۱۳۹۲ تیر ۲, یکشنبه

یک رئیس جمهور و دو چالش بزرگ • تفسیر

انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در ایران برگزار شد. حسن روحانی با شعار تشکیل دولت "تدبیر و امید"، پیروز نهایی این انتخابات شد. تفسیری از جمشید فاروقی، رئیس بخش فارسی دویچه وله، در مورد چالش‌های پیش روی حسن روحانی.
به تاریخ چند دهه گذشته ایران که نیک بنگریم، خواهیم دید که ایرانیان از غافلگیر کردن و غافلگیر شدن لذت می‌برند. از همین‌روست که مناسبات مردم و حکومت در ایران سرشار از لحظات غافلگیرکننده است. گاهی حکومت با کنشی نامتعارف مردم را غافلگیر می‌کند و گاهی مردم با رفتار غیرقابل پیش‌بینی‌شان حکومت را. و گاهی هم هر دو با هم جامعه جهانی را غافلگیر می‌کنند.
انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران و پیروزی حسن روحانی از آن لحظه‌های ناب غافلگیر کننده بود. مردم با پرش بلند خود از حاشیه به متن سیاست، حکومت را غافلگیر کردند و حکومت نیز برخلاف انتظار بسیاری، با امانت‌داری در شمارش آرا، مردم را غافلگیر کرد و هم حکومت و هم مردم جامعه جهانی را.
پنج به‌اضافه یک انتخابات ایران
از صدها کاندید شرکت در انتخابات ریاست جمهوری تنها ۸ تن از صافی شورای نگهبان عبور کردند و مجوز گرفتند. و از آن بین ۲ نفر هم انصراف دادند تا شمار نامزدان انتخابات این دوره ریاست جمهوری به ۶ نفر برسد: پنج اصول‌گرا به اضافه یک معتدل. گمان بر آن نبود که از این پنج به اضافه یک شرری برخیزد و باز بازار غافلگیر کردن و غافلگیر شدن رونق یابد. چون میان پنج تن اوضاع شکرآب بود و روحانی نیز در نزد مردم بیش‌تر از گمنامی نصیب داشت تا شهرت.
این بود که همه ساعت‌های خود را برای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کوک کرده بودند و کمتر کسی گمان می‌برد که مردم بار دیگر برای غافلگیر کردن عزم جزم کرده باشند. اما در اثر یک "اتفاق ساده" در بر پاشنه دیگری چرخید و ماحصل کار چیز دیگری از آب در آمد. همان "اتفاق ساده‌ای" که تاریخ این چند دهه را بارها رقم زده است.
جمشید فاروقی، رئیس بخش فارسی دویچه ولهجمشید فاروقی، رئیس بخش فارسی دویچه وله
انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در همان دور نخست به فرجام رسید. شمارش آرا بیش از آنچه پیش‌تر اعلام شده بود به درازا کشید و بسیاری انگشت حیرت به دهان که چگونه است چهار سال پیش سی میلیون رای را تا همان نیمه شب شمرده بودند و این بار ماجرا چنین کش یافته است. و تاکید وزیر کشور که ما دقت را فدای سرعت نخواهیم کرد به این شائبه دامن می‌زد که مگر در دور پیش سرعت شمارش آرا بر دقت آن ارجح بوده که اینک خلاف آن اعلام می‌شود. اما سرانجام نتیجه انتخابات اعلام شد و نگرانی از مهندسی و مدیریت انتخابات که در واپسین ساعات شمارش آرا فضا را آغشته کرده بود، از میان رخت بر بست و شادی در بین مردم جایگزین آن شد. تنها یک پرسش ماند و آن این‌که این همه چرا و چگونه واقع شد؟
سوار امید در زمانه‌‌ای مملو از یاس و ناامیدی
اوضاع اجتماعی ایران را نیک که بنگریم شاهد نابسامانی‌های گسترده‌ای هستیم. بیکاری فراگیر، گرانی لگام گسیخته، اقتصاد راکد، تحریم فلج کننده، واحد پولی ارزش‌باخته و بسیار نارسایی‌های دیگر که بر زندگی مردم سایه افکنده‌اند. و فزون بر آن‌ها آثار زخم‌هایی که خشونت‌ها بر پیکر جنبش مدنی و صلح‌آمیز چهار سال پیش وارد ساختند. اوضاعی چنان نابسامان که امکان تداوم‌اش در تصور کمتر کسی می‌گنجد. از این‌رو حضور مردم در انتخابات بازتاب اراده آنان بود به تغییر اوضاعی که دیگر تاب نمی‌آوردند.
نتیجه انتخابات "نه" به سیاست خارجی تحریک‌آمیز و "نه" به ماجراجویی هسته‌ای بود و همان‌هنگام شکست آشکار رهبر مذهبی جمهوری اسلامی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای.
حال حسن روحانی تنها ظرف چند هفته یا شاید تنها ظرف چند روز به کسی بدل شد که امید مردم را بر دوش می‌کشد، و آن نیز در زمانه‌ای سرشار از شوربختی و یاس. اما پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پایان داستان نیست، تنها آغاز راه است. هم اوست که می‌بایست از همان روز نخست با دو چالش گران پنجه دراندازد.
از یک‌سو می‌بایست در کنش خود با جامعه جهانی تعامل پیشه‌کند و ره سازش و توافق در پیش گیرد و از این منظر، از فشارهای خرد کننده تحریم‌ها بکاهد و اقتصاد آسیب دیده را سامان بخشد و از دگر سو می‌بایست در عرصه داخلی زمینه‌های سازش مردم و حکومت را فراهم آورد و این مهم ممکن نیست مگر آن‌که درهای زندان‌ها را بگشاید و زندانیان سیاسی را آزاد کند، به حصر خانگی رهبران جنبش سبز خاتمه دهد، سانسور زدایی کند و حق دسترسی آزاد شهروندان را به اطلاعات محترم شمارد و...
بی‌تردید انتظارات مردم از رئیس جمهوری جدید، انتظاراتی بزرگ‌اند، و آنچه در برابر اوست، چالش‌هایی است گران و حیاتی. و تردیدی نیست که راه به این مقصد و مقصود، راهی است دشوار و سنگلاخ. چون هنوز انحصار کلام آخر در مسائل مبرم با "ولی فقیه" است و وزن اصول‌گرایان در مجلس کماکان سنگین. اما باید گفت که همین راه دشوار و سنگلاخ، یگانه راه است و بدیلی بر آن نیست.
سه واژه در مناسبات جامعه و دولت در جمهوری اسلامی نقشی تعیین کننده ایفا کرده‌اند: انتظار، امید و یاس. نارسایی‌ها و کمبودها انتظارات را برانگیخته‌اند. آنگاه جامعه در انتظار آمدن کسی بوده است که به او امید بندد. و در فرجامین نگاه یاس و ناامیدی نصیب برده است و به انتظار نشسته است تا کس دیگری بیاید.
این بار نیز امید مردم به تغییر و دگرگونی، به گشایش و جهیدن از فراز نارسایی‌ها انتظاراتی بزرگ آفریده است. انتظاراتی که در صدر سیاهه وظایف رئیس جمهوری جدید نقش بسته‌اند. تنها یک تفاوت بزرگ این‌بار به چشم می‌‌آید و آن این‌که نه جامعه فرصت و حوصله تجربه یک یاس جدید را دارد و نه حکومت توان پرداخت هزینه سیاسی آن را.

ریش بلند آقا سید (محمد نوری زاد)

من از دوره ی جوانی به مردمان لبنان و جنوب لبنان و علمای فهیم آنجا بدیده ی احترام می نگریستم. بخاطر سابقه ی تاریخی شان و نقشی که در فرابردن علوم دینی داشتند. این علقه ی شخصی با ظهور سراسیمه ی اسراییل و درهم کوفته شدن لبنان و جنوب لبنان توسط اسراییلی ها شدت گرفت. اخبار مظلومیت مردمان لبنان را تعقیب می کردم و از این که دار و ندارشان تخریب و دود می شود رنج می بردم. این رنج، آنجا مضاعف می شد که می شنیدم در این مخاصمه ی نا برابر، رژیم پهلوی جانب اسراییل را گرفته است و علاوه بر مراودات تجاری، حتی بنزین و سوختِ ادوات نظامی اسراییل را همو تأمین می کند.
برآمدن انقلاب اسلامی، و انتشار این شعار که: ما اسراییل را از روی زمین محو و نابود می کنیم، عواطف مرا و همه ی ایرانیان را یکسره با سرنوشت مردمان لبنان و شیعیان آنجا پیوند زد. پول و اسلحه ی ما به سمت لبنان سرازیر شد و اسراییل باور کرد که در مرزهای خود به خاکریز تازه ای از ایران اسلامی برخورده است. کم کم حقارت تاریخیِ مسلمانان جنوب لبنان به عزت و سربلندی تغییر ماهیت داد. تا این که از دل پول و اسلحه و آموزش و علقه های اعتقادی ما از یک طرف، و علما و جوانان شیعه ی لبنانی که در مجاورتِ نفرتی تاریخی موجودیت یافته بودند از طرف دیگر، تشکیلاتی نظامی به اسم حزب الله سربرکشید و مغرورانه دست بر سینه ی خود نهاد که: این منم!
من اکنون کاری به میزان پول و اسلحه و اعتبار و آبرویی که ما بدون اجازه از جیب مردم نیازمند خود برداشته و سرازیر لبنان و جنوب لبنان کرده ایم ندارم. آنچه که مرا می گدازد دو چیز است. یکی: ورود همه جانبه ی ایران به جنگ داخلی سوریه است، و دیگری ورود آشکار و بدون شرم حزب الله لبنان است به این جنگ. در این میان اما نکبتی که از سر و روی صدا و سیمای ضرغامی فرو می چکد نیز تماشایی است. که هر صبح و شام، از مخالفان یک قاتلِ تمام عیار، با عنوان مشمئزکننده ی “تروریست ها” اسم می برد.
باور کنید این روزها وقتی عکسی و شمایلی و سخنی از جناب سیدحسن نصرالله می بینم و می شنوم بدنم کهیر می زند. با آن ریش بلندی که هر تار مویش با پول حرام ایرانیان (پولی که به حرام و بدون کسب اجازه از حساب مردم ایران برداشته می شود و به حساب حزب الله واریز می شود) قوت گرفته است. به این نیز می اندیشم و می گدازم که: وقتی حاکمان اسلامی ایران با عنایت به این همه معضل داخلی و خارجی که ما اکنون گرفتار آنیم، اینگونه دست در دست بشار اسد بر سر مردم معترض سوریه بلا می بارند، ببین اگر دستی به بمب اتم و سلاح و ثروت بیشتر می داشتند با مردم دنیا چه می کردند؟
البته در این میان شادمانی اسراییل نیز تماشایی است. که بدون هزینه، و بدون این که یک دانه از فشنگ های ما به سمت او شلیک شود، نشسته است و پا روی پا انداخته است و شخم خوردن معارضِ تاریخیِ خود را تماشا می کند. توسط کی؟ توسط پول و سرمایه و اسلحه ی همو که یک وقتهایی شعار محو و نابودی اسراییل را نعره می کشید.
محمد نوری زاد
سی و یکم خرداد سال نود و دو – تهران

هروئین چینی هم به ایران رسید/ کشف ۱۸ تن اسید پیش‌ساز در مرز دوغارون

مدیرکل مقابله با عرضه ستاد مبارزه با مواد مخدر از کشف نزدیک به ۱۸ تن اسید پیش‌ساز هروئین در گمرک دوغارون خبر داد و گفت: این کشف نشان‌دهنده ظرفیت بالای گمرک در امر مبارزه با مواد مخدر است.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، سردار علیرضا اکبرشاهی با اشاره به گزارش اخیر گمرک جمهوری اسلامی ایران افزود: ۱۷هزار و ۸۲۰ کیلوگرم اسید انیدرید استیک که اصلی‌ترین ماده پیش‌ساز برای تبدیل تریاک به هروئین است، توسط ارزیابان تخصصی مواد مخدر گمرک ایران مستقر در گمرک دوغارون کشف شد.
وی گفت: مأموران گمرک به محموله ترانزیتی پلمب شده یک کانتینر ۲۰ فوتی که تحت عنوان پلی اتیلن نامگذاری شده بود، مشکوک می‌شوند، از آن با دستگاه X-RAY تصویربرداری می‌کنند که متوجه می‌شوند در زیر آنها ۶۸۰ گالن آبی رنگ اسید پیش‌ساز قرار داده شده است.
مدیرکل مقابله با عرضه ستاد مبارزه با موادمخدر بیان داشت: قاچاقچیان این پیش‌ساز را از کشور چین بارگیری و بعد از عبور از بنادر دبی وارد گمرک شهید رجایی کرده بودند و قصد داشتند از آنجا به تایباد حمل و در افغانستان مورد استفاده قرار دهند که مأموران گمرک دوغارون با بهره‌گیری از ابزار تشخیص نوع مواد مخدر و پیش‌ساز موفق به تشخیص نوع مواد و توقیف محموله شدند.
اکبرشاهی با بیان اینکه ۱۸ تن مواد پیش‌ساز ساخت چین در یک کامیون حامل کانتینر ترانزیتی جاسازی و پلمپ آن در مبداء انجام شده بود، گفت: این کشفیات نشان‌دهنده ظرفیت بالای همکاری گمرک جمهوری اسلامی ایران در امر مبارزه با مواد مخدر است.
وی افزود: باید از گمرک و دفتر تحقیقات و ظرفیت‌سازیآن به‌ خاطر برگزاری دوره‌های آموزشی شناخت «انواع مواد مخدر و کشف شگردهای جاسازی» تشکر ویژه داشته باشیم؛ زیرا این دوره‌ها موجب ارتقاء سطح آگاهی‌ها و افزایش سطح هوشیاری کارکنان گمرک در مبارزه با مواد مخدر هنگام ارزیابی کالا و مسافران شده است.
وی یادآور شد: بهره‌گیری گمرک از واحدهای سگ موادیاب و تجهیز گمرکات اجرایی به ابزار تشخیص مواد مخدر و پیش‌سازها از دیگر اقدامات موثر در امر مبارزه است چرا که این اقدامات موجب افزایش اقتدار حاکمیت نظام در مرزهای رسمی، مبادی ورودی و خروجی کشور شده است.

رئیس دیوان عدالت اداری: حضور مرتضوی با عنوان «رئیس» در تأمین اجتماعی غیرقانونی است

رئیس دیوان عدالت اداری گفت: ما حضور مرتضوی را با عنوان رئیس تأمین اجتماعی غیرقانونی اعلام کردیم و دولت هم این موضوع را پذیرفت و در حال حاضر وی با عنوان سرپرست فعالیت می‌کند.
رئیس دیوان عدالت اداری در ادامه نشست خبری خود با اشاره به بحث افزایش حقوق کارمندان دولتی گفت: ما در این مورد پرونده‌های بسیاری داشته‌‌ایم و رسیدگی‌های زیادی صورت گرفته مشکل اجرایی این است که دولت می‌گوید اعتبار لازم را برای افزایش حقوق ندارد انتظار ما این است که دولت آینده نسبت به حقوق معوقه کارگران و کارمندان اهتمام لازم را داشته باشد.
وی افزود: من در ملاقاتی که با رئیس جمهور منتخب خواهم داشت آماری از حقوق معوقه کارکنان و کارمندان را که در سال گذشته باقی مانده در اختیار ایشان قرار می‌دهم تا وی با تدبیر خود مشکل را حل کند.
منتظری در خصوص قانون جدید دیوان عدالت اداری گفت: هفته گذشته این قانون در مجمع تشخیص مصلحت نظام نهایی شد و تا دو ماه آینده قانون جدید لازم‌الاجرا می‌شود.
وی با اشاره به تغییرات دیوان عدالت اداری گفت: در قانون جدید ۵۰ شعبه بدوی و ۱۵ شعبه تجدید نظر جهت رسیدگی در نظر گرفته شده همچنین اجرای احکام بر عهده معاونت اجرای دیوان عدالت اداری است و این در صورتی است که قبلا احکام از سوی شعب صدور رای اجرا می‌شد.
رئیس دیوان عدالت اداری در پاسخ به سؤال «فارس» در خصوص حضور مرتضوی در تأمین اجتماعی گفت: ما حضور وی را با عنوان رئیس تأمین اجتماعی غیرقانونی اعلام کردیم و دولت هم این موضوع را پذیرفت و در حال حاضر وی با عنوان سرپرست فعالیت می‌کند.
منتظری تصریح کرد: ما اقدام دولت را با قانون تطبیق می‌دهیم و براساس قانون مرتضوی می‌تواند به مدت ۶ ماه به عنوان سرپرست در تأمین اجتماعی فعالیت کند و این موضوع مغایرتی با قانون ندارد.
وی در خصوص شکایت پرسنل گمرک در خصوص پست و سمت گفت: اگر کسی استحقاق قانونی برای تصدی سمت یا پستی داشته باشد و از آن برخوردار نباشد ما رای را به نفع او صادر خواهیم کرد در حال حاضر هم رای به نفع پرسنل صادر شده است.
منتظری در ادامه در خصوص یکی از پرونده‌های مربوط به میراث فرهنگی گفت: ما بارها اعلام کرده‌ایم که نمی‌خواهیم آثار فرهنگی را از بین ببریم، سازمان میراث فرهنگی با تصمیماتی که می‌گرفت حقوق مردم را ضایع می‌کرد و برای ما حقوق مردم ارزش بیشتری از میراث فرهنگی دارد.
وی افزود: حرف ما این بود که بجایی اینکه به سراغ خانه‌ای با قدمت ۱۰۰ ساله برویم و آن را جزو میراث ثبت کنیم آثار مهم ملی که جنبه عمومی دارد را در نظر بگیرید و آن‌ها را ثبت کنید.
منتظری تصریح کرد: میراث فرهنگی اجازه بازسازی خانه را به صاحبان آن‌ها نمی‌دهد و این تضییع حقوق مردم است.
وی در ادامه در خصوص اختلاف بین فرمانداری تهران و شورای شهر در مورد کرایه تاکسی گفت: شکایتی در این زمینه نسبت به افزایش کرایه‌ها صورت گرفته و در حال رسیدگی است و ما این پرونده را در اولین قرار داده‌ایم.
رئیس دیوان عدالت اداری در خصوص انفصال از خدمت مسئولان دولت گفت: ما نمونه‌هایی از استنکاف مسئولین و مقامات رده دوم و سوم کشور داشتیم و زمانیکه پرونده انفصالشان مطرح شد و حکم صادر شد تازه متوجه شدند که موضوع جدی است و پیگیری خود را آغاز کردند.

نگرانی از پیامدهای منفی کاهش سریع بهای ارز

بنا بر اعلام منابع داخلی، قیمت دلار در بازار آزاد ایران به کمتر از ۳۰۰۰ تومان رسیده و هجوم فروشندگان برخی از صرافی‌ها را با کمبود ریال مواجه کرده است. کاهش سریع قیمت‌ها نگرانی گروهی از کارشناسان را برانگیخته است.

پایگاه اینترنتی "قطره" عصر یکشنبه (۲۳ ژوئن/ ۲ تیر) بر پایه یک گزارش میدانی از چهارراه استانبول تهران (بازار آزاد ارز) نوشت که قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد به ۲ هزار و ۸۵۰ تا ۲ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است. به نوشته این سایت، حاضران در این محل بیشتر فروشندگانی هستند که بین ۵۰۰ تا ۲ هزار دلار عرضه می‌کنند و خریداران "افراد کارکشته بازار" هستند.
بر این اساس، قیمت یورو به حدود ۳ هزار و ۸۵۰ تومان و بهای هر تمام‌سکه بهار آزادی به مرز یک میلیون تومان کاهش یافته است. منابع داخلی همچنین بهای هر گرم طلای ۱۸ عیار را حدود ۹۵ هزار تومان عنوان کرده‌اند.

روند کاهش بهای ارز و هجوم فروشندگان، به نوشته برخی از منابع خبری، بعضی از صرافان خریدار را با کاهش ریال در نیمه دوم روز روبرو کرده است.

از سوی دیگر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) عصر یکشنبه از افزایش نسبی قیمت دلار در مقایسه با ساعات نخستین این روز خبر داد. این خبرگزاری به نقل از یک کارشناس امور پولی و بانکی نوشت که "تقاضای زیاد برای خرید دلار ۲ هزار و ۹۰۰ تومانی" عامل افزایش بهای این ارز به ۳ هزار و ۷۰ تومان بوده است.

این کارشناس همچنین پیش‌بینی کرده که قیمت دلار در روزهای آینده به ۳ هزار و ۳۰۰ تومان برسد اما پس از آن بار دیگر در سراشیبی سقوط قرار گیرد.

روز شنبه هر دلار آمریکا و هر یورو در بازار آزاد به ترتیب ۳ هزار و ۲۳۰ و ۴ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شده بود؛ سکه تمام‌بهار آزادی نیز یک میلیون و ۱۲۶ هزار تومان قیمت داشت.

عوامل گرانی در سایه جو روانی

قیمت دلار در بازار آزاد تهران در روزهای اخیر کاهش حدود ۱۰۰ تومان در روز را تجربه کرده است. موضوعی که به باور کارشناسان اقتصادی ممکن است از جهاتی مشکل‌آفرین باشد.

به اعتقاد صاحبنظران، کاهش اخیر بهای ارز ناشی از جو روانی حاکم بر جامعه است، نه بهبود شاخص‌های دخیل در افزایش قیمت‌ها.
افزایش عرضه در بازار ارز، از دلایل اصلی کاهش قیمت‌ها برشمرده شده استافزایش عرضه در بازار ارز، از دلایل اصلی کاهش قیمت‌ها برشمرده شده است
ریاست جمهوری حسن روحانی به‌عنوان فردی که گفته می‌شود توانایی رفع مشکلات بین‌المللی جمهوری اسلامی را دارد، به امیدواری‌ها برای رفع تحریم‌ها و کاهش مشکلات دامن زده است. شعارهای انتخاباتی او مبنی بر تلاش برای افزایش ارزش ریال ایران نیز افرادی را به فروش دلار واداشته که در ماه‌های اخیر برای حفظ دارایی خود آن را به ارزهای رایج تبدیل کرده بودند.

پایگاه اینترنتی "فرارو" به نقل از ابراهیم نکو، عضو هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی «کاهش نگرانی مردم از وضعیت آتی اقتصاد و امیدواری به ایجاد ثبات در اقتصاد پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری» را عامل کاهش قیمت طلا، سکه و ارز در بازار داخلی عنوان کرده است.

این در حالی است که هنوز نه تحریم‌ها رفع شده‌اند و نه از دادوستدهای پولی و بانکی جمهوری اسلامی رفع محدودیت شده است؛ تورم همچنان بالاست، نقدینگی سرگردان در جامعه کاهش نیافته و شاخص‌های اشتغال و تولید نیز بهبود نیافته‌اند.

پایگاه اینترنتی "فرارو" افت ۳۷۷ واحدی شاخص کل بورس را یکی از پیامدهای منفی کاهش سریع قیمت ارز برشمرده است. این فرایند روز یکشنبه و از جمله در پی "افت ارزش سهام شرکت‌های صادراتیِ نگران از كاهش ارزش دلار" رخ داده است.

به باور کارشناسان، با آرامش فضای روانی حاکم بر جامعه و ادامه تأثیر مشکلاتی که رفع‌شان زمانبر است، ممکن است قیمت‌ها بار دیگر افزایش یابند. این موضوع حتی می‌تواند به ناتوانی حسن روحانی از تحقق وعده‌های انتخاباتی‌اش تعبیر شود و در نهایت از محبوبیت دولت آینده بکاهد؛ دولتی که به گفته ناظران امید به کارآمدی آن، پیش از آغاز کار سبب کاهش قیمت طلا و ارز شده است.

واکنش تابناک به اظهارات اصولگرایان: نیازی به مصادره روحانی نیست؛ اصولگرایان شکست خورده اند

تک و پاتک! این روزها اصولگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام می‌خواهند روحانی را به سمت خود بکشند؛ اصولگرایان خوی تهاجمی گرفته‌اند و می‌خواهند روحانی را از آن خود کنند و اصلاح‌طلبان نیز محکم روحانی را گرفته‌اند که دستاورد بیست و چهارم خرداد را از دست ندهند. برخی از عقلای قوم هم فارغ از این بکش‌بکش اصلاح‌طلبی و اصولگرایی، نگران از آینده کشور، به دنبال رصد اوضاع و کمک احتمالی برای اداره کشور هستند.
به گزارش «تابناک»، حسن روحانی نه آن گونه که اصولگرایان مدعی هستند، اصولگراست و نه آن گونه که اصلاح‌طلبان می‌گویند، اصلاح‌طلب است.
پایگاه سیاسی پیشین حسن روحانی، جامعه روحانیت مبارز است؛ یکی از مهمترین و یا تشکل مادر راست سنتی در ایران؛ تشکلی که اتفاقا اکبر‌ هاشمی رفسنجانی هم سالها ‌از اعضای برجسته آن بود. این تشکل از هنگامی که مجمع روحانیون مبارز با اطلاع امام از آن منشعب شد، نقش مادر تشکل‌های چپ در ایران را بر عهده گرفت، بیشتر خوی راست بودن به خود گرفت، به گونه ای که در ایام دوم خرداد، تقابل یت (روحانیت) و یون (مجمع روحانیون) نماد تقابل چپ و راست در ایران تلقی می‌شد.
اما پس از انتخابات سال ۱۳۸۴ و انتخاب محمود احمدی نژاد، آیت‌الله‌ هاشمی دیگر در نشست‌‌های این تشکل دست راستی در دانشگاه امام صادق شرکت نکرد و کوشید به تدریج ایده فراجناحی بودن خود را با ‌شرکت نکردن در‌ نشست‌های ‌روحانیت مبارز نشان دهد. هرچند این کار وی‌ محسوس نبود،‌ کدهای روشنی برای اصلاح‌طلبان بود که در مخالفت با دولت احمدی نژاد با آیت‌الله‌ هاشمی همداستان بودند.
حسن روحانی از دیگر اعضای جامعه روحانیت بود که وی نیز پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ در نشست‌های روحانیت مبارز شرکت نکرد. او هم کوشید با شعار اعتدال، خود را در میانه اصلاح‌طلبان و جناح راست و نه اصولگرایان نگه دارد.
اما در اینجا باید خط‌کشی دقیق‌‌تری بین جناح راست و اصولگرایان انجام گیرد. اصولگرایی که با انتخابات شورای شهر دوم، نخستین نشانه‌های موجودیت خود را بروز داد، شورشی علیه راست سنتی بود.
جوان‌تری‌های جناح راست سابق که مدعی بودند پیران سابق، دیگر قدرت هماوردی در میدان انتخابات و اجرا با اصلاح‌طلبان را ندارند، کوشیدند بزرگان جناح راست از قبیل جامعه روحانیت و مؤتلفه و پیروان امام و رهبری را به حاشیه برانند. آنان حتی نام خود را از جناح راست تغییر دادند و اصولگرایی را برگزیدند تا در مقابل چپ‌های قدیم و اصلاح‌طلبان نوین، قدرت هماوردی داشته باشند.
یکی از جهت‌های حملات همیشگی اصولگرایان، حمله به‌ هاشمی رفسنجانی بود. بی‌گمان اصولگرایان در هیبت جدید، هویت خود را در مخالفت با اصلاح‌طلبان و‌ هاشمی رفسنجانی تعریف کرده بودند؛ اما پدران معنوی جناح راست، یعنی جامعه روحانیت، مؤتلفه و حتی جبهه پیروان چندان مشکلی با‌ هاشمی نداشتند؛ هرچند آنان نیز با اصلاح‌طلبان، از بیناد مشکل داشتند.
اکنون باید گفت، پیروزی روحانی در انتخابات، قطعا پیروزی اصولگرایان و جناح اصولگرایی نیست. اصولگرایانی که بر اصلاح‌طلبان و حتی راست سنتی شوریدند، ‌قطعا بازنده انتخابات ریاست جمهوری هستند.
اما برخی از لایه‌های راست سنتی همچون برخی از افراد جامعه روحانیت، بخش عظیمی از جریان‌های سیاسی موجود در حوزه‌های علمیه و حتی بخش‌های بسیاری از مؤتلفه، جناح بازار بازنده انتخابات ۲۴ خرداد نیستند. آنان با روحانی قطعا بیش از احمدی نژاد به تحقق خواسته‌هایشان دست می‌یابند.
بنابراین، بازنده قطعی در جناح اصولگرایی است که بر راست شورش کرد. جبهه پایداری، جبهه سابق اصولگرایان متحد، جمعیت رهپویان و ایثارگران، رسانه‌های وابسته به این جریانات و برخی ‌رسانه‌هایی که در انتخابات با پول بیت‌المال سنگ تمام برای جناح اصولگرایی گذاشتند، قطعا در زمره بازنده‌های انتخابات هستند و تلاش آنان برای مصادره روحانی، عرض خود بردن و زحمت دیگران داشتن است.
اصلاح‌طلبان اما، دوری روحانی از راست سنتی و ایستادن در میانه میدان راست‌های قدیم و اصلاح‌طلبان، همراه با مخالفت روحانی با لایه‌های افراطی اصولگرایان را برگ برنده خود می‌دانند. حمایت‌ هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی که در انتخابات ۸۸ هم از میر‌حسین موسوی حمایت کرده بودند نیز مزید بر علت شد، تا آنان از لایه‌های اصلاح‌طلبانه تفکر روحانی، انتظار اصلاح‌طلبی جناحی داشته باشند.
در پایان باید به دو نکته اشاره کرد:
پیروزی روحانی در انتخابات شکست جناح اصولگرا بود؛ جناحی که در هشت سال گذشته مستقیم و غیر مستقیم دولت و مجلس و انبوهی از رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها را در اختیار داشت و صدایش بلند‌‌تر از صدای گروه طیف سیاسی دیگری بود.
اما راست سنتی به دلیل پیوندهایی که با حسن روحانی دارد، جناح بازار به دلیل اشتراکاتی که با روحانی دارد و حوزه‌های علمیه به دلیل لطماتی که در دوره هشت ساله دولت نهم و دهم خورده بودند، بازنده انتخابات نبودند.
اصلاح‌طلبان هم با پیروزی روحانی، دوباره سرمایه اجتماعی خود را به رخ رقیب کشاندند. برای اصلاح‌طلبان از هر زاویه‌ای ـ به جز زوایه تأمین سقف مطالبات ـ انتخابات ۲۴ خرداد پیروزی بود. آنان پس از هشت سال، دوباره کم یا زیاد به عرصه سیاست بازخواهند گشت.روش و منش آنان در اداره کشور در عرصه سیاست خارجی و داخلی، مستقیم یا غیر مستقیم، مورد بهره‌برداری دولت روحانی قرار خواهد گرفت. سمت‌های اجرایی کلان کم یا زیاد در اختیارشان قرار خواهد گرفت و فرصتی برای گسترش ایده‌های آنان فراهم خواهد شد.
همه این بحث، تنها برای یک روشنگری ساده مطرح شد، و‌گرنه اکنون روحانی‌ رئیس جمهور همه ایرانیان با هر رنگ و نژاد و مذهب و گرایشی است؛ بحثی برای روشنگری و آسیب شناسی و خود را به تغافل نزدن.

ورود ۶ میلیون پرونده به قوه قضاییه در یکسال/ سرقت بالاتر آمار

حمید شهریاری در دومین روز از هفته قوه قضائیه در نشست خبری اعلام کرد: در سال ۹۱ حدود ۶ میلیون پرونده وارد مراجع قضایی شده که از این تعداد ۲ میلیون وارد دادگاه های عمومی و ۵/۳ میلیون وارد دادسراهای عمومی شده است.
وی افزود: میانگین رسیدگی به پرونده ها در دادگاه های عمومی ۱۲۸ روز و دادگاه های کیفری ۱۸۷ روز بوده است که بیشترین مدت زمان رسیدگی به پرونده در دادگاه های مدنی ۵۷۰ روز و در کیفری ۴۷۰ روز بوده است. همچنین آمار ها نشان می دهد ۳۱ هزار پرونده در سال گذشته وارد دیوان عالی شده که افزایشی ۱۱ درصدی داشته و ورودی پرونده ها به دادسراها و افزایش ۹ درصدی و دادگاه انقلاب با افزایش ۶ درصدی همراه بوده است.
رئیس مرکز امفورماتیک قوه قضائیه از تهیه و تدوین سالنامه محرمانه آماری خبر داد و گفت: در این سالنامه تمامی آمار های دادگاه ها و دادسراها و نوع جرایم لحاظ شده که به قضات داده می شود.
وی همچنین اعلام کرد: بررسی پرونده های قضایی در سال ۹۱ نشان می دهد ۹ جرم نخست کشور ۵۰ درصد پرونده ها را از آن خود کرده است که به ترتیب می توان جرایم را این گونه اعلام کرد:
۱- سرقت ۱۲ درصد
۲- ضرب و جرح ۵/۹ درصد
۳- ایراد صدمه بدنی ۶ درصد
۴- توهین به اشخاص ۵/۵ درصد
۵- تهدید ۵/۴ درصد
۶- تخریب ۵/۳
۷- نگهداری از مواد مخدر ۳ درصد
۸- استهسال ۵/۲ درصد
۹- خیانت در امانت ۵/۲ درصد
معاون قوه قضائیه با بیان اینکه شبکه ملی عدالت ۹۰۰ نقطه قضایی را در ۳۵ هزار ایستگاه به هم متصل می کند گفت: در سال جاری ثبت اسناد کشور با ۴۳۰ نقطه سازمان زندان ها با ۲۳۰ نقطه و پزشکی قانونی با ۱۳۰ نقطه به این شکبه متصل اند که سازمان ثبت و زندان ها زیرساخت ها را آماده کرده ولی هنوز سازمان زندان ها آماده نیست.
وی با اشاره به این که طرح سازمانه فتا (سامانه خدمات الکترونیک قضایی) در سال ۹۱ آغاز شده است گفت: در این سامانه شهروندان می توانند دادخواست های خود را در سایت عدل ایران ثبت کرده و با کد رهگیری به دفاتر پیشخوان قضایی مراجعه و یا با شماره تلفن ۱۲۹ برای استفاده از سامانه راهنمایی شوند.
وی گفت: از هفته آینده غیر از ۴۰ درصد دفترخانه های تهران که هم اکنون دفتر پیشخوان دولت هستند فراخوان عمومی شده و دفترخانه های دیگر می توانند درخواست پیشخوان قضایی کنند.
شهریاری در پاسخ به این که آیا دادخواست های کیفری هم می تواند غیرحضوری ثبت شود گفت: باید نیروی انتظامی آمادگی خود را اعلام کند ولی متاسفانه هنوز این کار را نکرده است و محدودیت حفاظتی دارد.
معاون قوه قضائیه با انتقاد از این که هنوز اعتبار لازم برای تامین سخت افزاری قضات در اختیار قوه قضائیه قرار نگرفته است گفت: در طرحی جدید به نام پناد تمامی آراء دادگاه ها برخط شده و در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.
وی در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر اینکه دولت اعلام آمادگی کرده است تا نرم افزار سامانه قوانین و مقررات برای به روز بودن قضات در اختیار آنها قرار دهد گفت: قوه قضائیه سامانه ای دارد به نام دستور که همین کار را انجام می دهد و قضات توسط سی دی و اینترنت به این سامانه دسترسی دارند.

دیدار حسن روحانی و سیدمحمد خاتمی/ انتقاد ازعدم پخش گزارش دیدار از سیما

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی عصر شنبه به دیدار حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهور منتخب ملت ایران رفت.
در همین حال، سایت آینده نیوز از عدم پخش گزارش این دیدار از صدا و سیما انتقاد کرد و نوشت: صداوسیما که با توجه به انتخاب متفاوت مردم ناچار است به برخی تغییرات در استانداردهای سلیقه ای و بی مبنایش تن دهد، دیشب برخلاف گذشته دیدار حسن روحانی با هاشمی را که با حضور روحانی در منزل آیت الله انجام شد، همراه با تصاویر منتشره از این دیدار پوشش داد، اما همچنان از پوشش خبر حضور حجت الاسلام خاتمی در منزل روحانی امتناع کرد که البته دور از انتظار نبود.
اما ادامه روند فعلی در سانسور سلیقه ای چهره خاتمی چیزی جز ادامه بی اعتمادی بخشی از جامعه نیست و مدیران رسانه ملی باید بدانند با “سید محمد خاتمی” همانند “اسفندیار رحیم مشایی” که پایگاه مردمی ندارد نمی توانند برخورد کنند.
به گزارش وبسایت خاتمی، سیدمحمد خاتمی در این دیدار با تبریک مجدد انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران از سوی ملت، برای وی آرزوی موفقیت کرد.
خاتمی حضور ملت ایران در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را موجب تحقق خلق حماسه سیاسی دانست که به انتخاب دکتر روحانی با اکثریت مطلق آرا منجر شد و در ادامه گفت: حقاً و انصافاً باید از آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب که زمینه تحقق این حماسه را فراهم کردند قدردانی کرد.
رییس‌جمهور پیشین کشورمان خطاب به رییس‌جمهور منتخب مردم اظهار کرد: با توجه به اینکه در سخت‌ترین شرایط تاریخ کشور مسئولیت را تحویل می‌گیرید، مردم عزیز به‌خوبی توجه دارند که تحقق مطالبات نیازمند زمان و شرایط خاص خود است.
بر اساس این گزارش، حسن روحانی نیز در این دیدار، نقش رهبری در تحقق حماسه سیاسی را بی‌بدیل توصیف کرد و این نقش و حضور بی‌نظیر مردم در انتخابات ریاست جمهوری را ستود.
رییس‌جمهور منتخب مردم ضمن تشکر از آقای خاتمی، بر حفظ و تداوم همکاری و همدلی مردم و همه جریانات سیاسی وفادار به نظام جمهوری اسلامی برای تحقق اهداف و برنامه‌های دولت یازدهم تأکید کرد.

یک مرگ دیگر در زندان؛ افشین اسانلو، فعال کارگری درگذشت

کلمه- گروه خبر: به دنبال فوت افشین اسانلو، فعال کارگری زندانی در رجایی شهر، مدیرکل زندان‌های استان تهران گفته است  وی در بیمارستان شهید رجایی کرج در اثر سکته قلبی فوت کرده است. خواهر این زندانی سیاسی اما گفته است که برادرش قبل از رسیدن به بیمارستان فوت کرده و هیچ بیماری قلبی نداشته و خبر مرگ وی در اثر سکته قلبی برای خانواده غیرقابل باور است.
هدی صابر، زهرا بنی یعقوب، محسن دکمه چی، منصور رادپور، زهرا کاظمی، امیدرضا میرصیافی، البرز قاسمی، اکبر محمدی و علی اکبر سعیدی سیرجانی از جمله زندانیانی هستند که در زمان گذراندن دوران حبس خود فوت کرده اند.
سال گذشته در خرداد ماه در کمتر از یک هفته هفت تن از زندانیان در زندان رجایی شهر درگذشتند و هیچ مقام مسئولی در مورد این مرگ ها توضیحی نداد.

فاجعه در زندان رجایی‌شهر کرج؛ هفت مرگ در هفت روز گذشته
سهراب سلیمانی در گفت‌وگو با ایسنا، بدون اشاره به روند درمانی و تقاضای این زندانی سیاسی برای مرخصی درمانی با تایید این خبر اظهار کرد: افشین اسانلو از محکومین تهران بود که اخیرا برای گذراندن باقی دوران محکومیتش به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شده بود.
مدیرکل زندان‌های استان تهران افزود: نامبرده در سال ۸۸ بازداشت شده بود و اسفند ماه دوران محکومیتش به پایان می‌رسید که متاسفانه به دلیل سکته قلبی فوت کرد.
پاییز گذشته کلمه گزارش داد که فشارهای وارده بر افشین اسانلو، فعال کارگری و زندانی سیاسی موجب بروز مشکلات جسمی برای وی شده است.
خواهر این زندانی سیاسی در گفت و گو با جرس گفته است که  وقتی او را به بیمارستان آوردند فوت شده بود اما ما باز دیدیم جوان است و شاید امیدی باشد نزدیک یکساعت هم برای احیاء او تلاش کردیم اما فایده ای نداشت.
او احتمال سکته قلبی را رد می کند و می گوید که افشین سالم بود و هیچ ناراحتی قلبی نداشت. ما وقتی خبر را شنیدیم اصلا باورمان نمی‌شد مگر می‌شود افشین سکته قلبی کند!
این خواهر داغدار با انتقاد از بی توجهی زندانبان در عدم اطلاع رسانی به خانواده می گوید که تاکنون کسی از زندان برای اعلام خبر مرگ برادرش با آنها تماس نگرفته است.
وی همچنین گفته است که هفته پیش مادرم یک ملاقات حضوری با افشین داشت و حالش خوب بود. حتی امیدوار بود که صحبت کند و بتواند به مرخصی بیاید.
این فعال کارگری ازسوی قاضی صلواتی به ۵سال حبس تعزیری به اتهام اجتماع و تبانی محکوم شد و دادگاه تجدید نظر استان تهران نیز این حکم را تایید کرد.
به گزارش ندای سبز آزادی، افشین اسانلو پیش از این برای درمان بارها درخواست مرخصی کرده بود اما مسئولان دادستانی تهران با مرخصی این زندانی سیاسی مخالفت کردند.
مهر ماه سال گذشته نیز این زندانی سیاسی و عضو هیأت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه در نامه ای به فدراسیون بین المللى کارگران حمل و نقل ( آ تى اف ) و سازمان جهانى کار ( آ ال او ) از دردها و آلامی گفت که در این مدت بر او آمده است.
در این نامه که در کلمه منتشر شد، آمده بود که تنها گناه من پیگیری خواسته هاى به حقى است که کارگران شرکت واحد به آن واقف شده و آن را مطالبه میکنند، که با دستگیرى و زندانى آنها این خواسته ها از بین نمیرود. ضرورتهایى مانند به وجود آمدن یک نهاد صنفى مستقل کارگرى جهت احقاق حقوق حقه و قانونى طبق موازین وزارت کار در جهت تامین امنیت شغلى، بهبود دستمزدها متناسب با میزان تورم جلوگیرى از پرداخت سلیقه اى حقوق و مزایا، عقد قراردادهای دائم بین کارگر و کارفرما ، پایبند کردن دولت در کمک و تسهیل پرداخت بیمه تامین اجتماعى، نظارت در تعاونیهاى حمل و نقل که دیگر کاملا خصوصى شده و انحصاری بهره برداری میشود و تنها نام تعاونى را یدک میکشند، غیر قابل انکار می باشد.
روز گذشته همزمان با فوت افشین اسانلو، حشمت الله طبرزدی از زندانیان سیاسی که دوران حبس خود را در رجایی شهر سپری کرده بود و اینک در مرخصی است، در مطلبی در صفحه فیس بوک خود نوشت: ممکن است پرسیده شود این زندان رجایی شهر چگونه جایی است که هر سال چندین نفر در ان گرفتار مرگ خاموش می شوند. از دیدگاه من که حدود دوسال و نیم از ۳ سال حبس اخیر را دران جا گذرانده ام،محدودیت ها و فشار های گوناگون روحی، عامل اصلی این نوع مرگ ها در رجایی شهر است. به ویژه در دوره ی اخیر که تلفن و ملاقات حضوری و مرخصی ها قطع است،و سالن ۱۲ به یک سالن دربسته تبدیل شده ، این فشار ها افزایش می یابد.من پیشتر ۷ سال حبس در انفرادی های بازداشت گاه های مختلف امنیتی و نیززندان اوین گذرانده ام. ولی زندان فوق امنیتی رجایی شهر را زندانی با شرایط کاملا غیر انسانی تر یافتم. حتا برای قاتلین نیز محل مناسبی نیست چه رسد برای فعالین سیاسی و کارگری.همین شرایط است که زندانی را در مسیر مرگ تدریجی قرار می دهد. بنا براین دولت جدید اگر قرار است کاری انجام بدهد باید شرایط این زندان را مورد برسی و تغییر جدی قرار بدهد.پیشتر باید پاسخ بدهند که جرم افشین اسانلو چه بود که به ۵ سال حبس محکوم شده بود!؟مبادا شاهد مرگ دیگری در زندان رجایی شهر و به ویژه سالن ۱۲ باشیم.

فهرست گزینه‌های عضویت در دولت روحانی


عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، یکشنبه 2 تیر ، 23 ژوئن