۱۳۹۱ بهمن ۱۷, سه‌شنبه

اپوزیسیون ونزوئلا: دولت در مورد چک میلیونی مظاهری توضیح دهد


اپوزیسیون ونزوئلا خواستار توضیح دولت در این مورد شد که چگونه یک مقام سابق ایران چکی به مبلغ ۳۰۰ میلیون بولیوار این کشور را در اختیار دارد. این چک در آلمان از طهماسب مظاهری، رئيس سابق بانک مرکزی ایران ضبط شده است.
اپوزیسیون ونزوئلا از دولت این کشور خواست، توضیح دهد چگونه چکی به ارزش ۳۰۰ میلیون بولیوار (حدود ۵۴ میلیون یورو/ ۷۰ میلیون دلار) به دست طهماسب مظاهری، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت محمد خاتمی و رئيس پیشین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران رسیده است.
مخالفان دولت ونزوئلا در بیانیه‌ای که روز دوشنبه (۴ فوریه/ ۱۶ بهمن) منتشر شد اعلام کردند، دولت باید روشن کند، چرا یک ایرانی چکی به این ارزش در اختیار داشته است. این چک روز ۲۱ ژانویه (۲ بهمن) توسط مقام‌های گمرک آلمان در فرودگاه دوسلدورف در کیف دستی مظاهری کشف و ضبط شد.
روزنامه آلمانی "بیلد ام زونتاگ" روز یکشنبه ۳ فوریه (۱۵ بهمن) نوشت، مظاهری که تلاش کرده، بدون اعلام همراه داشتن این چک، وارد آلمان شود به مسئولان آلمانی گفته است، این چک قرار است صرف ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی توسط دولت ونزوئلا شود.
این در حالی است که در چارچوب قوانین مبارزه با ترور و پولشویی اروپا، مسافرانی که بیش از ۱۰ هزار یورو پول نقد یا اوراق بهادار همراه خود دارند، باید به هنگام ورود به کشورهای اروپایی آن را به مأموران گمرک اعلام کنند.
خوزه مدینا، از مخالفان برجسته دولت چاوز در ونزوئلا این موضوع را "بی‌قانونی آشکار" نامیده و خواستار تحقیقات جامع در این باره شده است.
وی در بیانیه‌ای منتشر از سوی ائتلاف مخالفان دولت گفت: «ما خواستار توضیح فوری به کشور در مورد این پول هستیم.»
انریکه کاپریلس، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا نیز ابراز نگرانی کرده و روز یکشنبه (۳ فوریه) گفته است: «دولت می‌خواهد چه توضیحی در مورد آنچه که در مورد وزیر سابق ایران اتفاق افتاده بدهد؟»
خبرگزاری آسوشیتدپرس که این گزارش را روز سه‌شنبه (۵ فوریه) منتشر کرده می‌نویسد، مقام‌های دولت ونزوئلا هنوز در این مورد واکنش نشان ‌نداده‌اند. تماس‌هایی که این خبرگزاری با سفارت ایران در ونزوئلا و برلین برای کسب اطلاعات در این مورد گرفته تا کنون نتیجه‌ای نداده است.
مقام‌های گمرک آلمان جمعه (اول فوریه) با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند، چکی به ارزش ۳۰۰ میلیون بولیوار، صادره از بانکی در ونزوئلا را در کیف دستی یک مرد ۵۹ ساله پیدا کرده‌اند.
طهماسب مظاهری که این چک در کیف او پیدا شده در حال حاضر آزاد و در ایران است. روزنامه "بیلد ام زونتاگ" گزارش داده که پلیس و مقام‌های گمرک آلمان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این پول از طریق پولشویی به دست آمده یا خیر؟

خانواده اهوازی‌های محکوم به اعدام: «اعترافات زیر شکنجه گرفته شد»


خانواده‌های شهروندان عرب ایرانی محکوم به اعدام، می‌گویند آنها بی‌گناه هستند و باید حکم اعدام آنها لغو شود. آنها تاکید دارند که اعترافات این متهمان زیر شکنجه‌های شدید بوده و دادگاهی عادل باید به پرونده آن‌ها رسیدگی کند.
برخی از اعضای خانواده‌های پنج شهروند عرب ایرانی که به اعدام با طناب دار محکوم شده‌اند، بار دیگر تاکید کرده‌اند که حکم‌های صادرشده بر مبنای اعترافاتی است که زیر فشار و شکنجه گرفته شده و هیچ سند و شاهدی مبنی بر اتهام محاربه و فساد فی‌الارض و دیگر اتهامات مطرح‌شده وجود ندارد.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر، به نقل از کامل آلبوشوکه، پسرعموی دو زندانی عرب ایرانی این اطلاعات را منتشر کرده است. به گفته او، این افراد روز یک‌شنبه، ۸ بهمن، در آخرین تماس تلفنی با خانواده‌های خود گفته‌اند که همچنان زنده و در زندان هستند، اما چیز بیشتری درباره وضعیت خود نمی‌دانند.

به گفته آقای آلبوشوکه «درخواست خانواده‌ها این است که حکم اعدام شکسته شود چون آنها بی گناه هستند، و بعد دادگاهی عادلانه و به دور از کنترل اداره اطلاعات و با قضات باتجربه در تهران تشکیل شود.» او می‌گوید « متاسفانه در جنوب ایران به شدت افکار افراط گرایانه وجود دارد و کسی که دستگیر می‌شود اول از همه برای اینکه عرب است شکنجه می‌شود.»

محمدعلی عموری (مهندس شیلات و معلم مدرسه)، هادی راشدی (فوق لیسانس شیمی کاربردی و دبیر شیمی)، هاشم شعبانی (دبیر ادبیات عرب و دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه اهواز)، جابر آلبوشوکه (فوق دیپلم کامپیوتر و سرباز وظیفه) و برادرش مختار آلبوشوکه (شاغل در یک شرکت سنگ‌شکن) از جمله متهمان این پرونده هستند که به خاطر فعالیت در موسسه "الحوار" در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ بازداشت شدند.کامل آلبوشوکه می‌گوید این افراد در زمان بازداشت به غیر از شکنجه‌های سنگین روانی "با تسمه، کابل برق، چوب، شلنگ گاز و حتی با شوک الکتریکی شکنجه شده اند".

اتهام "محاربه" برای فعالان فرهنگی، تاکتیکی برای ارعاب

بیست نفر از افراد فعال در این موسسه در آن زمان بازداشت شده بودند، اما از میان آن‌ها این پنج نفر به اتهام "محاربه و انجام عملیات مسلحانه و اقدام علیه امنیت ملی" در شعبه ۲ دادگاه انقلاب اهواز، به اعدام و دیگران به حبس‌های دراز‌مدت محکوم شدند. این حکم اواسط دی ماه سال جاری مورد تایید دیوان‌عالی کشور قرار گرفته است.

خانواده‌های محکومان می‌گویند فعالیت این گروه، فرهنگی و کاملا مسالمت‌آمیز بوده است. به گفته آقای آلبوشوکه، گروه "الحوار" یک سازمان غیردولتی است و معنای نام آن "گفت‌وگو" است؛ نامی که برگرفته از شعار "گفت‌وگوی تمدن‌های محمد خاتمی" است و هدفش ترویج زبان و فرهنگ عربی بود: «چون ما در مدارس حق صحبت به زبان عربی نداریم.»

به گفته کامل آلبوشوکه «اداره اطلاعات می‌خواهد همیشه حالت رعب و وحشت در منطقه ایجاد کند و با دستگیری طبقه روشنفکر منطقه که روی مردم تاثیر می‌گذاشتند، این حالت را ایجاد کرد.»

اعتراض‌های گسترده بین‌المللی به حکم اعدام اعراب ایرانی

تایید حکم اعدام این پنج شهروند عرب ایرانی، اعتراض بسیاری از شخصیت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی را در پی داشته است. هفته گذشته، کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با ابراز نگرانی شدید از تایید احکام اعدام آنها در دیوان عالی کشور، از مقامات ایرانی خواست که این احکام را لغو کنند.

خانم اشتون گفت: « بنا به گزارش‌های دریافت‌شده، این پنج فعال فرهنگی عرب ساکن اهواز در شرایط منصفانه‌ای محاکمه نشده‌اند و برای اعترافات اجباری تحت فشار قرار گرفته‌اند.»

پیش‌تر بسیاری از سازمان‌ها و نهادهای حقوق بشری جهان، از جمله عفو بین‌الملل، دیده‌بان حقوق‌بشر، فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق‌بشر، جامعه دفاع از حقوق‌بشر در ایران و سازمان عدالت برای ایران نیز با محکوم کردن صدور حکم اعدام برای این شهروندان عرب ایرانی، اعلام کردند که ممکن است هدف جمهوری اسلامی از صدور چنین احکامی، ارعاب اقلیت‌های قومی و تلاش برای فرونشاندن اعتراضات آنان باشد.

اعراب اهوازی از جمله اقلیت‌های متعدد قومی در ایران هستند که عمدتا در استان خوزستان زندگی می‌کنند. اکثر آن‌ها مسلمان و شیعه هستند، اما پیوستن گروهی از آن‌ها به جمع سنی‌ها، از جمله عوامل سرکوب آنان از سوی حکومت ایران بوده است

وزارت اطلاعات: شبکه خارجی مرتبط با بی‌بی‌سی هم شناسایی شد


یک هفته پس از دستگیری ۱۶ روزنامه‌نگار ایرانی، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با صدور دومین اطلاعیه جزئيات دستگیری‌ها را تشریح کرد. این نهاد مدعی شد که همکاران بی‌بی‌سی را در خارج از کشور نیز شناسایی کرده است.
در اطلاعیه تازه وزارت اطلاعات ادعا شده که «افزون بر شاخه داخلی با عنایات ویژه الهی کل عناصر مستقر در خارج این شبکه نیز شناسایی شدند.»

در حالی که دستگیری خبرنگاران اعتراض‌های گسترده‌ای را در سطح ملی و بین‌المللی برانگیخته است، وزارت اطلاعات در اطلاعیه خود می‌نویسد: «از تاریخ صدور اطلاعیه قبلی تاکنون تعداد دیگری بازداشت یا احضار شده‌اند. ضمنا یک‌نفر از بازداشت شدگان قبلی به قید وثیقه مرخص شده است.»

«ارتباط همکاران روزنامه‌های سابق با بی‌بی‌سی»

در بخشی دیگر از اطلاعیه وزارت اطلاعات آمده است که شاخه خارج از کشور شبکه مرتبط با بی‌بی‌سی بسیار گسترده‌تر از شاخه داخلی آن است و «اکثریت قابل‌توجهی از اعضای آن را عناصر فراری فتنه ۸۸ و همکاران سابق روزنامه‌های موسوم به زنجیره‌ای تشکیل می‌دهند. هسته مرکزی شبکه که در لندن استقرار دارد، از همکاری مستقیم سه ‌کارگروه مستقر در بروکسل، پاریس و استانبول برخوردار است.»

وزارت اطلاعات در بخشی دیگر از اطلاعیه خود ادعا کرده که هسته مرکزی شبکه مرتبط با بی‌بی‌سی که در لندن مستقر است، «اخیرا علاوه بر فعالیت‌های به‌ظاهر رسانه‌ای و خبری، ماموریت تولید سوژه برای جریان‌سازی را نیز به عوامل داخلی ابلاغ کرده بود.»
حیدر مصلحی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی تهدید به احضار به مجلس شدحیدر مصلحی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی تهدید به احضار به مجلس شد
در ادامه این اتهامات آمده است: «به‌عنوان مثال هسته لندن اسامی برخی از عناصر رسانه‌ای و هنری مورد نظر را به شاخه داخلی ابلاغ می‌کرد و از آن‌ها می‌خواست به چهره‌سازی، ترویج و تبلیغ آن‌ها بپردازند.»

سرنوشت مبهم روزنامه‌نگاران دستگیر شده

از سرنوشت ۱۶ روزنامه‌نگاری که هفته‌گذشته یکی پس‌ از دیگری دستگیر شدند، هنوز خبری در دست نیست. احمد شهید گزارشگر ویژه شورای حقوق‌ بشر سازمان ملل و سه مقام حقوق‌ بشری دیگر این سازمان، دستگیری روزنامه‌نگاران را نقض حقوق بین‌المللی ارزیابی کرده و خواستار آزادی فوری آن‌ها شده‌اند.

چند نماینده مجلس نیز این دستگیری‌ها را هم‌زمان با برگزاری جشن‌های سالگرد انقلاب و هفته وحدت نادرست خوانده و گفته‌اند که ممکن است وزیر اطلاعات برای توضیح به مجلس احضار شود. حدود ۲۰۰ روزنامه‌نگار، جمعی از نمایندگان دوره‌های پیشین مجلس شورای اسلامی و ادوار تحکیم وحدت نیز این دستگیری‌ها را مقدمه‌سازی برای ایجاد خفقان در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دانسته‌اند.

در کنار دستگیری‌ها، خبرنگاران ایرانی با فشارهای دیگری نیز روبرو شده‌اند. به‌عنوان نمونه روز ۱۵ بهمن به صبا شعردوست، خبرنگار پارلمانی ایلنا و همسر میلاد فدایی‌ اصل، ابلاغ شد که دیگر حق حضور در مجلس شورای اسلامی را ندارد. صبا پس از دستگیری همسرش میلاد وفایی اصل از او دفاع کرده بود. میلاد نیز خبرنگار پارلمانی خبرگزاری کار ایران، ایلنا بود.

دعوت از پناهی برای شرکت در جشنواره برلیناله


دیتر کاسلیک، رئیس جشنواره فیلم برلین از جعفر پناهی برای شرکت در برلیناله دعوت کرده و از مقامات ایرانی خواسته‌ است که امکان سفر وی را فراهم کنند. مقامات ایران تا کنون واکنشی به درخواست مسئولان برلیناله نداده‌اند.
دیتر کاسلیک (Dieter Kosslick) از سال ۲۰۰۱ میلادی تا کنون ریاست جشنواره بین‌المللی فیلم برلین را برعهده دارد. او در این سال‌های نسبتاَ طولانی بزرگترین جشنوار فیلم جهان را به سوی ترکیبی از سینما‌ی هنری و سرگرم‌کننده هدایت کرده است.
در زمان ریاست وی به‌رغم پاسداری از خصلت‌های انتقادی، اجتماعی و سیاسی برلیناله راه برای فیلم‌های هالیوودی و بالیوودی نیز باز شد و هر ساله ده‌ها ستاره‌ی سینما بر روی فرش قرمز برلیناله، اعتبار و جلوه‌ای دیگر به این رویداد سینمایی دادند. گرچه نزدیکی زمانی میان برلیناله و اسکار، نمایش برخی از فیلم‌های بزرگ هالیودی در برلین را مشکل ساخته است، اما جشنواره دست‌کم در ده سال اخیر آگاهانه بر دو مولفه‌ی هنری و اقتصادی جشنواره تاکید کرده است.
«اگر به جای احمدی‌نژاد بودم، به پناهی اجازه سفر می‌دادم»

با توجه به پیشنیه پناهی در برلیناله و موفقیت‌ها بین‌المللی این کارگردان ایرانی، حضور یک فیلم از وی در جشنواره برلین کاملاَ طبیعی جلوه می‌کند. اما با توجه به محرومیت وی از ساخت فیلم به مدت ۲۰ سال و ممنوع‌الخروج بودن پناهی، نمایش فیلم "پرده" در عین حال سبب شگفتی فراوان شده است.
کاسلیک در باره گزینش فیلم پناهی در برلیناله امسال در گفت‌وگویی با روزنامه تاگس‌اشپیگل می‌گوید: «این فیلم به‌طور کاملاَ معمول از طریق یک شرکت بلژیکی توزیع‌کننده فیلم به دست ما رسید. ما پس از تماشا، این فیلم را برگزیدیم.»
دیتر کاسلیکدیتر کاسلیک
رئیس برلیناله تاکید می‌کند که انتخاب فیلم "پرده" به اطلاع "دولت ایران و سفیر جمهوری اسلامی" در آلمان نیز رسیده است. به گفته کاسلیک برلیناله پخش فیلم پناهی در چارچوب جشنواره را سریعاَ و صریحاَ اعلام کرده است.
به گفته‌ی کاسلیک این موضوع "خوشبختانه" تا کنون پیامدهایی منفی برای کارگردان در بر نداشته که "نشانه خوبی" به نظر می‌رسد. برلیناله از پناهی و کامبوزیا پرتوی، همکار وی نیز برای شرکت در جشنواره امسال دعوت کرده است.
مسئولان برلیناله از مقامات ایرانی خواسته‌اند‌ که به پناهی اجازه سفر به آلمان را بدهند، اما "هنوز پاسخی از مقامات ایرانی" دریافت نکرده‌اند و "واکنشی به نامه‌های" برلیناله نیز داده نشده است. کاسلیک می‌گوید: «اگر من رئیس‌جمهور احمدی‌نژاد بودم، اجازه سفر به پناهی می‌دادم. در این صورت این موضوع می‌تواند بدل خبری جنجالی و داغ شود.»

نخستین سفر یک رئیس‌ جمهور ایران به مصر پس از ۳۴ سال


محمود احمدی‌نژاد به‌عنوان نخستین رئیس‌جمهور ایران از زمان انقلاب بدین‌ سو روز سه‌شنبه وارد قاهره شد. وزیر خارجه مصر گفته است که کشورش امنیت اعراب حاشیه خلیج فارس را قربانی رابطه با ایران نخواهد کرد.
رئیس‌جمهور ایران روز سه‌شنبه (۱۷ بهمن، ۵ فوریه) در فرودگاه قاهره مورد استقبال محمد مرسی، رئیس‌جمهور مصر قرار گرفت. در بحبوحه اختلافات شدید سیاسی در ایران، این دیداری تاریخی است که روابط ایران و مصر را می‌تواند به طور بالقوه متحول کند، اگرچه انتقادات و بحث‌های بسیاری در مصر برانگیخته است.

خبرگزاری ایرنا گزارش داده که محمود احمدی‌نژاد در قاهره به شیخ الازهر مصر و ۲۰ تن از سردبیران ارشد رسانه‌های مصری دیدار خواهد کرد. هدف رئیس‌جمهور ایران از این سفر شرکت در نشست سازمان همکاری‌های اسلامی است که روزهای هجدهم و نوزدهم بهمن ماه در قاهره برگزار می‌شود.

روابط دیپلماتیک تهران و قاهره در ۳۴ سال گذشته همواره تیره بود اما سقوط رژیم حسنی مبارک در این کشور و به قدرت رسیدن اسلام‌گرایان توانسته زمینه ازسرگیری روابط را فراهم کند. با توجه به انتقاداتی که محمد مرسی به‌خاطر سفر احمدی‌نژاد به مصر با آن مواجه شده، هنوز مشخص نیست که روابط دو کشور پس از این دیدار تا چه اندازه دستخوش تغییر خواهد شد.

حاشیه‌های یک سفر، در بحبوحه بحران

اختلافات داخلی میان اصول‌گرایان حاکم درایران، بر این سفر سه‌روزه سایه‌ای سنگین انداخته و حاشیه‌هایی ساخته است. گفته می‌شود برای اولین بار در یک سفر پراهمیت خارجی رئیس‌جمهور، نماینده‌ای از دفتر رهبر جمهوری اسلامی در مراسم بدرقه او حضور نیافته است.
بسیاری از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نسبت به ازسرگیری روابط ایران و مصر ابراز نگرانی کردندبسیاری از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نسبت به ازسرگیری روابط ایران و مصر ابراز نگرانی کردند
احمدی‌نژاد هم دست به اقدامی عجیب و تحریک‌آمیز زده است؛ او عبدالرضا شیخ‌الاسلامی، وزیر برکنار شده وزارت کار را در این سفر به همراه خود برده است. اسفندیار رحیم‌مشایی، حمید بقایی و حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات هم از دیگر همراهان رئیس‌جمهور در سفر به مصر هستند.

آقای احمدی‌نژاد همچنین در فرودگاه با اشاره به ماجرای بازداشت سعید مرتضوی، آن را اقدامی "زشت" خواند و تاکید کرد که «قوه قضاییه یک سازمان ویژه خانوادگی نیست و باید متعلق به ملت باشد.»

بیشتر بخوانید: واکنش احمدی‌نژاد به بازداشت سعید مرتضوی

سوریه، نقطه اصلی اختلاف رهبران ایران و مصر

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منبعی در دولت مصر که نخواسته نامش فاش شود گزارش داد که بلافاصله پس از ورود آقای احمدی‌نژاد، روسای جمهور ایران و مصر مکالمه‌ای ۲۰ دقیقه‌ای درباره بحران سوریه داشتند. سوریه، از نزدیک‌ترین متحدان ایران در منطقه است و جمهوری اسلامی همچنان از رژیم متزلزل بشار اسد دفاع می‌کند.
این در حالی است که محمد مرسی بارها تاکید کرده که کناره‌گیری بشار اسد از قدرت، تنها راه‌حل پایان دادن به بحران سوریه است. آقای مرسی حتی پیش‌تر اعلام کرده بود که تا زمان تغییر مواضع ایران در قبال سوریه، حاضر به ملاقات با مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی نخواهد شد.

در ماه سپتامبر ۲۰۱۲ محمد مرسی بسته‌ای تشویقی به ایران ارائه کرد تا به واسطه آن حمایت از رژیم بشار اسد را متوقف کند. این بسته پیشنهاداتی از جمله ازسرگیری کامل روابط دیپلماتیک ایران و مصر را در بر می‌گرفت. ایران ظاهرا از این طرح چندان استقبال نکرده است.

با این همه، این اقدامات مصر بسیاری از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را نگران کرده است. آنها با سیاست‌های منطقه‌ای ایران از اساس مخالف‌اند و به دقت سفر محمود احمدی‌نژاد به مصر را زیر نظر گرفته‌اند.

محمد عمرو کامل، وزیر امور خارجه مصر تاکید کرده که کشورش برقراری رابطه با ایران را هرگز اولویتی ضروری نمی‌داند و به روابط خود با کشورهای حوزه خلیج فارس اهمیت بیشتری می‌دهد.

محمدعباس ناجی، از کارشناسان مصری امور ایران هم به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است «اگرچه برقراری روابط با ایران تصمیمی است که اتخاذ آن برعهده مقامات مصری است، اما به نظر نمی‌رسد آنها بی‌توجه به روابطی که با ایالات متحده و اسرائیل دارند، چنین تصمیمی بگیرند.»

اشک و اندوه حامیان رهبر از وقایع مجلس

دیگربان : گروهی از حامیان علی خامنه‌ای می‌گویند از «افتضاح» روی داده در جلسه استیضاح وزیر کار «گریه»کرده‌اند و محمود احمدی‌نژاد و علی لاریجانی باید هر چه سریع‌تر از رهبر جمهوری اسلامی «عذرخواهی» کنند.

افشاگری‌های متقابل روسای دو قوه مجریه و مقننه در جلسه علنی روز یکشنبه (۱۶ بهمن) مجلس بسیاری از محافظه‌کاران را غمگین و مایوس کرده است.
آنها پس از پایان جلسه استیضاح وزیر کار٬ در یادداشت‌ها و گفتگو‌های خود از وقایع روی داده در این جلسه اظهار تاسف کرده و انتقاد‌های تندی متوجه احمدی‌نژاد و لاریجانی کرده‌اند.
سایت‌های «زندگی‌نیوز» و «بی‌باک‌نیوز» به نقل از گروهی از نمایندگان مجلس از «اشک» و «اندوه» محافظه‌کاران در پی «افتضاح» به بار آمده در فضای سیاسی ایران خبر داده‌اند.
سایت «عصر ایران» نیز نوشته که هزینه این جلسه استیضاح ماحصل سکوت بزرگان اصولگرا در برابر احمدی‌نژاد بوده است.
این سایت در یادداشت دیگری پیش‌بینی کرده احمدی‌نژاد در ماه‌های آینده خط قرمز‌های بیشتری را رد خواهد کرد و از حمایت احمد جنتی در انتخابات سال ۸۸ از احمدی‌نژاد انتقاد کرده است.
«خبرگزاری دانشجو»٬ «جهان‌نیوز»٬ «نامه‌نیوز» و روزنامه‌های «کیهان» و «رسالت» نیز با اظهار تاسف از افشاگری‌های متقابل روسای قوای مقننه و مجریه علیه یکدیگر٬ نوشته‌اند این اتفاق منجر به «شادی دشمنان» شد.
بسیج دانشجویی چند دانشگاه نیز با انتشار بیانیه‌هایی از وقایع رخ داده در جلسه استیضاح وزیر کار اظهار تاسف کرده و خواستار عذرخواهی مسببان این اتفاق شده‌اند.
بسیاری از حامیان علی خامنه‌ای در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرده‌اند ناراحت «شادی دشمنان» از این اتفاق و بی‌اعتنایی سران قوا به هشدار‌ها در خصوص پایان دادن به اختلافات خود هستند.
گروهی از این محافظه‌کاران نیز خطاب به جریان‌ها و افرادی که آنها را «ضد انقلاب» خوانده‌اند٬ گفته‌اند «شادی» آنها «کوتاه‌مدت» خواهد بود.
وقایع روز گذشته مجلس در پی پافشاری محمود احمدی‌نژاد در حفظ سعید مرتضوی٬ متهم نخست پرونده بازداشتگاه کهریزک روی داد که نشانه‌ای از ادامه بحران مهندسی انتخابات سال ۸۸ است.
مقام‌های جمهوری اسلامی که طی سه سال و نیم گذشته بسیاری از آمران و عاملان مستقیم سرکوب‌های مردمی را از صحنه خارج کرده‌اند تاکنون موفق به حذف کامل سعید مرتضوی نشده‌اند.
به نظر می‌رسد محمود احمدی‌نژاد نیز با توجه به حساسیت ویژه مقام‌های جمهوری اسلامی به پرونده بازداشتگاه کهریزک٬ اصلی‌ترین متهم آن را همچنان حفظ کرده تا ابزار فشاری علیه مخالفان خود باشد.
رئیس دولت دهم با حفظ مرتضوی خاطره تلخ بازداشتگاه کهریزک را در اذهان عمومی مردم زنده نگاه داشته و این مسئله با خشم شدید حامیان علی خامنه‌ای مواجه شده است.

 

اختلافات "خیانت‌آمیز" در رأس نظام جمهوری اسلامی


افشاگری ‌احمدی‌نژاد و تعارض آشکار دولت با اکثریت مجلس نشان داد که سران حکومتی حاضر به قبول توصیه‌‌های رهبر جمهوری اسلامی نیستند. فاضل لاریجانی اعلام کرد که از رئیس دولت به دلیل نشر اکاذیب شکایت می‌کند.

فاضل لاریجانی، برادر رئیس مجلس و رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد که از محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور، به دلیل نشر اکاذیب شکایت خواهد کرد. فاضل لاریجانی افشای گفت‌وگوی وی با سعید مرتضوی، رئیس سازمان تامین اجتماعی، از سوی رئیس دولت را اقدامی "غیرشرعی" خواند.
فاضل لاریجانی گفت: «این اقدام توطئه و حرکتی منافقانه بود تا مرتضوی از آن به عنوان اهرم فشاری برای تبرئه خود از اتهامات وارده و ایجاد حریم امن استفاده کند.»
وی افزود بزودی نشستی خبری برگزار خواهد کرد و به همه اتهامات احمدی‌نژاد پاسخ خواهد داد. فاضل لاریجانی تاکید کرد: «وقتی اطرافیان رئیس دولت افرادی مساله‌دار هستند و با مماشات با آنان برخورد می‌شود، گستاخانه دیگران را متهم می‌کنند.» وی تصریح کرد که در اینباره سکوت نخواهد کرد و با "کمک دو وکیل برجسته، تا حصول نتیجه از مراجع قانونی" این موضوع را پیگیری خواهد کرد.
خیانت به نظام
روزنامه "کیهان" به مدیریت حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی، در گزارشی در روز دوشنبه (۱۶ بهمن/۴ فوریه) نوشت: «شواهدی در دست است که نشان می‌دهد واقعه تلخ و ناگوار و خیانت‌آمیز دیروز توطئه مشترک "اصحاب فتنه" و "حلقه انحرافی" بوده است. دو جریانی که برخلاف آنچه به ظاهر ادعا می‌کنند، در پس معرکه دست در دست یکدیگر دارند و برای عملیاتی کردن توطئه‌های مشترک از برخی مسئولان ساده‌اندیش و یا خدای نخواسته خودباور بهره می‌گیرند.»
طرفداران آیت‌الله خامنه‌ای معترضان به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ را "جنبش فتنه" و نزدیکان احمدی‌نژاد و اسفندیار رحیم‌مشایی، مشاور رئیس جمهور را "جریان انحرافی" می‌خوانند.
روزنامه "کیهان" در "یادداشت روز" خود افشاگری احمدی‌نژاد را "اقدامی غیراخلاقی و غیرعقلانی" دانست و آن را بی‌توجهی به "توصیه‌های" رهبر جمهوری اسلامی خواند. "کیهان" می‌نویسد: «چه کسی تله‌گذاری کذایی را برای تهیه یک ویدئوی ۲۵ دقیقه‌ای از یک ملاقات ۲۴ ساعته طراحی کرد و مطالبی تقطیع شده، مبهم و بودار را تحویل رئیس‌جمهور داد تا خرج ماجراسازی در مجلس شود؟»
به گفته نمایندگان منتقد دولت، افشاگری احمدی‌نژاد در مجلس در شان نظام نبودبه گفته نمایندگان منتقد دولت، افشاگری احمدی‌نژاد در مجلس "در شأن" نظام نبود
تعمیق اختلاف مجلس و دولت
به گفته رسانه‌ها، در حالی مسئولان دو قوه مقننه و مجریه در پی افشاگری متقابل و ادامه نزاع‌های خود بودند که ده‌ها تن از بازنشستگان صنعت فولاد برای چندمین بار متوالی در بیرون از مجلس برای دست‌یابی به مطالبات معوقه خود دست به تجمع زده بودند. این بازنشستگان برای دریافت حقوق خود، که سه سال پیش در مجلس تصویب شده اما دولت از پرداخت آن خودداری می‌کند، گوش شنوایی در میان نمایندگان مجلس و مسئولان دولت نیافتند.
روح‌الله حسینیان، نماینده اصول‌گرای مجلس و یکی از حامیان دولت که علیه استیضاح عبدالرضا شیخ‌الاسلامی، وزیر کار، سخنرانی کرده بود، پس از حوادث روز یک‌شنبه گفت: «به اندازه‌ای از اتفاقات امروز مجلس ناراحتم که توان صحبت کردن ندارم و مریض شدم.» وی افزود که حوادثی که در جریان استیضاح وزیر کار رخ داد روز یک‌شنبه را به "بدترین و تاسف‌بارترین روز مجلس" بدل کرده است.
علی مطهری، نماینده تهران در مجلس که از حامیان استیضاح وزیر کار بود، چنین تصریح کرد: «جلسه روز یک‌شنبه مقداری از چهره رئیس‌جمهور را آشکار کرد و فکر می‌کنم با این اقدام به نقطه پایان بحران نزدیک‌تر می‌شویم.»

سیاست "بگم بگم" احمدی‌نژاد کارساز نبود
سایت خبری "بازتاب" درباره حوادث روز یکشنبه در مجلس شورای اسلامی نوشت: «احمدی‌نژاد با شگرد همیشگی خود به میدان آمد: "بگم بگم‌های معروف"، اما این بار این سلاح کارگر نیفتاد.»
براساس تحلیل "بازتاب"، احمد‌‌ی‌نژاد برگ برنده‌ای برای افشا کردن ندارد و افشاگری‌های وی در حد همان نوار ۲۵ دقیقه‌ای است. این سایت معتقد است که استقبال علی لاریجانی از افشاگری در مورد برادرش سبب خلع سلاح احمدی‌نژاد در روز یک‌شنبه شد.
"بازتاب" می‌افزاید: «تجربه مناظرات انتخاباتی برای رئیس دولت شیرین بود، وی تصور می‌کرد همان کاری که وی در مناظرات با موسوی و علیه خانواده هاشمی انجام داد را می‌تواند در مورد خانواده لاریجانی هم تکرار کند.»
احمدی‌نژاد با استناد به نوار‌هایی که مربوط به گفت‌و‌گوهای فاضل لاریجانی و سعید مرتضوی بود، در عمل علی لاریجانی و صادق لاریجانی را متهم به سوءاستفاده از جایگاه شغلی‌شان کرد. "بازتاب" در این باره می‌نویسد: «اکنون با اقدام احمدی‌نژاد در پخش نوار و متهم کردن دو تن از روسای قوا، اقدامات دولت قابل دفاع و قابل تحمل نیست و تنها راه باقی مانده برای نظام جهت حفظ آرامش کشور باز کردن مسیر کنترل احمدی‌نژاد با ابزارهای قانونی است.»
برخی از نمایندگان رای عدم اعتماد به وزیر کار را سرآغازی برای کشاندن کل کابینه احمدی‌نژاد به مجلس می‌دانند. به گفته این نمایندگان، بیش از نیمی از وزیران کابینه احمدی‌نژاد تا کنون تعویض یا از کار برکنار شده‌اند و طبق قانون، دولت باید مجدداَ از مجلس رای اعتماد بگیرد.

روزنامه کیهان : دعوای دیروز مجلس و دولت تقصیر سبزهاست


پس از آنکه روز گذشته، بار دیگر احمدی نژاد در راستای سیاست هفت سال گذشته خود شروع به تهدید و بگم بگم کرد و فضای مجلس را به هم ریخت، روزنامه تحت امر رهبری در سرمقاله امروز خود به جای عذر خواهی از مردم بخاطر حمایت های بی شائبه این رسانه از رییس دولت، به اتهام زنی پرداخت و مدعی شد که این اتفاقات در نتیجه همکاری و اعلام مواضع دو جریان فتنه و حلقه انحرافی است!
اقدام دیروز احمدی نژاد آنقدر برای یادداشت نویس روزنامه کیهان آنقدر غیرمنتظره بود که از بیم آنکه نکند نفر بعد در افشاگری های این رییس دولت بگم بگم ها نام نماینده رهبری در موسسه عریض و طویل کیهان باشد حتی ترجیح داد سرمقاله ای بدون نام منتشر کند و مثل همیشه فقط به اتهام زنی بپردازد.
در این سرمقاله بدون ذکر هیچ شاهد و دلیلی مثل همه تهمت زدن های دو دهه گذشته حسین شریعتمداری و تیم اطلاعاتی اش به جای کالبد شکافی این عمل غیراخلاقی احمدی نژاد،از زمین و اسمان توجیه می بافد و می نویسد: بدخواهان با دو بازوی- فتنه و حلقه انحراف- مجلس و دولت را به سوی درگیری تازه سوق داده اند تا از مردم متدینی انتقام بگیرند که حماسه نهم دی را -فارغ از بازی نامزدها- آفریدند، پای انقلاب ایستادند و در همین انتخابات مجلس سال گذشته با مشارکت معنادار خود به دهان دشمن زدند.
یادداشت نویس کیهان که خود به بی محتوایی این ادعا بیش از دیگران واقف بوده بر خلاف همیشه نامی از خود به جای نگذاشته و مدعی شده است که کدام جریانات از تقابل دولت و مجلس سود می برند؟ کدام محافل، تعامل مثبت و سازنده این دو قوه در راستای اطاعت از رهنمود رهبر معظم انقلاب برای کاهش اختلافات و گره گشایی از رنج های اقتصادی مردم را برنمی تابند و آرامش و گره گشایی را به زیان خود ارزیابی می کنند؟ چرا ناگهان باید فضای همدلی و همفکری دو قوه برای اتخاذ تدابیر مشترک اقتصادی و رسیدگی به دغدغه های آزاردهنده طبقات مستضعف و کم درآمد جامعه به هم ریخته شود؟ چه کسانی آرامش جامعه و امیدواری توده های شریف مردم به همت مسئولان برای حل معضلات را با اهداف بعضاً اعلام شده خود در تعارض می بینند و به جای آن اصرار دارند فضای مسموم التهاب و تشویش و بدگمانی و یأس را زیر پوست افکار عمومی تزریق کنند؟ فقط نیم نگاهی به اظهارات و مواضع و عملکرد دو جریان فتنه و حلقه انحرافی طی چند ماه اخیر بیندازید و سپس اتفاقات دیروز مجلس را که در متن و حاشیه استیضاح وزیر کار رخ داد را به ارزیابی بنشینید.
روزنامه تحت امر رهبری بدون پرداختن به روند ابقای سعید مرتضوی متهم جنایت کهریزک و لجبازی های رییس دولت در انتصاب و ابقای وی از نمایندگان می پرسد: با استیضاح وزیر کار و برکناری یا ابقای وی قرار بود به کدام مقصود عقلانی برسند. جز اینکه با عزل وی، بی ثباتی تازه ای در نظام اداری پدید آورند و یا پس از ابقای وزیر فقط یک تنش غیر ضروری آفریده باشند؟! و در هر دو صورت، مسئله مورد اختلاف اصلی سر جای خود باقی بماند؟ ثانیاً آیا با توجه به مسائل و موضوعات مهم تر کشور، آیا این مسئله اولویت داشت یا باعث شد اولویت مهم و در دستور کار دو قوه مجدداً به حاشیه برود؟
یادداشت نویس کیهان هر چند اقدام احمدی نژاد را که نمونه ای از کارهای این موسسه در افشاگری های نیمه پنهانش است را غیر اخلاقی، غیر عقلانی و نوعی تحریف می داند اما مدعی می شود که عده ای در صدد بر هم زدن ” فضای همدلی بین مجلس و دولت ” هستند! و می افزاید: در میان این گروه کسی است که دو هفته پیش مدعی شد خوب است یکی از ساکتین فتنه رئیس جمهور شود! و شبکه دولتی انگلیس از او به عنوان اصلاح طلب جدید یاد کرد. از آن سو چه کسی تله گذاری کذایی را برای تهیه یک ویدئوی ۲۵ دقیقه ای از یک ملاقات ۲۴ ساعته طراحی کرد و مطالبی تقطیع شده، مبهم و بودار را تحویل رئیس دولت داد تا خرج ماجراسازی در مجلس شود؟ آیا رئیس دولت در این اقدام تبلیغاتی به طرف مقابل شلیک کرده است یا به سمت خود و دولت تیر انداخته است؟ کدام مرکز مشترک از این تقابل دولت و مجلس سود می برد و ذوق زده است؟ کافی است همین دیشب و امروز تیتر برجسته روزنامه های زنجیره ای و سایت های داخلی و بیگانه را مرور کنید تا پاسخ سؤال را دریابید!
حسین شریعتمداری بدون درک رسالت رسانه در انعکاس خبر مدعی می شود که رسانه های دشمن با ذوق زدگی از درگیری و اختلاف شدید مسئولان در دولت و مجلس خبر دادند!
وی نمی گوید اگر رسانه ها خبر رسانی نکنند و گزارش یک جلسه علنی را منتشر نکنند پس باید مثل یادداشت نویس این روزنامه به اخبار پشت پرده و نیمه های پنهان بپردازند و ابروی شهروندان را هزینه کنند؟
بنظر می رسد اقدام دیروز احمدی نژاد در مجلس حسین شریعتمداری را آنقدر مرعوب کرده است که در سرمقاله بدون نام را با ذکر این ادعای واهی به دست انتشار بسپارد که این بی اخلاقی و عمل مافیایی احمدی نژاد هم کار سبزهاست!! مثل همه تخلفاتی که در وزارت اطلاعات و بازداشتگاه ها و سازمان ها و نهادهای تحت امر رهبری و دولتی اتفاق می افتد و نشان از نفوذ سبزها در آن است!!! مثل گرانی های لجام گسیخته و از دست رفتن منابع ملی.
اینگونه که رییس دولت دهم در فعالیت است بعید نیست در چند ماهه آخر فعالیت خود سری هم به دفتر رهبری و نمایندگان تحت امر ایشان در موسسه کیهان و سپاه و … بزند و تشت رسوایی آنان را نیز بر زمین زند.

عکس/ صفحه اول امروز روزنامه ها، سه شنبه 17 بهمن، 5 فوریه




















افزایش زندگی بدون ازدواج جوانان ایرانی در زیر یک سقف


دو دختر ایرانی در گفت‌وگو با دویچه وله از تجربه زندگی مشترک با جنس مخالف زیر یک سقف بدون ازدواج گفته‌اند. سعید پیوندی جامعه‌شناس نیز با اشاره به افزایش این نوع زندگی، معتقد است در ایران یک انقلاب خاموش صورت گرفته است.
امان‌الله قرایی مقدم جامعه‌شناس یک‌شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ در گفت‌وگو با «سایت فرارو» به یک نتیجه بررسی درباره روابط جنسی دختران در ایران پیش از ازدواج اشاره کرده و گفته است: «۵۰ دختری که را مورد بررسی قرار دادیم هر ۵۰ نفر دارای رابطه جنسی با پسران بودند.»

اخیرا مقامات جمهوری اسلامی ایران از افزایش زندگی دختران و پسران ایرانی زیر یک سقف بدون ازدواج ابراز نگرانی کرده‌اند.  مرتضی طلایی رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران ۱۱ دی ۱۳۹۱ به خبرگزاری "ایلنا" گفت، زندگی مشترک خارج از ازدواج دختران و پسران در زیر یک سقف در تهران افزایش یافته است.
به گفته مرتضی طلایی "زندگی‌های مجردی دانشجویی" عمدتا در محلات شمال شهر تهران گزارش شده و هنوز آمار رسمی در این زمینه از سوی نهاد‌های ذیربط اعلام نشده است.بهاره دانشجوی ۲۲ ساله رشته عمران یکی از همین جوانان ایرانی است که از دو سال پیش در شهر آمل به  همراه دوست‌پسرش زیر یک  سقف زندگی می‌کند. او به دویچه وله می‌گوید که خیلی از دوستان نزدیک‌‌اش نیز به همین شکل با دوست‌پسر خود زندگی می‌کنند. بهاره می‌گوید این نوع زندگی مشکلاتی نیز به همراه دارد و ادامه می‌دهد: «همسایه‌ها، صاحب‌خانه، همه می‌خواهند در این قضیه دخالت کنند و می‌پرسند شما با هم چه نسبتی دارید؟ با این حال چون خانواده‌ام از این موضوع خبر دارند ترس زیادی از دخالت بی‌جای همسایه و صاحب‌خانه و ... ندارم.»

بهاره ادامه می‌دهد با این‌که خانواده‌اش از این موضوع یعنی زندگی با یک پسر زیر یک سقف خبر دارند اما باز هم احتیاط می‌کند. او می‌گوید: «هربار که دوست‌پسرم می‌خواهد به خانه بیاید من چک می‌کنم که کسی در راه‌پله خانه نباشد و او را نبیند. مطمئنا کسانی که به این شکل زندگی می‌کنند و خانواده‌هایشان اطلاع ندارند ترس بیشتری دارند.»

«فاصله گرفتن جوانان ایرانی از زندگی سنتی»

سعید پیوندی استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه پاریس در گفت‌وگو با دویچه وله به وقوع یک انقلاب خاموش جمعیتی در ایران اشاره می‌‌کند و می‌گوید جوانان ایرانی به سرعت از سبک زندگی سنتی در چارچوب خانواده در حال فاصله گرفتن هستند.

سعید پیوندی می‌گوید،افزایش زندگی مشترک دختران و پسران زیر یک سقف بدون ازدواج بخش پنهان یا نیمه‌پنهان جامعه ایران است که تا به حال درباره این موضوع مطالعه و تحقیقی صورت نگرفته است.

این جامعه‌شناس درباره آمار جوانان مجرد ایران ادامه می‌دهد: «الان در آمار رسمی، حدود هفت میلیون نفر از جمعیت ایران بین ۱۸ تا ۳۵ سال وجود دارند که ازدواج نکرده‌اند. چنین چیزی در تاریخ ایران بی‌سابقه است. این هفت میلیون نفر قاعدتا افرادی نیستند که دارای رابطه‌ی جنسی نیستند یا با جنس مخالف ارتباط ندارند، ولی به هر حال در آمار سرشماری‌ها مجرد به حساب می‌آیند.»

مریم دختر دیگری است که از چهار سال پیش در تهران تنها زندگی می‌کند. مریم به دویچه وله می‌گوید در این چهارسال در بازه‌های زمانی متفاوت، تجربه زندگی با چند پسر مختلف زیر یک سقف را داشته است و به‌خاطر مسائلی که بعد‌تر پیش می‌آید، این نوع زندگی را در ایران ترجیح نمی ‌دهم.

مریم معتقد است جامعه ایران جایی بین سنت و مدرنیته گیر کرده است. او ادامه می‌دهد: «من اگر جای دیگری غیر از ایران زندگی می‌کردم کاملا زندگی مشترک زیر یک سقف بدون ازدواج را می پذیرفتم اما به خاطر مسائلی که بعد‌تر پیش می‌آید احساس می‌کنم فرهنگ این نوع زندگی برای پسرهای ایرانی جا نیفتاده است. در این مدت با چند پسری برای کوتاه مدت مشترک زندگی کردم. ‌همه‌شان ابتدای کار مدرن صحبت می‌کردند ولی بعد از مدتی همان آدم می‌گوید ادامه این رابطه ممکن نیست چون خانواده‌ام چه خواهند گفت؟ خانواده‌ام می‌گویند تو تنها زندگی می‌کنی و از این حرف‌ها که چه‌طور این دختر تنها زندگی می‌کند؟»

«عدم توانایی حکومت برای مقابله با جوانان»
سعید پیوندی استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه پاریسسعید پیوندی استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه پاریس
بهاره دانشجوی ۲۲ ساله رشته عمران در شهر آمل اما می‌گوید از همان اول که شروع به زندگی مشترک با دوست‌پسر خود زیر یک سقف کرده است برای هر دویشان ازدواج مطرح نبوده است. او می‌گوید: «به غیر از خودم برای دوستان دیگرم هم که به‌صورت مشترک زندگی می‌کنند ازدواج مطرح نیست، مهم فقط مشترک زندگی کردن است. حتی اگر هدف ازدواج هم باشد من نمی‌توانم تصور کنم با کسی ازدواج کنم که تجربه زندگی مشترک با او را نداشته باشم. شناختی که از زندگی با یک فرد به دست می‌اید هیچ جور دیگری به‌دست نمی‌آید.»

سعید پیوندی، جامعه‌شناس، معتقد است در حال حاضر حکومت ایران توان کنترل سیستماتیک برای برخورد با دختران و پسرانی که به صورت مشترک بدون ازدواج زیر یک سقف زندگی می‌کنند را ندارد.

این موضوع را بهاره دانشجوی ۲۲ ساله رشته عمران در شهر آمل به نوع دیگری بیان می‌کند و می‌گوید: «کنترل از سوی حکومت درباره زندگی جوانان با جنس مخالف زیر یک سقف وجود ندارد چون خیلی زیاد شده است. نظر شخصی من این است که خیلی از این موارد را می‌دانند اما آن‌قدر مشکلات دیگری وجود دارد که حتی راضی هستند که بچه‌ها سرگرم همین مسائل باشند و دغدغه‌شان همین مسائل باشد تا این‌که بخواهند به موارد دیگری فکر کنند.»

افزایش زندگی مشترک بدون ازدواج در ایران در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی علاوه بر حساسیت‌های شرعی، نگران کاهش نرخ رشد جمعیت نیز هستند. بر اساس نتایج آخرین سرشماری صورت گرفته، جمعیت ایران به ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر رسیده است. این آمار حاکی از کاهش رشد جمعیت ایران است.

ترکیه؛ انتقاد از اسرائیل به معنای نزدیکی به ایران؟


اردوغان از حمله‌ی جنگنده‌های اسرائیل به سوریه انتقاد کرد. سخنان تند او به گفته‌ کارشناسان ترک، به‌ویژه در کشورهای عربی انعکاس مثبتی یافته است. آیا این موضع‌گیری اردوغان می‌تواند ایران و ترکیه را به هم نزدیک کند؟
رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه روز يکشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ در آنکارا از حمله‌ی جنگنده‌های اسرائیل (۳ فوریه/۱۵ بهمن) به مواضعی در خاک سوریه "به بهانه انتقال سلاح به حزب‌الله لبنان" انتقاد کرد. اردوغان اسرائیل را متهم به "تروریسم دولتی" کرد و گفت، حمله‌ی اسرائیل به سوریه قوانین بین‌المللی را نقض کرده است.

اردوغان این سخنان را پس از آن بیان کرد که ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل روز یکشنبه، ۱۵ بهمن، در حاشیه نشست امنیتی مونیخ حمله‌ی هوایی کشورش به سوریه را رسما تائید نمود. نخست‌وزیر ترکیه همچنین با اشاره به موضع ایران در خصوص سوریه گفت، ایران باید در مواضع خود نسبت به سوریه بازنگری کند و آن را تغییر دهد.

دلایل انتقاد اردوغان از اسرائیل

اما آیا تغییراتی در موضع ایران نسبت به سوریه ایجاد خواهد شد؟ آرتوم دینچ، کارشناس امور ترکیه و ایران در پاسخ به این پرسش دویچه وله می‌گوید، تضاد ایران و ترکیه ریشه‌دارهست و در کوتاه‌مدت انتظار تغییر مواضع طرفین را نباید داشت. این کارشناس اما تائید می‌کند که اکنون ترکیه، روسیه و ایران در قبال حمله‌ی اخیر اسرائیل به سوریه مواضع مشترکی پیدا کردند.

آرتوم دینچ همچنین تاکید می‌کند که سخنان تند اردوغان علیه اسرائیل پیام خاصی دارد. وی در این رابطه چنین توضیح می‌دهد: «نخست اینکه اردوغان به دنیای عرب و اسلام این پیام را می‌دهد که تمامیت ارضی سوریه جزو خطوط قرمز ترکیه است. دوم این ‌که ترکیه پایبند مواضع قبلی خود مبنی بر مخالفت با "خودسری‌های اسرائیل" در قبال کشورهای منطقه هست. سوم این‌که به حامیان رژیم سوریه یعنی ایران، روسیه و حتی چین این پیام را می‌دهد که موضع ترکیه با موضع غرب و اسرائیل در منطقه فرق می‌کند.»

آقای دینچ می‌افزاید: «اردوغان گفته است که فقط محکوم کردن حمله جنگنده‌های اسرائیلی کافی نیست و موضعی فراتر از آن باید گرفته شود. یعنی این پیام را به ایران می‌دهد که ما می‌توانیم اقدامات مشترکی بکنیم ولی باید در مواضع خودتان در قبال سوریه تغییراتی ایجاد بکنید.»

سود اردوغان از صحبت‌های ضد اسرائیلی
منشه امیر: ترکیه زیر فشار آمریکا و ناتو قرار دارد که اختلافش را با اسرائیل حل بکند
منشه امیر، کارشناس امور خاورمیانه هم به دویچه وله می‌گوید: «سخنان اردوغان در چارچوب اظهارات و سیاستی همیشگی است که دولت او پس از به دست گرفتن قدرت اعمال می‌کند و آن اینکه خودش را رهبر جهان اسلام می‌داند تا خلافت اسلامی دوران امپراطوری عثمانی را بازگرداند. از طرفی، همیشه آقای اردوغان ابراز خصومت نسبت به اسرائیل را وسیله‌ای برای پیشبرد سیاست خود در کشورهای اسلامی کرده است.»

آقای منشه امیر کارشناس مقیم اسرائیل انتقادات اردوغان از اسرائیل را رد کرده و با دفاع از حمله‌ی هوایی اسرائیل، می‌افزاید: «اسرائیل اقدام دفاع از خود انجام داده است و از نظر قوانین بین‌المللی این اقدام مشروع و همچنین درچارچوب اجرای قطعنامه‌ی شورای امنیت است که گفته بود، نباید به دست حزب‌الله لبنان اسلحه برسد. اردوغان حکومت اسد را هم تحریک می‌کند که علیه اسرائیل به اقدام نظامی دست بزند.»

ترکیه؛ انتقاد از اسرائیل و احتمال نزدیکی به ایران

منشه امیر ادامه می‌دهد، گرچه اردوغان انتقادهای شدیدی از اسرائیل می‌کند اما این موضع‌گیری او ترکیه را به ایران نزدیک نخواهد کرد. وی در توضیح این نظر خودمی‌گوید: «اردوغان می‌گوید که دولت اسد باید برود اما ایران حافظ رژیم اسد هست. اردوغان این سخنان را فقط برای کسب محبوبیت در بین کشورهای عرب و جهان اسلام گفته است. وی پیشبرد منافع دولت اسلام‌گرای خود را در سردی روابط با اسرائیل می‌داند و این تنش‌ها ادامه دارد. اما ترکیه زیر فشار آمریکا و ناتو قرار دارد که اختلافش را با اسرائیل حل بکند.»

آقای امیر انتقاد می‌کند که موضع‌گیری تند اردوغان، نخست وزیر ترکیه سبب تحریک اقدام تلافی‌جویانه سوریه می‌شود. این کارشناس درباره بیم اسرائیل در قبال "اقدام تلافی جویانه و یا انتقام" هم می‌گوید: «اسرائیل هوشیاراست و با دقت جریانات را دنبال می‌کند و به هیچ وجه آن را دست کم نمی‌گیرد. در روزهای اخیر همه‌ی تهدیدات جنگی علیه اسرائیل از زبان دیپلمات‌های ایرانی بوده نه از سوی فرماندهان نظامی این کشور. حتی پرزیدنت اسد هم اظهارات نرم و ملایمی داشت و به صراحت نگفت که ما از اسرائیل انتقام می‌گیریم. گرچه حکومت اسلامی ایران، سوریه و حزب الله در شرایط کنونی توان آن را ندارند علیه اسرائیل به یک اقدام علنی دست بزنند، اما بی‌تردید کوشش خواهند کرد که در پاسخ به حمله‌ی هوایی اسرائیل به نحوی انتقام‌جویی کنند که ما از هویت و ماهیت آن نمی‌توانیم اطلاعی داشته باشیم.»

کارشناس: سناریو و بازی جدید ترکیه 
محمد مشتاق: نه مواضع ایران در قبال سوریه تغییر می‌کند و نه مواضع ترکیه
محمد مشتاق، کارشناس امور ترکیه درباره انتقادات اردوغان از اسرائیل و درخواست وی از ایران برای تغییر مواضعش نسبت به اسرائیل می‌گوید: «اردوغان در مقابل سئوالی که چرا واکنشی به حمله اسرائیل به سوریه نشان نمی‌دهد، گفت که اگر موضع ایران در قبال سوریه عوض می‌شد، شاید امروز با چنین وضعی روبرو نمی‌شدیم. به نظر من این یک پاسخ انحرافی بود، چون نه مواضع ایران در قبال سوریه تغییر می‌کند و نه ترکیه.»

به نظر مشتاق موضع‌گیری تند اردوغان یک بازی سیاسی و یک سناریو است و به جهت گرفتن رای مردم ترکیه انجام می‌گیرد. وی می‌افزاید: «من شخصا باوری به آن ندارم، چونکه اگر چنین بود در همان روز اول بایستی علیه حمله‌ی اسرائیل موضع‌گیری می‌کرد. ما نه از وزیر امورخارجه ترکیه و نه از سوی نخست وزیر این کشورهیچگونه واکنشی ندیدیم.»

این کارشناس همچنین خاطرنشان می‌کند که روابط امنیتی و نظامی ترکیه با اسرائیل با وجود تیرگی مناسبات سیاسی هنوزادامه دارد.

توسعه مناسبات اقتصادی به رغم انتقاد ترکیه از اسرائیل 

برخی دیگر از کارشناسان ترک هم به دویچه وله گفتند مناسبات اقتصادی ترکیه به رغم اختلافات سیاسی این کشور با اسرائیل ادامه داشته است.

کارشناسانی که با دویچه وله صحبت کردند بر سر یک مسئله‌ی دیگرهم اتفاق نظر داشتند و آن این‌که اختلافات سیاسی ایران و ترکیه ریشه‌ای هست و انتقادات تند اردوغان از اسرائیل هم مواضع سیاسی دو کشور را به همدیگر نزدیک نخواهد کرد و سبب تغییر مواضع ترکیه و ایران نسبت به بحران سوریه نخواهد شد.

صالحی: ایران خواهان تقابل بیشتر با آمریکا نیست


ایران به آمریکا اطمینان خاطر داد که در از سرگیری مذاکرات اتمی جدی است. وزیر خارجه ایران روز چهارم فوریه در برلین گفت که اتهام‌زنی و تقابل راه‌حل نیست و طرفین باید چاره‌ای برای برون‌رفت از این بحران ساختگی بیابند.
علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران که برای شرکت در نشست امنیتی مونیخ در آلمان به سر می‌برد، روز دوشنبه (۴ فوریه/۱۶ بهمن) در شهر برلین اعلام کرد، کشورش آماده دادن تضمین‌های حقوقی لازم در اثبات این امر است که از انرژی اتمی استفاده غیرمسالمت‌آمیز نخواهد کرد.
خبرگزاری آلمان به نقل از صالحی می‌نویسد که بمب اتمی موجب بهبود اوضاع امنیتی ایران نخواهد شد بلکه آن را بدتر خواهد کرد. صالحی در شورای روابط خارجی آلمان گفت: «ما این بمب را علیه که باید به کار بریم؟ ما تدبیر و عقلانیت و سودی در بمب اتمی نمی‌بینیم.»
وزیر خارجه ایران هم‌چنین کوشید در شورای روابط خارجی آلمان، انکار هولوکاست از سوی محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور ایران را تعدیل کند. از صالحی پرسیده شد که آیا با توجه به سخنان احمدی‌نژاد، قصد بازدید از بنای یادبود هولوکاست در برلین را ندارد؟ وی در جواب گفت: «هر هولوکاست یک تراژدی انسانی است.»
علی‌اکبر صالحی تاکید کرد که نسبت به تغییر موضع آمریکا در مناقشه اتمی ایران خوشبین است. وی افزود: «معتقدم که دولت جدید آمریکا این بار واقعا می‌کوشد رویکردهای قبلی و سنتی خود در قبال ایران را کنار بگذارد.»
صالحی این را نیز گفت که هنوز بسیار زود است که تهران و واشنگتن بتوانند به یکدیگر اعتماد کنند.
این سخنان در حالی ادا ‌شدند که گروهی بیرون از ساختمان شورای روابط خارجی آلمان سرگرم تظاهرات علیه حضور صالحی در آلمان بودند.
جو بایدن
جو بایدن معاون رییس جمهوری آمریکا روز شنبه (دوم فوریه/۱۴ بهمن) در کنفرانس امنیتی مونیخ گفته بود: «در صورت جدی بودن قصد ایران برای مذاکره، ایالات متحده آمداده است با این کشور به صورت مستقیم و رودررو گفتگو کند.»
وزیر خارجه ایران، حمایت کشورش از نیروهای اسد در قبال اپوزیسیون سوریه را نیز تکذیب کرد و گفت: «ارتش سوریه به اندازه کافی بزرگ هست و نیاز به رزمندگانی از خارج ندارد.» صالحی خاطرنشان کرد که ایران به سوریه و مردم آن، تنها کمک‌های اقتصادی می‌کند.
صالحی پیشنهاد کرد که در سوریه انتخابات ریاست جمهوری با نظارت جهانی برگزار شود. وزیر خارجه ایران تصریح کرد که شرکت بشار اسد در این انتخابات، به تصمیم خود او بستگی دارد.
علی‌اکبر صالحی هم‌زمان به جامعه جهانی نسبت به مداخله در بحران سوریه هشدار داد و از کشورهای دیگر خواست که بگذارند روند طبیعی اوضاع در سوریه به پیش رود. وی در عین حال اعلام کرد که قصد ادامه گفتگو با اپوزیسیون سوریه را دارد. صالحی در آخر هفته گذشته، با احمد مغاذالخطیب، رهبر اپوزیسیون سوریه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کرد.

آمریکا و زمان اتخاذ تصمیم نهایی در برابر ایران


تحلیل‌گر خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید که تضعیف نتانیاهو و بار مالی سنگین جنگ، احتمال حمله‌ نظامی علیه ایران را کم‌رنگ‌تر کرده است. با این‌حال با ادامه‌ی غنی‌سازی اورانیوم اتخاذ تصمیم نهایی در مواجهه با ایران ضروری است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی تحلیلی تاکید دارد که باراک اوباما باید در هفته‌های آینده تصمیم نهایی و استراتژی کاملا مشخصی در مواجه با برنامه‌ی اتمی ایران اتخاذ کند.

این یادداشت تاکید می‌کند که احتمال حمله‌ی نظامی به ایران کمرنگ‌تر شده است.

یک دهه درگیری‌های نظامی ایالات متحده‌ی آمریکا در خاورمیانه، هزینه‌ی مالی هنگفت و نارضایتی گروه‌های متعددی از افکار عمومی در این کشور را به دنبال داشته است. بحران اقتصادی سال ۲۰۰۹ نیز بیکاری و خسارت اقتصادی چشمگیری در پی آورد و آمریکا هنوز با روندی کند، از روزهای بحران و بیکاری فاصله می‌گیرد.

تحلیل‌گر آسوشیتدپرس تاکید می‌کند که ایران از نظر توان نظامی، به مراتب از افغانستان و عراق قدرتمندتر است و به محض حمله‌ی نظامی آمریکا از طریق نیروهای حزب الله لبنان به اسرائیل حمله یا نیروهای آمریکایی در افغانستان را هدف قرار خواهد داد. این دو عامل نیز در کنار مشکلات اقتصادی آمریکا، احتمال حمله‌ی نظامی به ایران را کم‌رنگ‌تر و هزینه‌های انسانی و اقتصادی آن را بسیار بیشتر می‌کند.

تضعیف قدرت نتانیاهو

برگزاری انتخابات اخیر در اسرائیل یک نتیجه‌ی مشخص داشت: محبوبیت و قدرت بنیامین نتانیاهو که اصرار به حمله‌ی نظامی به ایران دارد با کاهش چشمگیری مواجه شده است.

این در حالی است که رابطه‌ی اوباما و نتانیاهو نیز رابطه‌ای پرتنش است و مناسبات رهبران این دو کشور متحد دیرین در مقطع فعلی، سردتر از سال‌های پیشین است.
دولت اوباما بر دیپلماسی و اعمال تحریم علیه ایران تاکید دارد 
دولت اوباما بر دیپلماسی و اعمال تحریم علیه ایران تاکید دارد

باراک اوباما پیش از این بارها به شیوه‌های مختلف با خواسته‌ی نتانیاهو مبنی بر حضور آمریکا در حمله‌ی نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران مخالفت کرده است. دولت اوباما که بر سیاست دیپلماسی و اعمال فشار از طریق تحریم‌ تاکید دارد، تلاش کرده است تا نتانیاهو را از حمله‌ی نظامی به ایران منصرف کند.

کریس دولان، محقق علوم سیاسی اهل لبنان که در دانشگاه پنسیلوانیا تدریس می‌کند، به اسوشیتدپرس گفت:« موقعیت نتانیاهو تضعیف شده است و بعید به نظر می‌رسد که با این وضعیت بتواند چراغ سبز حمله به تاسیسات اتمی ایران را از آمریکا بگیرد.»

زمان اندک برای ممانعت از دست‌یابی ایران به سلاح اتمی

متخصصان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گویند که ایران نه تنها غنی‌سازی بیست درصدی اورانیوم را متوقف نکرده است، که بر تعداد سانتریفیوژها در برخی تاسیسات هسته‌ای نیز افزوده است. در آخرین گزارش آژانس تاکید شده است که ایران به دنبال نصب سانتریفیوژهایی با سرعت بیشتر است که روند غنی‌سازی را تسریع می‌کند.

سوزان مالونی، محقق موسسه‌ی "بروکینگ سابان" که به تحقیق درباره‌ی خاورمیانه می‌پردازد، در گفت‌وگو با اسوشیتدپرس با تاکید بر این‌که زمان اندکی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی باقی است، اضافه می‌کند:« اگر سیاست و برنامه‌‌ای با محدودیت زمانی مشخص درباره ایران اتخاذ نشود، به نظر می‌رسد بحرانی جدی از نوع یک جنگ سرد دیگر رخ خواهد داد.»

این محقق معتقد است که اعمال تحریم‌ها اگرچه بر اقتصاد ایران اثر قابل توجهی برجا گذاشته است، با این‌حال هنوز باعث نشده است که رهبران ایران علاقه‌‌ی چندانی به مذاکره‌ی جدی با آمریکا و اتحادیه اروپا بر سر برنامه‌ی اتمی نشان دهند.
بعد از هفته‌ها بحث و روندی طولانی بالاخره قرار شد دور بعدی مذاکرات میان ایران و کشورهای موسوم به ۵+۱ در قزاقستان برگزار شود. مقامات ایران هفته‌ها از تعیین مکان مشخص برای مذاکرات شانه خالی کردند. مذاکرات قرار بود در اوایل ماه ژانویه برگزار شود و با عدم همکاری ایران تا ۲۵ فوریه به تعویق افتاده است.

اهمیت تعیین کننده انتخابات ریاست‌جمهوری آینده

آسوشیتدپرس در این مقاله‌ی تحلیلی تاکید می‌کند که اگرچه قدرت و تصمیم‌گیری نهایی درباره‌ی برنامه‌ی اتمی ایران در دستان رهبر جمهوری اسلامی است، اما آمریکا در انتظار نتیجه‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو در ایران نیز است.

کریم سجادپور، متخصص مسایل ایران در موسسه‌ی بین‌المللی صلح به این خبرگزاری می‌گوید:« به نظر می‌رسد باراک اوباما منتظر نتیجه‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری خرداد ماه سال ۱۳۹۲ است. شاید رئیس‌جمهور بعدی و مواضع او با احمدی‌نژاد متفاوت باشد.»

سجادپور تاکید دارد که خط قرمز در مواجهه با ایران را از ابتدا نیز آمریکا تعیین کرده است و نه اسرائیل. این متخصص مسایل ایران می‌گوید موضع غیررسمی آمریکا که اعلام عمومی نمی‌شود، روشن است:«ایران می‌تواند برنامه‌ی اتمی و غنی‌سازی اورانیوم را تا حدی که امکان ساخت سلاح اتمی نباشد، ادامه دهد و در اختیار داشته باشد. اگر ایران تضمین ملموس و عملی دهد که سلاح و بمب اتمی تولید نخواهد کرد، آمریکا نیز به ایران حمله‌ای نخواهد کرد.»

کریم سجادپور تاکید دارد که تحریم‌های سنگین علیه ایران نیز بدون توافق‌های مشخص و معنادارمیان دو کشور، لغونخواهد شد. او تاکید دارد:« آن‌چه از نظر آمریکا "معنادار و عملی" تلقی می‌شود، لزوما همان معنا را برای مقامات ایران ندارد. برداشت مقامات این دو کشور از واژگان، یکسان نیست.»

گزارش تحلیلی آسوشیتدپرس تاکید دارد که نبود درک و گفتمان مشترک میان دو کشور می‌تواند نتیجه‌ای خطرناک به بار بیاورد، نتیجه‌ای که حمله‌ی نظامی آمریکا را علی‌رغم تردیدها و مخالفت‌ها اجتناب ناپذیر کند.

هاشمی رفسنجانی: باید مردم را به صحنه بازگرداند


اکبر هاشمی رفسنجانی می‌گوید، این‌كه کسی مسئولیت معضلات پیش آمده را بر عهده نمی‌گیرند، ناشی از فقدان احزاب مسئول است. مشاور نماینده خامنه‌ای در سپاه رفسنجانی را متهم می‌کند که با طرح "انتخابات آزاد" هم‌نوای دشمن شده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام روز دوشنبه، ۱۶ بهمن گفت که پس از گذشته ۳۴ سال از تشکیل جمهوری اسلامی بجاست که "ارزیابی مجددی از دستاوردها، ناكامی‌ها و نقاط مثبت و منفی خود داشته باشیم."

به گزارش خبرگزاری ایلنا، اکبر هاشمی رفسنجانی "عدم شكل‌گیری احزاب نیرومند، فراگیر و برنامه‌دار" را یکی از موانع تشکیل "جوامع مردم‌سالار" خوانده است.

«کسی مسئولیت مشکلات را نمی‌پذیرد»

رفسنجانی می‌گوید: «جریانی در كشور همواره تلاش داشته است كه جلوی شكل‌گیری و قدرتمند شدن احزاب بزرگ و كارآمد را سد كند، اما این جریان باید بداند كه اداره كشور بدون احزاب نیرومند و تشكّل‌های فراگیر مسئولیت‌پذیر امكان‌پذیر نخواهد بود.»به گفته‌ی رفسنجانی اگر "مجریان، مسئولان و قانون‌گذاران كشور از دل احزاب مسئولیت‌پذیر بیرون نیامده باشند" مسئولیت رفتار و سیاست‌هایشان را بر عهده نمی‌گیرند: «اینكه اكنون شخص و جریانی مسئولیت معضلات پیش آمده را بر عهده نمی‌گیرند، ناشی از فقدان احزاب شناسنامه‌دار و مسئول در كشور است.»

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با اعضای شورای مركزی و برخی از مسئولان دفاتر استانی حزب ایران زمین تاکید کرد: «باید خودخواهی‌ها و خودبینی‌ها را كنار گذاشت و با رجوع به مردم آنان را به صحنه باز گرداند كه گره مشكلات از همین مسیر گشوده خواهد شد.»

تحرک انتخاباتی رفسنجانی

همزمان با اظهارات رفسنجانی، مجتبی ذوالنوری مشاور نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران در جریان یک نشست در قم گفت که عملکرد کنونی رئیس مجمع تشخیص را خلاف خواست علی خامنه‌ای "در استفاده بهینه از انتخابات به نفع نظام تفسیر و ارزیابی" می‌کند.

خبرگزاری فارس گزارش داد، ذوالنوری، ۱۶ بهمن در "در نخستین نشست از سلسله نشست‌های بصیرت"، رفسنجانی را به عنوان یکی از اولین مطرح‌کنندگان "انتخابات آزاد" به شدت سرزنش کرده است.

ذوالنوری گفت: «وقتی سران اپوزیسیون خارج کشور، ولیعهد، مریم قجر و بعضا سران استکبار جهانی مقوله انتخابات آزاد را مطرح می‌کنند کسانی که در داخل کشور و در سطح بالا قرار دارند بدانند آنچه که دشمن بر روی آن دست می‌گذارد به نفع ما نیست.»

به گزارش خبرگزاری فارس ذوالنوری "تشکیک در انتخابات آزاد در کشور را زیر سئوال بردن نظام و همنوایی با دشمن" خوانده و می‌گوید: متاسفانه آقای هاشمی بد حرکت کردند و قطعا به دنبال تاثیر گذاری در انتخابات هستند همانگونه که ملاقات‌های ایشان اخیرا چند برابر شده است.

«صلوات برای موسوی و کروبی در حضور هاشمی»

مشاور نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه افزایش دیدارهای هاشمی رفسنجانی را نشانه‌ی تحرک انتخاباتی او خواند و تصریح کرد که "هاشمی قطعا در عرصه انتخابات آتی فعال خواهد بود."

مجتبی ذوالنوری می‌گوید: «گروه‌هایی با دست‌بند سبز به دیدار هاشمی می‌روند که تا اسم کروبی و موسوی می‌آید صلوات می‌فرستند.»
اشاره‌ی او به دو نامزد معترض به نتایج اعلام شده‌ی انتخابات سال ۸۸ است که "سران فتنه" خوانده می‌شوند و از حدود دو سال پیش در بازداشت خانگی به سر می‌برند.
مجتبی ذوالنور، مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسدارانمجتبی ذوالنور، مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران
ذوالنوری مدعی است رئیس جمهور پیشین، محمد خاتمی نیز مانند هاشمی تحرک‌های انتخاباتی خود را آغاز کرده و "آقای خاتمی شش کمیته تشکیل داده و سران این کمیته‌ها آدم‌های قدری هستند که روزانه فضای جامعه را رصد می‌کنند."

«خاتمی رد صلاحیت می‌شود»

به گفته‌ی مشاور نماینده خامنه‌ای در سپاه کار این کمیته‌ها سنجش میزان محبوبیت خاتمی برای حضور احتمالی او در انتخابات سال آینده است. او در عین حال اعتقاد دارد که "پرونده آقای خاتمی پرونده‌ای نیست که بتواند از فیلتر شورای نگهبان رد شود."

خاتمی و بسیاری دیگر از سران اصلاح‌طلبان شرط شرکت در انتخابات را ضمانت آزادی و سلامت آن اعلام کرده‌اند. رهبر جمهوری اسلامی ۱۹ دی ماه در جمع مردم قم گفت: «آن کسانی که راجع به انتخابات توصیه‌هایی می‌کنند، حواسشان باشد به دشمن کمک نکنند.»

خامنه‌ای هشدار می‌دهد که "دائما نگویند انتخابات باید آزاد باشد." محمد خاتمی حدود ده روز بعد در انتقاد آشکار از این هشدار گفته است: امروز تا صحبت از انتخابات آزاد می‌شود حمله می‌کنند.

رئیس جمهور پیشین می‌گوید: «انتخابات آزاد یعنی انتخاباتی که از جمله مهندسی نشود.» اشاره او به سخنان علی سعیدی نماینده خامنه‌ای در سپاه است که ۱۹ دی ماه گفت: «وظیفه ذاتی ما مهندسی معقول و منطقی انتخابات است.»

واحدی: احمدی‌نژاد می‌خواهد قبل از پایان دوره‌اش برکنار شود


مجتبی واحدی روزنامه‌نگار در گفت‌وگو با دویچه وله علی لاریجانی را برنده منازعه اخیر بین او و احمدی‌نژاد می‌داند و می‌گوید: «احمدی‌نژاد به این نتیجه رسیده که بهترین شرایط برای او برکناری پیش از پایان اتمام دوره دولت است.»
مجتبی واحدی روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسائل سیاسی در گفت‌وگو با دویچه وله می‌گوید محمود احمدی‌نژاد به این نتیجه رسیده است که بهترین شرایط برای او برکنار شدن پیش از پایان دوره ریاست‌جمهوری است.

مجتبی واحدی برنده منازعه علنی اخیر بین علی لاریحانی و محمود احمدی‌نژاد در مجلس شورای را علی لاریجانی می‌داند و می‌گوید: «احمدی‌‌نژاد از این نوع گردن‌کلفتی‌ها همیشه کرده بود و همه موظف بودند در مقابل او سکوت کنند اما این‌بار علی لاریجانی به شدت محمود احمدی‌نژاد را لجن‌مال کرد.»

محمود احمدی‌نژاد در جلسه‌ای که برای استیضاح وزیر کار یکشبنه ۱۵ بهمن در مجلس شورای اسلامی بر پا شده بود با حواندن گزیده‌هایی از نوار مکالمه فاضل لاریجانی برادر علی لاریجانی با سعید مرتضوی، برادر رئیس مجلس شورای اسلامی را به سوء استفاده از قدرت برای فعالیت‌های اقتصادی متهم کرد.

علی لاریجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی ایران در واکنش به اقدام رئيس جمهور گفت، با فاضل لاریجانی ارتباط چندانی ندارد. علی لاریجانی افزود: «اطرافیان شما پرونده‌هایی دارند که شما اجازه نمی‌دهید پرونده‌آن‌ها دنبال شود اما ما می‌گوییم که اگر پرونده‌ای هست و موردی وجود دارد رسیدگی شود. تفاوت ما در این‌جا است.» احمدی‌نژاد در پاسخ خواست تا دوباره در پشت تریبون مجلس حاضر شود که رئيس مجلس این اجازه را به وی نداد.

بصیرت زدگان


دیروز در بصیرتکده ی مجلس، هواداران و نمایندگان و منتخبان و منتسبان و منتصبان رهبرِ بصیرت شناسِ ما، هرچه کاسه بشقابِ بصیرت بود بالا بردند و بر سر حریف بی بصیرت شکستند. در استیضاح وزیرِ قبلاً بصیر، نمایندگان حتماً بصیر، تا توانستند بر سر او و بر سر مالیخولیای ملی ما بصیرت باریدند تا تکلیف بی بصیرتی هردو را یکسره روشن کنند.
دیروز صحن علنی مجلس، صحنه ی ترکیدنِ بغضِ فروخورده ی بصیرتِ دربند بود. این یکی نوار بصیرت پخش می کرد و پرده ی بی بصیرتان را می درید و آن یکی فیلم از بصیرت پردازیِ خود پخش می کرد تا گلوی طرفِ بی بصیرخود را در حلقه ی بصیرت خود به تنگ آورد. خلاصه دیروز مجلس بصیر ما برای نخستین بار بوی حتماً خوش بصیرت را منتشر کرد تا به گمان خود مردمان هاج و واج بی بصیر از التذات آن محظوظ شوند. و این البته کم بصیرت نبوده و نیست.
بهمین خاطر ما محکومین بالفطره به بی بصیرتی، که احتمالاً قبلاً جزیی از امت شهید پرور بوده ایم و در محدوده ی بصیرت زیست می کرده ایم و بعداً توسط رهبر بصیر و بصیرت شناسمان شناسایی شدیم و انگِ بی بصیرتی بر پیشانی خودمان و نسل اندر نسلمان نشسته است، اعلام می داریم: ای با بصیرتان مجلس و دولت و سپاه و دستگاه قضا و بیت رهبری، ما همچنان چشم براه قسمت های بعدی این نمایش پُربصیرتیم. چرا که در راه بصیرت افزایی ِ مردم بصیرت محتاج، این بارش بصیرت شما می تواند به ترمیم بی بصیرتی مردم از یکطرف، و تکمیل بصیرت آنانی که بصیرتشان کامل نیست منجرشود.
ازشوخی گذشته شما بصیرتکده ای را مجسم کنیم که در آن رهبر پشت تریبون ایستاده و فیلم پخش می کند، و در مخالفت با او: سپاه پشت تریبون ایستاده و فیلم پخش می کند. پشت بندش، از یک طرف شیخ صادق لاریجانی و شیخ حسین طائب و شیخ محسن اژه ای و شیخ علی فلاحیان و شیخ روح الله حسینیان و شیخ مصطفی پورمحمدی و شیخ صادق خلخالی  پشت تریبون ایستاده اند و فیلم پخش می کنند، و از طرف دیگر زندانیان و شکنجه شدگان و غارت شدگان و کشته شدگان پشت تریبون ایستاده اند و فیلم پخش می کنند. بصیرت واقعی آنجاست. در پیشگاه عدل خدای بصیر. وگرنه هرکه با هر تکان لب، می تواند خود را اهل بصیرت جابزند و کل فحوای بصیرت را برای خود بلوکه کند، و دیگران را – هرکه هستند – از گردونه ی بصیرت بدور اندازد.  ای وای از: یوم تبلی السرائر!
محمد نوری زاد
شانزدهم بهمن ماه سال نود و یک