۱۳۹۲ شهریور ۲۵, دوشنبه

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، سه شنبه 26 شهریور، 17 سپتامبر




















اخبار زندانیان سیاسی

اخبار امروز بند 350 زندان اوین
بنا بر گزارش دریافتی ، امیر اسلامی از وکلای زندانی دراویش گنابادی در بیمارستان طالقانی مورد عمل جراحی روده قرار گرفت.
مهدی تارخ که یک ماه پیش در شهر بجنورد بازداشت و به بازداشتگاه امنیتی 209 وزارت اطلاعات در زندان اوین منتقل شده بوده پس از یک ماه بازجویی و ضرب و شتم شدید امروز به بند عمومی 350 زندان اوین منتقل شده است. وزارت اطلاعات وی را با اتهام "ارتباط با اجانب" بازداشت کرده است.
اروین صداقت کیش از فعالان و معترضان جنبش سبز که در تضاهرات عاشورای سال 88 بازداشت شده بود و 62 روز را در بازداشت وزارت اطلاعات بسر برده بود به اتهام اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به 3 سال حبس محکوم شده و امروز به بند 350 زندان اوین انتقال یافت.
وضعیت وخیم جسمی زندانی سیاسی افشین سهراب زاده در ۱۰ همین روز اعتصاب غذایش
بنابه گزارشات رسیده به « فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران » زندانی سیاسی افشین سهراب زاده  در اعتراض به رفتارهای غیر انسانی و ممانعت از درمان وی توسط بازجویان وزارت اطلاعات در دهمین روز اعتصاب غذای خود بسر می برد.
روز شنبه ۱۶ شهریور ماه پس از اینکه بازجویان وزارت اطلاعات از بستری شدن ، انجام عمل جراحی و درمان زندانی سیاسی افشین سهراب زاده   که دچار  خونریزی داخلی و در شرایط وخیم جسمی بسر می برد ممانعت کردند و او را بجای درمان در بیمارستان به زندان میناب تبعید کردند وادار به اعتصاب غذا شد. شرایط وخیم جسمی و اعتصاب غذای وی که وارد دهمین روز شده است، جان او را در معرض خطر جدی قرار داده است. 
نامه دو زندانی سیاسی ترکمن به روحانی
آرش سقر و امید کوکبی دو زندانی سیاسی در نامه ای به رییس جمهوری از وی خواسته اند به جذب مدیران از اقلیت های قومی اهتمام بیشتری داشته باشد
به گزارش کلمه، در بخشی از این نامه آمده است: چنانچه در بحث مدیریت‌های استانی به ترکمن‌ها و استعداد آنان توجه شود، به طور قطع مدیران جوان ترکمن نیز متقابلاً، دلسوزانه و به دور از تعصب برای توسعه کشور تلاش خواهند کرد و با مشارکت فعال در گسترة منافع ملی ایران زمین، بخشی از نیروهای سازنده خواهند بود که باید پروژه تاریخی، استقلال، آزادی و پیشرفت را محقق سازند.

در این نامه با اشاره به مشکلات ترکمن ها خصوصا در شهر گنبدکاووس تصریح شده است: در حالیکه بیش از ۷۰ درصد جمعیت آن شهرستان ترکمن هستند. متأسفانه به نظر می‌آید از این لحاظ، نگاه کلان به این منطقه همچنان امنیتی و بازدارنده و با ملاحظه محدود کردن ترکمن‌هاست.

وزیر ارتباطات خبر داد: افزایش پهنای باند و رفع مشکلات اینترنت تا ۱۸ ماه آینده

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: هر فردی که به عنوان دبیر شورای عالی فضای مجازی از سوی رئیس‌جمهور انتخاب شود، مورد حمایت قطعی ما خواهد بود و مطمئن هستیم به نحو احسن می‌توانیم با هم همکاری داشته باشیم.
به گزارش مهر، محمود واعظی با بیان اینکه طی سال‌های گذشته تلفن همراه از نظر کمیت رشد خوبی داشته است، تصریح کرد: معتقدیم از نظر کیفیت باید تلاش بیشتری در این زمینه صورت بگیرد.
وی استفاده از تلفن همراه در هر مکان را حق مردم دانست و ادامه داد: جلسات متعددی با اپراتورهای تلفن همراه برگزار شده و مدیران این اپراتورها نیز معتقدند باید روی کیفیت کار کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: اپراتور سوم تلفن همراه نیز از زمان فعالیت خود روند کندی داشته که با ملاقات‌های انجام شده قول داده‌اند تا ادامه کار سرعت بیشتری پیدا کند.
واعظی با بیان اینکه در ماه‌های پایانی دولت گذشته تصمیم به افزایش قیمت تعرفه‌های تلفن ثابت و همراه گرفته شده بود، اظهار داشت: در صورت اجرایی شدن این تصمیم مردم در قبوض شهریور ماه خود شاهد رشد ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی تعرفه‌ها در حوزه اپراتور اول از جمله تلفن ثابت، همراه اول و اپراتور دوم تلفن همراه بودند که این موضوع موجب یاس و ناامیدی در مردم به ویژه در روزهای آغازین فعالیت دولت جدید می‌شد که طی مشورت با رئیس جمهور، جلوی این افزایش قیمت گرفته شد.
وی ادامه داد: معتقدیم اپراتورها باید در خصوص سرویسی که به مردم می‌دهند علاوه بر اداره کردن صنعت خود به وضعیت زندگی مردم توجه و به موضوع نگاه ملی نیز داشته باشند. براین اساس کمیسیون تنظیم مقررات آماده بررسی تعرفه‌های مخابراتی است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص سالم سازی فضای مجازی با بیان اینکه این موضوع از دو منظر قابل توجه است، اظهار داشت: توسعه زیرساخت‌ها به منظور برطرف کردن نیازهای مردم از طریق افزایش پهنای باند داخلی و بین‌المللی یکی از موضوعات مورد توجه در این حوزه است؛ از سوی دیگر، راه اندازی شبکه ملی اطلاعات به منظور ارائه سرویسی که مردم بتوانند از طریق آن همه نیازهای خود را با سرعت بالا مرتفع کنند از دیگر برنامه‌ها در این حوزه است.
وی خاطر نشان کرد: تصمیم بر آن است تا با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، دسترسی پهنای باند دو مگا بایت بر ثانیه برای خانه‌ها تامین شود.
وزیر ارتباطات ادامه داد: با برنامه ریزی‌های صورت گرفته و با تلاش‌های دردست انجام امیدواریم طی ۱۸ ماه آینده فعالیت‌های خوبی در این حوزه عملیاتی شود.

محمدتقی کروبی: هنوز هیچکس مسئولیت حصر غیرقانونی موسوی و کروبی را نپذیرفته

هفته گذشته محمدتقی کروبی٬ فرزند مهدی کروبی٬ خبری مبنی بر ارجاع پرونده میرحسین موسوی٬ مهدی کروبی و زهرا رهنورد به شورای عالی امنیت ملی را منتشر کرد؛ خبری که انعکاس گسترده‌ای یافت و به عنوان یکی از تحولات پس از روی کار آمدن دولت جدید و اقدامی در جهت رفع حصر تعبیر شد.
محمدتقی کروبی به “روز” می‌گوید که این پرونده به شورای عالی امنیت ملی ارسال شده و یا به زودی ارسال خواهد شد و با توجه به تغییر دولت و تغییر درترکیب شورای عالی امنیت ملی٬ امیدوار است که اتفاق مثبتی در این زمینه رخ دهد.
وی اما اضافه می‌کند که هنوز هیچ نماینده‌ای از سوی دولت به دیدار رهبران جنبش سبز نرفته و یا پیامی برای آن‌ها ارسال نکرده. او البته تأکید می‌کند که وضعیت مراقبت پزشکی و ملاقات‌ها و همچنین ماموران امنیتی نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است.
آنچه در پى مى آید حاصل گفتگوى روز با محمد تقى کروبى در این باره است:

آقای کروبی٬ چند روز پیش خبری را اعلام کردید مبنی بر ارجاع پرونده حصر به شورای عالی امنیت ملی. در این مدت منابع بیشتری این خبر را تایید کرده‌اند؟ و اساسا در این فضا٬ امکان چه تحولاتی در زمینه رفع حصر وجود دارد؟
اجازه بدهید بحث را از همین شورای عالی امنیت ملی آغاز کنیم. حصر یا حبس آقایان کروبی و موسوی و سرکار خانم رهنورد٬ هیچ پروسه قضایی را طی نکرده است. برخلاف بسیاری از احکام قضایی که غیرحقوقی صادر شده و بسیاری از دوستان ما این روزها در بند هستند٬ در رابطه با این عزیزان و رهبران جنبش٬ هیچ پروسه قضایی طی نشده. بنابراین آن‌چه که به نظر می‌رسید آن بود که شورای عالی امنیت ملی مسوولیت این را دارد و به آن ورود کرده است. اگرچه دولت در زمان آقای احمدی‌نژاد٬ حرف‌های متناقضی در این باب زد و چندین بار شنیدیم که از خود رفع مسوولیت کرد.
امروز طبیعی است که با تغییر دولت این بحث در بطن جامعه مطرح شود. به این دلیل که مردم با حضور پررنگ خود و ایستادگی خود و مقاومت چهارساله فرزندان مردم در زندان٬ باعث شدند که حکومت این‌بار به آرای مردم احترام بگذارد. طبیعی است که مردم از این دولت بخواهند درباره این شرایط تصمیم مقتضی را هر چه سریع‌تر اتخاذ کند. ترکیب شورای عالی امنیت ملی با تغییر دولت٬ عوض شده است. در حال حاضر شش عضو دولت در این شورا هم عضو هستند و دبیر این شورا٬ فرد برجسته‌ای مانند آقای شمخانی است.

درباره خبری که در فیس بوک نوشته بودید٬ توضیح ندادید…
خبری که من نقل کرده بودم٬ نشان از این داشت که پرونده به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شده یا ارجاع خواهد شد و شورا در این ارتباط باید تصمیم خود را بگیرد.

چرا شورای عالی امنیت ملی؟ قاعدتا نهادهای دیگر نباید پاسخ‌گوی این مساله باشند؟
ما در این ارتباط دو راه داشتیم: سیستم قضایی یا شورای عالی امنیت ملی. سیستم قضایی که کاملا از خود رفع مسوولیت کرده و گفت در اختیارش نیست. شورای عالی امنیت ملی هم به نظر می‌رسد با توجه به روی کار آمدن دولت جدید٬ با شفافیت در این زمینه برخورد کند و جامعه را در جریان اصل مسایل قرار دهد. آیا به طور کل تاکنون مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی مبنی بر حصر وجود داشته؟ و اگر وجود داشته٬ حدود و ثغور آن چیست؟ اگر نبوده٬ معلوم می‌شود که کل این دو سال٬ نشان‌دهنده این است که هیچ روندی – حتی به لحاظ شکلی هم – طی نشده. ما از شورای عالی امنیت ملی می‌خواهیم که رفتار غیرقانونی چند سال گذشته را بر هم بزند و ماجراها را هر چه سریع‌تر پایان دهد.

در واقع شما هنوز هم نمی‌دانید مسوولیت حصر با کیست و کدام شخص یا نهاد به طور مشخص دستور این کار را داده است؟
هیچ‌کس تاکنون مسوولیت این کار را به طور رسمی به عهده نگرفته است. تاکنون هیچ‌کس مسوولیت این رفتار غیرقانونی و غیرحقوقی را نپذیرفته است. به طور شفاهی٬ فرمانده نیروی انتظامی و رییس قوه‌قضاییه٬ این موضوع را به رهبری ارجاع داده‌اند و این تلقی به وجود آمده که دستور رهبری از طریق شورای عالی امنیت ملی اجرا شده است. اما همین الان هم٬ هیچ‌کس در درون نظام تاکنون این مسوولیت را قبول نکرده و به طور شفاف آن را نپذیرفته است. در دو سال و هفت ماهی که از حصر گذشته نه خود متهمان٬ نه خانواده و نه جامعه٬ هیچ‌کس شروع و پایان این مدت را نمی‌داند. مجازات باید مبنای قانونی داشته باشد. به لحاظ عقلی حداقل باید تعریف و قلمروی داشته باشد. از این منظر٬ ارجاع پرونده به شورای عالی امنیت ملی٬ شاید به معنای بازگشت به روندی است که می‌خواهند پاسخ‌گویی را دنبال کنند.

بعد از انتخاب آقای روحانی٬ چندین بار شایعه رفع حصر به وجود آمد. آن زمان گفته می‌شد که شروطی برای رفع حصر وجود دارد. آیا این مساله صحت دارد و اساسا بعد از روی کار آمدن دولت اقای روحانی٬ آیا صحبتی با این سه تن شده که با رعایت شروطی٬ از حصر رهایی یابند؟
یکی از مطالبات اساسی مردم که در این انتخابات فضایی را برای پیروزی فراهم کردند٬ باز شدن فضای سیاسی و آزادی رهبران سیاسی و زندانیان سیاسی و عقیدتی بوده است. این مطالبه همواره از سوی جامعه پیگیری شده و هنوز هم می‌شود. طبیعی بود که این انتظار بعد از پیروزی این مجموعه در انتخابات٬ از سوی مردم وجود داشته باشد. به خصوص آن‌که در جریان تبلیغات انتخاباتی٬ اقای روحانی به آن پرداخته بود. اما با وجود همه این بحث‌ها٬ تاکنون هیچ مقامی از دولت یا دستگاه قضایی یا نهادهای دیگر٬ هیچ صحبتی با این عزیزان نکرده‌اند و هیچ زمینه اى برای برداشتن حصر هم وجود نداشته است. البته موظف هستم بگویم که شرایط نگهداری و نوع رفتار ماموران٬ طبیعی است٬ که بهتر شده و در آن تردیدی نیست. اما نسبت به برداشتن حصر هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.

منظور از بهبود شرایط نگهداری چیست‌ آقای کروبی؟ به طور خاص و مشخص٬ چه تغییری در وضعیت رخ داده است؟
خیلی کلی می‌گویم که ملاقات‌های هر دوی این عزیزان نظمی پیدا کرده٬ در مورد پدر ما اجازه داده شده که پزشک معتمد خانواده ایشان را ویزیت کند و حتی مراحل درمانی – که باید در بیمارستان پیگیری می‌شد٬ اما به دلیل مسایل امنیتی می‌گفتند سختی دارد – این موضوع را مقامات امنیتی قبول کردند و شرایطی فراهم شده که پزشک متخصص معتمد خانواده با آگاهی در کلیه مسایل درمانی ایشان حضور پیدا کند.

«دانشجویان ستاره‌دار» در دانشگاه‌ها ثبت‌نام کنند

وزارت علوم روز گذشته در رابطه با وضعیت دانشجویان ستاره‌دار تصمیم‌گیری کرد. اطلاعات کسب‌شده «شرق» از سوی دانشجویان ستاره‌دار و مسوولان وزارت علوم نشان می‌دهد، براساس این تصمیم دانشجویان ستاره‌دار قبل از سال ۱۳۹۰ باید دوباره در آزمون‌های سراسری شرکت کنند و دانشجویانی که طی سال‌های ۱۳۹۰، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ستاره‌دار شده‌اند می‌توانند در دانشگاه‌هایی که قبول شده‌اند، ثبت‌نام کنند. اقدامی که در اولین قدم از سوی توفیقی خبر خوشی برای این دانشجویان است و از سوی دیگر می‌تواند باز هم زمینه تضییع حق دانشجویان ستاره‌دار قبل از سال ۱۳۹۰ را فراهم کند. این تصمیم در شرایطی است که یک منبع آگاه در وزارت علوم نیز با تایید این تصمیم وزارت علوم تاکید کرده است: «دیگر مراحل گزینش برای دانشجویان ستاره‌دار قبل از سال ۱۳۹۰ صورت نمی‌گیرد و این‌دسته از دانشجویان می‌توانند، با شرکت دوباره در آزمون‌های سراسری و قبولی در آزمون وارد دانشگاه‌ها شوند.»
در همین رابطه پیش از این هم سازمان سنجش آموزش کشور طی چند هفته اخیر اقدام به احضار تعدادی از دانشجویان کرده بود و از طریق «هیات گزینش دانشجو» در این سازمان، اقدام به پرس‌وجو‌هایی از برخی دانشجویان کرده است. در همین رابطه پیش از این «جعفر توفیقی» در گفت‌وگو با خبرنگار «شرق» در پاسخ به این سوال که «در وزارت علوم چه پیگیری‌هایی برای رفع مشکلات این‌دسته از دانشجویان انجام داده‌اید؟» می‌گوید: «در اولین مرحله بنده درخواست گزارشی کرده‌ام از سازمان سنجش که گزارش بیاید بررسی کنیم و کلا جهت‌گیری ما این است که امسال هیچ‌کس به دلیل شایبه‌های سلیقه‌ای و سیاسی از تحصیل محروم نشود و این کار را اجرایی می‌کنیم. درواقع، امسال «دانشجوی ستاره‌دار» نخواهیم داشت.
حق ما شرکت دوباره در آزمون نیست
تصمیم وزارت علوم در رابطه با شرکت دوباره دانشجویان ستاره‌دار سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ در آزمون سراسری در شرایطی است که دانشجویان مراجعه‌کننده به وزارت علوم از این تصمیم وزارت علوم رضایت ندارند. «مهدی» دانشجوی ستاره‌دار سال ۱۳۸۶ در این‌باره به «شرق» می‌گوید: شش‌سال از طبیعی‌ترین حق خود در جامعه یعنی تحصیل دور مانده‌ام. در این شش‌سال دستاویزی در وزارت علوم و سازمان سنجش نداشتیم و وقتی آقای توفیقی فراخوانی اعلام کردند، امید تازه برای ما ایجاد شد. اما پاسخ وزارت علوم به درخواست ما باعث تضییع دوباره حق ما می‌شود. من در سال ۸۶ ماه‌ها برای حضور در کنکور درس خواندم. رتبه‌ام دو رقمی بود و می‌توانستم در بهترین دانشگاه کشور درس بخوانم این حق مرا به خاطر یک تجمع کوچک در خوابگاه در اعتراض به وضعیت بهداشتی خوابگاه از من گرفتند. او می‌افزاید: برای دانشجویان ستاره‌دار بعد از سال ۱۳۹۰ خیلی خوشحالم که به دانشگاه برمی گردند، اما حق ما هم برگشت به دانشگاه و دریافت کارنامه‌هایمان است و به نظرم وزارت علوم باید در این زمینه دوباره تجدیدنظر کند. «سیاوش» دیگر دانشجوی ستاره‌دار در سال ۱۳۸۷ در این رابطه به «شرق» می‌گوید: مسوولان وزارت علوم در سال ۱۳۸۷ بنا به دلایل واهی من را ستاره‌دار کردند و نگذاشتند وارد دانشگاه شوم. پاسخی که وزارت علوم به ما داده است نمی‌تواند مشکل ما را حل کند و باید دوباره فکری به حال ما کنند. شرکت در کنکور نیازمند صرف توان و زمان بیشتری است و ما چه گناهی کرده‌ایم که به دلایل واهی باید دور از دانشگاه بمانیم. او می‌افزاید: بخش زیادی از دانشجویان ستاره‌دار هم اکنون درگیر شغل و فعالیت کاری شده‌اند و در توان‌شان نیست دوباره در کنکور شرکت کنند.
زخم مانده از دولت‌های نهم و دهم بر بدنه دانشگاه‌ها
با این حال «دانشجویان ستاره‌دار» بحث و اتفاق جدیدی نیست و سابقه آن نیز به دولت قبل بازمی‌گردد. مساله‌ای که به دلیل اهمیت بالای آن، همانند موضوعاتی همچون گرانی و تورم، شاه‌بیت مشترک مناظره‌ها و سخنرانی‌های انتخاباتی برخی نامزدها از سال ۸۸ تاکنون بوده است. همچنین مسوولان سازمان سنجش معتقدند: «استعلام از وضعیت دانشجویان، قانون مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی است و ربطی به دولت‌ها ندارد.» به طوری که ابراهیم خدایی، رییس سازمان سنجش آموزش کشور خرداد امسال در این‌باره با تایید وجود دانشجوی ستاره‌دار، عنوان می‌کند: «از بعد از انقلاب اسلامی در کلیه دوران، استعلام برای پذیرفته‌شدگان دوره‌های تحصیلات تکمیلی وجود داشته است.» به طوری که ابراهیم خدایی، رییس سازمان سنجش آموزش کشور خردادماه امسال در این‌باره با تایید وجود دانشجوی ستاره‌دار، عنوان می‌کند: از بعد از انقلاب اسلامی در کلیه دوران، استعلام برای پذیرفته‌شدگان دوره‌های تحصیلات تکمیلی وجود داشته است. وی با بیان اینکه استعلام از وضعیت پذیرفته‌شدگان دوره‌های تحصیلات تکمیلی از نهادهای اطلاعاتی، کمیته انضباطی دانشگاه‌ها و نیروی انتظامی انجام می‌شود، اظهار کرد: براساس نتایج این استعلام‌ها پذیرفته‌شدگان می‌توانند با تعهد یا بدون آن ادامه تحصیل دهند. رییس سازمان سنجش ادامه داد: به‌عنوان مثال از تعداد ۱۱هزار پذیرفته‌شده دوره دکترای ۹۱ حدود ۳۲نفر به‌عنوان دانشجوی ستاره‌دار معرفی شدند که آنان نیز درخواست تجدیدنظر کرده‌اند؛ بنابراین روند تعداد دانشجویان ستاره‌دار افزایشی نداشته است.