۱۳۹۲ اردیبهشت ۲۶, پنجشنبه

دور جدید مذاکرات ایران و آژانس اتمی بدون نتیجه پایان یافت


معاون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که دور جدید مذاکرات با ایران بی‌نتیجه بوده است. همزمان مذاکرات گروه ۵+۱ و ایران در استانبول جریان دارد ولی پیش‌بینی می‌شود که این مذاکرات هم به نتیجه ملموسی نیانجامد.
بنا به اعلام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دهمین دور مذاکرات آژانس با ایران بدون نتیجه مانده است.

این مذاکرات روز چهارشنبه (۲۵ اردیبهشت/ ۱۵ مه) در وین برگزار شد و هدف آن رفع ابهام‌های آژانس در باره برخی از جنبه‌های مشکوک برنامه اتمی ایران بوده است. آژانس می‌گوید که با توجه به این ابهام‌ها همچنان نمی‌تواند تایید کند که برنامه اتمی ایران ماهیتی کاملا صلح‌آمیز دارد.

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ریاست هیات فنی کارشناسی ایران را در این مذاکرات بر عهده داشت. هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان‌ها نیز رئیس هیات آژانس بود.
انتظار نمی‌رود که در مذاکرات گروه ۵+۱ و ایران نیز پیشرفت محسوسی به دست آیدانتظار نمی‌رود که در مذاکرات گروه ۵+۱ و ایران نیز پیشرفت محسوسی به دست آید
ناکارتس پس از پایان مذاکرات گفت که این دور از مذاکرات هم نتوانست نظرات دو طرف را که از یک سال و نیم پیش در حال گفت‌وگو هستند به هم نزدیک کند. ناکارتس اما افزود که آژانس همچنان به ادامه مذاکرات پایبند است، هر چند که تلاش‌های مجدانه ما نیز تا کنون موفقیتی در پی نداشته‌ است.

آژانس بیش از همه خواهان بازرسی برخی از سایت‌های اتمی و نظامی ایران، از جمله سایت نظامی پارچین است که احتمال می‌رود در آنجا انفجارهایی در ارتباط با تولید سلاح هسته‌ای انجام شده باشد. ملاقات با برخی از کارشناسان هسته‌ای ایران که در تلاش‌های احتمالی این کشور برای تولید سلاح هسته‌ای مشارکت دارند نیز از دیگر خواست‌های آژانس است.

ایران در مقابل می‌گوید که اطلاعات آژانس در باره تلاش‌های احتمالی این کشور برای تولید سلاح‌های هسته‌ای جعلی است و ساخته و پرداخته‌‌ی سازمان‌های اطلاعاتی غرب است.

بدبینی به مذاکرات ۵+۱ و ایران

مذاکرات ایران و آژانس از نوامبر سال ۲۰۱۱ در تهران آغاز شد و تاکنون ۱۰ دور از این مذاکرات درباره اسناد مربوط به جنبه‌های احتمالا نظامی برنامه هسته‌ای ایران جریان یافته، اما نتیجه‌ای مبنی بر یک توافق جامع میان دو طرف به دنبال نداشته است.

مذاکرات چهارشنبه با دیدار دو جانبه کاترین اشتون، نماینده ۵+۱  و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در استانبول همزمان شده است.
جلیلی پس از ورود به استانبول گفت: «درباره پاسخ ۵+۱  به پیشنهادهای‌مان پیش‌داوری نمی‌کنیم و منتظر نشست امشب با خانم اشتون هستیم.»

وی ادامه داد: «ما پیشنهادهای متوازنی در آلماتی ۲ دادیم و ۵+۱ برای پاسخ به پیشنهاد ما فرصت چهار روزه خواستند، اما این فرصت طولانی شده است.»

دیدار اشتون و جلیلی در استانبول در ادامه آخرین دور از مذاکرات ایران و ۵+۱ در آلماتی ۲  در تاریخ ۶ و ۷ آوریل، برگزار می‌شود.

خبرگزاری‌های بین‌المللی و شماری از تحلیل‌گران بر این نظرند، در شرایطی که جمهوری اسلامی بر انتخابات ریاست‌جمهوری در ماه ژوئن (خرداد) متمرکز شده انتظار هیچ پیشرفتی در مذاکرات هسته‌ای وجود ندارد.

رهبری جمهوری اسلامی تأکید کرده که انتخابات ریاست جمهوری تاثیری بر مواضع این کشور در مذاکرات هسته‌ای نخواهد گذارد.

آمریکا فروش طلا به ایران را ممنوع اعلام کر

آمریکا دو شرکت مستقر در دوبی به نام‌های "الحلال" و "الفدا" را به اتهام همکاری با ایران در دور زدن تحریم‌های مالی وارد فهرست سیاه خود کرد. از اول ژوییه نیز فروش طلا به ایران ممنوع خواهد بود.
دو مقام ارشد دولت اوباما نیز در روز چهارشنبه (۱۵ مه/۲۵ اردیبهشت) اعلام کردند که ایالات متحده تا روشن شدن ابعاد طرح‌های اتمی ایران، هم‌چنان به سیاست دوجانبه خود در تشویق و تنبیه این کشور ادامه خواهد داد.
دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا در امور مالی و تروریسم و وندی شرمن، معاون وزارت خارجه در امور سیاسی، در گزارش روز چهارشنبه خود به کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفتند که تحریم‌ها موجب اختلال در صادرات نفت ایران شده است.
دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا
به تاکید آنها، این اختلال هزینه‌ای حدود ۳ تا ۵ میلیارد دلار در ماه برای ایران داشته و اقتصاد ایران در سال گذشته را به انقباضی ۸ درصدی کشانده است.
دیوید کوهن گفت، ما در جریان تلاش‌ها و اقدامات مختلفی هستیم که ایران برای ذخیره ارزی خود و کاهش نرخ برابری ریال انجام می‌دهد.  او افزود که بر اساس قانون جدید تحریم‌ها، فروش طلا به حکومت ایران و شهروندانش از سوی هر کسی و در هر کشوری از جمله طلافروشی‌های ترکیه و امارات ممنوع خواهد بود.
ممنوعیت فروش طلا به مقامات حکومتی و شهروندان ایران، از اول ژوییه سال ۲۰۱۳ به جریان گذاشته می‌شود.
دو دفتر صرافی و بازرگانی دوبی در لیست سیاه
دو دفتر صرافی و بازرگانی در دوبی به نام‌های الحلال و الفدا، به دلیل کمک به ایران در دور زدن تحریم‌های بین‌المللی و استفاده از امکانات خود برای پوشش معاملات مالی این کشور، در لیست سیاه دولت آمریکا قرار گرفتند. رویترز این خبر را روز چهارشنبه (۱۵ مه/۲۵ اردیبهشت) اعلام کرد.
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده که دو شرکت یاد شده، خدماتی به بانک ‌ملت ارائه می‌کردند که خود به دلیل مشارکت در برنامه‌های اتمی ایران، در لیست بانک‌های تحریمی ایالات متحده قرار دارد. 
در این بیانیه تاکید شده که جمهوری اسلامی از این شرکت‌ها  برای دستیابی به ارز خارجی مورد نیاز خود استفاده کرده است.  وزارت خزانه‌‌داری آمریکا ضمن بستن راه‌های معامله این دو شرکت با نهادهای مالی آمریکا، از احتمال تعقیب قضایی آنها و بلوکه شدن دارایی‌هایشان سخن گفته است.
در صورت محاکمه این دو شرکت، مجازات کیفری تا ۲۰ سال زندان، ۵۰۰ هزار دلار جریمه عمومی و ۲۵۰ هزار دلار جریمه فردی در انتظار مسئولان آن خواهد بود. 
خبر تحریم دو شرکت پوششی جمهوری اسلامی در دوبی، در حالی منتشر می‌شود که کنگره آمریکا در صدد اعمال فشار هرچه بیشتر علیه جمهوری اسلامی است.


عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها ، پنجشنبه 26 اردیبهشت، 16 می