۱۳۹۱ اسفند ۲۹, سه‌شنبه

«نیروی انتظامی به چهارشنبه‌سوری نگاه امنیتی ندارد»


نیروی انتظامی جمهوری اسلامی با انتشار بیانیه‌ای در شب چهارشنبه‌سوری تاکید کرده است که نگاه این نهاد به این شب یک نگاه اجتماعی و نه امنیتی است. ناجا تنها خط قرمز را ایجاد مزاحمت برای شهروندان دانسته است.
آخرین سه‌شنبه سال یا همان "شب چهارشنبه‌سوری" سی سالی است که به یکی از موضوعات جدل میان نهادهای رسمی و مردم تبدیل شده است. از چندین هفته مانده به این شب، نیروی انتظامی شروع به خط و نشان کشیدن کرده و "اراذل و اوباش" را به دستگیری و بازداشت در تمام طول تعطیلات نوروزی تهدید می‌کند.
امسال لحن نیروی انتظامی کمی متفاوت‌تر از سال‌های قبل شده است. در اطلاعیه‌ناجا به همین مناسبت آمده است: «پلیس هیچ‌گاه با تخلیه هیجان جوانان مخالف نیست و در عین حال آن را بهانه‌ای برای ایجاد فضایی شاد می‌داند که البته این امر باید با نظارت و کنترل دقیق خانواده‌ها باشد تا نگرانی و تجربه تلخی را رقم نزند».
نیروی انتظامی همچنین تاکید کرده که نگاهش به چهارشنبه‌سوری یک نگاه اجتماعی است و نه امنیتی و تصریح کرده که "تنها خط قرمز پلیس، بستن خیابان، میادین، ایجاد مزاحمت و اعمال خارج از دایره عرف و قانون برای شهروندان است".ناجا همچنین در اطلاعیه خود، اعمالی را که قرار است با آنها برخورد شود اینگونه شرح داده است: «نیروی انتظامی برای از بین بردن دغدغه خانواده‌ها، همانند سال‌های گذشته با تجمعات، مزاحمت برای مردم، اوباشگری، رفتارهای ناپسند و خطرآفرین، ایجاد راهبندان، سد معبر، مزاحمت و پرتاب موادمحترقه و آتش‌زا، اختلال در نظم و امنیت عمومی و... برخورد قاطع و جدی می‌کند، چرا که ایجاد امنیت، مطالبه به حق آحاد مردم از متولیان برقراری نظم است».
مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کشور نیز ضمن اعلام آمار حوادث مربوط به چهارشنبه‌سوری سال گذشته، در این باره به مردم هشدار داده است. ۱۹۸۰ نفر در شب آخرین چهارشنبه سال ۱۳۹۰ مجروح و مصدوم شده‌اند که از این میان ۲۱ تن دچار معلولیت شده و ۹ نفر نیز جان خود را از دست داده‌اند.

بر اساس این گزارش، ۴۱ درصد مصدومان بین ۱۵ تا ۲۴ سال سن داشته‌اند و ۹۱ درصد حوادث نیز در مناطق شهری روی داده‌است. همچنین تعداد آسیب‌دیدگان مذکر ۴ برابر آسیب‌دیدگان مونث بوده است.

«جامعه عصبانی نیاز به شادی دارد»

سایت خبر آنلاین با دکتر فردین علیخواه جامعه‌شناسی که تحقیقات میدانی مختلفی در چند شهر ایران درباره آسیب شناسی نحوه اجرای مراسم چهارشنبه سوری در بین جوانان انجام داده گفت و گو کرده است.

وی در این گفت و گو پیشنهاد داده که به جای برخورد سلبی نیروی انتظامی با مراسم شب چهارشنبه‌سوری، شهرداری‌ها، سازمان میراث فرهنگی و دیگر نهادهای مرتبط، خود متولی برگزاری مراسم برای این شب شوند.
آقای علیخواه به شکاف موجود بین نهادهای رسمی و غیر رسمی در این زمینه اشاره کرده و گفته است: «در حقیقت این مجال داده شد که در جامعه این تصور به وجود آید که نهادهای رسمی همچون رسانه ملی، آموزش و پرورش مخالف مراسم چهارشنبه سوری‌اند و در نتیجه در نهادهای غیر رسمی همچون شبکه دوستان و خانواده‌های متوسط شهری نوعی واکنش دیده شد. در واقع ما شاهد نوعی کنش و واکنش بوده‌ایم».

این جامعه‌شناس اظهار کرده که جامعه ایران به دلیل مشکلات متعدد اقتصادی و اجتماعی یک جامعه عصبانی است و تصریح کرده که چنین جامعه‌ای به شادی نیاز دارد. وی در این زمینه بر "شادی‌های خیابانی" تاکید کرده و گفته است: «باید شادی‌های خیابانی را تشویق و برای آن برنامه ریزی کرد. من می‌گویم که مجال دادن به این شادی‌ها می‌تواند از میزان قتل، نزاع خیابانی، طلاق و حتی اعتیاد بکاهد. باید مردم در کنار هم و با هم شاد شوند. شادی در فضای عمومی می‌تواند نتایج خیلی بزرگی داشته باشد، می‌تواند انسجام اجتماعی را تقویت کند. بر عکس شادی در فضاهای خصوصی موجب انفکاک اجتماعی خواهد شد».

فردین علیخواه برگزاری فستیوال‌های نوروزی که شامل برنامه‌های موسیقی، نمایشگاه و برنامه‌های فرهنگی و هنری باشد را یکی از راه‌های مدیریت شادی‌های خیابانی دانسته که می‌تواند تاثیرات مثبت اجتماعی داشته باشد.

جشن جهانی نوروز پس از ایران و تاجیکستان این بار در ترکمنستان


ترکمنستان برای جشن جهانی نوروز و استقبال از سران کشورهایی که نوروز را برگزار می‌کنند، آماده می‌شود. نوروز اکنون به بزرگ‌ترین عید مردم آسیای میانه و قفقاز هم تبدیل شده است. امسال این جشن چگونه برگزار خواهد شد؟
چهارمین دور جشن جهانی نوروز در ۲۱ و ۲۲ مارس ۲۰۱۳ (اول و دوم فروردین ۱۳۹۲) با حضور روسای جمهور ایران، تاجیکستان، افغانستان، نماینده‌ی سازمان ملل متحد و هیات‌های نمایندگی کشورهایی که نوروز را جشن می‌گیرند، در "آنو" واقع در۱۴ کیلومتری جنوب شرقی عشق‌آباد، پایتخت جمهوری ترکمنستان برگزار می‌شود.
این محل تاریخی در دامنه‌ی رشته کوه‌های کوپت داغ واقع شده و محل بازدید گردش‌گران خارجی ‌است. بخش عمده‌ای از برنامه‌های جشن جهانی نوروز در این منطقه‌ی سرسبز استان آخال ترکمنستان اجرا خواهد شد.
ترکمنستان برای جشن جهانی نوروز آماده می‌شود
به دستور رئیس جمهور ترکمنستان یک کمیسیون ویژه‌ی دولتی به منظور سازمان‌دهی و برگزاری جشن جهانی نوروز ایجاد شده است. خبرگزاری دولتی این کشور "پایگاه اطلاع‌رسانی جشن جهانی نوروز" را هم به ۳ زبان ترکمنی، روسی و انگلیسی راه‌اندازی کرد.
عاشیرقلی بایری، تحلیل‌گر مسائل سیاسی مقیم عشق‌آباد به دویچه وله گفت: «جشنی که در ترکمنستان برگزار می‌شود با دوره‌های قبل جشن جهانی نوروز تفاوت دارد. برای نخستین بار از جمهوری‌های خودمختار روسیه چون تاتارستان که نوروز را جشن می‌گیرند نیز در آن شرکت خواهند کرد. حتی گروه‌های فولکلوریک و هنری از آمریکا هم حضور خواهند داشت. در آنو تا بحال صدها آلاچیق سفید ترکمنی ویژه‌ی جشن جهانی نوروز ساخته شده و خیابان‌های پایتخت و مراکز استان‌های کشور حال و هوای نوروزی گرفته‌اند.»
احمدی‌نژاد و امامعلی رحمان رئیس‌جمهوری تاجیکستاناحمدی‌نژاد و امامعلی رحمان رئیس‌جمهوری تاجیکستان
آقای بایری اضافه می‌کند: «در ترکمنستان که یک کشور خشک و صحرایی است به مناسبت نوروز، روز شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱ در ظرف یک روز ۷۰۰ هزار نهال کاشته شد. در اطراف محل برگزاری جشن جهانی نوروز هم تا بحال یک و نیم میلیون نهال کاشته شده است.»
همه چیز برای جشن جهانی نوروز آماده است
روزنامه‌های ترکمنستان از قول غنچه محمداوا، وزیر فرهنگ ترکمنستان نوشتند که برگزاری جشنواره‌ی بین‌المللی نوروز در عشق‌آباد برنامه‌ریزی شده‏ و همه چیز برای جشن جهانی نوروز آماده است.
یکی از دست‌اندرکاران جشن جهانی نوروز در عشق‌آباد به دویچه وله گفت: «ترکمنستان با به‌کارگیری فناوری نوین قصد دارد جشنواره‌ی نوروز را برگزار کند. کاکاجان آشیراف، کارگردان مشهور ترکمن نمایش جشنواره دوروزه‌ی نوروز را بر عهده گرفته و در حال حاضر از مدارس و موسسات اداری افرادی را برای استقبال مهمانان نوروزی به محل می‌آورند. شهرداری نیز برای انتقال مردم پایتخت به محل برگزاری جشنواره اتوبوس‌هایی را در اختیار مردم گذاشته است.»
انتقاد از تدارکات جشن جهانی نوروز
مراد قربان، روزنامه‌نگار مقیم عشق‌آباد که درباره‌ی جشن جهانی نوروز گزارش می‌دهد، به دویچه وله گفت، تدارکات جشن جهانی نوروز سبب اذیت و آزار مردم این کشور شده است. وی تاکید می‌کند که حدود یک‌ماه است دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و استادان مدارس و دانشگاه‌ها را مجبور کرده‌اند در مسیر سران کشورهای خارجی "نحوه‌ی استقبال کردن" را تمرین ‌کنند.
کاخ ریاست‌جمهوری در ترکمنستان کاخ ریاست‌جمهوری در ترکمنستان
مراد قربان انتقاد می‌کند: «آنها یک کریدور انسانی ساختند و با لبا‌س‌های متحدالشکل تمرین می‌کنند. دانشجویان را حتی مجبور کردند در ورزشگاه لوکوموتیو عشق‌آباد تمرین بیشتری کنند. نهادهای امنیتی و نیروی انتظامی هم در وضعیت آماده‌باش قرار گرفته‌اند.»
این روزنامه‌نگار مقیم شهرعشق‌آباد همچنین خاطرنشان می‌کند در کشوری که که دانشگاه‌ها و ادارات دولتی آن تارنمای اینترنتی ندارند، سایت نوروز راه‌اندازی شده و همین مسئله اهمیت جایگاه نوروز را در این کشور نشان می‌دهد.
نشست‌های مشترک؛ شخصی و اقتصادی
جشن جهانی نوروز فرصت و امکانی را فراهم می‌کند تا سران کشورهای حاضر در جشنواره در یک محیط شخصی باهم گفت‌وگو کنند. اما مسائل سیاسی و اقتصادی هم دور از چشم نمی‌ماند. قرار است سران کشورهای ترکمنستان، افغانستان و تاجیکستان روز چهارشنبه ۲۰ مارس ۲۰۱۳ در آستانه‌ی جشن جهانی نوروز نشست مشترکی داشته باشند.
گفته می‌شود در این نشست درباره‌ی چگونگی احداث خط آهن (سه جانبه) بین ترکمنستان، افغانستان و تاجیکستان مذاکره خواهد شد. افغانستان و ترکمنستان در سال ۲۰۱۱ موافقتنامه‌ی احداث خط آهن بین دو کشور را امضاء کردند. بنا به درخواست تاجیکستان قرار است که خط آهن مذکور از طریق خاک افغانستان به شبکه ریلی کشور تاجیکستان نیز متصل شود.
تبلیغات نوروزی در ایران
محمود احمدی‌نژاد در آستانه‌ی جشن جهانی نوروز نشان فرهنگ و هنر به اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر خود اعطاء کرد. وی گفت، رحیم مشایی در "ثبت جهانی نوروز تلاشی استثنایی کرد". رحیم مشايی نیز پس از آن اعلام کرد که رئیس جمهور ایران را در جشن جهانی نوروز در ترکمنستان همراهی خواهد کرد.
دالغا خاتین اوغلو، مدیر سرویس اخبار ایران در خبرگزاری ترند نیوزدالغا خاتین اوغلو، مدیر سرویس اخبار ایران در خبرگزاری "ترند نیوز"
دالغا خاتین اوغلو از خبرگزای ترند جمهوری آذربایجان ادعای رئیس جمهور ایران را قبول ندارد. وی می‌گوید: «من تابحال ندیده و نشنیده‌ام که آقای رحیم مشایی در ثبت جهانی نوروز بصورت علنی فعالیتی داشته باشد و متاسفانه در ایران نیز از سوی طیف روحانیان و مذهبی‌ها روی خوشی به این عید خجسته نشان داده نمی‌شود و علت آن هم بر کسی پوشیده نیست و من نمی‌دانم با این نگرش چگونه یک دولتمرد ایرانی می‌توانست ابتکار عملی در ثبت نوروز نشان دهد.»
نوروز گامی کوچک برای نزدیکی ملت‌های منطقه
دالغا خاتین اوغلو، مدیر سرویس اخبار ایران در خبرگزاری "ترند نیوز"در باکو در بخش دیگر از صحبت‌های خود اما تاکید می‌کند: «در ثبت نوروز به عنوان "میراث غیر مادی" یوسنکو و ثبت روز ۲۱ مارس به عنوان " روز بین‌المللی نوروز" دولت آذربایجان، "خصوصا مهربان علی‌یوا بانوی اول آذربایجان و سفیر خوش‌مرام یونسکو نقش فعالی ایفا کرد».
وی اما خاطرنشان می‌کند که این عید مختص آذربایجان نیست و طیف وسیعی از ملت‌های منطقه این عید را برگزار می‌کنند. مجمع عمومی سازمان ملل و یونسکو نیز این عید را به اسم آذربایجان نمی‌شناسند، بلکه بعنوان یک عید در کشورهای منطقه به ثبت رسیده است.
به نظر کارشناسان محلی انتظار می‌رود جشن جهانی نوروز امسال در ترکمنستان به شکل غیرسیاسی برگزارشود.

«آینده روشنی برای اقتصاد ایران در سال ۹۲ وجود ندارد»


وزیر اقتصاد ایران در پیامی که به مناسبت نوروز داده مدعی شده که ایران توانسته بر فشار ناشی از تحریمها فائق آید، به تحقق رویای اقتصاد بدون نفت نزدیک شود و سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش دهد. آیا این ادعاها واقعیت دارند؟
شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی در آستانه سال نو، مدعی شده که ایران تواسته با کاهش بیشتر سهم درآمدهای نفتی در اداره کشور، یکی از آرزوهای تاریخی ایران را متحقق کند.

احمد علوی، اقتصاددان مقیم استکهلم اما می‌گوید کاهش درآمدهای نفتی در بودجه را نمی‌توان به حساب یک سیاست سنجیده و بلند مدت و ناشی از انتخاب دولت دانست. به نظر او این تحریمها بوده که بخش عمده‌ای از درآمد نفتی ایران را کاهش داده و به همین دلیل به جای اینکه این کاهش درآمد نفتی مفید واقع شود، به اقتصاد ایران صدمه زده است.
آقای علوی می‌گوید کاهش درآمدهای نفتی نه تنها باعث کاهش تورم نشده بلکه آن را زیاد کرده، نه تنها باعث تثبیت نرخ ریال در برابر سایر ارزها نشده بلکه باعث سقوط آن نیز شده است.

وزیر اقتصاد همچنین مدعی افزایش سرمایه‌گذاری خارجی و بالاتر رفتن آن در سال پیش رو شده است.

احمد علوی اما می‌گوید: «آخرین اطلاعاتی که در دست است نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری کشور چین یعنی بزرگترین شریک تجاری ایران که سالها قبل حدود ۴ میلیارد دلار بود الان به حدود ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است. بر همین اساس می‌توان حدس زد که سرمایه‌گذاری سایر کشورها از این میزان نیز کمتر بوده است».
احمد علوی معتقد است کاهش درآمد نفتی ه به دلیل تحریمها بوده به اقتصاد ایران ضربه زده استاحمد علوی معتقد است کاهش درآمد نفتی ه به دلیل تحریمها بوده به اقتصاد ایران ضربه زده است

او می‌گوید اگر سرمایه‌گذاری خارجی افزایش پیدا می‌کرد ما شاهد تثیبت نرخ ریال در برابر ارزهای دیگر بودیم که این را هم نمی‌بینیم.

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوی اسلامی سال ۱۳۹۱ را "سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" نامیده بود. با توجه به ناکامی ایران در عرصه جذب سرمایه خارجی آیا آنگونه که رهبر ایران خواسته بود، تلاشی در جهت حمایت از سرمایه ملی صورت گرفته است؟

پاسخ احمد علوی به این پرسش نیز منفی است چرا که او معتقد است سرمایه مرز نمی‌شناسد و وقتی سرمایه‌گذاران بین‌المللی به خاطر مخاطره و ریسک بالا و اوضاع غیر قابل پیش‌بینی اقتصاد ایران از سرمایه‌گذاری در این کشور اجتناب می‌کنند، طبیعتا سرمایه‌گذاران داخلی هم از این کار خودداری خواهند کرد.
این اقتصاددان می‌گوید نشانه‌های کاهش سرمایه گذاری داخلی را می‌توان در آمار بالای بیکاری، ورشکستگی‌ها و تعطیلی اجباری کارگاه‌ها و کارخانه‌ها دید چرا که میان کاهش بیکاری و افزایش سرمایه‌گذاری ونیز میان کاهش تورم و افزایش سرمایه‌گذاری یک رابطه مستقیم وجود دارد.

به گفته احمد علوی نه تنها سرمایه‌گذاری داخلی انجام نشده بلکه شواهد نشان از خروج سرمایه از ایران را هم دارد. کمیابی برخی از کالاها، کاهش ظرفیت تولید واحدهای تولیدی و سقوط ریال نشانه‌های خروج سرمایه از ایران هستند.


چشم‌انداز روشنی وجود ندارد

اگر پایه اقتصاد سال ۱۳۹۲ را شرایط کنونی اقتصاد بدانیم، احمد علوی چشم‌انداز روشنی برای اقتصاد سال ۱۳۹۲ نمی‌بیند. او می‌گوید: «شرایط فعلی چشم‌انداز روشنی را برای آینده نشان نمی‌د‌هد. برای این که یک جامعه از این رکود تورمی عمیق بیرون بیاید باید سرمایه تزریق شود، امیدواری تزریق شود، ثبات و امنیت اقتصادی در جامعه حاصل شود و چنین شرایطی را ما الان در چشم‌انداز نداریم».

او انتخابات ریاست جمهوری سال آینده و تغییر احتمالی دولت را نیز در بهبود وضعیت اقتصادی موثر نمی‌داند چرا که معتقد است انتخابات ریاست جمهوی به هر شکلی صورت بگیرد به معنای یک تلاطم در عرصه سیاسی و مدیریتی کشور خواهد بود و در نتیجه سال آینده تنها صرف این خواهد شد که مدیریت جدید بر عرصه جامعه مستقر شود.

در زمینه مذاکرات اتمی و نشانه‌های احتمالی بهبود آن که در دور قبلی در قزاقستان پدیدار شد، آقای علوی باز هم چندان خوشبین نیست. او می‌گوید: «مذاکرات اتمی ۱۰ سال است که ادامه دارد و هربار چراغی روشن شده، بلافاصله خاموش شده است. علاوه بر این سرمایه‌گذاران با دیدن نقاط روشن کوچک، سرمایه‌گذاری‌های بزرگ انجام نخواهند داد؛ آنها منتظر خواهند ماند تا وضعیت تثبیت اقتصادی و امنیت سیاسی و اقتصادی فراهم شود و بعد از آن است که فعالیتها افزایش پیدا خواهد کرد».

پنجمین پیام نوروزی اوباما خطاب به مردم و رهبران ایران


باراک اوباما٬ بار دیگر در یک پیام ویدئویی به مناسبت آغاز سال نوی ایرانیان٬ گفت که اگر ایران به تعهدات بین‌المللی خود پای‌بند باشد٬ روابط جدیدی میان دو کشور برقرار خواهد شد و ایران جایگاه خود را در جهان باز خواهد یافت.
باراک اوباما٬ رئیس‌جمهور آمریکا٬ در پیام نوروزی خود گفت: «همان‌طور که از آغاز ریاست‌جمهوری‌ام این کار را کرده‌ام٬ می‌خواهم بار دیگر از این فرصت برای گفت‌وگوی مستقیم با مردم و رهبران ایران استفاده کنم.»
اوباما گفت از زمانی که به ریاست‌جمهوری آمریکا رسیدم٬ فرصت برقراری روابط را به دولت ایران داده‌ام؛ ایران می‌تواند با پای‌بندی به تعهدات بین‌المللی‌اش٬ به جایگاه واقعی خود در میان جامعه جهانی بازگردد.» او افزود: «من در مورد دشواری‌های غلبه بر چند دهه بی‌اعتمادی توهم ندارم٬ حل‌وفصل اختلافات میان ایران و آمریکا نیازمند تلاش‌های جدی و مستمر است.»
رئیس‌جمهور آمریکا در این پیام نوروزی تصریح کرد که برنامه هسته‌ای ایران یکی از نگرانی‌های اصلی جامعه جهانی است که صلح و امنیت منطقه و فراتر از آن را در معرض تهدید قرار داده است. او گفت رهبران ایران نتوانسته‌اند جامعه جهانی را متقاعد کنند که هدفشان از پیش‌برد برنامه هسته‌ای صرفا صلح‌آمیز است: «به همین خاطر است که ایران امروز تا این اندازه منزوی شده است. مردم ایران برای این مساله بهایی سنگین و غیرضروری پرداخته‌اند.»
باراک اوباما بار دیگر در پیام خود به مردم ایران تاکید کرد که ایالات متحده ترجیح می‌دهد بحران هسته‌ای ایران را از طریق صلح‌آمیز و دیپلماتیک حل کند: «وقت آن رسیده که دولت ایران گام‌های فوری و جدی در راستای کاهش تنش‌ها بردارد.»
به گفته اوباما اگر راه‌حل صلح‌آمیز و دیپلماتیک برای بحران هسته‌ای ایران پیدا شود «مردم ایران فواید مبادلات تجاری و روابط گسترده‌تر با دیگر ملت‌ها٬ از جمله ایالات متحده آمریکا را خواهند دید٬ اما اگر دولت ایران به حرکت در مسیر فعلی ادامه دهد٬ تنها ایران را منزوی‌تر خواهد کرد.» باراک اوباما گفت این گزینه‌های پیش‌روی رهبران ایران است و او امیدوار است که آنها «مسیر بهتر را انتخاب کنند.»
رئیس‌جمهور آمریکا افزود: «انزوای ایران برای جهان هم خوب نیست. همان‌طور که اجداد شما در طول تاریخ به تقویت علم و هنر کمک کرده‌اند٬ همه کشورها از استعداد و خلاقیت مردم ایران٬ به‌خصوص جوانان آن بهره‌مند خواهند شد.»
او با ارجاع به بیتی از اشعار حافظ٬ در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که واشنگتن و تهران بتوانند تنش‌ها را پشت‌سر بگذارند و روابط خود را از سر بگیرند: «درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد٬ نهال دشمنی برکن٬ که رنج بی‌شمار آرد.»

پرونده‌ «ستار بهشتی» در سال 91 به دادگاه نرفت

وکیل مدافع اولیای دم ستار بهشتی گفت که ادامه رسیدگی به وضعیت پرونده مرگ ستار بهشتی به بعد از تعطیلات نوروز در سال 92 موکول شده است.
گیتی پورفاضل در گفت و گو با ایسنا، در این باره افزود: پس از آن که بازپرس پرونده از خانواده ستار بهشتی خواست که گواهی انصار وراثت ارائه کنند، این گواهی طی روزهای اخیر تهیه شد.
وی ادامه داد: قرار است گواهی انحصار وراثت بعد از تعطیلات نوروز ضمیمه پرونده شود و بعد از آْن منتظر تصمیمات بعدی بازپرس پرونده باشیم.
وکیل مدافع اولیای دم ستار بهشتی گفت: پرونده ستار بهشتی همچنان در شعبه اول بازپرسی دادسرای امور جنایی پایتخت است و مشخص نیست که با ارائه گواهی انحصار وراثت، این پرونده بالاخره به دادگاه ارسال می‌شود یا این که باز هم برای ارسال نکردن آن به دادگاه تصمیم جدیدی گرفته خواهد شد.
به گزارش ایسنا، با وجود گذشت بیش از 4 ماه از مفتوح شدن پرونده مرگ مشکوک ستار بهشتی در بازداشتگاه پلیس فتا این پرونده همچنان در مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسراست و به دادگاه ارسال نشده است. 

تغییر ساعت رسمی کشور از 1 فروردین




امسال نیز همانند سال های پیش از ساعت ۲۴ اول فروردین ۹۲، ساعت رسمی کشور یک ساعت به جلو کشیده می شود.
به گزارش ایسنا، البته با توجه به این تغییر ساعت همه قطارهای مسافری با توجه به تغییر ساعت رسمی کشور از ساعت ۲۴ اول فروردین طبق ساعت رسمی کشور حرکت می‌کنند.





آزادی فائزه هاشمی از زندان اوین پس از پایان محکومیت ۶ ماهه

مدیر کل زندان‌های استان تهران از آزادی فائزه هاشمی خبر داد.
سهراب سلیمانی در گفت‌گو با ایسنا گفت: فائزه هاشمی صبح روز سه شنبه ۲۹ اسفند از زندان اوین آزاد شده است.
عباس جعفری دولت‌آبادی دادستان تهران یکشنبه ۲۷ اسفند از آزادی فائزه هاشمی پس از پایان دوران محکومیت در روز سی‌ام اسفند خبر داده بود.
فائزه هاشمی که از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به شش ماه حبس محکوم شده بود شامگاه شنبه اول مهرماه سال ۹۱ به جهت اجرای دوران محکومیت ۶ ماهه، بازداشت و روانه اوین شد.

جایزه آکادمی هنرهای برلین برای صمدی احدی


علی صمدی احدی سینماگر ایرانی و کارگردان فیلم "موج سبز" برنده جایزه "هنر فیلم و رسانه‌ای" آکادمی هنرهای برلین شد. این جایزه که از سوی هنرمندان سرشناس آلمان اعطا می‌شود دارای جایگاهی ویژه است.
علی صمدی احدی فیلم‌ساز ایرانی از سوی آکادمی هنرهای برلین برنده جایزه "هنر فیلم و رسانه‌ای" اعلام شد. جوایز امسال آکادمی هنرهای برلین با حضور کلاوس وورایت ‌شهردار برلین و کلاوس اشتک، رئیس آکادمی هنرها در روز دوشنبه (۱۸ مارس/۲۸ اسفند) به برندگان ۲۰۱۳ در رشته‌های مختلف هنری اعطا شد.
آکادمی هنرهای برلین هر ساله در رشته‌های مختلف هنری نظیر معماری، موسیقی، ادبیات، فیلم و هنرهای تجسمی و نمایشی جوایزی را به هنرمندان برجسته جهان اعطا می‌کند.
جایزه نقدی آکادمی هنرهای برلین سالانه بالغ بر ۴۵ هزار یورو است که ۱۵ هزار یورو به "جایزه هنر" سال تعلق می‌گیرد و به شش رشته دیگر هنری نیز هر کدام ۵ هزار یورو اختصاص داده شده است. "جایزه هنر" سال ۲۰۱۳ آکادمی هنرهای برلین به "فلوریان بایگل"، معمار آلمانی تعلق گرفت. جوایز آکادمی هنرهای برلین، نه به‌خاطر وجه نقدی آن، بل بدین دلیل ‌که از سوی هنرمندان سرشناس و برجسته به همکاران خود اعطا می‌شود از جایگاه ویژه‌و ممتازی در آلمان برخوردار است.
صحنه‌ای از فیلم موج سبز ساخته علی صمدی احدیصحنه‌ای از فیلم "موج سبز" ساخته علی صمدی احدی
علی صمدی احدی این جایزه را به همراه کارگردان لبنانی ندیم میشلاوی به‌طور مشترک دریافت کرد. در روز یک‌شنبه نیز فیلم‌های‌ "موج سبز" از صمدی احدی و "منطقه صفر" از کارگردان جوان لبنانی در سالن سینما آکادمی هنرهای برلین  به نمایش گذاشته شد.
صمدی احدی با حضور در سالن سینما به برخی از پرسش‌های تماشاگران پاسخ داد. یکی از مسئولان آکادمی‌ هنرها ضمن تقدیر از فیلم "موج سبز" گفت که آکادمی آگاهانه با توجه به اهمیت رخدادها در منطقه خاورمیانه و بازتاب هنری آن،  فیلم‌هایی از ایران و لبنان را برگزیده است.
پتر لیلینتال، یکی از اعضای هیات داوران نیز تاکید کرد که انتخاب "موج سبز" پس از ارزیابی شمار زیادی فیلم صورت گرفته است. به گفته وی در این فیلم کارگردان موفق شده که برخی از زوایای انتخابات سال ۸۸ (۲۰۰۹) را به‌خوبی به تصویر کشد و برای تماشاگر این امکان را فراهم کند تا با جنبه‌‌هایی از فرهنگ اجتماعی و سیاسی ایران آشنا شود.
اهمیت جایزه آکادمی هنرهای برلین
صمدی احدی در گفت‌وگو با دویچه وله گفت که جایزه آکادمی هنرها تنها به خاطرفیلم "موج سبز" نبوده، بلکه با توجه به ارزیابی برخی از فیلم‌های اخیر وی در نظر گرفته شده است.
صمدی احدی تاکید کرد که مهمتر از وجه نقدی جایزه، نهادی است که این جایزه را اعطا می‌کند. او افزود: «این آکادمی در برگیرنده هنرمندان سرشناس آلمان است و دریافت جایزه از سوی این هنرمندان خوشحالی خاصی را در من ایجاد می‌کند.»
صمدی احدی پشتیبانی معنوی و نمادین آکادمی هنرهای برلین را برای یک فیلم‌ساز و هنر سینما بطورکلی مهم و درخور توجه دانست. وی ابراز امیدواری کرد که این جایزه بتواند "کار فیلم‌سازی را در آینده برای وی تسهیل کند."
موفقیت مستند "موج سبز" در جهان
با گذشت سال‌ها از وقایع انتخابات سال ۸۸ و ساخت فیلم "موج سبز" صمدی احدی همچنان این فیلم را همچون فرزند خود دوست دارد، زیرا نه تنها این فیلم بخشی از حوادث سال‌های گذشته را منعکس می‌کند، بلکه با طرح پرسش تماشاگر را به فکر و بحث دعوت می‌کند. صمدی احدی گفت: «برخی پرسش‌ها در این فیلم پاسخ شایسته‌ای نیافته‌اند و هنوز طالب جواب هستند.»
وی تصریح کرد که مخاطبان این فیلم تنها شهروندان خارجی نیستند، "شاید برای خارجی‌ها مهم باشد که از طریق این فیلم با برخی از موضوعات سیاسی جامعه ایران ‌آشنا شوند، اما برای ایرانی‌ها نیز که از تمامی زوایای این حوادث اطلاعی ندارند، این فیلم می‌تواند جالب باشد."
ساختمان مرکزی آکادمی هنرهای برلین ساختمان مرکزی آکادمی هنرهای برلین
صمدی احدی تاکید کرد که مدعی نیست که تمام موضوعاتی که در این فیلم گفته می‌شود "درست است"، اما این فیلم "پایه‌ای برای بحث است." به گفته وی این فیلم دعوتی است که مخاطبان درباره موضوعات "تردید، پرسش و بحث" کنند.
وی درباره موفقیت فیلم "موج سبز" گفت که این مستند در بیش از" ۱۵۰ فستیوال" جهان حضور داشته و حدود ۲۶ شبکه تلویزیونی در سراسر جهان اقدام به پخش آن کرده‌اند. این فیلم در سینماهای ۹ کشور جهان از جمله آمریکا، آلمان، کره‌جنوبی، اسپانیا، فرانسه، کانادا، استرالیا و روسیه نیز اکران شده است.
صمدی احدی تاکید کرد که آرزو می‌کرد که این فیلم توسط سینماگران ایرانی امکان ساخت در درون کشور را داشت.
از حرمت انسانی تا حلبچه
صمدی احدی گفت که مردم ایران و کشورهای عربی خواهان کمک ‌از کشورهای خارجی نیستند، اما مایل‌اند که مردم کشورهای جهان نه تنها با آنان با احترام برخورد کنند، بلکه به شخص خودشان نیز احترام بگذارند.
وی برای روشن کردن این مسئله به تجربه فیلم‌سازی خود در حلبچه اشاره کرد. صمدی احدی گفت که در کردستان عراق با جوانی آشنا شده که پس از بمباران ۲۵ سال پیش به خاطر آسیب‌های ناشی از گازهای شیمیایی قادر نیست دراز بکشد و به خاطر اختلال شدید در مجرای تنفسی هر آن خطر مرگ او را تهدید می‌کند.
 به گفته صمدی احدی صدام حسین با گازهای شیمیایی ساخت شرکت‌های آلمانی مردم کردستان را به قتل رساند. اما هیچ‌کس خود را موظف نمی‌داند که حرمت این جوان را به جا آورد و یا برای تخفیف رنج‌های وی کاری انجام دهد.
به گفته احدی تنها ۶ ماه قبل از سرنگونی حسنی مبارک، سیاستمداران آلمانی و غربی؛ رئیس جمهور مصر را شریکی مطمئن و قابل اعتماد می‌خواندند، بی آنکه برای خود و دیگران احترامی قائل باشند. وی تصریح کرد که در قانون اساسی آلمان موارد متعدی درباره حقوق وشأن انسان به طور کلی است و سخنی از شهروندان آلمانی در میان نیست. این امر بیانگر آنست که این ارزش‌‌ها همگانی هستند و ما را به پذیرش و اجرای آن موظف می‌کند.
علی صمدی احدی در سال ۱۳۵۰ در شهر تبریز زاده شد و در سن ۱۳ سالگی به همراه خانواده به آلمان مهاجرت کرد. وی در رشته‌های ارتباطات تصویری، علوم اجتماعی و طراحی رسانه‌های الکترونیک تحصیل کرده است. وی تا کنون فیلم‌های دیگری همچمون "بچه‌های گمشده" و "سالامی علیکم" را ساخته است.

انتخابات ریاست جمهوری ایران؛ ابهام‌ها و امیدهای کم‌رمق


با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران فعالیت گروه‌های سیاسی نیز افزایش یافته است. ظاهراَ محمد خاتمی مهمترین گزینه اصلاح‌طلبان است. اصولگرایان حامی و منتقد دولت نیز فعالیت خود را علنی‌تر کرده‌اند.
روز یکشنبه (۲۷ اسفند/۱۷مارس) شورای هماهنگی جبهه اصلاحات متشکل از اصلی‌ترین گروه‌های اصلاح‌طلب در بیانیه‌ای از محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران دعوت کرد که برای تصدی پست ریاست جمهوری نامزد انتخابات شود. یک روز پیش‌تر نیز ۹۱ فعال سیاسی اصلاح‌طلب و ملی‌مذهبی در نامه‌ای به محمد خاتمی درخواست مشابهی را مطرح کردند.
در بیانیه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات تصریح شده که این درخواست بر اساس نظرخواهی از نخبگان، فرهیختگان، گروه‌ها و احزاب سیاسی در سراسر کشور با توجه به ‪"‬تمایلات مردمی‪"‬ با وجود محدودیت‌ها موجود صورت گرفته است.
این بیانیه می‌افزاید که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات امیدوار است که ‪"‬شرایط به گونه‌ای پیش برود"‪‬ که محمد خاتمی نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آینده را بپذیرد. یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران در خرداد ماه سال ۱۳۹۲ خورشیدی برگزار خواهد شد.
این بیانیه به امضای گروه‌ها و احزابی همچون کارگزاران سازندگی ایران، همبستگی، مردمسالاری، مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و خانه کارگر رسیده است. نام جبهه مشارکت ایران اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و مجمع روحانیون مبارز در این لیست دیده نمی‌شود.
این احتمال وجود دارد که نام مشارکت و مجاهدین به علت غیر قانونی اعلام شدن آن‌ها از سوی حکومت ایران و حساسیت نهادهای امنیت از فعالیت این دو حزب عمده اصلاح‌طلب در این لیست نیامده باشد.
در دی ماه گذشته شورای هماهنگی جبهه اصلاحات اعلام کرد که به دلیل وجود ‪"‬پاره‌ای از مشکلات و موانع‪" از برگزاری کنگره سراسری خود که قرار بود روزهای ۲۷ و ۲۸ دی ماه در تهران برگزار شود، منصرف شده است.
هنوز کسی از میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش‌رو ارزیابی مشخصی نداردهنوز کسی از میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش‌رو ارزیابی مشخصی ندارد
وب‌سایت ‪"‬کلمه‪" پس از آن خبر داد که نهادهای امنیتی برای برگزاری کنگره اصلاح‌طلبان چهار شرط را مشخص کرده‌اند. به نوشته این وب‌سایت برائت از میرحسین موسوی و مهدی کروبی از رهبران مخالفان یکی از این شرایط است.
پذیرش ساز و کار انتخابات به شکل فعلی، عدم همکاری با نمایندگان جبهه مشارکت ایران و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و عدم دیدار و هماهنگی با سید محمد خاتمی از دیگر شرایطی است که نیروهای امنیتی با نمایندگان شورای هماهنگی اصلاحات مطرح کردند.
همه مردان مورد حمایت احمدی‌نژاد
در سوی دیگر گمانه‌زنی‌ها درباره کاندیداهای احتمالی که از سوی محمود احمدی‌نژاد معرفی خواهند شد ادامه دارد. در میان همه گمانه‌زنی‌ها یک نام به چشم می‌خورد؛ اسفندیار رحیم مشایی.
با این حال به نظر می‌رسد که دولت سناریوهای متفاوتی را در پیش گرفته است. با توجه به مخالفت گسترده اصولگرایان منتقد دولت با اسفندیار رحیم مشایی و معرفی وی به عنوان رهبر ‪"‬جریان انحرافی‪" احتمال عدم تایید صلاحیت وی وجود دارد.
عنوان جریان انحرافی از سوی اصولگرایان منتقد حکومت به بخشی از حامیان محمود احمدی‌نژاد اطلاق می‌شود که در دور دوم ریاست جمهوری وی سیاست‌های متفاوتی را با اصولگرایان محافظه کار و سنتی در پیش گرفته‌اند.
یک عضو جبهه پایداری از تشکل‌های تندرو اصولگرا که به محمد تقی مصباح یزدی نزدیک است، گفت که محمود احمدی‌نژاد چهار گزینه را برای انتخابات آتی مد نظر دارد.
ستار هدایت‌خواه روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران،"ایلنا" مدعی شد که اسفندیار رحیم مشایی، علی نیکزاد، علی اکبر صالحی و عبدالرضا شیخ‌الاسلامی کاندیداهای احتمالی دولت هستند. البته به نظر می‌رسد با توجه به شرایط سیاسی و در نظر گرفتن عامل رای‌آوری، مشایی و صالحی از شانس بیشتری برخوردار باشند.
جبهه پایداری نیز که به عنوان جریان سیاسی اصولگرا که معتقد به حمایت از ‪"‬احمدی‌نژاد منهای مشایی‪" است، در پی کاندیدای اختصاصی خود برای انتخابات ریاست جمهوری آینده است. غلامعلی حدادعادل از جمله مطرح‌ترین چهره‌هایی است که احتمال می‌رود از سوی این جبهه کاندیدا شود.
اعلام کاندیداتوری ‪"‬عضو کمیته مرگ‪"‬
از میان منتقدان اصولگرای دولت محمود احمدی‌نژاد، مصطفی پورمحمدی رییس سازمان بازرسی کشور روز یکشنبه در دیدار از خبرگزاری مهر رسما اعلام کاندیداتوری کرد. وی پیش‌تر در دولت اول محمود احمدی‌نژاد وزیر کشور بود که توسط او بر کنار شد.
پورمحمدی در دهه ۶۰ خورشیدی معاون برون مرزی وزارت اطلاعات ایران بود. اما شاید آنچه که در مورد وی مورد توجه مخالفان جمهوری اسلامی است، عضویت وی در کمیته‌ای سه نفره‌ای است که در دهه ۶۰ وظیفه صدور احکام زندانیان سیاسی و امنیتی را بر عهده داشت. مخالفان و قربانیان اعدام‌های آن سال‌ها از این هیات با عنوان ‪"‬کمیته مرگ‪" یاد می‌کنند.
آیت‌الله منتظری، مرجع تقلید و قائم مقام معزول آیت الله خمینی در کتاب خاطرات خود به نقش اساسی پورمحمدی در اعدام زندانیان اشاره کرده است. در بخشی از این خاطرات آمده است: «در۲۴ مرداد ۱۳۶۷، با آقایان نیری (حاکم شرع اوین)، اشراقی (دادستان) و پورمحمدی که نماینده وزارت اطلاعات بود دیدار کردم. من از آن‌ها خواستم که اعدام‌ها را در ماه محرم متوقف کنند.»
به گفته آیت‌الله منتظری آقای نیری در پاسخ وی می‌گوید: «ما تا الان هفتصد و پنجاه نفر را در تهران اعدام کرده‌ایم، و دویست و پنجاه نفر دیگر را شناسایی کرده‌ایم. اجازه بدهید که از دست این‌ها هم خلاص شویم و بعدا به حرف شما گوش خواهیم کرد». بر اساس گفته‌های زندانیانی که از مرگ رهایی یافتند پورمحمدی وظیفه بازپرسی از زندانیان سیاسی را بر عهده داشت.
هاشمی رفسنجانی و انتخابات پیش‌رو
از اکبر هاشمی رفسنجانی در حداقل سه دهه اول پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران به عنوان یک چهره با نفوذ و تعیین کننده در همه عرصه‌ها یاد می‌شد. وی از جمله ارشدترین مسئولان جمهوری اسلامی که شاید بیشترین رکورد حضور در انتخابات و دستیابی به مناصب سیاسی با مراجعه به آرای عمومی را دارا باشد. گرچه به نظر می‌رسد در یک دهه اخیر به جز آخرین انتخابات مجلس خبرگان رهبری وی نتوانست در این عرصه از اقبال عمومی برخوردار باشد.بار دیگر با نزدیک شدن به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نام اکبر هاشمی به عنوان کاندیدای احتمال جریانات میانه‌رو و حتی اصلاح‌طلب مطرح شد. اما محسن هاشمی، فرزند رییس مجمع تشخیص مصلحت ایران به خبرگزاری مهر ایران گفت که پدرش قصدی برای کاندیداتوری ندارد مگر آنکه "شرایط فرق کرده و لزوم حضور ایشان برای حل مشکلات نظام مهم و لازم جلوه ‌کند."
محسن هاشمی که مشاور شهردار تهران و عضو هیات مدیره متروی این شهر است روز یکشنبه ۲۷ اسفند در گفت‌و با خبرگزاری مهر با اشاره به اینکه همه منتظر یک اتفاق هستند، تصریح کرد: «امید به آینده حتی در میان نزدیکان به نظام کم شده است. تحرک جدی دیده نمی‌شود. حاکمیت با صحبت‌های اخیر وزیر اطلاعات و نوع برخورد با روزنامه‌نگاران، در باغ سبزی به منتقدان ارائه نداده است».
به گفته هاشمی، از اصلاح‌طلبان خواسته شده‌ که به صورت فردی و نه حزبی در انتخابات شرکت کنند. وی در مورد دسته بندی گروه‌های مختلف اصولگرای فعال نیز نظر قابل تاملی دارد: «اصولگرایان سنتی، اصولگرایان تندرو، و حتی اصولگرایان نظامی و بالاخره همانطور که گفتم دولتی‌ها جولان می‌دهند و منتقدان و معتقدان واقعی نمی‌توانند وارد گود شوند».
فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از مصاحبه خود در مورد رییس‌جمهور احتمالی بعدی می‌گوید: «به نظرم آنکه بیشتر از همه معتمد نظام است، شانس جانشینی احمدی‌نژاد را دارد. البته با فرض اینکه آقایان هاشمی رفسنجانی یا خاتمی کاندیدا نشوند یا نگذارند کاندیدا شوند.»

"شادی" مردم در شب عید و بالا رفتن شاخص فلاکت


در حالی که شاخص فلاکت - نشان‌دهنده شدت فشار بر فرودست‌ترین اقشار جامعه - در سال ۱۳۹۱ نسبت به سال ۸۴ دوبرابر شده، آیت‌الله خامنه‌ای در آستانه نوروز ابراز امیدواری کرده که مردم این ایام را با شادی سپری کنند.
شاید برای اولین بار است که آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی پیش از آغاز نوروز در سخنانی به این ایام اشاره کرده است. وی روز شنبه ۲۶ اسفند، ۱۶ مارس در دیدار با دست‌اندرکاران سفرهای نوروزی گفت: «امیدوارم ایام عید و تعطیلات نوروز به همه مردم ایران خوش بگذرد و مردم این ایام را با شادی و شیرینی سپری كنند».
خامنه‌ای همچنین نسبت به افزایش تصادفات در ایام نوروز ابراز نگرانی کرده و خواسته تدبیری اندیشیده شود تا این حوادث به حداقل ممکن برسد.
اظهارات آیت‌الله خامنه‌ای در حالی صورت می‌گیرد که به گفته کارشناسان بسیاری از مردم ایران به لحاظ اقتصادی یکی از دشوارترین ایام دهه‌های اخیر را سپری می‌کنند و در تدارک حداقل‌ها برای برگزاری نوروز با دشواری مواجه‌اند.
سعید لیلاز تحلیلگر اقتصادی و سردبیر روزنامه توقیف‌شده سرمایه در مقاله‌ای در دوماهنامه "چشم‌انداز ایران" که اسفند ماه امسال منتشر شده نوشته است: «شاخص فلاکت، به‌عنوان صرفاً یک مثال قابل اتکا از نظر آمارهای رسمی منتشره که در سال ۱۳۷۹ و ۱۳۸۴ به ترتیب ۲۸/۶ و ۲۴/۲ بود، در سال ۱۳۹۱ و تا دی ماه این سال، به حدود ۴۳ درصد، یعنی حدود دو برابر افزایش یافته است. شاخص فلاکت، از جمع دو شاخص نرخ بیکاری و نرخ تورم به دست می‌آید و نشان‌دهنده شدت فشار بر فرودست‌ترین اقشار هر جامعه است».
اگر یک خانواده چهارنفره یک ماه تمام روزی سه وعده برنج سفید بخورد باید ۲۵۰ هزار تومان در ماه بپردازداگر یک خانواده چهارنفره یک ماه تمام روزی سه وعده برنج سفید بخورد باید ۲۵۰ هزار تومان در ماه بپردازد
افزایش قیمت‌ها در چند روز مانده به عید سرعت بیشتری گرفته است. یک شهروند تهرانی به دویچه‌وله گفت که در حالی که هفته گذشته گوشت چرخ کرده را کیلویی ۲۰ هزار تومان خریده بوده، این هفته همان گوشت را از قرار کیلویی ۳۵ هزار تومان خریداری کرده است.
سایت تابناک وابسته به محسن رضایی در گزارشی درباره گرانی‌های شب عید نوشته است: «به نظر می‌‌رسد افزایش قیمت کالاها و اقلام در آستانه شب عید امسال غیرمعقول است و افزایش قیمتی که مردم امسال در سطح جامعه احساس می‌کنند، بیش از سال‌های گذشته است؛ ناسالم بودن بازار و شبکه تجاری کشور و واسطه‌گری نیز در گرانی‌های اخیر مؤثر بوده است».
نگرانی‌های نمایندگان مجلس از تورم شب عید
عبدالرضا ترابی، نماینده گرمسار در مجلس شورای اسلامی به تابناک گفته: «هم‌اکنون تعداد زیادی از مردم مشکلات مالی دارند و قدرت خرید آنها به شدت کاهش یافته است که این موضوع تشویش و اضطراب خانواده‌ها را در آستانه سال نو به همراه دارد».نویسنده گزارش تابناک، مقصر اصلی این وضعیت را دولت و بی‌تدبیری‌های او دانسته و از قول عبدالرضا ترابی، نماینده مجلس می‌نویسد: «دولت در تنظیم بازار شب عید کم‌کاری می‌کند؛ نتیجه این عملکرد ضعیف، افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی و اقلام مورد نیاز مردم در آستانه سال نو است».
عسگر جلالیان، نماینده دیر، کنگان و جم در مجلس نیز در گفت و گو با سایت تابناک، بیش از ۸۰ درصد افزایش قیمت‌های اخیر را به‌علت مدیریت نامناسب بازار دانسته و می‌گوید: «اگر متولی بازرگانی کشور، مدیریت صحیح را در بازار اعمال می‌کرد، تورم موجود در جامعه به این میزان نبود».
نماینده صومعه‌‌سرا در مجلس نیز، بخشی از گرانی کالاها را به علت اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها دانسته و به تابناک می‌گوید: «اگر سهم بخش تولید از هدفمندی یارانه‌ها پرداخت میشد، ضمن اشتغال‌زایی و کمک به تولید، قیمت کالاها نیز افزایش نمی‌یافت».
خبرگزاری فارس نیز به موضوع گرانی‌های شب عید اشاره کرده و از قول رئیس شورای شهر شیراز نوشته است: مسئولان باید چاره‌اندیشی کرده و نگذارند گرانی‌ها نوروز را به کام مردم تلخ کنند».
علی زحمتکش که روز دوشنبه ۲۸ اسفند، ۱۸ مارس در جلسه شورای شهر شیراز صحبت می‌کرده به اعلام نظر مراجع تقلید شیعه درباره گرانی اشاره کرده و تاکید کرده که مسئولان باید از شعار پرهیز کرده و برای رفع این مشکل برنامه‌ریزی کنند.
تنها نان و پنیر برای چهار نفر: یک ماه ۲۳۴ هزار تومان
سایت انتخاب در گزارشی که از گرانی‌های شب عید منتشر کرده برآورد کرده است که اگر یک خانواده چهارنفره یک ماه تمام روزانه سه وعده نان سنگک و پنیر سفید بخورند، ۲۳۴ هزارتومان برای این منظور باید بپردازند.
این گزارش بر اساس قیمت ۴۲۰۰ تومان برای یک بسته پنیر سفید و ۶۰۰ تومان برای هر عدد نان سنگک و با احتساب این که این خانواده در روز شش عدد نان سنگک و تنها یک بسته پنیر مصرف کند به رقم ۲۳۴ هزار تومان در ماه رسیده است.
البته این رقم در صورتی که این خانواده تصمیم بگیرد تمام یک ماه را تنها املت گوجه فرنگی بخورد به ۱۴۱ هزار تومان در ماه تقلیل می‌یابد و اگر فقط برنج سفید بخورد به ۲۵۰ هزار تومان در ماه می‌رسد.
این در حالی است که طبق مصوبه شورای عالی کار حداقل دستمزد برای کارگران در سال ۱۳۹۲، ۴۸۷ هزار و ۱۲۵ تومان تعیین شده است. یعنی یک کارگر ساده باید نصف حقوق خود را تنها برای خوردن نان و پنیر بپردازد.
وضعیت بد کارگران و اقشار کم‌درآمد در آستانه نوروز، صدای نماینده آستانه اشرفیه در مجلس را نیز درآورده است. وی در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا از وجود تورم و گرانی شدید ابراز نگرانی کرده و یادآور شده که کارگران و دهک‌های پائین جامعه قدرت خرید مایحتاج شب عید ندارند.
محمد حسین قربانی پنجاه که در جمع مردم شهرستان آستانه اشرفیه صحبت می‌کرد، گفته: «یکی از وظایف حاکمیت این است که رفاه اجتماعی و آرامش روحی و روانی را برای مردم ایجاد کند».
این نماینده مجلس سپس با ابراز نگرانی از اینکه گرانی و تورم آرامش روحی و روانی جامعه را به هم می‌زند، گفته: «وجود این معضلات سبب می‌شود جامعه ملتهب شود و حاکمیت و دولت بر اساس قانون موظف هستند آرامش را برای جامعه مهیا کنند».
هرچند رهبر جمهوری اسلامی معتقد است مردم باید در نوروز شاد باشند واین ایام را با شادی سپری کنند اما ظاهرا حق با نویسنده مقاله روزنامه ابتکار است که نوشته: «تلخی‌‌هايی که اين روزهای منتهی به عيد نوروز به کام مردمان اين سرزمين ريخته می‌شود، بيش از آن است که با توصيه و نصيحت از زهر آن کاسته شود».

مصاحبه با محمد نوری زاد


پشتیبانی سایت نوری زاد: یکی از سایت ها (همبستگی نیوز) برای محمد نوری زاد پرسش هایی ارسال کرد و پاسخ هایی دریافت کرد. و چون از انتشار آن باخبر نشدیم خود به انتشار این مصاحبه ی مکتوب اقدام می کنیم.
سوال : محمد نوری زاد کیست و بدنبال چیست؟
محمد نوری زاد یک ایرانی مسلمان است که حاضر است جانش را برای آزادی کشورش از بند هر ستم و تبعیض و زشتی از یک سوی، و فرابردن ایران به عرصه های علم و اندیشه و فهم و رشد و رفاه و امنیت فدا کند. بله، من مسلمانم. آنقدر مسلمان که در روابط اجتماعی، ذره ای میان همکیشانم، و سایرینی که به عقاید و باورهای دیگر متقاعدند، تفاوت قائل نیستم. من آنقدر مسلمانم که وقتی به صورت یک کمونیست نگاه می کنم، برای او بعنوان یک انسان و یک هموطن، شرافت قائلم. و برای او آنگونه احترام قائلم که برای خویشان و فرزندانم. من از این که جماعتی از روحانیان و مفسران و عالمان دینی، چهره ی آسمانی اسلام را به زشتی و تلخی و عبوسی و خرافه آلوده اند رنج می برم.
معتقدم هرچه زیبایی است، آسمانی است. و ادیان آسمانی به زیبایی که می رسند، در برابرش تمکین می کنند. و برایش حرمت و احترام قائلند. من نیز اینچنینم. که از زشتیِ ستم و جهل و نادرستی رویگردانم، و به زیباییِ ادب و عقل و انصاف متمایلم.
سوال :آیا نوری زاد تنهاست؟
تنهاست اما نه از آن جنس که منزوی باشد و برای تنهایی اش عزا بگیرد. تنها از این روی که می گوید: می شود با پایداری فهیمانه و مداوم به پیروزی رسید و کسی از بزرگان قوم به سخنش اعتنا ندارد.
سوال : چرا محمد نوری زاد لحظه ای آرام و قرار ندارد؟
شما اگر با نگاه نافذتان به همه ی هستی بنگرید، با تمام وجود باور خواهید کرد که: همه ی پدیده ها آرام و قرار ندارند. شما یک مورچه، یک سنجاقک، یک تکه ابر، یک وجب آسمان، یک ستاره، یک خیال، به من نشان بدهید که آرام است و بر یک نقطه “قرار” گرفته. این بی قراری حتماً به حوزه ی انسانی که می رسد، نافذتر و تعیین کننده تر می شود. چرا که با گوهر عقل می آمیزد.
اگر منظورتان این است که چرا من سکوت نمی کنم و مثل سایرین به زندگی متداول خود سرفرونمی برم، بله، از این لحاظ من بی قرارم. در زندان مرا پیش یک قاضی بردند. او با چهره ای حق بجانب و البته خیرخواهانه به من گفت: آقای نوری زاد، من اغلب نوشته های شما را خوانده ام. من معتقدم شما تند می روید. و همین تند رفتن است که کار دست شما داده. وگرنه جای شما اینجا که نیست.
به وی گفتم: وقتی در یک سالن وسیع، همه دراز به دراز خوابیده باشند، آنکه ایستاده و بیدار است، نمود پیدا می کند. و یا وقتی همه ایستاده اند، آنکه راه می رود بچشم می آید. یا وقتی همه کند می روند، آنکه معمولی راه می رود، همان راه رفتن معمولی به چشم کندروان تند می آید. به آن قاضی گفتم: دوست من، من تند نمی روم، شماها کند می روید. و گاه، اصلاً قدم برنمی دارید که در جمع روندگان بحساب آیید.
حالا شما هم به این فکر کنید که: نوری زاد تند نمی رود و بی قرار نیست. بل این سایرین اند که کند می روند و برخلاف همه ی پدیده های هستی در یک نقطه “قرار” گرفته اند.
سوال :آقای نوری زاد چه آینده ای برای ایران متصور است؟
ما ناگزیر باید از میان تونل جهالتی که ما را احاطه کرده گذر کنیم. در داستان سیاوش، این جوان پاک و نازنین اساطیری ما را مجبور می کنند که از میان باریکه راهی که از دوسمتش تا چشم کار می کند آتش زبانه می کشد گذر کند. به گمان من، این آتشی که در اطراف سیاوش زبانه می کشید، آتش جهل بود. و ما را چاره ای نیست که سیاوش گون به دل آتش بزنیم. منتها اگر به سلامت و پایان خوشِ این گذر از آتش متمایلیم، حتماً باید خودمان نیز سیاوش گون باشیم. یعنی درستکار باشیم. پاک باشیم. نوعدوست و خردگرا و اهل مدارا و فهم باشیم.
اگر این گونه باشیم، و اگر به عبور از آتش جهالتی که برای بلعیدن تک تک ما زبانه می کشد، بها می دهیم، بایستی – من روی این بایستی تأکید می کنم – بایستی به پاکسازی خود بپردازیم. مردمان آلوده با هر عقبه ای که دارند، منتشرکننده ی آلودگی اند. کسی که انسانیت خود را به حاشیه رانده نمی تواند سایرین را به انسانیت ترغیب و تشویق کند. به لفظ، بله می شود شعار داد و هیاهو بپا کرد اما این هیاهو از سطح به عمق نمی رود. به جان جامعه نمی نشیند. مثلا شما یک نگاهی به قد و بالای محمد رضا رحیمی و روح الله حسینیان و شیخ علی فلاحیان و همین احمدی نژاد خودمان بیندازید، اینها آلوده اند، از قرآن هم که لباس بپوشند، سخنشان از سطح فراتر نمی رود. مردمی که خواستار بهروزی و رشد و پویایی اند، باید به مرتب کردن ترکیب درونی خود دست ببرند. و به رغم تمایل طایفگی شان، به عقل، به فهم، به قانون، و به دگرگونی های مطلوب اجتماعی بها بدهند. ما برای رسیدن به ایران مطلوب، باید از این گذرگاه مخوف عبور کنیم. باید هزینه بدهیم. باید صبور باشیم. باید دست به دامان آگاهی ببریم. باید با جاروی عقل، جهالت پینه بسته را بروبیم یا حداقل چرک بودن آن را افشا کنیم.
من آینده ی ایران را در سایه ی مدارا و فهم و مراجعه ی به عقل، بسیار نیک می بینم.
سوال : پیغام و سفارش نوری زاد به جوانان چیست؟
به رسم متداول اگر که نگویم: من کمتر از آنم که بخواهم به جوانها سفارش کنم، متواضعانه اما به جوانها می گویم: عزیزان، ما این مملکت را غارت و نابود کردیم، شما آبادش کنید. ما بی تربیتی را در این کشور رواج دادیم، شما ادب و درستی را منتشر کنید. ما دزدان را بر سر مسندها نشاندیم، شما خوبان و شایستگان را بکار بگمارید. ما به شما دروغ گفتیم، شما راست بگویید. ما خاطره های بد از خود بجای نهادیم، شما به خاطرات خوب بها بدهید. ما از همین اکنون، نسلهای بعدی این سرزمین را بدهکار کرده ایم، شما این بدهی های معوقه ی ما را بپردازید و خسارتهای ما را ترمیم کنید.
شاید بپرسید: چگونه؟ می گویم: با بها دادن به عقل! آری به عقل. مثلاً هرکجا روحانی ای را دیدید – در هر مقام – که دستش به پول های مفت مردم آلوده است، از او پرهیز کنید. اگرچه از زبان او آیه های قرآن جاری باشد. از روحانی تن پرور و دروغ باف و ترسو و نان به نرخ روز خور و ذلیل و بی رگ پرهیز کنید. اینان بازوی محکم خرافه اند. بازوی محکم رواجِ دروغ به اسم دین اند. و در مقابل، به انسانهای فهیم و درستکار و کاردان و وطن پرست و منظم مراجعه کنید. اگرچه کلاً با عقاید شما مخالف باشند. فصل مشترک همه ی ما و شما باید: درخشش و پاکسازی ایران باشد. در هر جهت و در هر زمینه ی درست. و سخن پایانی من، حتماً در این راه صبور باشید. و شتاب مکنید.

احمدی‌نژاد : سیاست‌بازان نمی‌توانند حق انتخاب را از مردم بگیرند

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، احمدی نژاد صبح امروز (دوشنبه) در نشست استانداران سراسر کشور  با بیان اینکه عده ای سال 91 را سال سختی توصیف می کنند، اظهار داشت: در سال 91 فشار زیادی به ملت آمد و دشمنان و بدخواهان داخلی و خارجی در تفاهمی شاید نانوشته‌، بسیج شدند‌ که ملت ایران را از پای درآورند و جالب اینکه با ادعا و شعار دفاع از حقوق ملت فشار وارد می‌کنند اما هدف هر دو آنها ضربه زدن به مردم است.
احمدی‌نژاد همچنین به موضوع انتخابات اشاره کرد و گفت: انتخابات حق ملت است و ملت انتخاب خود را انجام خواهد داد و هیچ کس، حتی سیاست بازانی که قصد دارند به هر قیمتی رقبای خود را حذف کنند، حق ندارند این حق را از ملت بگیرند.
وی تاکید کرد: همه باید توجه داشته باشند که کسی حق ندارد علیه هیچ یک از آحاد ملت، توهین، افترا و تهمت بزند و این کار خلاف شرع، قانون و نقطه مقابل حرکت انقلاب و خیانت به ملت است و ملت هرگز چنین اجازه ای را به کسی نخواهد داد، چون انتخابات متعلق به ملت است.
احمدی‌نژاد تصریح کرد: اراده مردم تعیین کننده است و بدون تردید انتخابات پرشکوه و روی کار آمدن رییس جمهوری با رای بالا، همه معادلات را حتی در سطح جهان تغییر خواهد داد.
وی افزود: امروز چشم جهانیان به ایران است که چگونه از این راه عبور خواهد کرد.
وی تصریح کرد: دولت به دنبال ایجاد فضای سالم برای برگزاری انتخابات باشکوه در کشور است و بدون تردید هر کس غیر از این فکر کند، ضرر کرده و دنیا و آخرت خود را از دست می دهد.