۱۳۹۲ آذر ۳۰, شنبه

بازگشت بی‌سروصدای خودروهای آمریکایی به بازار ایران



با گذشت بیش از سه دهه از قطع روابط رسمی میان ایران و آمریکا، حالا منطقه آزاد ارس نخستین روزنه‌ای است که زمینه بازگشت خودروهای غول‌پیکر آمریکایی به بازار بزرگ ایران را فراهم کرده است.
 به گزارش دویجه وله ، رغم علاقه دیرینه ایرانی‌ها به خودروهای آمریکایی، بیش از سه دهه است که به دنبال قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و آمریکا، عملا امکان وارد کردن این خودروها به ایران وجود نداشت، اما حالا گزارش‌ها نشان‌دهنده بازگشت تدریجی مدل‌هایی از برندهای مشهور آمریکایی نظیر فورد، داج، جنرال موتورز و شورلت به بازار ایران است.
خبرگزاری رویترز، در گزارشی اختصاصی از حضور چشمگیر برخی از خودروهای لوکس آمریکایی در خیابان‌های تبریز خبر داده است؛ خودروهایی که از طریق منطقه آزاد تجاری "ارس" وارد ایران می‌شوند.
عشق به این "خودروهای بزرگ" یکی از ویژگی‌های مشترک ایرانیان و آمریکایی‌ها است. پیش از انقلاب اسلامی، ایران یکی از بازارهای بزرگ و شکوفا برای خودروها و کامیون‌های امریکایی بود، اما قطع روابط و اعمال تحریم‌ها علیه ایران و البته محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی ایران برای واردات این خودروها، زمینه وداعی ۳۴ ساله را فراهم کرد.
غول‌های خودروسازی آمریکا در انتظار "توافق بزرگ"
به گزارش رویترز، از سال گذشته به تدریج ورود نسل جدید خودروهای لوکس آمریکایی به ایران آغاز شده است. رویترز می‌گوید نشانه‌های روشنی وجود دارد که در صورت حصول توافقی بزرگ‌تر میان ایران و آمریکا و رفع تحریم‌ها و کاستن از تنش‌ها در روابط دو کشور، غول‌های خودروسازی آمریکا می‌توانند بار دیگر حضوری پررنگ در بازار پرتقاضای ایران داشته باشند.
اکنون بیش از ۲۰ شرکت فعال در زمینه واردات خودرو، مشغول وارد کردن خودروهای آمریکایی به منطقه آزاد تجاری ارس‌اند. یکی از آن‌ها در گفنت‌وگو با رویترز می‌گوید غیبت طولانی خودروهای آمریکایی در بازار ایران، باعث افزایش جذابیت این "خودروهای ممنوعه" برای مشتریان ایرانی شده است.
منطقه آزاد تجاری ارس هشت سال پیش در شمال غربی ایران و در نقطه مرزی با آذربایجان و ارمنستان تاسیس شده است. واردات خودرو به این منطقه از سال گذشته آغاز شده، اما حالا پس از توافق ژنو به نظر می‌رسد میزان واردات به‌طور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
"دولت تاجران را به واردات محصولات آمریکایی ترغیب می‌کند"
با ممنوعیت واردات مستقیم خودروهای آمریکایی به ایران، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با قرار گرفتن در موقعیت "واسطه فروش" سود فراوانی کسب می‌کردند، اما حالا با چرخش به ارس این سودها نصیب شرکت‌های ایرانی خواهد شد.
تاجران ایرانی در گفت‌وگو با رویترز گفته‌اند از نیمه نخست ۲۰۱۲ بیش از ۱۵۰۰ خودروی لوکس در منطقه ارس فروخته شده که بیش از نیمی از آن‌ها مدل‌های مختلف خودروهای آمریکایی بوده‌اند؛ از شورلت و جنرال موتورز گرفته، تا فورد و داج.
بر اساس قوانین مرتبط با مناطق آزاد در ایران، تنها ساکنان این مناطق یا کسانی که مشغول فعالیت اقتصادی رسمی در آن هستند می‌توانند این خودروها را بخرند. مالکان این خودروها می‌توانند در همین منطقه و البته در شهر تبریز از آن استفاده کنند. گذشته از این‌ها، امکانی هم برای دریافت پلاک "گذر موقت" پیش‌بینی شده که به مالکان امکان استفاده خودرو در دیگر نقاط ایران را هم می‌دهد، اما تنها برای دو ماه.
منابع آگاه در حوزه واردات ایران به رویترز گفته‌اند که دولت جمهوری‌اسلامی در حال ترغیب کمپانی‌های واردکننده به واردات خودرها و کامیون‌های آمریکایی به ایران است. برخی از آن‌ها می‌گویند دولت حتی قصد دارد زمینه راه‌اندازی خط مونتاژ خودروهای آمریکایی در ایران را فراهم کند؛ موضوعی که اگرچه دور از دسترس به نظر می‌رسد، اما به گفته این منابع از اهداف بلندمدت دولت روحانی است.

پیش از انقلاب کمپانی آمریکایی "جنرال موتورز" از شرکای اصلی "ایران خودرو" بود، اما پس از انقلاب سیطره خودروسازان آمریکایی در ایران پایان یافت و رقبای فرانسوی، کره‌ای و ژاپنی خلاء محصولات آمریکایی را پر کردند. با این حال، کارشناسان و تاجران می‌گویند به محض حل‌وفصل بحران تحریم‌ها، راه برای واردات بیشتر محصولات آمریکایی یا حتی راه‌اندازی خط مونتاژ این محصولات در ایران فراهم خواهد شد.

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، شنبه 30 آذر، 21 دسامبر



































زیباکلام: از اول رفتن به سمت هسته‎ای اشتباه بود

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه به گزارش 100 روزه آقای روحانی انتقاد کرده و انتقاد دارم گفت: در سه دهه اخیر دیدگاه آمریکاستیزی هاشمی‌رفسنجانی تغییر کرده و دیگر اعتقادی به آمریکاستیزی ندارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، صادق زیباکلام عصر پنجشنبه ۲۸ آذر که برای برگزاری مراسم تقدیر از نلسون ماندلا به گرگان سفر کرده در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بنده در دوران هاشمی رفسنجانی سمت و پستی نداشته‌ام، همچنان که در دولت خاتمی و دولت ‌احمدی‌نژاد به طریق اولی هیچ پستی نداشته‎ام و در دولت روحانی نیز هیچ پست و مقامی ندارم.
وی ادامه داد: با اینکه حمایت‌های زیادی برای روی کار آمدن دولت آقای روحانی انجام داده‎ام اما فاصله‎ام را حفظ کردم و حتی در مورد گزارش 100 روزه ایشان نیز انتقاد کردم و انتقاد دارم و به نظر من این نوع گزارش اصلا خوب نبود.
این فعال سیاسی درپاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اینکه شما در برهه‎ای منتقد آقای رفسنجانی بوده‎اید و در عین حال نیز از ایشان دفاع کرده‎اید خاطرنشان کرد: اگر از هاشمی دفاع کردم و تاکید هم می‎کنم بسیار محکم هم دفاع کردم به این دلیل بود که مواظع وی را قبول دارم.
زیباکلام متذکر شد: اما برای من این موضوع نسبی است و همواره گفته‎ام که آقای هاشمی نلسون ماندلا یا مصدق و یا بازرگان نیست و مع‎الذالک از وی دفاع می‎کنم.
وی ادامه داد: این هم به این دلیل است که ما در شرایطی زندگی نمی‎کنیم که بتوانم با افرادی هم‌تزاز او قیاسش کنم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: یک نکته مهم در خصوص آقای هاشمی رفسنجانی این است که تاریخ زندگی هاشمی نشان می دهد که هرچه از زندگی‎اش می‎گذرد افکار و عقایدش دچار تحولاتی شده است.
زیباکلام گفت: در دوره‎ای از زمان و به‎خصوص در اوایل پیروزی انقلاب همه از جمله آقای هاشمی آمریکا ستیز بوده‎اند ولی معتقدیم بسیاری از ما بنا به دلایلی تغییر کردیم، از جمله آقای هاشمی رفسنجانی که معتقدم بیش از سه دهه است که وی به این جمع‎بندی رسیده است که مرگ بر آمریکا به جز اینکه تیشه به ریشه منافع انقلاب زده باشد حاصل دیگری نداشته است.
زیباکلام بیان کرد: موضع‎گیری‎های هاشمی رفسنجانی نشان می‎دهد که وی دیگر موضع مرگ بر آمریکا ندارد.
این فعال اصلاح‌طلب افزود: اگر گفته‎ام آمریکا ستیزی تیشه به ریشه منافع ملی زده آیتم‎های بسیاری در این خصوص وجود دارد که یکی از آنها را می‎تواند منافع گازی در حوزه خلیج فارس دانست که بین ما و کشور قطر وجود دارد در حالی که قطر سه برابر ما گاز برداشت می‎کند ما به دلیل تحریم بودن تنها یک سوم گاز را برداشت می‎کنیم در حالی که سهم بیشتری داریم که شاید چیزی در حدود 100 میلیارد دلار شود که اگر آن را به ریال تبدیل کنیم یک رقم وحشتناک به دست می‎آید که می توانیم بسیاری از مشکلات کشور را در یکسال رفع کنیم.
موضوع هسته‌ای هیچ توجیه اقتصادی ندارد
در پاسخ به سوال خبرنگار فارس در خصوص اظهار نظر مشاور رئیس جمهور که رانندگان تاکسی درباره موضوع هسته‎ای نظر ندهند،  اظهار داشت: معتقدم آقای سریع‎القلم همانند بسیاری از اندیشمندان این جامعه درد توسعه ایران را دارد.
وی ادامه داد: اما به نظر من این اظهار نظر وی بسیار درست است زیرا موضوع هسته‎ای یک موضوع تخصصی است.
زیباکلام اضافه کرد: اما نکته‎ای که به من ارتباط پیدا می‎کند این است که آقای احمدی‎نژاد در سال 1384 زمانی که سیاست هسته‎ای ایران را عوض کرد در حالی که سیاست اصلاح‎طلبان کج‎دار و مریض بود.
وی افزود: زیرا سیاست اصلاح‎طلبان این بود که دنیا را در برابر ایران به واسطه هسته‎ای قرار ندهیم و تغییر این سیاست توسط آقای احمدی‎ نژاد همراه با بیانی بود که گفته بود کسانی که این سیاست را پیش می‎بردند، خیانت کرده‎اند.
زیباکلام خاطرنشان کرد: من معتقدم به واسطه مخالفت غربی‎ها و آمریکایی‎ها با فعالیت هسته‎ای ما نفس مسئله هسته‎ای هیچ وقت مورد تجزیه و تحلیل ما قرار نگرفت.
وی افزود: من معتقدم که اساسا بحث هسته‎ای ما به هیچ‎وجه توجیه اقتصادی ندارد و اگر اقتصاد را ملاک و معیار بگیریم از اول رفتن به سمت هسته‎ای اشتباه بوده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: چون ما نمی‎خواهیم سلاح هسته‎ای داشته باشیم پس این همه هزینه وحشتناکی که برای هسته‎ای در حال انجام هستیم هدف ما چیست؟
وی ادامه داد: ما می‎خواهیم اورانیوم غنی شده برای نیروگاه بوشهر و نیروگاه‎های دیگر تامین کنیم پس این اورانیوم غنی شده چه هزینه‎ای دارد، پیدا می‎کند؟
زیبا کلام گفت: این اورانیومی که به نیروگاه‎ها برده می‎شود و از آن برق به دست می‎آوریم چه میزان برق برای ما تولید می‎کند که این همه هزینه برایش پرداخت می‎کنیم؟ آیا می‎خواهیم دوباره هزینه‎اش را از مصرف کننده بگیریم یا دولت می‎خواهد هزینه‎اش را بدهد؟ آیا این توجیه اقتصادی دارد؟ که من معتقدم خیر توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: ما یا اساسا نمی رفتیم به دنبال هسته‎ای یا به شکلی می‎رفتیم که دنیا را روبروی خودمان قرار ندهیم؛ این کاری بود که اصولگرایان انجام دادند.
زیبا کلام در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اینکه برای آینده چه باید کرد، گفت: من معتقدم جلوی ضرر را از هرجا بگیریم منفعت است و به اعتقاد من باید برنامه هسته‎ای خودمان را محدود کنیم نه به خاطر اینکه غربی‌ها می‎گویند بلکه به این دلیل که منافع ملی ما این را می‎گوید.
وی افزود: غربی‎ها نگران این هستند که ما سلاح هسته‎ای تولید نکنیم و هر قدر که ما بگوییم که ما سلاح هسته‎ای نمی‎خواهیم آنها می‎گویند شما تکنولوژی را در اختیار دارید که هر زمان که بخواهید می‎توانید سلاح هسته‎ای تولید کنید.
زیباکلام با طرح این سوال که غربی‎های چرا نگران ما هستند، خاطرنشان کرد: پاسخ این سوال به بغض و کینه به نظام و انقلاب بر نمی‎گردد بلکه وی متذکر شد: پاسخ این سوال این است که ما تنها کشوری هستیم که رسما و علنی گفته‎ایم که می‎خواهیم اسرائیل را نابود کنیم.
زیباکلام  در پاسخ به سوال خبرنگاری که آیا فکر می‎کنید این روند اشتباه است گفت: بله اشتباه است.
وی اضافه کرد: چون چه کسی این رسالت را به ما داده است که ما باید اسرائیل را نابود کنیم؟ آیا اتحادیه عرب این را گفته‎اند؟ فلسطینی‎ها؟ سازمان ملل؟

این فعال سیاسی تصریح کرد: زمانی که اعراب و فلسطینی‎ها اعتقاد به نابودی اسرائیل ندارند و به این معتقد هستند که یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل اعتقاد دارند که من هم این اعتقاد را دارم؛ این نابودی اسرائیل که بخشی از جوهره جمهوری اسلامی ایران آمده است بر چه اساسی است.