت.»

شامگاه سه‌شنبه، ۳۱ اردیبهشت پس از انتشار خبر رسمی تایید نشدن صلاحیت هاشمی رفسنجانی توسط شورای نگهبان، زهرا مصطفوی، دختر روح‌الله خمینی نیز در نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی از او خواست در این تصمیم‌گیری تجدیدنظر کند.

نگرانی از "جدا شدن تدریجی" رفسنجانی و خامنه‌ای

زهرا مصطفوی خطاب به خامنه‌ای نوشت: «خواهشمند است در این امر مهم دخالت فرمائید و نگذارید که یک حرکت همه تلاش‌ها را خراب کند و نشان دهید که چرا امام می‌فرمود: ولایت فقیه برای آن است که نگذارد هر کس هر کاری دلش می‌خواهد بکند و ولایت فقیه می‌خواهد جلوی دیکتاتوری را بگیرد. »

مصطفوی می‌نویسد، نخستین رهبر جمهوری اسلامی برای جانشینی خود پس از نام خامنه‌ای نام رفسنجانی را هم ذکر کرده و اعتقاد داشته "این دو وقتی با هم باشند خوبند."

مصطفوی با تاکید بر این که اقدام شورای نگهبان "هیچ معنایی جز فاصله انداختن بین دو یار امام" ندارد خطاب به خامنه‌ای نوشت: «جدا شدن تدریجی شما از هم بزرگترین لطمه‌ای است که به انقلاب و نظام وارد می‌شود.»

فرزند آیت‌الله خمینی در پایان نامه‌ی خود به رهبر جمهوری اسلامی تلویحا او را به استفاده از آنچه "حکم حکومتی" خوانده می‌شود تشویق کرده و می‌نویسد: «خواهش می‌کنم فلسفه وجودی ولایت مطلقه فقیه را یکبار دیگر عینیت ببخشید.»

دعوت از خامنه‌ای برای اقدام فراقانونی

دعوت از خامنه‌ای برای عینیت بخشیدن به "ولایت مطلقه فقیه" دعوت به استفاده از اختیاراتی فراتر از قانون است که حامیان این نظریه برای رهبری قائل‌اند.

سخنگوی شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی روز سه‌شنبه به خبرگزاری مهر گفت: «در قانون انتخابات ریاست جمهوری مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی برای اعتراض به رای شورای نگهبان هیچ قانونی پیش‌بینی نشده است.»

بنابر این گزارش کدخدایی می‌گوید: «برای انتخابات مجلس مراحل مختلفی پیش‌بینی شده است اما انتخابات ریاست جمهوری یک مرحله‌ای است و بحث دیگری برای تجدیدنظر در رای شورای نگهبان مقرر نشده است.»

مطابق اصل ۹۹ قانون اساسی، «شورای‏ نگهبان‏ نظارت‏ بر انتخابات‏ مجلس‏ خبرگان‏ رهبری‏، ریاست‏ جمهوری‏، مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ و مراجعه‏ به‏ آراء عمومی‏ و همه‏ پرسی‏ را بر عهده‏ دارد.» نیمی از اعضای شورا را رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌کند.

شورای نگهبان با توجه به اصل ۹۸ که تفسیر قانون اساسی را بر عهده این شورا گذاشته در سال ۱۳۷۰ نظر داد که "نظارت‌ مذكور در اصل نود و نهم‌قانون‌اساسی‌استصوابی ‌است ‌و شامل ‌تمام‌ مراحل‌ اجرایی ‌انتخابات ‌از جمله ‌تأیید و ردّ صلاحیت‌كاندیداها می‌شود."

در قانون انتخابات و قانون اساسی هیچ اشاره‌ی مستقیمی به امکان تغییر حکم شورای نگهبان در مورد صلاحیت داوطلبان انتخابات وجود ندارد. بر همین اساس برخی از منتقدان اعتقاد دارند "حکم حکومتی" که رهبر جمهوری اسلامی از آن استفاده می‌کند اقدامی فراقانونی است.

تصویب طرح تحریم‌های جدید علیه ایران در مجلس نمایندگان آمریکا

قانون‌گذاران ‌آمریکایی با تصویب طرحی زمینه تشدید تحریم‌ها علیه ایران را فراهم کردند. هدف این طرح کاهش صادرات نفت ایران و محدود‌سازی درآمدهای ارزی این کشور است. شرکت‌های خاطی در "فهرست سیاه" آمریکا قرار خواهند گرفت.
کنگره آمریکا در روز چهارشنبه ( ۲۲ مه/۱ خرداد) گامی دیگر برای تحریم بیشتر علیه ایران برداشت. بنا به تصمیم قانون‌گذاران آمریکایی فروش نفت ایران هر چه بیشتر باید کاهش یابد و دست‌یابی جمهوری اسلامی به منابع ارزی محدود شود.
کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که رهبری آن هم اکنون در اختیار جمهوری‌خواهان است طرحی را به تصویب رساند که بنا بر آن تحریم‌های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ممکن می‌سازد. در صورت تصویب قانونی این طرح، کشورها و شرکت‌هایی که خرید نفت از ایران را کاهش ندهند به "فهرست سیاه" آمریکا افزوده خواهند شد و مجازات‌های اقتصادی در انتظار آنان خواهد بود. این اقدام کاهش درآمدهای ارزی ایران را هدف خود قرار داده است.
شرکت‌هایی که به بخش مالی ایران از طریق همکاری در عرصه‌های خودروسازی و معادن یاری می‌رسانند نیز می‌توانند در "فهرست سیاه" آمریکا قرار بگیرند. در بخشی از این طرح که بحث‌برانگیز تلقی می‌شود، اختیارات رئیس‌جمهور آمریکا برای لغو برخی تحریم‌ها به خاطرمنافع ملی و بین‌المللی محدود شده است.
باراک اوباما با توجه به منافع ملی آمریکا و برای افزایش فشارها بر ایران تا کنون از اقدامات شدید علیه کشورهایی که با تهران همکاری اقتصادی داشته‌اند، خودداری کرده است. دولت آمریکا بر این باور است که همکاری بین‌المللی برای مقابله با برنامه اتمی ایران ضروری است. اختیارات کنونی باراک اوباما در زمینه لغو یا کاهش تحریم‌ها یکی از اهرم‌های دیپلماتیک در مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ به شمار می‌آید.
سنای آمریکا خواستار حمایت دولت اوباما از اسرائیل شد
همزمان مجلس سنای آمریکا نیز با اکثریتی قاطع (۹۹ رای موافق و بدون رای مخالف) از باراک اوباما، رئیس‌جمهور این کشور خواست که در صورت حمله نظامی اسرائیل به ایران از تل‌آویو "بطور دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی" پشتیبانی کند. به گفته سناتورهای آمریکایی، اسرائیل با این اقدام از "شهروندان، تمامیت ارضی و موجودیت خود" پاسداری می‌کند.
کنگره آمریکا از اقدامات دولت اوباما برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای حمایت کردکنگره آمریکا از اقدامات دولت اوباما برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای حمایت کرد
به گفته قانون‌گذاران آمریکایی پشتیبانی این کشور از اسرائیل "در انطباق با قوانین ایالات متحده بوده و بیانگر مسئولیت قانونی کنگره پیرامون تصویب بکارگیری اقدام نظامی" است. کنگره آمریکا بار دیگر تدابیر دولت اوباما برای "جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی" را تایید کرد. کنگره آمریکا شامل مجلس سنا و مجلس نمایندگان این کشور است.
یکی از گروه‌های فعال که لابی اسرائیل (آیپک) در آمریکا به شمار می‌آید تصمیمات اخیر قانون‌گذاران آمریکایی را ستود. به گفته حامیان اسرائیل این اقدام بیانگر "قاطعیت ایالات متحده برای پیشتیبانی از اسرائیل" بوده و نشان می‌دهد که "برنامه اتمی ایران خطری برای آمریکا، اسرائیل و امنیت بین‌المللی" است.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تصریح کرده است که ایران فعالیت‌های اتمی خود را توسعه داده و با نصب سانتریفوژهای کارآمدتر و راه‌اندازی مراکز جدید، پیشرفت محسوسی در برنامه اتمی خود در ماه‌های گذشته داشته است.

رفسنجانی: با کاری که کردند، نیازی به دشمن خارجی نیست

Akbar Hashemi Rafsandjani
Alī Akbar Hāschemī Rafsandschānī auch Rafsandjani oder Rafsanjani (persisch ‏على اكبر هاشمى رفسنجانى‎‎ [æˈliː ækʲˈbær hɔːʃeˈmiː ræfsænʤɔːˈniː]; Geburtsname: Akbar Hāschemī Bahramānī ‏اكبر هاشمى بهرمانى‎‎; * 25. August 1934 in Bahreman nahe der Stadt Rafsandschan) ist ein iranischer Geistlicher und ehemaliger Staatspräsident. Am 4. September 2007 wurde Rafsandschani zum Vorsitzenden des Expertenrats gewählt; Copyright: Irna
هاشمی رفسنجانی در جلسه انحلال ستاد انتخاباتی خود به مشکلاتی اشاره کرد که چالشی بزرگ برای دولت بعدی است. او از این شرایط برای کسانی که هنوز به جمهوری اسلامی باور دارند، به عنوان تلخ‌ترین روزها یاد کرد.

هاشمی رفسنجانی در دقیقه نود کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد. ولی همان‌قدر که نامزدی‌اش برای برخی به معنای "‌آغاز حماسه انتخاباتی" بود، رد صلاحیت‌اش برای برخی دیگر مایه بهت.

اما به نظر می‌رسد خود او از جمله کسانی است که با این رد صلاحیت آسوده خاطر شد و به قول خودش از کابوس‌های شبانه خلاصی یافت. کابوس‌هایی که حالا در انتظار رئیس جمهور بعدی است.

"نه پولی در کار است، نه منبع در‌آمدی"

رفسنجانی در جلسه اعلام پایان کار ستاد انتخاباتی خود به اعضای این ستاد گفت که پس از ثبت نام تا نیمه شب بیدار مانده و به شرایطی که در داخل و بیرون کشور بوجود آمده فکر کرده است: «با این کوه مشکلات هرکس که راضی به پذیرفتن مسوولیت باشد باید ابتدا قصدش را پرسید که با این بودجه بدون منابع چگونه می خواهد ۲۵ درصد حقوق کارمندان را افزایش دهد؟ دولتی که بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به بانک ها و پیمانکاران بدهکار است را چگونه می خواهد اداره کند؟»

اشاره هاشمی رفسنجانی به گزارش وزیر بازرگانی و رئيس کل بانک مرکزی در یکی از جلسات مجمع تشخیص مصلحت است. به گفته هاشمی رفسنجانی: «پولی نمانده و اگر هم باشد قابل انتقال به داخل نیست. پول‌های خارجی را خوشبینانه به چین دادیم و آنها با دریافت هزینه‌ای آن را به یوآن تبدیل کردند و بعد هم گفتند به جای پول کالا می‌دهیم و بعد از آن هم گفتند نه هر کالایی، بلکه آنچه خودمان تعیین می‌کنیم می‌دهیم. هند هم آمده نفت ما را با قیمتی خیلی ارزان می‌خرد اما حاضر نیست حتی روپیه بپردازد.»

سم‌های چینی، داروی چینی

رفسنجانی از خطرات فاجعه‌باری نام برد که سیاست‌های دو دهه دولت منتخب و مورد حمایت آیت‌الله خامنه‌‌ای بر جان مردم حاکم کرده است: «ما کشاورزی کوچکی داریم. با سم‌های چینی محصولات پارسال و امسال را از دست دادیم حالا ببینید مردمی که داروی چینی می‌خورند چه می‌کشند.»

او گفت با این مشکلات و با آن‌هایی که زمام امور را در دست دارند و "نمی‌فهمند دارند چه می‌کنند" دیگر نیازی به دشمن خارجی نیست.

دشمن خارجی که به گفته رفسنجانی نقشه‌اش تجزیه ایران است: «در مجلس سنای آمریکا دو طرح خطرناک وجود دارد؛ منتظر انتخابات بودند که تکلیف روشن شود و گویا از این پس فعال می‌شوند. می‌خواهند سیستان و بلوچستان و آذربایجان را تجزیه کنند. بعد هم قرار است اگر اسرائیل به ایران حمله نظامی کرد به او کمک نظامی کنند. شاید جنگ روانی باشد اما به قول علما هر احتمالی برای انسان تکلیف می‌آورد.»
با همه این‌ها هاشمی رفسنجانی ابراز امیدواری کرد که: «در شرایط موجود تصمیم جدی بگیرند و فرصتی دیگر به ما و مردم داده شود.»، ولی این‌را هم اضافه کرد که: «آنها که این کار را کردند نیازی به دشمن خارجی ندارند چرا که مشکلات از درون در حال وقوع است.»

بی‌اعتباری ایرانیان

هاشمی رفسنجانی به یک نکته دیگر هم اشاره کرد: بی اعتباری ایرانیان در خارج از کشور. او گفت: «افتخاراتی که ایران چه قبل و چه بعد از انقلاب داشت کتمان شدنی نیست و ایران کشوری عزیز بود. من خودم با ماشین همه کشورهای اروپایی را گشتم و رانندگی کردم. از این کشور به آن کشور می‌خواستم بروم فقط پاسپورت را نشان می‌دادم. حالا به جایی رسیدیم که مردم امروز می‌ترسند زن خودشان را با خود به سفر خارجی ببرند چون بی‌اهانتی می‌شود».

صادق زیباکلام: هاشمی برای رد صلاحیت شدن نذر کرده بود

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است آیت الله هاشمی رفسنجانی از هیچ کاندیدایی حمایت نخواهد کرد.
به گزارش خبرآنلاین، صادق زیباکلام ضمن بیان پیش بینی خود از واکنش هاشمی رفسنجانی به نتیجه اعلام شده از سوی شورای نگهبان گفت: آقای هاشمی هیچ واکنشی نشان نخواهند داد و از امروز به دنبال ادای نذر خود می روند. ایشان حقیقتا نذر کرده بودند که از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت نشوند؛ این را من براساس اخبار موثق می گویم.
هاشمی از ابتدا هم قصد شرکت و ثبت نام در انتخابات را نداشت
وی افزود: هاشمی از ابتدا هم قصد شرکت و ثبت نام در انتخابات را نداشت. از سوی دیگر نمی توانست وضع مملکت و نظام را به این شکل فعلی ببیند، نظامی که عمری برای آن زحمت کشیده بود را رها کند بنابراین بین دو رویکرد متناقض بودند از یک سو نسبت به کشور و مردم احساس دین و تکلیف می کردند از سوی دیگر مطمئن بودند که با شرایط فعلی راه دشواری را پیش رو دارند در نهایت هم دیدیم که از بین این دو رویکرد به وجدان شان پاسخ دادند جلو آمدند تا وضع کشور را سامان ببخشند حال اینکه رد صلاحیت شدند به نظر من این چیزی است که خودشان هم می خواستند چون به تکلیف و دین شان عمل کردند و نذر کرده بودند که رد شوند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با تاکید براینکه آیت الله هاشمی چاره ای جز آمدن نداشت، در خصوص اینکه آیا رد صلاحیت هزینه ای سنگین در سابقه سیاسی ایشان محسوب نمی شود، گفت: این را باید از کسانی که ایشان را رد صلاحیت کردند پرسید. آنچه ما می دانیم این است که ایشان چاره ای جز آمدن نداشتند و وضع به گونه ای می دیدند که تنها چاره را در حضور خود می دانستند.
وی در خصوص احتمال صدور حکم حکومتی برای تایید صلاحیت هاشمی نیز اظهار کرد: حکم جکومتی صادر نمی شود اما اگر صادر شود هم ایشان به هیچ وجه از آن تمکین نمی کند.

زیباکلام در پاسخ به این سوال که رییس مجمع تشخیص از کدامیک از کاندیداهای حاضر حمایت خواهند کرد، گفت: معتقدم ایشان سکوت خواهند کرد و از هیچ کاندیدایی حمایت نمی کنند.
 

نامه علی مطهری به رهبری: احتمالا امام خمینی هم به خاطر برخی انتقادها رد صلاحیت می شد

علی مطهری در نامه ای به رهبری  پیشنهاد داده است  با حکم حکومتی در تایید صلاحیت هاشمی رفسنجانی زمینه شرکت فعال و شور و نشاط انتخاباتی ایجاد شود.
فرزند آیت الله شهید مطهری در نامه خود با غیرقابل توجیه خواندن دلایل شورای نگهبان، تلویحا علت رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی  را برخی انتقادات وی دانسته و نوشته است که اگر امام خمینی هم، به فرض حیات، با نام مستعار در انتخابات شرکت می کردند صلاحیت شان رد می شد چون ایشان هم گاهی انتقاداتی داشتند.
به گزارش کلمه، این نامه دقایقی پیش در سایت خبرآنلاین نزدیک به علی لاریجانی منتشر شد، اما بعد از مدتی از این سایت حذف شد.
صبح امروز نیز زهرا مصطفوی فرزند بنیانگزار جمهوری اسلامی از رهبری خواسته است که با دخالت در تصمیم شورای نگهبان، صلاحیت هاشمی را تایید کند.
متن کامل این نامه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
رهبر گرامی، آیت الله خامنه ای دامت بر کاته
با اهداء سلام، در خصوص رد صلاحیت آیت الله هاشمی رفسنجانی برای انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان ، به عرض می رساند این رد صلاحیت که با دو دلیل ناموجه ناتوانی جسمی و نقش داشتن در فتنه سال ۸۸ انجام شده است آسیب جدی به انتخابات آینده وارد خواهد کرد و حماسه سیاسی مورد نظر جناب عالی را محقق نخواهد ساخت. حدس قوی دارم که اگر امام خمینی هم، به فرض حیات ، با نام مستعار در انتخابات شرکت می کردند صلاحیت شان رد می شد چون ایشان هم گاهی انتقاداتی داشتند.
مستحضر هستید که با ورود جناب آقای هاشمی به صحنه انتخابات چه شور و شوقی در میان مردم و چه امیدی در دل آنان به اصلاح امور و پیشرفت سریعتر کشور پیدا شد و با رد صلاحیت ایشان طبعا آن شور وشوق وآن امید از بین رفت.
پیشنهاد می کنم با حکم حکومتی در تایید صلاحیت ایشان زمینه تحقق حماسه سیاسی مورد نظرآن رهبر عزیز را فراهم آورید و محذور احتمالی لزوم اقدام مشابه در باره آقای مشایی موجه به نظر نمی رسد زیرا قیاس این دو با هم قیاس مع الفارق است و رد صلاحیت به دلیل داشتن گرایش های فکری غیر اسلامی کار درستی است اما رد صلاحیت به دلیل منتقد بودن کار نادرستی است. اولی مشمول حکم حکومتی نمی شود و دومی مشمول می شود. برای جنابعالی آرزوی سلامت و توفیق بیشتر دارم.

ایران به لحاظ تورم رتبه سوم را در جهان دارد

محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به فشارهایی که بر واحدهای تولیدی تحمیل شده می‌گوید اقتصاد کشور دچار رکود تورمی است. مطابق گزارش بانک جهانی، ایران به لحاظ شدت تورم در جهان به رتبه سوم رسیده است.
رکود فعالیت‌های تولیدی و افزایش کم‌سابقه میزان تورم اوضاع اقتصادی ایران را بحرانی کرده است. میزان تورم در سال گذشته نیز روندی رو به افزایش داشت و در اسفند ماه از مرز ۳۰ در صد گذشت.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی ایران محمد نهاوندیان رئیس این نهاد در نشست "هم‌اندیشی سیاست‌های پولی" اعلام کرد: «طبق آمار موجود، ایران در بین كشورهایی كه از سوی بانك جهانی مورد مطالعه قرار می‌گیرند، با صعود یك پله، رتبه سوم در شدت تورم را به خود اختصاص داده است.»

رکود تولید و کاهش ارزش ریال

روزنامه اعتماد، چهارشنبه اول خرداد به نقل از گزارش نهاوندیان نوشت: «طی سنوات اخیر در اقتصاد ایران شاهد یك پدیده به ظاهر متناقض هستیم؛ در حال حاضر نقدینگی، رشد فاحشی دارد و در عین حال در تولید و بخش واقعی كشور با انقباض نقدینگی مواجه هستیم.» او این وضعیت را به معنای حاکم شدن "شرایط رکودتورمی" بر اقتصاد کشور ارزیابی می‌کند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: «در گذشته، واحدهای تولیدی به هنگام گشایش اعتبار ۱۰ درصد به بانك‌ها می‌پرداختند كه امروز این رقم به ۱۳۰ درصد افزایش یافته و فشار به نقدینگی بنگاه‌های تولیدی ۱۳ برابر رشد داشته است؛ بنا‌بر‌این یكی از عوامل ركود در تولید به كمبود امكان دسترسی به منابع مالی مربوط می‌شود.»
محمود نهاوندیان: اقتصاد ما درگیر رکود تورمی شده استمحمود نهاوندیان: اقتصاد ما درگیر رکود تورمی شده است
بانک جهانی در گزارش وضعیت اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۲ ، که نیمه دوم فروردین ماه منتشر شد، رشد اقتصادی این کشور را منفی اعلام کرد و نوشت:«افزایش قیمت کالاهای وارداتی به دلیل افزایش قیمت انرژی و کاهش ارزش ریال نیز بر عملکرد بخش صنعتی و غیر نفتی اقتصاد ایران اثر منفی گذاشت.»

مطابق برآورد بانک جهانی ریال در یک سال منتهی به اسفند ۹۱ حدود ۸۰ درصد ارزش خود را از دست داده است.

بانک مرکزی مسئول "نهادینه شدن تورم"
در نشست یاد شده عقیلی کرمانی، مدیرعامل بانک خاورمیانه ریشه اصلی مشکلات ایران را تورم خوانده و گفت: «امروز سپرده‌گذاران بانكی صدمه می‌بینند چرا كه نرخ سود كمتر از تورم، اجحاف در حق آنهاست.»

کرمانی در مورد دخالت بانک مرکزی یا شورای پول و اعتبار در تعیین میزان بهره بانکی می‌گوید: «در كشورهای دیگر چنین تجربه‌یی وجود ندارد. در حقیقت بانك مركزی می‌تواند در تعیین نرخ سود سرمایه‌گذاری كوتاه‌مدت دخالت كند و اجازه دهد نرخ سود سایر سپرده‌ها براساس عرضه و تقاضا و در نظام بازار تعیین شود.»

مدیرعامل بانک خاورمیانه در بخش دیگری از اظهاراتش ابراز تاسف می‌کند که «طی سالیان اخیر این مساله به هیچ‌وجه مورد توجه نبوده و بانك مركزی با دخالت خود و بالا و پایین كردن نرخ بهره‌ها باعث نهادینه شدن تورم در اقتصاد ایران شد.»

مهدی تقوی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در مورد وضعیت تورم در ماه‌های آینده، ۱۵ اردیبهشت به سایت خبرآنلاین گفت «رکود تورمی که با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها آغاز شده است را در نظر بگیرید، از سوی دیگر افزایش قیمت ارز هم باید مورد توجه قرار گیرد؛ همین دو نکته حکایت از افزایش تورم در ماه‌های آینده خواهد داشت.

سکه پیش فروش گرانتر از بازار
محمود بهمنی، رئیس‌کل بانک مرکزی: کسانی که با خرید سکه‌های طلای بانک مرکزی ضرر کرده‌اند می‌توانند پول خود را از بانک‌ها پس بگیرندمحمود بهمنی، رئیس‌کل بانک مرکزی: کسانی که با خرید سکه‌های طلای بانک مرکزی ضرر کرده‌اند می‌توانند پول خود را از بانک‌ها پس بگیرند
به اعتقاد کارشناسان پرداخت نقدی یارانه‌ها، بدون در نظر گفتن سهم تولید از افزایش بهای حامل‌های انرژی، یکی از علت‌های اصلی افزایش نقدینگی و بالا رفتن میزان تورم بوده است. این نهاد اسفندماه سال گذشته برای کاهش نقدینگی سرگردان طرح پیش فروش سکه را آغاز کرد که به دلیل افت بهای جهانی طلابا موفقیت همراه نشد.
بانک مرکزی سکه را با سررسید شش ماهه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان پیش فروش کرد. با سقوط قیمت جهانی طلا تحویل سکه‌ها سه ماه پیش از مهلت اعلام شده، از ابتدای خرداد ماه آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی صبح چهارشنبه، اول خرداد تلویحا این طرح را شکست خورده خواند و گفت: «از امروز سکه‌های پیش فروش شده تحویل می‌شود و چون قیمت سکه در بازار پایین‌تر از قیمت تمام شده برای افراد با در نظر گرفتن مالیات بر ارزش افزوده می‌شود، همین جا اعلام می‌کنیم هر کس ضرر می‌کند می‌تواند نقدا پول خود را از بانک‌ها دریافت کند.»

نخستین واکنش‌های داخلی و خارجی به رد صلاحیت‌ها در ایران

در حالی که احمدی‌نژاد اعلام کرده رد صلاحیت مشایی را از طریق خامنه‌ای پیگیری می‌کند و رئیس ستاد انتخاباتی رفسنجانی گفته که وی به رد صلاحیت خود هیچ انتقادی نخواهد کرد، دولت آمریکا از روال گزینش شورای نگهبان انتقاد کرد.
رسانه‌ها و محافل سیاسی جمهوری اسلامی  روز چهارشنبه (اول خرداد/ ۲۲ مه) به رد صلاحیت دو نامزد مشهور انتخابات ریاست جمهوری یعنی اکبر هاشمی ‌رفسنجانی، رئيس مجمع تشخیص مصلحت نظام و اسفندیار رحیم‌مشایی، نامزد دولت دهم و یار نزدیک محمود احمدی‌نژاد واکنش نشان دادند.
اسحاق جهانگیری، رئیس ستاد انتخاباتی رفسنجانی، به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت که هاشمی رفسنجانی به رد صلاحیت خود هیچ اعتراضی نخواهد کرد. وی افزود: «آقای هاشمی رفسنجانی و ستاد ایشان مجموعا بر اساس قانون‌مداری و اخلاق‌مداری وارد صحنه شده‌اند و ادامه راه نیز همین خواهد بود».
جهانگیری ضمن یادآوری این موضوع که "آقای هاشمی جزء استوانه‌های نظام بوده‌اند و خواهند بود" درباره این که آیا میان کاندیداهای منتسب به اصلاح‌طلبان ائتلافی صورت خواهد گرفت، گفت: «ما فعلا درباره انتخابات اظهارنظری نخواهیم کرد».
اظهارات فاطمه هاشمی
با این همه، فاطمه هاشمی، دختر هاشمی رفسنجانی درباره رد صلاحیت پدرش توسط شورای نگهبان به سایت "جرس" گفته است: «در حقیقت هیچ دلیلی برای رد صلاحیت ایشان اعلام نکرده‌اند. صبح برای ایشان پیغام آوردند که حتما باید از کاندیداتوری انصراف دهند و ایشان هم صراحتا جواب دادند "انصراف نخواهم داد و نمی‌توانم به مردم خیانت کنم"».
به گفته فاطمه هاشمی، پدرش همچنین گفته است: «مردم به من اعتماد کردند و از من درخواست کردند که بیایم و به خاطر آنها آمدم. آنها بسیار از آمدن من خوشحال شدند، حالا چطور از من می‌خواهید انصراف دهم؟ اصلا بر چه اساسی انصراف دهم؟ من که نمی‌توانم به مردم دروغ بگویم».
تلاش‌ها برای بازگرداندن رفسنجانی به صحنه
رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی در محافل سیاسی و رسانه‌ای جمهوری اسلامی نیز عمدتا با شگفتی همراه بوده است. سایت "انتخاب‌نیوز" روز چهارشنبه در تحلیلی از رد صلاحیت "رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام" به عنوان "شوک بزرگ" یاد کرد.
این سایت نوشت: «اگر چه در روزهای گذشته خبرهایی مبنی بر احتمال رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی رئيس مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شده بود، اما فعالان سیاسی و تحلیلگران مسائل ایران آن را دور از واقعیت دانسته و با سابقه هاشمی رفسنجانی در انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ناهمخوان می‌دانستند».
به گزارش این سایت، برخی از رسانه‌ها از "تماس‌های گسترده چهره‌های سرشناس حوزه و شخصیت‌های مطرح سیاسی با شورای نگهبان" خبر داده‌اند و با توجه به "حجم عظیم تماس چهره‌های سرشناس، دلسوز و با سابقه، احتمال تایید صلاحیت هاشمی قوت گرفته" و "احتمال تغییر نظر شورای نگهبان" وجود دارد.
این گزارش همچنین از شایعات رسانه‌ها پیرامون رفسنجانی خبر می‌دهد که بر مبنای آن وی "برای دیدن مراجع" به قم سفر کرده است. رضا سلیمانی، مسئول روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، البته این خبر را به شدت تکذیب کرده و انتشار آن را "در راستای جنگ روانی برخی گروه‌ها" خوانده است.
نامه دختر آیت‌الله خمینی به خامنه‌ای

به موازات آن رسانه‌ها روز چهارشنبه نامه زهرا مصطفوی، فرزند آیت‌الله خمینی، به علی خامنه‌ای را منتشر کردند که وی در آن خواهان تجدیدنظر در تصمیم شورای نگهبان شده است. زهرا مصطفوی در نامه خود تصریح کرده که رد صلاحیت رفسنجانی توسط شورای نگهبان "هیچ معنایی جز فاصله انداختن بین دو یار امام" ندارد.
دختر آیت‌الله خمینی به رهبر جمهوری اسلامی یادآور شده که همان روزی که پدرش رهبری خامنه‌ای را تایید کرده، صلاحیت هاشمی رفسنجانی را نیز تایید کرده است و خود وی این موضوع را شنیده است.
زهرا مصطفوی هشدار داده که جداشدن تدریجی خامنه‌ای و رفسنجانی "بزرگ‌ترین لطمه‌ای‌ست که به انقلاب و نظام وارد می‌شود" و چنانچه پدرش آیت‌الله خمینی گفته: «این دو وقتی با هم باشند خوب‌اند».
دختر آیت‌الله خمینی در پایان نامه خود از علی خامنه‌ای خواسته است که نگذارد "یک حرکت همه تلاش‌ها را خراب کند". وی این سخن پدر خود را به خامنه‌ای یادآور شده که «ولایت فقیه برای آن است که نگذارد هر کس هر کاری دلش می‌خواهد بکند و ولایت فقیه می‌خواهد جلوی دیکتاتوری را بگیرد».
معیار رد صلاحیت چه بوده است؟
سایت "الف" وابسته به احمد توکلی، یکی از چهره‌های برجسته اصولگرا، روز چهارشنبه در رابطه با رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی چند پرسش از شورای نگهبان مطرح کرده است. این سایت به شورای نگهبان توصیه کرده که "خرق عادت کند و به پرسش‌های افکار عمومی پاسخ دهد".
"الف" می‌نویسد: «مهم‌ترین دلیل برای رد صلاحیت آیت‌الله هاشمی چه بوده است؟ قانون یا آن‌گونه که کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اشاره کرده مصالح عالی نظام؟ این مصالح عالی با کدام قرائت تشخیص داده شده است؟ قرائت به سبک افراطیون که آیت‌الله را فتنه‌گر می‌دانند یا اهل انصاف و اعتدال؟»
سایت "الف" همچنین از شورای نگهبان پرسیده است که نسبت تشخیص صلاحیت این شورا با تشخیص یک سال گذشته رهبر جمهوری اسلامی برای انتخاب هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام چیست؟
پرسش دیگر این سایت به تایید صلاحیت فردی چون سعید جلیلی بازمی‌گردد. "الف" با توجه بر تاکید شورای نگهبان بر "رجل سیاسی و رجل مذهبی" بودن نامزدها می‌پرسد: «چطور می‌شود افرادی با سابقه طولانی سیاسی و کار اجرایی رد صلاحیت می‌شوند اما جلیلی تایید می‌شود؟»
این مقاله در پایان می‌پرسد که چرا شورای نگهبان خود را پاسخگو نمی‌داند؟
زیبا کلام: رفسنجانی قلبا از رد صلاحیت‌اش خوشحال است
صادق زیباکلام، یکی از پژوهشگران و تحلیلگران سیاسی که تلاش زیادی برای ترغیب هاشمی رفسنجانی جهت ورود به کارزار انتخابات داشت، معتقد است که شواهد و قرائن نشان می‌دهند که رفسنجانی "خیلی محترمانه" رد صلاحیت شده است، یعنی "به دلیل سن بالا و تشکیک شورای نگهبان در توانایی ایشان".
زیبا کلام در این زمینه که ممکن است رهبر جمهوری با "حکم حکومتی" رفسنجانی را به صحنه بازگرداند، ابراز تردید کرده و گفته است: «بعید می‌دانم که حکم حکومتی به نفع هاشمی صادر شود. اگر قرار بود که ایشان به انتخابات برسند، خود شورای نگهبان ایشان را تایید صلاحیت می‌کرد».
اسفندیار رحیم‌مشایی در کنار محمود احمدی‌نژاداسفندیار رحیم‌مشایی در کنار محمود احمدی‌نژاد
زیباکلام بر این باور است که «هاشمی با این رد صلاحیت، دلش غنج می‌زند و قند در دلش آب می‌شود! باور کنید هاشمی از رد صلاحیتش قلبا خوشحال خواهد شد؛ برای اینکه آقای هاشمی تحت فشار شخصی زیادی قرار گرفته بودند تا سرانجام کاندیدا شدند».
واکنش احمدی‌نژاد به رد صلاحیت مشایی
اسفندیار رحیم‌مشایی دومین نامزد مشهوری بود که روز گذشته نامش در میان احراز صلاحیت شده‌های اعلام شده توسط شورای نگهبان وجود نداشت. محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه در واکنشی به این رد صلاحیت اعلام کرد که این موضوع را از طریق رهبر جمهوری اسلامی پیگیری خواهد کرد.
به گزارش "ایسنا" احمدی‌نژاد گفته است: «در کشوری که ولایت فقیه وجود دارد، حق مظلوم در این سطح پایمال نمی‌شود و با وجود ایشان، مشکلی پیش نخواهد آمد». وی افزوده است: «من از طریق ایشان تا لحظه آخر این موضوع را تعقیب می‌کنم».
احمدی‌نژاد همچنین گفته است: «بنده آقای مشایی را معرفی کردم و ایشان را می‌شناسم و با شناخت این کار را انجام دادم. ایشان فردی صالح و مفید برای کشور هستند و معتقدم که دارای توانمندی هستند. ایشان مظلوم واقع شدند».
احمدی‌نژاد از هواداران خود خواسته است که "صبور باشند و حوصله کنند" زیرا "با وجود رهبری مشکلی پیش نمی‌آید و انشاالله این مشکل حل می‌شود".
به گزارش "ایسنا" احمدی‌نژاد در واکنش به اعلام اسامی ۸ نفر از نامزدهای احراز صلاحیت شده برای انتخابات ریاست جمهوری، تنها لبخند زده است.
نخستین واکنش اسفندیار رحیم‌مشایی به رد صلاحیت‌اش تکرار سخنان دو روز پیش بود که گفته بود: «من رد صلاحیت خود را ظلم می‌دانم و حل آن را از طریق مقام معظم رهبری پیگیر خواهم بود».
واکنش دولت آمریکا
دولت آمریکا روال گزینش نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران را نکوهش کرده است. پتریک ونترل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به پرسش خبرگزاری فرانسه در این زمینه بطور کتبی پاسخ داده و گفته است، "شورای نگهبان که توسط مردم مشروعیت ندارد بر پایه سنجه‌های مبهم" فقط هشت تن از ۷۰۰ نامزد ریاست‌جمهوری را پذیرفته است.
به گفته این مقام آمریکایی، چنین گزینشی احتمالا بازتاب‌دهنده اراده مردم ایران نیست.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی که در رابطه با این موضعگیری منتشر کرده، هاشمی رفسنجانی را سیاستمدار میانه‌رویی خوانده است که بارها در زمینه‌های اقتصادی و سیاست خارجی از محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری کنونی ایران، انتقاد کرده است.

انتقاد اصولگرایان از تایید صلاحیت سعید جلیلی

تایید صلاحیت سعید جلیلی از سوی شورای نگهبان با شگفتی و انتقاد فراوان روبرو شده است. به نوشته روزنامه رسالت جلیلی "سابقه جدی و اجرایی" ندارد. سایت الف نیز می‌پرسد: آیا حقیقتا مردم جلیلی را رجل سیاسی می‌دانند؟
سعید جلیلی یکی از هشت داوطلبی است که شورای نگهبان بر صلاحیت آن‌ها برای شرکت در رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری مهر تایید زده.

جلیلی از سال ۱۳۷۰ تا روی کار آمدن محمد خاتمی در سال ۱۳۷۶ از کارمندان وزارت امور خارجه بود و در دولت محمود احمدی‌نژاد دوباره به این وزارت خانه بازگشت. او از سال ۱۳۸۶ دبیر شورای عالی امنیت ملی و از ۱۳۸۷ نماینده رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای در این شورا است.

«شورای نگهبان به افکار عمومی پاسخ دهد»

سایت الف، متعلق به احمد توکلی، رئیس پیشین مرکز پژوهش‌های مجلس در یادداشتی که چهارشنبه اول خرداد منتشر شد در مورد نحوه تصمیم‌گیری‌های شورای نگهبان، به ویژه درباره رد و تایید صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی و سعید جلیلی پرسش‌های انتقادآمیزی مطرح کرد.

سایت الف با توجه به این‌که جلیلی "سابقه اجرایی و سیاسی" ندارد از شورای نگهبان می‌پرسد معیار تایید صلاحیت افرادی مانند او چیست؟

در این یادداشت با اشاره به تاکید شورای نگهبان بر "رجل سیاسی و رجل مذهبی" بودن داوطلبان آمده است: «چطور می‌شود افرادی با سابقه طولانی سیاسی و کار اجرائی رد صلاحیت می‌شوند اما جلیلی تائید می‌شود؟»

پایگاه خبری وابسته به توکلی با طرح این پرسش که «چرا شورای نگهبان خود را پاسخگو نمی‌داند» به اعضای این شورا توصیه می‌کند که ترک عادت کنند و در این دوره به سوالات افکار عمومی پاسخ دهند.

پایان‌نامه جلیلی؛ "سیاست خارجی پیامبر"

علی مطهری، که قرار بود رئیس ستاد اصولگرایان حامی رفسنجانی باشد می‌گوید: «به نظر من رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی و افرادی مانند آقای پزشکیان درست نبود، همان طور که تأیید صلاحیت آقای جلیلی درست نبود.»

به گزارش خبرگزاری مهر مطهری می‌افزاید، این تصمیم‌گیری‌ها نشان می‌دهد که "رویکرد شورای نگهبان بیشتر سیاسی بوده تا اعتقادی و قانونی."
علی مطهری: تأیید صلاحیت آقای جلیلی درست نبودعلی مطهری: تأیید صلاحیت آقای جلیلی درست نبود
مطهری با طرح این سوال که آقای جلیلی با کمترین تجربه چرا تأیید صلاحیت شد می‌گوید:«آیا با چهار تا ملاقات و مذاکره با خانم کاترین اشتون کسی می‌تواند رئیس جمهور شود؟»

برخی منابع خبری سابقه کار جلیلی در وزارت خارجه را تا دو دهه اعلام کرده‌اند که چندان دقیق نیست. او پس از کنار گذاشته شدن از این وزارت‌خانه در دوران محمد خاتمی مدیر "بررسی‌های جاری دفتر رهبری" شد.

سعید جلیلی در "دانشگاه امام صادق" علوم سیاسی تحصیل کرده و پایان نامه‌ی خود را درباره "سیاست خارجی پیامبر" نوشته. او در همین دانشگاه "دیپلماسی پیامبر" تدریس می‌کند.

راننده احتمالی "تریلی دولت"

دبیر شورای عالی امنیت ملی در نخستین روز پس از اعلام تایید صلاحیتش به قم سفر کرد و پس از دیدار با برخی از مراجع تقلید در جمع طلاب حوزه علمیه حاضر شد. او در این دیدار گفت:«اگر دولت را یک ماشین بزرگ مانند تریلی در نظر بگیریم،‌ باید اولویت اول خود را این قرار بدهیم که این ماشین را راه بیندازیم و در ثانی ساز و کار اندیشه دینی را بر آن حاکم کنیم.»

سایت خبری تسنیم از قول جلیلی نوشت: «امروز ساختار اجرایی و اداره کشور ما نه تنها برای به انجام رساندن گفتمان انقلاب ناتوان است بلکه در اجرایی کردن همین ساختارهای لیبرالی و غربی نیز ناتوان و فرسوده شده است و یکی از دلایلش عدم ارتباط با حوزه علمیه است.»

سرپرست تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران گفت‌وگوهای اخیر با نمایندگان گروه ۵­­+۱ را موفقیت آمیز خواند و گفت: «اگر جریان و گفتمانی بیاید و مدعی شود که مقاومت سبب هزینه برای کشور است و مصالحه را راه حل معرفی کند، این امر اشتباه و با شواهد فراوانی قابل رد کردن است.»

طرح "سفرهای وزارت‌خانه‌ای"

سعید جلیلی در جمع طلاب حوزه علمیه با اشاره به نقش ایران در بحران سوریه تاکید کرد: «اگر ما به پشت خیمه‌های دشمن رسیدیم نباید بازگردیم و این بازگشتن گاه با شبهه در اندیشه و شبهه در دیدگاه صورت می‌گیرد که حوزه علمیه می‌تواند پاسخ‌گو باشد.»

او با تاکید بر نقش حوزه علمیه در اداره کشور می‌افزاید:«ساز و کاری باید اندیشیده شود که اسلام در اقتصاد، فرهنگ و عرصه‌های مختلف ظهور و بروز یابد و حوزه علمیه باید به این امر کمک کند.»
جلیلی تغییر ساز و کار کشور را اولویت اساسی رئیس‌جمهور آینده خواند و افزود:«برخی‌ها به دنبال کارهایی هستند که زودبازده شوند و از اولویت‌ها غافل می‌شوند.»

او در ادامه گفت: «سفرهای استانی از این نمونه است، چون ماشین دولت به خودی خود حرکت نمی‌کرد، رئیس‌جمهور با طریق دیگری به خدمات‌رسانی می‌پرداخت، به عنوان مثال باید سفرهای وزارت‌خانه‌ای داشته باشی و باید وزارت‌خانه‌ها را از این بی‌عملی درآورد.»

دبیر شورای عالی امنیت ملی که در جریان جنگ ایران و عراق یک پای خود را از دست داده معتقد است "ساز و کار شناسایی نیروها" برای "یافتن نیروهای مختلف در پست‌های مختلف" باید شبیه روش‌های دوران جنگ باشد که به زعم او یکی از کارآمدترین ساز و کارها بود.

فقدان سابقه سیاسی و آگاهی اقتصادی

روزنامه رسالت سرمقاله روز چهارشنبه خود را به بررسی "نقاط ضعف و قوت سعید جلیلی" اختصاص داده است. در این نوشته شرکت در جبهه‌های جنگ ایران و عراق و "رویکرد ولایی" از جمله نقاط قوت این نامزد انتخابات عنوان شده است.

رسالت کم‌تجربگی را از نقاط ضعف جلیلی عنوان می‌کند و می‌نویسد: «سابقه اجرایی او منحصر به حرکت در مسیر ادارات وزارت خارجه و نهایتاً دبیری شورایعالی امنیت ملی است. سابقه سیاسی خاصی از وی گزارش نشده است.»

یکی دیگر از ضعف‌های این نامزد انتخابات "عدالت گرایی غیراجرایی" است، زیرا به گمان نویسنده سرمقاله رسالت عدالت در مهم‌ترین و عینی‌ترین جلوه خود رویکردی اقتصادی دارد که در حوزه تخصص و آگاهی سعید جلیلی نیست.

"تابع ولایت فقیه"

به گزارش سایت خبری تسنیم جلیلی در دیدار با طلاب حوزه علمیه تثبت نظریه و جایگاه ولایت فقیه را یکی از ضرورت‌های دولت آینده خوانده و تاکید کرده:«رییس‌جمهور آینده باید در عرصه عمل تابع ولایت فقیه باشد.»

سعید جلیلی گفته است:«در نظام اسلامی ولایت مطلقه فقیه حاکم است که فصل‌الخطاب در همه عرصه‌ها است. بنابراین دیگر بحث اختلاف با رهبری به وجود نمی‌آید.» ظاهرا به خاطر همین دیدگاه است که حامیان خامنه‌ای، جلیلی را جانشین شایسته‌ی احمدی‌نژاد می‌دانند.

علی مطهری پیش بینی می‌کند انتخابات ۲۴ خرداد به دلیل حذف کسانی مانند رفسنجانی با "‌مشارکت بالا و شور و هیجان" برگزار نشود.

سایت الف نیز نوشت، اگر شورای نگهبان دلایل تایید و عدم تایید صلاحیت داوطلبان را برای افکار عمومی توضیح ندهد واکنش مردم به تصمیم این شورا می‌تواند به "بدفهمی عمیق اجتماعی" تبدیل شود، مردم در کنج خانه باشند اما با ما هم نباشند.