۱۳۹۲ تیر ۴, سه‌شنبه

یک فعال کارگری: در کارگاه‌های کوچک از کارگران زن سوء استفاده می شود

مسئول کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی گفت: در کارگاه‌های کوچک مسئله سوء استفاده از کارگران زن به وضوح قابل مشاهده است.
«رحمت‌الـله پورموسی» با اعلام این مطلب به ایلنا گفت: متاسفانه به دلیل نابرابر بودن عرضه و تقاضا در بازارکار و نیز نبود بستر‌های فرهنگی، شاهد اجحاف در حقوق کارگران زن هستیم.
پورموسی شایع ترین مشکل این کارگران ساعات طولانی کار، دستمزد ناکافی و کار سخت و طاقت فرسا و در برخی مواقع پرداخت نشدن حق بیمه دانست.
وی گفت: این تبعیض در کارگاه‌های بزرگ جایی نداشته و تنها محدود به کارگاه‌های کوچک، خانوادگی و زیر زمینی است.
این فعال صنفی بابیان اینکه این شرایط در کارگاه‌های زیرزمینی و فاقد مجوز وخیم‌تر است، گفت: از آنجا که کارگران شاغل در این واحدها نیاز شدید مالی دارند هیچگاه شکایتی علیه کافرمایان خود مطرح نمی کنند و در نتیجه این روند می‌تواند سال‌ها بدون اعتراضی ادامه داشته باشد.

اژه ای : در مدت کوتاه پس از انتخابات، لحن دشمنان عوض شده است

دادستان کل کشور با تأکید بر ارتباط میان مشارکت مردم در انتخابات و امنیت ملی، گفت: در همین مدت کوتاه پس از انتخابات، لحن دشمنان عوض شده است.
 غلامحسین محسنی اژه‌ای در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، در خصوص آثار سیاسی برگزاری پرشور انتخابات اخیر ریاست جمهوری اظهار داشت: بدون تردید یکی از پشتوانه‌های مهم کشور، حضور مردم در همه عرصه‌ها خصوصا انتخابات است و در واقع ارتباط مستقیمی میان امنیت ملی و حضور با نشاط مردم در انتخابات وجود دارد.

وی افزود: در این انتخابات با توجه به تبلیغات گسترده دشمنان، مشارکت گسترده‌ای توسط اقشار مختلف ملت رقم خورد که ارتباط وثیقی با امنیت ملی و خنثی کردن توطئه‌های دشمنان دارد لذا می‌بینیم که در همین مدت کوتاه پس از انتخابات، لحن دشمنان عوض شده است.

تنش‌ تازه میان برادران لاریجانی با احمدی‌نژاد

بی بی سی : صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران، می گوید این که دولت محمود احمدی‌نژاد لایحه‌های پیشنهادی قوه قضاییه را به مجلس نمی‌فرستد، "شبیه یک لجبازی کودکانه است."
آقای لاریجانی مخالفت دولت را با این که کانون وکلا زیرمجموعه قوه قضاییه شود رد کرده و گفته است: "در اکثر کشورهای دنیا سیستم قضایی پروانه وکلا را تایید می‌کند." او همچنین از لایحه افزایش اختیارات وزیر دادگستری انتقاد کرده است.
محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران، سه روز پیش کلیک دستور داد که "پیشنهاد ارائه شده توسط قوه قضائیه برای دخالت این قوه در امور وکالت و کانون وکلا" از لایحه پیشنهادی قوه قضاییه حذف شود. او این دستور را با ارجاع به سوگند خود بر "دفاع از حقوق مردم و حفاظت از قانون اساسی" صادر کرده بود.
صادق لاریجانی گفته است: "برای ما سوال ایجاد شده است که مگر در کشور چند مرجع تشخیص و تفسیر قانون اساسی وجود دارد و آیا ریاست جمهوری در مرجع تشخیص و تفسیر قانون اساسی است؟"
رئیس قوه قضاییه ایران همچنین گفته که رئیس‌جمهور حق دخل و تصرف در لوایح این قوه را ندارد و باید آنها را سریعا به مجلس ارائه کند.
در سال‌های اخیر تلاش قوه قضاییه ایران برای تسلط بیشتر بر کانون وکلای دادگستری انتقادهای زیادی را برانگیخته است.
از مصوبه‌های خلاف قانون تا 'توبه'

علی لاریجانی، رئیس مجلس هم امروز بعضی مصوبه‌های دولت را خلاف قانون دانسته است.

آقای لاریجانی در نامه‌هایی به آقای احمدی‌نژاد ده مصوبه دولت او را غیرقانونی اعلام کرده است. مصوبه اصلاح توزیع سهام، مصوبه دولت درباره عرضه زمین و مسکن و همچنین مصوبه دولت درباره توزیع زمین، از این جمله‌اند.
علاوه بر این چند نماینده مجلس از سخنان روز گذشته سخنگوی دولت درباره بازگشت آقای احمدی‌نژاد به همراه امام دوازدهم شیعیان انتقاد کرده‌اند.
غلامحسین الهام دیروز گفته بود: "احمدی‌نژاد در رجعتی دیگر همراه با امام عصر حکومت مطلوب را پیگیری خواهد کرد."
علاالدین بروجردی، نماینده مجلس، این سخنان را "وهن اعتقادات شیعه" خوانده است.
حسن سبحانی‌نیا نیز گفته که آقای احمدی‌نژاد گرفتار "افراد متملق و چاپلوس" شده است.
محمدتقی رهبر، نماینده دیگر مجلس هم گفته: "متاسفانه مردم کشور در چند ماه اخیر شاهد اظهارات شرم‌آور احمدی‌نژاد درباره رجعت دوستان و اطرافیانش هستند." آقای رهبر به آقای احمدی‌نژاد توصیه کرده: "برای طرح اظهارات خلاف دین، در درگاه خدا توبه کند."
کمال‌الدین پیرموذن هم گفته انتخابات ریاست‌جمهوری این دوره "نه بزرگ به خرافه‌گرایی‌های دولت احمدی‌نژاد بوده است."

تنش میان دولت با مجلس و قوه قضاییه در زمستان گذشته به اوج رسیده بود. پس از کلیک افشاگری محمود احمدی‌نژاد علیه برادران لاریجانی، رهبر ایران آن کار را کلیک "خلاف شرع، قانون و اخلاق" خواند. 

احتمال محکومیت مرتضوی به ۱۵ سال حبس

قاضی مدیر خراسانی شایعاتی مبنی بر محکومیت سعید مرتضوی به ۱۵ سال حبس را تکذیب نکرد. او در عین حال از تایید این شایعه هم خودداری کرد و گفت: من این خبر را نه تایید و نه تکذیب می‌کنم.
سعید مرتضوی دادستان سابق تهران و متهم چند پرونده، از جمله پرونده های جنایت کهریزک، قتل زهرا کاظمی، فروش سوالات کنکور و نیز یک پرونده فساد اخلاقی است. او پس از افشای ماجراهای بازداشتگاه کهریزک و مرگ دستکم چهار بازداشت شده در آن زندان از مقام قضایی خود عزل شد و به حالت تعلیق درآمد. با این حال محمود احمدی نژاد رییس دولت با حمایت از او، ابتدا مرتضوی را به ریاست ستاد مبارزه با قاچاق کالا برگزید و سپس وی را به ریاست سازمان تامین اجتماعی رساند.
متهم ردیف اول جنایت کهریزک خود پیش از این گفته که به حکم دادگاه تمکین نخواهد کرد. او در حاشیه یکی از جلسات دادگاه به خبرنگاران گفت: در پرونده کهریزک هیچ اتهامی متوجه من نیست. معتقدم پرونده کهریزک سیاسی است و اگر دادگاه حکمی علیه من صادر کند، تمکین نکرده و اعتراض خواهم کرد، به خصوص اگر حکم با حق و عدالت همخوانی نداشته باشد.
در همین حال قاضی مدیر خراسانی از احتمال صدور حکم پرونده کهریزک تا پایان هفته قوه قضائیه خبر داد.
هفته قوه قضاییه اول تا هفتم تیر است.
به گزارش خبرگزاری فارس، قاضی مدیر خراسانی در حاشیه همایش سراسری قوه قضائیه اظهار داشت: احتمال دارد تا آخر هفته قوه قضائیه حکم دادگاه کهریزک صادر شود.
وی در خصوص برخی اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه مرتضوی به ۱۵ سال حبس و ۵ سال انفصال از خدمت محکوم شده گفت: من این خبر را نه تایید و نه تکذیب می‌کنم.

مدیر خراسانی در خصوص پرونده بیمه ایران گفت: هنوز این پرونده از دادسرا برنگشته است.

معمای «ارز» ارزان در پایان دولت احمدی‌نژاد؛ مهندسی قیمت ها یا بازگشت آرامش

کلمه- گروه اقتصادی: کاهش قیمت دلار طی چند روز گذشته واکنش های زیادی در جامعه به همراه داشته است. برخی آن را ناشی از افزایش اعتماد عمومی و امید به کنترل قیمت ها و افزایش صادرات می دانند و گروه دیگری آن را ناشی از نوعی مهندسی قیمت ها با تزریق دلار اضافی به بازار و بحران سازی برای دولت آینده تلقی کرده اند.
در این میان محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی هیچ دلیل موجهی برای کاهش قیمت ارز آنهم بعد از برگزاری انتخابات ارایه نکرده و مدعی است که بانک مرکزی توانسته نقدینگی را مدیریت کرده به سمت فضای تولیدی ببرد!
در همین حال، موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه کاهش نرخ ارز در اثرانتخاب رییس‌جمهور است نه مدیریت بانک مرکزی، گفت: نرخ ارز وسکه در اثر انتخابات و آرامشی نسبی است که در اثر انتخاب رییس‌جمهور جدیدروند روبه کاهش به خودگرفته است و مسوولان نمی‌توانند این مساله را به اسم مدیریت بانک مرکزی مصادره کنند.
وی افزود: به نظر می‌رسد حدود ۲۰ میلیارد دلار ارز در منازل مردم موجود است که به دلیل آثار روانی تصمیمات دولت، مردم پول خود را تبدیل به ارز کرده و در منازل نگهداری می‌کنند. وی گفت: عملکرد بانک مرکزی در طول ۴ سال گذشته برای حفظ ارزش پول ملی مثبت نبوده و بانک مرکزی نتوانسته است وظایف خود را در این مدت به درستی انجام دهد که این مساله هم در اثر تاکیدات دستوری آقای رییس‌جمهور در کارها بوده وهم عدم مدیریت صحیحی که در بانک مرکزی حکم فرما بوده است. او درباره اظهارات رییس کل بانک مرکزی مبنی بر مدیریت موفق بانک مرکزی در دولت دهم در کنترل نقدینگی، گفت: نقدینگی در دولت دهم از ۷۰ هزار میلیارد به ۵۲۰ هزار میلیارد تومان رسید. وی تاکید کرد: بانک مرکزی ودولتمردان خود مسبب آثار روانی و سیاسی سوء بر تورم بودند.
اما اظهار نظرها در خصوص کاهش قیمت ارز همچنان ادامه دارد و توجه محافل رسانه ای و اقتصادی را به خود جلب کرده است، آنچه در ذیل می آید گزیده ای از نظرات کارشناسی اقتصادانان و استادان دانشگاه در خصوص کاهش قیمت ارز است.

سعید لیلاز: افت قیمت دلار صلاح نیست
سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «شرق» درباره چرایی کاهش قیمت دلار می‌گوید: «دولت در دو سال گذشته با بالابردن قیمت دلار در بازار آزاد کسری بودجه خود را تا حدودی جبران کرد و در صورتی که امیدی به آینده داشت بدون‌شک این رویه را همچنان ادامه می‌داد اما از آنجایی که کاندیدای موردنظرش از همان ابتدا حتی فرصت حضور در رقابت‌های انتخاباتی را نیافت، انگیزه خود را برای بالابردن قیمت دلار در بازار آزاد از دست داد. از این‌رو دولت در این برهه از زمان دلار را رها کرده و حتی با عرضه ارز بیشتر سعی دارد دولت را در وضعیت بهتری از نظر شاخص‌های کلان اقتصادی به روحانی تحویل دهد. در گام نخست، دولت با تزریق دلارهای نفتی به بازار سعی دارد بدهی خود را به پیمانکاران و شرکت‌ها و دستگاه‌های مختلف پرداخت کند. در گام دوم دولت از جو روانی به‌وجودآمده در جامعه استفاده کرده و با تزریق دلارهای بیشتر به بازار، قیمت این ارز عمده را در شیب نزولی‌تری قرار دهد.
در واقع دولت دهم از این طریق می‌خواهد دولت را با همان ارز دوهزارو۴۰۰ تومانی که در بودجه پیش‌بینی شده به روحانی تحویل دهد. نکته سوم در این خصوص این است که دولت فعلی از این طریق می‌خواهد فشار کسری بودجه را به دولت بعدی منتقل کند و در نتیجه دولت یازدهم چاره‌ای جز استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول نخواهد داشت و همگان می‌دانند افزایش نقدینگی و تورم و بیکاری از مهم‌ترین تبعات استقراض از بانک مرکزی است. در واقع با کسری ۶۰ تا ۷۰‌هزار‌میلیارد تومانی بودجه سال‌جاری، دلار باید چهارهزارتومان باشد تا از پس آن بر‌اید.» او در ادامه به رشد نقدینگی هم اشاره می‌کند؛ بهمنی اخیرا از کاهش و حتی صفرشدن نقدینگی خبر داده بود. لیلاز این اقدام را نیز در واپسین روزهای دولت دهم اقدامی شبه‌سیاسی می‌داند و می‌گوید: «رشد نقدینگی در هشت سال گذشته بیش از ۳۰‌درصد بوده است. در سال گذشته این رشد به ۸/۳۰‌درصد رسید اما اخیرا بهمنی از کاهش نرخ رشد نقدینگی تا پایان اردیبهشت‌ماه و صفرشدن آن تا پایان سه ماه اول سال‌جاری خبر داد. این اقدام عجیب بانک مرکزی خالی از شایبه سیاسی نیست زیرا دولت در این هشت سال یک دم از تزریق نقدینگی با هدف توزیع عدالت نایستاده است و حالا کاهش رشد نقدینگی در روزهای پایانی عمر دولت دهم جای بسی پرسش دارد.»
با این اوصاف لیلاز از کاهش قیمت دلار که از آن با عنوان سقوط آزاد یاد می‌کند، انتقاد کرده و می‌گوید: «افت قیمت دلار به زیر سه‌‌هزارتومان به هیچ‌وجه به‌صلاح نیست و نباید از این اتفاق اظهار خوشحالی کرد. حتی اگر تحریم‌ها هم برداشته شوند، دلیلی ندارد که قیمت دلار به کمتر از سه‌هزارتومان کاهش یابد. بعید هم به نظر می‌رسد که دولت روحانی بخواهد براساس رویه دولت احمدی‌نژاد عمل کند زیرا با کاهش قیمت دلار صادرات غیرنفتی کاهش می‌یابد و تولید ضعیف‌تر از قبل می‌شود. در کنار این، راه بر واردات صد‌میلیارددلاری باز می‌شود. ادامه این روند منجر به افزایش تورم و بیکاری خواهد شد. از این‌رو دولت آتی اگر بخواهد معضلات اقتصادی کشور را حل کند، چاره‌ای جز توجه ویژه به تولید ندارد زیرا تنها از این طریق می‌تواند تورم و بیکاری را مهار کند.»
هادی حق‌شناس، دیگر کارشناس اقتصادی است که مانند لیلاز کاهش دلار به کمتر از سه‌هزارتومان را خطرناک ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «همان‌گونه که شوک‌های صعودی دلار مخرب هستند، شوک‌های نزولی این ارز نیز می‌تواند تبعات منفی برای اقتصاد داشته باشد. بنابراین عقلانی است که بانک مرکزی وارد عمل شده و مانع سقوط آزاد قیمت دلار شود.»

حسین عبده: «کاهش نرخ ارز برای دولت امری خطرناک است
دکتر حسین عبده تبریزی استاد دانشگاه و دبیر کل پیشین بورس اوراق بهادار تهران در گفتگو با فرارو گفت: «کاهش نرخ ارز برای دولت امری خطرناک است.»
وی درباره علت کاهش قیمت ارز و سکه در بازار گفت: «علت سقوط قیمت ها می تواند ناشی از انتظارات جامعه باشد؛ چرا که اکنون اتفاق خاصی در اقتصاد کشور روی نداده است.»
این استاد دانشگاه اظهار کرد: «قیمت های مورد تحمل مردم در شرایط جدید بر اساس دلار ۴۰۰۰ تومان تعیین می شده است. کسانی که آن قیمت ها را تعیین کردند با کاهش قیمت دلار، قیمت های خود را کاهش نخواهند داد و فایده ای که بخش تولید از بالا رفتن نرخ ارز می توانست داشته باشد نیز به خطر خواهد افتاد.»
وی تصریح کرد: «دولت اعتدال به معنای دنبال کردن سیاست های اعتدال است و نوسان شدید امری است که در چنین دولتی باید از آن اجتناب کرد.»

بازگشت قیمت‌ها؟
دکتر مهدی تقوی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به جو روانی و تاثیر آن بر کاهش قیمت ارز در بازار گفت: «سخنان آقای روحانی و واکنش کشورهای غربی به انتخابات ایران موجب افزایش انتظارات به بهبود شرایط شده است و پیش بینی می شود که این جو روانی به یک سری اقدامات عملی متصل شود.»
این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: «در صورتی که این اتفاق به هر دلیلی رخ ندهد ما شاهد بازگشت قیمت ها به گذشته خواهیم بود.»
وی در ادامه در مورد تبعات کاهش و افزایش دلار گفت: «افزایش قیمت ارز اگرچه منجر به کاهش ارزش پول ملی می شود اما این موضوع از سوی دیگر می تواند به نفع اقتصاد تمام شود، این وقتی است که صادرات وجود داشته باشد. در مقابل اما کاهش قیمت دلار اگرچه به سود ارزش پول ملی تمام می شود اما صادرات را تحت شعاع قرار می دهد.»
دکتر تقوی با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی صادرات نفتی و مشکلات دریافت دلار در معاملات بین المللی افزود: «برای کشوری که با کاهش صادرات مواجه شده است افزایش قیمت ارز چندان تاثیری نخواهد داشت. در مقابل کاهش قیمت دلار می تواند به نفع واردات و کاهش قیمت ها تمام شود.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به صنعت خودرو و دارو گفت: «کاهش هزینه واردات مواد اولیه می تواند به رونق تولید کمک کند. بر این اساس می توان از هم اکنون منتظر کاهش قیمت دارو و خودرو نشست.»
وی در پاسخ به این سوال که افزایش واردات با درآمد نفتی چه نسبتی با کاهش وابستگی به نفت دارد گفت: «وابستگی اقتصاد به نفت زمانی کاهش می یابد که با سرمایه گذاری در بخش های صنعتی و کشاورزی، صادرات غیر نفتی افزایش یابد. اما اقتصاد کشور وابسته به نفت است و سیاست های هشت سال گذشته تولید را زمین گیر کرده است.»
دکتر تقوی افزود: «در صورتی که تولید در سال های گذشته مورد توجه قرار می گرفت کاهش قیمت دلار می توانست به دلیل کاهش قیمت مواد اولیه به نفع اقتصاد تمام شود. با این حال در شرایط کنونی با کاهش ارز دلار و جهت دهی نقدینگی به سمت تولید می توان دو بخش صنعت و کشاورزی را بار دیگر احیاء کرد.»

قیمت دلار تابع انتخابات، تب‌وتاب و جو روانی
بهار نیز در گفتگو با کارشناسان اقتصادی نسبت به تب و تاب بازار ارز هشدار داده است. بهار نوشته است که نه روز پس از اعلام نتایج انتخابات یازدهم، ۹ ماه حاکمیت دلار سه‌هزار تومانی برای ساعاتی در چهارراه استانبول شکست. ۹ ماه بود که قیمت دلار زیر سه‌هزار تومان نیامده بود، حتی از ابتدای سال ۹۲ تا ۲۵ خرداد، نرخ دلار تنها یک روز، آن هم فردای روزی که هاشمی‌رفسنجانی برای ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری قدم به وزارت کشور گذاشته بود، به زیر ۳۵۰۰ تومان آمد و خیلی زود به بالای ۳۵۰۰ تومان بازگشت تا خیال کاهش قیمت دلار به خیالی باطل تبدیل شود. این خیال چندان طولانی نشد، ۹ روز پس از اعلام نتایج انتخابات یازدهم و پیروزی حسن روحانی، قیمت هر دلار در چهارراه استانبول برای ساعاتی کمتر از سه‌هزار تومان، هر یورو پایین‌تر از چهار‌هزار تومان و هر پوند نیز کمتر از پنج‌هزار تومان روی تابلوها رفت.
روز یکشنبه، هر دلار ایالات متحده ۲۹۵۰ تومانی شد، هر یورو ۳۹۵۰ تومان بود و هر پوند نیز ۴۸۰۰ تومان قیمت داشت، تا روند نزولی بازار ارز یا همان چهارراه استانبول داغ‌تر از روزهای گذشته دنبال شود، خبر رسیدن دلار به زیر سه‌هزار تومان خیلی زود دهان به دهان چرخید تا جایی که وقتی قیمت هر دلار در معاملات بعد‌ازظهر یکشنبه به بالای سه‌هزار تومان بازگشت و ۳۱۰۰ تومان قیمت خورد، هنوز صحبت از ارزانی دلار و بازگشت آن به زیر سه‌هزار تومان بود. این روند نزولی در بازار ارز با قیمت‌های جهانی طلا همزمان شده است و کاهش ارزش فلز زرد در بازارهای جهانی و کاهش قیمت دلار در بازار داخلی، قیمت طلای خام و سکه را در بازار طلافروشان پایتخت به شدت کاهش داد، هر قطعه سکه تمام طرح جدید را به آستانه شکستن مرز هفت رقمی یا یک‌میلیون تومان نزدیک کرد و هر قطعه سکه طرح جدید یک‌میلیون و ۴۰‌هزار تومان قیمت‌گذاری شد، طرح قدیم این مرز را شکست و از سوی طلافروشان ۹۸۰‌هزار تومان قیمت داده می‌شد. این در حالی است که برخلاف قیمت دلار که تنها چند ساعت پس از رسیدن به زیر سه‌هزار تومان باز هم به بالای این مرز بازگشت، در بازار طلافروشان خبری از پیش‌بینی افزایش قیمت نیست.
عباس هشی، حسابرس معتمد بورس و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در این‌باره به بهار می‌گوید: «قیمت دلار تابع انتخابات، تب‌وتاب و جو روانی است که بر آن حاکم می‌شود، روز یکشنبه ۲۷ خرداد، روزنامه‌ها نوشتند «دلار در سراشیبی سقوط»؛ فردای آن روز یعنی روز دوشنبه بسیاری وارد بازار شدند و دلار و طلاهای خریداری‌شده خود را از ترس کاهش قیمت فروختند و این عده همان کسانی هستند که فردا وقتی قیمت‌ها صعودی می‌شود، نیمه‌شب در صف می‌ایستند تا دلار بخرند. این تاثیر روانی، واقعیتی است در بازار که بخشی از کاهش قیمت هم ناشی از آن است.» وی ادامه می‌دهد: «اما عامل دوم، متاسفانه دلار در حال تبدیل شدن به یک شاخص ارزیابی برای فعالیت دولتمردان است، دولتمردان ما به این نگاه می‌کنند که زمان تحویل دولت، دلار چه نرخی داشته است و روزی که دولت را تحویل داده‌اند، چه نرخی. مثلا دولت آقای خاتمی دلار حدود ۴۵۰ تومانی را ۹۰۰ تومان تحویل داد و دولت آقای احمدی‌نژاد قرار است بیش از سه‌هزار تومان تحویل بدهد. این نگاه نگران‌کننده است و شائبه ایجاد می‌کند، مثلا حالا که قرار است دولت بعدی بیاید، نرخ دلار را پایین کشیده‌اند تا دولت را با دلار زیر سه‌هزار تومان تحویل دهند و دو ماه بعد از مستقر شدن دولت یازدهم دوباره فتیله بالا کشیده می‌شود تا گفته شود دولت تدبیر هم نتوانست بازار را آرام کند.»
هشی با اشاره به این‌که دلارهای مملکت دست صرافی‌ها، صرافی‌های بانک‌ها و واسطه‌های زیرزمینی است، تصریح می‌کند: «تب ارزانی در یک هفته گذشته کاملا روانی بود ولی روز یکشنبه با آمدن قیمت دلار به پایین‌تر از سه‌هزار تومان، گردانندگان بازار فتیله را بالا کشیدند و دلار ۳۱۰۰ تومانی شد، این نشان می‌دهد که گردش بازار دست عده‌ای خاص است و جو روانی تنها سهمی از روند بازار دارد.»

نگاه مثبت به کاهش قیمت ارز
در تحلیل «اعتماد» از رخدادهای بازار ارز، طلاو بورس پس از انتخاب احمدی نژاد و روحانی، این روزنامه با مقایسه تیر ۸۴ با تیر ۹۲ از افت یک درصدی ریال تا رشد ۲۰ درصدی پول ملی در برابر دلار در این دو دوره زمانی سخن گفته است.
در بخشی از این مطلب امده است: با عبور از دوران محمود احمدی نژاد و عدم تکرار بحث های مطرح شده یی چون سقوط ارزش ریال در برابر دلار طی ۸ سال حضور دولت های محمود احمدی نژاد، به دوران تازه و سال ۹۲ می رسیم. حسن روحانی، هفتمین رییس جمهور ایران (در دوره یازدهم) شخصی است که پس از دوره نابسامانی های اقتصادی دولت های محمود احمدی نژاد به کاخ ریاست جمهوری می رسد. او که در انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ با قطعیت آرای مردم منتخب ملت شد، در دوره یی قرار دارد که پیش بینی رشد صفر تا منفی یک درصدی رشد اقتصادی پیش روست و قیمت دلار، پیش از حضور او، تجربه ارقامی در حدود ۴ هزار تومان را داشته است و در عمل قیمت ارز در کشور ۳ نرخی شده است. روحانی در حالی رییس جمهور منتخب شد که در مبارزات انتخاباتی دوره یازدهم محوریت بحث ها به اقتصاد و سیاست خارجی اختصاص داشت و وی در این شرایط وعده داد که آرامش را به اقتصاد ایران باز خواهد گرداند و با انتخاب مدیران با تجربه، سیاست اعتدال گونه اقتصادی را پیش خواهد گرفت تا مشکلات تحریم ها رفع و اقتصاد ایران و معیشت مردم بهبود یابد. همین گفته های او و انتخاب او در ۲۵ خرداد ۹۲ باعث شده که روند سقوط قیمت ها در بازار ارز و طلاو رشد شاخص ها در بازار بورس دیده شود و در مقایسه با سال ۸۴ روندی متفاوت در بازار دیده شود که استقبالی گرم از او تلقی می شود و نشان دهنده ایجاد امید در اقتصادی است که پیش بینی می شد در آینده یی نه چندان دور شاهد قیمت دلار ۵ هزار تومانی خواهیم بود!با نگاهی واقع بینانه به قیمت های اخیر دلار که بعد از حدود ۹ ماه به زیر ۳ هزار تومان رسیده است،نشان از نکو بودن سال اقتصادی ایران با بهار انتخاباتی دارد که وعده بارش امید در سال ۹۲ را داده بود. سخنرانی بعد از انتخاب، رییس جمهور روحانی هم در این سرنوشت بازار بی تاثیر نبوده، چرا که رویه متفاوت از سال ۸۴ در سال ۹۲ که رویه کاهشی قیمت ها را نشان دارد از این می گوید که ظرف اقتصادی کنونی، ماستی شیرین را به مردم عرضه کرده است که به گواه ضرب المثل ایرانی، چربی اش در تغار مشخص است!زیرا، هشت سال دولت نهم و دهم، روزهای سخت اقتصادی و بالارفتن مداوم قیمت ها را یادآور است تا رای به گفتمان روشن اقتصادی روحانی کسب شود.

آیا سقوط قیمت خودرو هم در راه است؟
روزنامه قانون پیش‌بینی کرده است که با سقوط پی‌درپی بازارها در ایران سقوط قیمت‌خودرو هم رخ می‌دهد. این روزنامه نوشته است که طی ماه‌های آینده قیمت خودرو کاهش می‌یابد. این اتفاق هم به دلیل شنیده‌ها که خبر از کاهش قیمت برخی خودروها در بازار می‌دهند قابل تحقق خواهد بود و هم به دلیل سیر نزولی نرخ ارز که از هفته گذشته تا کنون آغاز شده است. هرچند گفته می‌شود هنوز چند مرحله تا کاهش قطعی قیمت‌ها در بازار خودروباقی مانده است اما به نظر می‌رسد تداوم کاهش قیمت ارز در کشور، بازار خودرو را نیز از کاهش قیمت‌ها بی‌نصیب نخواهد گذاشت. چرا که آنچه تا کنون یکی از چالش‌های تولید خودرو در کشور به شمار می‌آمده است وابستگی بیش از حد این صنعت به واردات قطعات و مواد اولیه بوده است که طی سال‌های گذشته به‌خصوص سال ۹۱ افزایش ناگهانی نرخ ارز و نیز افزایش یک‌باره قیمت خودروها در بازار مزیدی بر علت چالش‌های صنعت خودرو در کشور شده بود. همچنین این اتفاق موجب شد به دلیل کاهش تولید خودرو در کشور فروش لیزینگی خودرو نیز متوقف شود که همین مسئله نیز موجب تشدید مشکلات در بخش خودرو هم برای تولید‌کننده و هم برای مصرف‌کننده شده است. گذشته از مسئله بالا بودن قیمت خودرو در کشور مسئله کیفیت و استاندارد خودروهای تولید شده در کشور نیز به نگرانی هم برای مصرف کنندگان و هم مسئولان بدل شده است. به نحوی‌که در حال حاضر بحث تولید خودروها بر اساس استاندارد یورو ۴ در کنار بحث قیمت‌گذاری خودرو به موضوعی حساس تبدیل شده است.
دبیر انجمن خودرو سازان با اظهار امیدواری از تاثیر کاهش قیمت ارز بر کاهش قیمت خودرو‌ها گفت: کاهش قیمت هایی که هم اکنون در بازارهای مختلف رخ داده است واکنش مثبت به انتخابات است و بعید نمی‌دانم که این روند ادامه داشته باشد. احمد نعمت‌بخش در گفت‌و‌گو با «قانون» با بیان اینکه خودرو سازها طی سال‌های گذشته با ضرر و زیان بسیاری برای تولید خودرو مواجه بوده‌اند افزود: بر اساس توافقی که با شورای رقابت داشتیم، بعد از آنکه به نرخ‌های مصوب این شورا برای خودرو اعتراض کردیم، شورای رقابت تعهد کرد که نرخ تورم ۳ ماهه را به خودرو سازها اعلام کند و بر اساس آن اجازه اندکی افزایش قیمت به خودرو سازها بدهد. نعمت‌بخش در ادامه با تاکید بر اینکه کاهش نرخ ارز در ابتدا ضرر و زیان خودرو سازها را جبران خواهد کرد و در مرحله بعدی باید منتظر کاهش قیمت‌ها در بازار بود تصریح کرد: امید داریم دولت جدید به تعهداتی که در این ۸ سال گذشته به خودرو سازها داده و اما عمل نشده عمل کند. وی در خصوص وعده‌های عملی نشده به خودرو سازان توضیح داد: قرار بود دو هزار میلیارد تومان بودجه( هزار میلیارد تومان برای ایران خودرو و هزار میلیارد تومان برای سایپا) در اختیار خودرو سازان قرار گیرد که این رقم تا حد بسیار زیادی می‌توانست نقدینگی مورد نیاز این صنعت را تامین کرده و از ضرر و زیان این صنعت جلوگیری کند ، اما این وعده عملی نشد. به گفته وی در شرایطی که خودرو ساز به لحاظ نقدینگی در مضیقه باشد نمی‌تواند از قطعه ساز قطعه برای تولید خودرو خریداری کند و همین مسئله در تمام این سال‌ها موجب زیان ده شدن صنعت خودرو در ایران بوده است.

انتقاد تابناک از الهام و احمدی نژاد: مردم هنوز رخدادهای سال ۸۸ را فراموش نکرده اند/ یادتان هست چه آسیب هایی به نظام زدید؟

سایت بازتاب نزدیک به محسن رضایی با انتقاد شاید از مبالغه گویی غلامحسین الهام در مورد احمدی نژاد نوشته است:
این سایت نوشته است: تعریف و تمجید از ولی‌نعمتان نعمات مادی و دنیوی در ایران سابقه‌ای بس طولانی دارد، تا جایی که در این باره مثلی فرموده‌اند که: روزی ‌سلطان محمود را در حالت گرسنگی بادمجان بورانی پیش آوردند، خوشش آمد و گفت: بادمجان طعامی است خوش! ندیمی در مدح بادمجان فصلی پرداخت. چون سیر شد، گفت: بادمجان سخت مضر چیزی است. ندیم باز در مضرت بادمجان سخن‌پردازی کرد. سلطان گفت: ای مردک، نه این زمان مدحش می‌گفتی؟! گفت: من ندیم توام نه بادمجان! مرا چیزی می‌باید گفت که تو را خوش آید نه بادمجان را.
به تازگی غلامحسین الهام، سخنگوی دولت گفته است، اگر در سال ۸۸ ‌کسی دیگر‌ جای احمدی نژاد بود، قطعا امروز نظام رفته بود؛ سخنی که قطعا رئیس جمهور کنونی را خوش خواهد آمد. اما اینکه این سخن درست باشد و منفعت و مصلحت نظام سیاسی را هم در پی داشته باشد، جای بحث است، ولی به هر حال، غلامحسین الهام سخنگوی دولت احمدی‌نژاد است و نه سخنگوی نظام و جمهوری اسلامی و باید سخنی بگوید که رئیس دولت را خوش آید و نه نظام سیاسی را.
شاید یک معنای این سخن آن ‌است که اگر احمدی نژاد در سال ۱۳۸۸ نبود و یکی از سه کاندیدای دیگر رئیس جمهور می‌شد، نظام رفته بود! شاید هم یک معنای دیگر این سخن آن ‌است که اگر احمدی نژاد نبود، در وقایع پس از انتخابات سال ۸۸، وضعیتی پیش می‌آمد که نظام اکنون رفته بود.
درباره گزینه نخست، اگر منظور حضرت ایشان، حضور احمدی نژاد در انتخابات بود، باید بگوییم که احتمالا آقای الهام فراموش کرده‌اند که رهبری در نخستین نماز جمعه پس از انتخابات فرمودند که هر چهار کاندیدای موجود در دل نظام جمهوری اسلامی هستند. این سخن بدین معنا بود که پیروز آن انتخابات، هر کدام از آن چهار نفر می‌بود، بنا بر نظر رهبر انقلاب، فرزندان انقلاب اسلامی بودند. پس تا انتخابات و چند روز پس از آن بر اساس نظر رهبر انقلاب، هیچ کدام از آن چهار کاندیدا، خطری برای نظام نبودند؛ اما رخدادهای پس از انتخابات و نقش افراد و نهادهای گوناگون، این مسأله را ‌دگرگون کرد. اتفاقاتی که افراد گوناگون و از جمله آقای الهام، خود یکی از مسببان آن بودند.
در مورد گزینه دوم، باید این جمله را ‌که «اگر حضور احمدی‌نژاد در وقایع پس از انتخابات نبود، نظام رفته بود»، تقریبا باید از دو منظر شوخی دانست:
نخست:‌ نقش آقای الهام در رخدادهای پس از انتخابات؛ غلامحسین الهام در روزهای پیش از انتخابات، عضو شورای نگهبان بود. اما به نفع احمدی نژاد فعالیت انتخاباتی می‌کرد. طرفداری یکی از اعضای شورای نگهبان از یک کاندیدا، باعث ایجاد شبهه‌هایی شد که بعدها بسیاری آن را بهانه کارهای خود دانستند. کسی که خود در ایجاد حوادث پس از انتخابات ۸۸ ‌نقش داشته، اکنون رئیس خود را ‌در آن حوادث، عامل بقای جمهوری اسلامی می‌داند! یاللعجب! باید پرسید چرا با کارکرد خود چنان آسیب‌هایی به نظام وارد کردید و پس از آن ادعای حفظ نظام را می‌کنید؟
دوم: نقش آقای احمدی نژاد هم در پیدایش اتفاقات پس از انتخابات چه بود؟ اکنون دوست و دشمن، عملکرد رئیس دولت را در پیدایش رویدادهای سال ۸۸ بی تأثیر نمی‌دانند. چه کسی در انتخابات آن سال جامعه را دو تکه کرد؟ آیا جز تلاش احمدی نژاد برای دو قطبی کردن و تلاش برای پیروزی با هر وسیله‌ای بود؟
افزون بر این، رئیس دولت در مدیریت حوادث پس از انتخابات چه نقشی ‌بر عهده گرفت؟ آیا جز این است که پس از برافروخته شدن درگیری، رئیس‌ دولت نزدیکانش پای خود را از ماجرا بیرون کشیدند؟
آقای الهام، حافظه ما کوتاه است؛ اما نه آنقدر که رخدادهای سال ۸۸ را فراموش کرده باشیم و نه آنقدر که ندانیم‌ چه کسانی آسیب‌هایی کلان به نظام و مردم وارد کردند.
آقای الهام، نظام جمهوری اسلامی به احمدی نژاد وابسته نیست؛ مطمئن باش. حیات طیبه جمهوری اسلامی در تندباد حوادث، این ادعا را ثابت کرده است.

پزشکی قانونی: ستار بهشتی در شرایط خاصی فوت کرده است

رییس سازمان پزشکی قانونی ایران می‌گوید که علت فوت ستار بهشتی در وهله اول آنقدر واضح نبود که قابل تشخیص باشد اما طبق آزمایش‌های متوالی و به احتمال قوی، وی بر اثر شرایط خاص و فشارهای روحی در زندان فوت کرده است.
دکتر احمد شجاعی، رییس سازمان پزشکی قانونی ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، احتمال قوی داده که "شرایط خاص و فشار روحی" باعث مرگ ستار بهشتی در زندان شده است.
احمد شجاعی، پرونده ستار بهشتی را بسیار پیچیده و مشکل خوانده و گفته است که علت فوت در وهله اول آنقدر واضح نبود که قابل تشخیص باشد، اما «به دلیل حساسیت بالای بحث پرونده، مدام آزمایشات و کمیسیون‌های مختلف تخصصی تشکیل شد و آنقدر متخصصان رشته‌های مختلف روی علائم آزمایشات بحث کردند تا توانستند جواب نهایی را ارائه دهند.»
دکتر شجاعی یادآوری کرده که پزشکی قانونی نیز از روز اول همین نظر را داد که احتمال قوی وجود دارد که ستار بهشتی بر اثر شرایط خاص و فشارهای روحی درگذشته باشد. .
طبق اعلام سخنگوی قوه قضاییه ایران،بین ۹ تا ۱۱ پزشک معتمد چندین بار در پزشکی قانونی تشکیل جلسه داده‌اند تا علت واقعی مرگ ستار بهشتی را مشخص کنند.
خبرنگار فارس از احمد شجاعی پرسیده که آیا تا به‌حال شده که پزشکی قانونی برایاعلام نظریه کارشناسی در پرونده‌های خاص از جمله پرونده ستار بهشتی تحت فشار قرار گیرد؟ او با رد چنین چیزی گفته است: «ما ادعا می‌کنیم که در یک مورد هم محال است رای‌مان را در پرونده تغییر دهیم و محال است یک مورد خلاف واقع پیدا شود.»
رییس پزشکی قانونی ایران افزوده است که شاید این سازمان نظریه کارشناسی خود را به طور علنی اعلام نکند و تنها به قاضی و مرجع قضایی ارائه دهد، اما آن را تغییر نمی‌دهد. احمد شجاعی تصریح کرده که تمام نمونه آزمایش‌های این سازمان تا ۵ سال و پرونده‌های حساس و مهم تا سال‌های سال نگهداری می‌شوند.
احمد شجاعی در عین حال در بخش دیگری از مصاحبه خود با فارس، عنوان کرده که علم پزشکی هنوز آنقدر توانمند نیست که در همه چیز و همه جا به طور صد در صد وارد شود و در برخی موارد با وجود استفاده از تمام آزمایش‌ها، علت فوت مشخص نمی‌شود.
احمد شجاعی توضیحی در باره مفهوم "شرایط خاص" منجر به فوت ستار بهشتی نداده است. این کارگر وبلاگ‌نویس اهل رباط‌کریم، به دلیل انتشار مطالب انتقادی علیه حکومت ایران، در نهم آبان ۱۳۹۱از سوی پلیس فتا دستگیر شد. او تنها چهار روز بعد پس از انتقال از اوین به بازداشتگاه پلیس، درگذشت.
راکد ماندن رسیدگی قضایی به پرونده ستار بهشتی
خانواده بهشتی هنگام دفن او آثار کبودی را در بخش‌هایی از بدنش دیده بودند. گروهی از زندانیان سیاسی اوین نیز شهادت دادند که او در زمان انتقال به این زندان، اثار ضرب و جرح روی بدن خود داشت.
غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضاییه ایران در نخستین اظهارنظر خود در باره مرگ ستار بهشتی، وجود ضربه و کبودی بر بدن او را تایید کرد و پس از آن بود که خبر از مرگ ستار بهشتی بر اثر ایست قلبی داده شد.
گیتی پورفاضل، وکیل خانوده ستاربهشتی، پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری نامه‌ای خطاب به وی نوشت و از روند طولانی رسیدگی به این پرونده ابراز نگرانی کرد.
گیتی پورفاضل نوشته است: «هفت ماه از مراجعه خانواده بهشتی به من و هشت ماه هم از تشکیل پرونده قتل این جوان ۳۲ ساله در ۱۶ آبان ۱۳۹۱ می‌گذرد اما تاکنون این پرونده از بازپرسی به دادگاه ارسال نشده است.»
اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده پلیس ایران، سرهنگ محمدحسن شکریان، رییس پلیس فتای تهران را در جریان رسیدگی به پرونده ستار بهشتی از کار برکنار کرد. "قصور و ضعف در نظارت کافی بر عملکرد پرسنل تحت امر و روند رسیدگی پرونده متوفی" دلیل برکناری وی عنوان شد.
در بخشی از اطلاعیه نظر کمیسیون پزشکی ۷ نفره (پزشکان متخصص پزشکی قانونی)، صادره به تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۰ نیز آمده‌است: «محتمل‌ترین علت منجر به فوت می‌تواند پدیدهٔ شوک باشد که در صورت احراز ایراد ضربه یا ضربات به نقاط حساس بدن یا فشارهای شدید روانی، این عوامل می‌تواند عامل شوک مذکور باشد.»

شعار مراسم سوم تیر با حضور احمدی‌نژاد و مشایی: «توپ، تانک اهانت دیگر اثر ندارد»

مراسم بزرگداشت حماسه سوم تیر و تجلیل از محمود احمدی‌نژاد همزمان با نیمه شعبان در سالن سید‌الشهدا با حضور تعدادی از هواداران احمدی نژاد برگزار شد.
به گزارش ایسنا  در مراسم بزرگداشت حماسه سوم تیر که علاوه بر احمدی نژاد غلامحسین الهام سخنگوی دولت، اسفندیار رحیم مشایی مشاور احمدی نژاد، در آن حضور داشتند از سوی تعدادی شرکت‌کنندگان این مراسم شعارهایی چون «دست خدا برسرمان، خامنه‌ای رهبرمان»، «ما ذوالفقار حیدریم، فداییان رهبریم»، «احمدی دلاور پیرو خط رهبر»، «احمدی‌زنده باد، مشایی پاینده باد»، «احمدی احمدی حمایتت می‌کنیم»، «احمدی و مشایی دو یاور الهی»، «توپ، تانک اهانت دیگر اثر ندارد»، «چپ، راست، کارگزار علیه خدمتگزار و..." از سوی حاضران سر داده می‌شد.
در این مراسم شرکت‌کنندگان همچنین عکس‌هایی از احمدی‌نژاد و مشایی در دست داشتند و شعارهایی در حمایت از مشایی و احمدی‌نژاد سر می‌دادند.
نوشته‌هایی همچون "مظلوم‌تر از بهشتی، خدوم‌تر از رجایی"، "پیش به سوی خیبر، دولت ادامه دارد"، در دست برخی از شرکت‌کنندگان در این مراسم مشاهده می‌شد.
همچنین در این مراسم برخی از شرکت‌کنندگان گفتند درود خدا بر مالک اشتر زمانه، درود خدا بر پیرو خط عدالت و لعنت خدا بر عمروعاص‌های زمانه و اشعث‌های زمانه و تمام کسانی که باعث گمنامی خط عدالت می‌شوند.

در این مراسم وقتی مجری برنامه گفت که این جشنی است به مناسبت پایان فعالیت دولت، تعدادی از شرکت‌کنندگان خطاب به وی گفتند این تازه آغاز راه دولت است.
 

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، سه شنبه 3 تیر ، 25 ژوئن