۱۳۹۱ آبان ۹, سه‌شنبه

یدالله روزچنگ، شاگرد نانوایی که مرد 6 میلیارد دلاری پشت صحنه قاچاق دلار شد


این فرد که نام وی یدالله روزچنگ است و به صورت ویژه مورد حمایت رییس دولت بوده است، بعد از تشدید تحریم‌ها، به یکی از بزرگترین دلالان ارزی تبدیل شده است. این چهره فرهیخته که البته سطح سواد پایینی داشته، پیش از این شاگرد نانوا، راننده تاکسی و ... بوده است. او از سال 1379 به تهران می آید و کار خود را از قاچاق پارچه از طریق کردستان عراق آغاز می کند

با گذشت یک ماه از نوسانات شدید ارزی، سرانجام «بازتاب» به پشت پرده این نوسانات که بی ارتباط با برخی مسئولین ارشد دولتی نیست دست یافت.

به گزارش خبرنگار «بازتاب»، از اوایل مهرماه که بازار ارز ملتهب شد، شایعات گوناگونی در این باره در رسانه ها مطرح گردیده که اتفاقا یکی از منابع اصلی این شایعات، مسئولان رسمی بوده اند؛ بویژه مصاحبه محمدرضا رحیمی و معرفی فردی به نام جمشید بسم الله به عنوان عامل التهابات ارزی کشور.
اگرچه تحقیقات نشان داد جمشید بسم الله دلال خرده پایی بوده است که در مقایسه با متهم اصلی نوسان دلار، عددی محسوب نمی شود.

این فرد که نام وی یدالله روزچنگ است و به صورت ویژه مورد حمایت رییس دولت بوده است، بعد از تشدید تحریم‌ها، به یکی از بزرگترین دلالان ارزی تبدیل شده است.

این چهره فرهیخته که البته سطح سواد پایینی داشته، پیش از این شاگرد نانوا، راننده تاکسی و ... بوده است. او از سال 1379 به تهران می آید و کار خود را از قاچاق پارچه از طریق کردستان عراق آغاز می کند. اما در حال حاضر چند کارخانه، شبکه حمل‌ونقل و ده ها میلیارد تومان سرمایه دارد. گفته می شود در سوابق وی 4 فقره دستگیری و در پرونده وی  ارسال  پول به «پ پ ک» و پژاک به چشم می خورد.

یک منبع آگاه در گفتگو با "بازتاب"، ورود روزچنگ  به شبکه توزیع دلار را در سال 90 اعلام کرد و افزود: یکی از مقامات ارشد اجرایی چندین نامه برای حمایت از وی  و ابقای وی در این شبکه ، ارسال کرده و از ارتباط با یکی از دستگاه های خاص و حمایت‌های سیاسی دو تن از اعضای حلقه نخست احمدی نژاد برخوردار بوده و چندین بار دستورات عجیبی به نفع وی خطاب به بانک مرکزی صادر شده است .
البته خود وی ادعا کرده است: معرف من رئیس جمهور بوده است! که نمی توان درباره این ادعا اظهار نظر قطعی کرد.

گفته می‌شود در دوره ای‌، معادل 800 میلیارد تومان به وی ارز پرداخت شده بود، اما وی به این هم راضی نبود و با دستوری مبنی بر اختصاص سهمیه بیشتر، سهم روزچنگ افزایش یافته و وی بخش زیادی از ارزهایی را که در اختیار داشته در داخل فروخته و یا تبدیل به طلا کرده و به خارج انتقال داده است.

طبق اطلاعات خبرنگار "بازتاب"، وی در اواسط تابستان دستگیر شده و سپس با عدم تزریق ارز به بازار از سوی بانک مرکزی، نوسانات ارزی آغاز شد.

برآوردها از توزیع بیش از 6 میلیارد دلار ارز توسط وی در بازار حکایت دارد.

با وجود آن که بانک مرکزی بر توزیع ارز از سوی صرافی های مجاز تاکید دارد، این شخص که قبلا مجوز صرافی نداشته، در فروردین ماه سال 91 مجوز صرافی دریافت کرده است.

روز چنگ شبکه ای برای خود داشته و تعاملات زیادی نیز با بازار امارات داشته است. روش کار او این گونه بوده که دلار را به دوبی می برده و به برخی مبادلات نظیر تبدیل دلار به درهم و بالعکس، علاوه بر بردن سود، از طریق نرخ ارز در دوبی در بازار ارز داخل تاثیر می گذاشته است.

از جمله اتهامات نسبت داده شده به او، تخلف در مبلغ فروش دلارها و سقف مجاز فروش بوده است. به عنوان نمونه، اگرچه قرار بوده وی از هر دلار یک تا دو تومان سود کند، بین 30 تا 300 تومان سود کرده و از آنجا که رقام ارزی در اختیار وی میلیاردی و نجومی بوده، احتساب این سودها در گردش مالی عجیب وی، سر به فلک می کشد.
بازتاب در آینده گزارشهای منحصر به فردی در این باره منتشر می کند.

بیش از یک‌هزار زندانی منتظر اعدام در زندان رجایی‌شهر


مهدی محمودیان در نامه‌ای خبر داده است که یک هزار و ۱۱۷ زندانی در زندان رجایی‌شهر منتظر اجرای حکم اعدام هستند. یک نهاد حقوق بشری نیز از برنامه‌ریزی برای اعدام‌های گسترده در این زندان خبر داده است.
یک هزار و ۱۱۷ زندانی تنها در رجایی‌شهر منتظر اجرای حکم اعدام هستند. مهدی محمودیان، روزنامه‌نگار زندانی، در نامه‌ای که از این زندان نوشته ضمن اعلام این خبر گفته است که ۱۴ نفر از زندانیان به دلایل سیاسی و امنیتی به اعدام محکوم شده‌اند.
به گفته‌ی آقای محمودیان نزدیک به هزار نفر از زندانیان رجایی‌شهر به حبس ابد یا احکام بالای ۲۰ سال محکوم هستند.
مهدی محمودیان اولین روزنامه‌نگاری بود که درباره وقایع بازداشتگاه کهریزک اطلاع‌رسانی کرد. وی به اتهام اجتماع و تبانی علیه جمهوری اسلامی به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
مهدی محمودیان در نامه‌اش نوشته محکومان به اعدام به طور متوسط پنج سال منتظر اجرای حکم می‌مانندمهدی محمودیان در نامه‌اش نوشته محکومان به اعدام به طور متوسط پنج سال منتظر اجرای حکم می‌مانند
در نامه مهدی محمودیان از زندانیانی صحبت شده که بیش از هشت سال است حکم اعدامشان تایید شده و هر سه‌شنبه منتظرند به سلول انفرادی منتقل شده و در سحرگاه چهارشنبه اعدام شوند.

وی از زندانی‌ای نام برده که برای چندمین بار حکم اعدامش به تعویق افتاده و در یک تماس تلفنی با کسانی که برای لغو حکم اعدامش تلاش می‌کنند گفته است: «تو را به خدا بگذارید اعدامم کنند. من یک بار مرتکب قتل شده‌ام اما ۱۳ بار برای اجرای حکم زیر طناب دار رفته‌ام. این مصداق بارز شکنجه است».

از میان زندانیان محکوم به اعدام در زندان رجایی‌شهر ۷۳۴ نفر به دلیل قتل عمد و اجرای حکم قصاص به اعدام محکوم شده‌اند. به همین منظور همه‌ی زندان‌ها کمیته‌ای با نام  کمیته‌ی حل اختلاف دارند تا بتوان از خانواده‌ی شاکی رضایت گرفت، اما به نوشته‌ی آقای محمودیان این دفتر در زندان رجایی‌شهر یک سال است که به دستور رئیس زندان تعطیل شده است.

"برنامه‌ریزی برای اعدام‌های گسترده در رجایی شهر"

جمعیت "فعالین حقوق بشر و دموکراسی در ایران" با انتشار گزارشی از "برنامه‌‌ریزی برای اعدام‌های گسترده در زندان رجایی شهر" خبر داده است.به نوشته‌ی وب‌سایت این گروه از چند هفته پیش هیئتی از قوه قضائیه به ریاست فردی به نام نجف<آبادی که معاون دادستان تهران است در زندان رجایی‌شهر مستقر شده است.  

بر اساس این گزارش این فرد به زندانیانی که در انتظار اجرای حکم اعدام به سر می‌برند، فرم‌هایی می دهد که علاوه بر مشخصات فردی، در آن از زندانی پرسیده شده که چرا تا به حال حکم اعدام او اجرا نشده است.

به گزارش "فعالین حقوق بشر و دموکراسی در ایران" پس از پر کردن این فرم توسط زندانی، شاکیان زندانی محکوم به اعدام را احضارمی‌کنند و آنها را تحت فشار قرار می‌دهند که یا باید تقاضای اجرای حکم اعدام را نمایند و یا هزینه‌ی نگهداری زندانی را به سازمان زندانها بپردازند.

این نهاد اعلام کرده گزارش‌هایی را که در این باره به دست آورده برای دبیر کل سازمان ملل، بان‌کی‌مون کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل ، گزارشگر ویژه حقوق بشر و گزارشگر ویژه اعدام سازمان ملل متحد و همچنین سازمان عفو بین‌الملل ارسال کرده است.

احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، روز ۲۲ اکتبر، برابر اول آبان، اعلام کرد که در هشت ماه نخست سال جاری شمسی (۱۳۹۱) بیش از ۳۰۰ مورد اجرای حکم اعدام در ایران به ثبت رسیده است، اما احتمال دارد که شمار اعدام‌شدگان از این رقم بیشتر باشد.

به گفته‌ی او در سال گذشته میلادی ۶۷۰ نفر در ایران اعدام شده‌اند که این رقم نسبت به جمعیت کشور، بالاترین میزان اعدام در جهان محسوب می‌شود.

مطهری به اصلاح‌طلبان: از یک اصول‌گرای فراجناحی حمایت کنید


آزادی زندانیان سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد پیش‌شرط‌هایی هستند که از سوی طیف‌های مختلف اصلاح‌طلبان برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده عنوان شده‌اند. علی مطهری اما توصیه دیگری به این گروه سیاسی دارد.
در حالی که اصلاح‌طلبان تنها هفت ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ایران همچنان بر شعار برگزاری انتخابات آزاد و آزادی زندانیان سیاسی به عنوان پیش‌شرط برگزاری انتخابات پافشاری می‌کنند، برخی از چهره‌های معتدل اصولگرا اعلام کرده‌اند که اصلاح طلبان بهتر است با معرفی یک نامزد معتدل در انتخابات شرکت کنند.
علی مطهری نماینده اصولگرای منتقد دولت به خبرگزاری ایلنا گفته: «معتقدم اصلاح طلبان نباید مثل مجلس نهم از انتخابات كناره گیری كنند بلكه حتی لازم است از قبل هم فعال تر باشند».
وی توصیه کرده که اصلاح‌طلبان روی یک "چهره‌ی اصول‌گرای فراجناحی" که تعصب اصول‌گرایانه نداشته باشد توافق کرده و از او حمایت کنند.
علی مطهری گفته اصلاح‌طلبان نباید مثل مجلس نهم از انتخابات کناره‌گیری کنند بلکه بهتر است با معرفی یک نامزد معتدل در انتخابات شرکت کنندعلی مطهری گفته اصلاح‌طلبان نباید مثل مجلس نهم از انتخابات کناره‌گیری کنند بلکه بهتر است با معرفی یک نامزد معتدل در انتخابات شرکت کنند
مطهری در پاسخ به این سؤال كه اگر فرضا این كاندیدا خود او باشد و اصلاح طلبان از وی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آینده دعوت كنند، آیا او این دعوت را خواهد پذیرفت؟ گفت تصمیمی برای كاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ندارد اما اگر از وی دعوت کنند، روی آن فكر خواهد کرد.
رفسنجانی و خاتمی دو چهره کلیدی اصلاح‌طلبان
داریوش قنبری نماینده مجلس و از چهره‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا درباره رویکرد اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو گفته: «اگر اصلاح طلبان در لحظات پایانی هم تصمیم به حضور در انتخابات بگیرند و چهره مناسبی را کاندیدای خود قرار دهند قطعا می‌توانند نتیجه را به سمت خود تغییر دهند».
وی شخصیت‌هایی مثل محمد خاتمی را در اجماع اصلاح طلبان موثر دانسته است.
این نماینده مجلس گفته اصلاح‌طلبان به  سمت بی‌انگیزگی سیاسی حرکت می‌کنند. وی عملکرد اصول‌گرایان را در این مسئله موثردانسته و گفته: «بدبینی‌های زیادی از سوی طیف اصولگرا نسبت به جناح اصلاح طلب وجود دارد که همواره توسط رسانه‌های طیف مقابل این بدبینی‌ها تقویت شده است. به گونه‌ای که از همین طریق همواره اصلاح طلبان را در مواضع اتهام قرار می‌دهند و اجازه هیچ گونه دفاعی نیز داده نمی‌شود. این مساله نیز در فعالیت کم اصلاح طلبان در انتخابات تاثیر داشته است».علی قنبری همچنین به نقش شخصیت‌هایی چون محمد خاتمی و هاشمی رفسنجانی در موفقیت اصلاح‌طلبان اشاره کرده و گفته: «نقش شخصیت‌های کلیدی همچون آقای خاتمی و آیت‌الله هاشمی را نباید نادیده گرفت. درکل من معقتدم موفقیت اصلاح طلبان در گرو حضور چنین شخصیت‌هایی در انتخابات پیش روست. بنابراین تفاوتی نمی‌کند که این شخصیت‌ها خود کاندید شوند و یا از چهره‌هایی که در انتخابات حضور دارند حمایت کنند اما اگر خودشان کاندید شوند تاثیر بسیار زیادی در مشارکت مردم در انتخابات خواهد گذاشت».
وی همچنین حضور خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را موجب "اجماع بی‌‌نظیر" اصلاح طلبان دانسته و تاکید کرده: «در این صورت آنچه در دوم خرداد ۱۳۷۶ پدید آمد به شکل وسیع تری در خرداد ۹۲ نیز اتفاق خواهد افتاد».
«انتخابات آزاد، آزادی زندانیان سیاسی و دولت وحدت ملی»
این اظهارات در حالی بیان می‌شود که عبدالله نوری از چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب روز دوشنبه هشتم آبان در دیدار با فعالان سیاسی استان آذربایجان غربی، حضور اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری را اولویت اصلی این جریان ندانست. به گزارش روزنامه مغرب وی گفته: «مهم این است که بتوان به سازوکاری برای همکاری و بهبود فضای همزیستی سیاسی رسید».
محمد خاتمی نیز اوایل مهرماه جاری باز شدن فضا و آزادی زندانیان سیاسی را پیش‌شرط برگزاری "انتخابات پرشور" عنوان کرد.

مصطفی تاج‌زاده، معاون وزیر کشور دولت خاتمی نیز که اکنون در زندان به سر می‌برد، در یادداشتی که ۸ مهر در سایت کلمه منتشر شد انتخابات آزاد و نه فقط آزادی زندانیان سیاسی را شرط شرکت در انتخابات دانست و گفت: «شرط مشارکت باید انتخابات واقعا آزاد باشد. ما در انتخابات آزاد شرکت خواهیم کرد، حتی اگر یک زندانی سیاسی آزاد نشود. در انتصابات شرکت نخواهیم کرد حتی اگر همه زندانیان سیاسی آزاد شوند».
هاشمی رفسنجانی نیز چندی پیش "تشکیل دولت وحدت ملی" را راهکار مناسبی برای خروج کشور از بحران‌های کنونی دانست. منظور از دولت وحدت ملی آنگونه که توسط رفسنجانی و نزدیکان فکری او توضیح داده شد، دولتی است که از تمامی طیف‌های سیاسی اصول‌ٰگرایان و اصلاح‌طلبان در آن حضور داشته باشند.

این طرح البته با انتقادات اصول‌گرایان مواجه شد و اصلاح‌طلبان نیز واکنش خاصی در برابر آن نشان ندادند.

صادرات ۵۰ قلم کالا ممنوع اعلام شد


دولت محمود احمدی‌نژاد به منظور مقابله با کمبود کالاهای اساسی، صادرات ۵۰ قلم کالا را ممنوع اعلام کرد. دولت همچنین صدور مجدد کالاهای وارداتی و تجهیزاتی که با قطعات وارداتی ساخته می‌شوند را نیز ممنوع کرده است.
سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ایران طی بخشنامه‌ای، صادرات ۵۰ قلم کالا را از ایران ممنوع کرده است. گندم، آرد، شکر، قند، روغن نباتی، برنج وارداتی، شیر خشک، گوشت، تخم مرغ و لاستیک خودرو از جمله این کالاها هستند.
بر اساس این بخشنامه، صادرات تجهیزات پزشکی و درمانی وارداتی که با ارز مرجع وارد کشور شده‌اند، در این مرحله ممنوع می‌شود. فهرست کالاهای تولید داخل که در ساخت آنها از مواد اولیه وارداتی با ارز مرجع استفاده شده، پس از اعلام وزارت بهداشت، مجددا ارسال خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا معاون فنی گمرک ایران با اشاره به نوسان‌های قیمت ارز، دلیل ممنوعیت صادرات این کالاها را جلوگیری از احتمال کمبود آن‌ها در بازار داخل عنوان کرده است.
بر اساس این بخشنامه صادرات مواد ساخته‌شده از طلا نیز به مجوز مخصوص سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نیاز دارد.اگرچه مواد غذایی به طور مستقیم شامل تحریم‌ها نمی‌شود، اما تحریم بانک مرکزی ایران و نیز تحریم‌های نفتی باعث شده که بسیاری از شرکت‌های حمل و نقل از ارسال کالا به ایران خودداری کنند.
شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا، تحریم‌هایی را علیه برنامه اتمی ایران اعمال کرده‌اند. هدف اعلام‌شده از این تحریم‌ها توقف برنامه اتمی ایران است که غرب معتقد است به سمت ساخت سلاح پیش می‌رود.
جمهوری اسلامی می‌گوید قصد ساختن بمب اتمی را ندارد و تنها برای مصارف صلح‌آمیز دست به غنی‌سازی اورانیوم زده است.
بازرگانان راضی نیستند
خبرگزای ایسنا گزارش داده که در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، فهرست کالاهای صادراتی ممنوعه با مخالفت‌هایی از سوی اعضای اتاق مواجه شده است.
یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی تهران به خبرگزاری ایسنا گفته: «برای تهیه این فهرست با بخش خصوصی مشورت نشده است».
وی با اشاره به این که برخی از اقلام مهم صادراتی مانند آلومینیوم در این فهرست قرار گرفته‌اند، افزوده است: «متاسفانه تلاش دوستان ما برای متقاعد کردن دولت در زمینه تغییر این فهرست به نتیجه نرسید و دولت آن را ابلاغ کرد».
اما یکی دیگر از اعضای اتاق بازرگانی تهران که در جلسات کارشناسی تصویب این فهرست حضور داشته به ایسنا گفته که در تهیه این فهرست تمام جنبه‌ها در نظر گرفته شده است.
محمدمهدی راسخ همچنین تاکید کرده که این فهرست قطعی نیست و ممکن است در آن تغییراتی وارد شود.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت نیز درباره این فهرست گفته: «در موضوع صادرات نمی‌توان فقط یک طرفه جانب تولید را گرفت بلکه باید همه مصالح کشور را بررسی کرد».
در پی نوسانات قیمت ارز و اعلام چند نرخی شدن ارز، برخی از واردکنندگان با استفاده از ارز مرجع دولتی به واردات کالا اقدام کرده و سپس همان کالا را به نرخی بالاتر دوباره به کشورهای همسایه صادر می‌کردند.
در این معامله غیرقانونی، تفاوت قیمت ارز دولتی و آزاد باعث می‌شود که افراد صادرکننده سود زیادی به دست آورند.

دو ناو جنگی ایران در یکی از بنادر سودان پهلو گرفتند


وزارت خارجه سودان روز گذشته فعالیت نظامی ایران در کارخانه اسلحه سازی خارطوم را تکذیب کرد. سودان، اسرائیل را مسئول حمله هوایی به این کارخانه می‌داند. از سوی دیگر دو ناو جنگی ایران نیز به سودان اعزام شده‌اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزرات خارجه سودان روز دوشنبه، (۲۹ اکتبر/۸ آبان) با انتشار بیانیه‌ای فعالیت نظامی ایران در کارخانه اسلحه سازی در این کشور را تکذیب کرد.
در بخشی از بیانیه وزارت خارجه سودان آمده است که «ایران نیازی به تولید و ساخت سلاح در کشور سودان ندارد؛ نه برای خود و نه برای هم پیمانان‌اش».
وزرات خارجه سودان در بیانیه خود تاکید کرده است که وجود هرگونه همکاری و ارتباط نظامی در زمینه تولید سلاح میان این کشور با شرکای خارجی را نفی می‌کند.
بیانیه وزارت خارجه سودان یک هفته پس از آن منتشر می‌شود که در نیمه شب سه شنبه (۲۳ اکتبر/۳ آبان) یک کارخانه اسلحه سازی بزرگ در جنوب خارطوم، پایتخت سودان منفجر شد و آتش گرفت. ساعاتی پس از این حادثه مقامات سودانی حمله هوایی از سوی اسرائیل را عامل انفجار کارخانه تسلیحاتی خارطوم معرفی کردند.
تصویری از کارخانه اسلحه‌سازی در سودان که در آتش می‌سوزدتصویری از کارخانه اسلحه‌سازی در سودان که در آتش می‌سوزد
یک گروه ناظر ماهواره‌ای در آمریکا طی روزهای گذشته با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره‌ای، بمباران هوایی کارخانه تسلیحاتی را تایید کرده است. مقامات اسرائیلی در مورد این اتهام تاکنون واکنشی نشان نداده‌اند، اما می‌گویند، ایران از سودان برای گروه‌های مسلح فلسطینی در نوار غزه، اسلحه ارسال می‌کند.
سودان در سال‌های گذشته نیز اسرائیل را مسئول حملات هوایی به این کشور اعلام کرده بود. در ماه آوریل سال ۲۰۱۱ میلادی، سودان عامل حمله هوایی‌ای که به مرگ دو نفر در یک خودرو در حوالی شهر بورتسودان منجر شد را اسرائیل معرفی کرد. در سال ۲۰۰۹ نیز مقامات سودان، اسرائیل را مسئول حمله هوایی به کاروانی در شمال شرق این کشور معرفی کردند.
اعزام دو ناو جنگی ایران به بندر پرتره در سودان
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز در گزارشی آورده است که دو ناو جنگی ایران در روز دوشنبه (۲۹ اکتبر/۸ آبان) در بندر پرتره در سودان پهلو گرفتند.خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا نیز با تایید خبر اعزام دو ناو جنگی ایران به سودان هدف از اعزام کشتی را "اعلام پیام صلح و دوستی برای کشورهای همسایه و برقراری خطوط مواصلاتی و کشتیرانی در مقابل پدیده شوم تروریسم دریایی به آب‌های آزاد" عنوان کرده است.
خبرگزاری‌های داخلی ایران در عین حال از برگزاری گفت‌و‌گوهایی میان مقامات نظامی ایران با مقامات نیروی دریایی ارتش سودان خبر داده‌اند.
برخی رسانه‌های غربی در روزهای اخیر نوشته‌اند که بمباران احتمالی کارخانه اسلحه سازی خارطوم توسط اسرائیل هشداری به ایران بوده است. در این میان اشپیگل آن لاین و زود دویچه تسایتونگ یادآور شدند که فاصله اسرائیل تا سودان بیشتر از فاصله این کشور با ایران است و این اقدام احتمالی اسرائیل می تواند به معنای هشداری مبنی بر آمادگی این کشور برای حمله به تاسیسات نظامی ایران تعبیر شود.

مهمان‌پرست: عراق از بازرسی هواپیماهای ایران جلوگیری کند


سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ضمن انتقاد از بازرسی هواپیماهای ایرانی در بغداد، از دولت عراق خواست از تکرار چنین اقداماتی خودداری کند. وی مدعی شد ایران خواهان جلوگیری از ورود اسلحه و افراط‌گرایان به سوریه است.
رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه (۹ آبان/۳۰ اکتبر) در یک نشست خبری درباره بازرسی هواپیماهای ایرانی در فرودگاه بغداد گفت: «دولت عراق باید با هوشیاری عمل کند و با ایستادگی در برابر فشارها، این گونه اقدامات را در آینده تکرار نکند.»
در پی اعلام نگرانی جامعه جهانی به ویژه آمریکا و مخالفان رژیم اسد مبنی بر ارسال تسلیحات از ایران به سوریه، سرانجام دولت عراق پذیرفت که بدون اطلاع قبلی برخی از هواپیماهای ایرانی به مقصد سوریه را مورد بازرسی قرار دهد.دولت عراق تا کنون دو بار در ماه گذشته هواپیماهای ایرانی را مجبور به فرود کرده و دست به بازرسی محموله‌ی آنها زده است. بنا به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس ناصر بندر، مسئول امور هواپیمایی عراق نیز روز یکشنبه (۷ آبان/۲۸ اکتبر) تصریح کرد که این کشور به بازرسی هواپیماهای مشکوک به حمل سلاح برای حکومت سوریه ادامه خواهد داد.
پیشتر منتقدان عراقی از جمله طارق الهاشمی، معاون پیشین رئیس‌جمهوری این کشور، دولت مالکی را متهم کرده بودند که با ارسال مهمات و افراد برای "رژیم علوی اسد با ایران همکاری" می‌کند. مقامات رسمی عراق سخنان این منتقدان را بی‌اساس می‌خوانند.
مهمان‌پرست درباره فرود اجباری دومین هواپیمای ایرانی در بغداد گفت: «متاسفانه ادعاهای خارج از واقعیتی توسط کشورهای غربی نسبت به کشور ما مطرح می‌شود. آنها تلاش می‌کنند طوری وانمود کنند که در ناامنی در سوریه عامل اصلی آنها نیستند و فتنه‌انگیزی‌ها و ارسال اسلحه به عهده آنها نیست.»
بر خلاف اظهارات مهمان‌پرست، دولت ترکیه نیز تا کنون چندین محموله ارسالی از ایران به سوریه را بازرسی و برخی از آنها را توقیف کرده است. این محموله‌ها از راه‌های زمینی و هوایی قرار بود که به سوریه فرستاده شوند.
سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: «آنها (کشورهای غربی) برای انحراف اذهان عمومی می‌خواهند با چنین ادعاهایی این جریانات را به گردن کشورهای دیگر بیاندازند که این اقدامات به نتیجه نمی‌رسد و مردم سوریه و منطقه می‌دانند چه کسانی به دنبال فتنه و چه کسانی به دنبال ایجاد ثبات هستند.»
شکست برقراری آتش‌بس در سوریه
مهمان‌پرست ضمن اشاره به تلاش‌های اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه گفت: «نقض آتش‌بس توسط گروه‌های مسلح نتوانست تحقق شرایط مطلوب را فراهم کند و باید تلاش‌ها ادامه پیدا کرده و همه کشورها شرایطی را فراهم کنند که زمینه آتش‌بس در سوریه فراهم شود.»
ابراهیمی در هفته گذشت کوشید که در روزهای عید قربان میان طرف‌های متخاصم آتش‌بس برقرار کند، اما از همان روز نخست درگیری‌های مسلحانه از سر گرفته شد. در پی این درگیری‌ها، حکومت سوریه و مخالفان یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند.
در روزهای گذشته ده‌ها نفر بر اثر بمباران هوایی در شهرهای مختلف سوریه کشته شدند. بنا به گزارش شبکه خبری العربیه در روز سه‌شنبه (۹ آبان/۳۰ اکتبر) تنها ۳۰ نفر در شهر ادلیب جان باخته‌اند.
کشورهای غربی مدعی‌اند که ایران از طریق هواپیماهای مسافربری به سوریه اسلحه ارسال می‌کند.کشورهای غربی مدعی‌اند که ایران از طریق هواپیماهای مسافربری به سوریه اسلحه ارسال می‌کند.
در حالی که تلاش‌های ابراهیمی برای یافتن راه حلی برای بحران سوریه همچنان ادامه دارد، مخالفان رژیم اسد اعلام کردند که در تعطیلات چهار روزه‌ی عید قربان حدود ۴۲۱ شهروند سوری توسط نیروهای نظامی کشته شده‌اند.
"استفاده از گرو‌ه‌های تروریستی" در سوریه
مهمان‌پرست در این نشست خبری ضمن اشاره به اعزام "جدایی‌طلبان چین" به سوریه و نفوذ فزاینده "سلفی‌ها" در این کشور تاکید کرد که بحران کنونی "قطعاَ اهداف آمریکا و اسرائیل" را متحقق می‌کند.
مهمان‌پرست افزود: «ما به طور جدی به دنبال این هستیم که از ورود جریانات به سوریه جلوگیری کنیم. اصلاحات و آنچه در این کشور باید اتفاق بیافتد، تنها توسط مردم سوریه شکل می‌گیرد.»
این سخنان در حالی ابراز می‌شود که آمریکا، برخی کشورهای عربی و مخالفان رژیم اسد، ایران و گروه حزب‌الله لبنان را متهم می‌کنند که بطور مستقیم در سرکوب مردم سوریه مشارکت دارند. تا کنون ده‌ها شهروند ایرانی توسط مخالفان اسد دستگیر و سپس متهم به عضویت در سپاه پاسداران و نیروهای نظامی جمهوری اسلامی شده‌اند. هنوز ده‌ها نفر از این افراد در اسارت گروه‌های مسلح سوری به سر می‌برند. ایران این افراد را زائر می‌نامد.

فرمانده سپاه فارس: مداحان مردم را به قناعت دعوت کنند



فرمانده سپاه فجراستان فارس از مداحان درخواست کرد که در ایام ماه محرم مردم را به قناعت تشویق کنند.
به گزارش مهر، سردار دکتر غلامحسین غیب پرور بعد از ظهر سه شنبه در همایش رسالت عاشوراییان، گفت: باید به مردم بگوییم که امام حسین اهل قناعت است (به فرض این گه چنین باشد، این چه ربطی به مردم  محروم و فلاکت زده ایران دارد؟) و حرص و طمع در مکتب امام جایی ندارد.
وی تاکید کرد: از جمله مشکلات امروز ما بحث زیاده خواهی و حرص زدن  برخی از مردم است در حالیکه امروز در کشور ما تمامی مایحتاج مردم موجود و هیچگونه جای نگرانی وجود ندارد.
فرمانده سپاه فجراستان فارس با اشاره به اینکه مباحث اقتصادی خطرناک ترین پیچ انقلاب است، یادآور شد: دشمنان در تمامی عرصه ها از ملت شکست خورده اند و امروز مباحث اقتصادی را مطرح می کنند که در این راه نیز باید مقاومت و ایستادگی را نشان دهیم.
سردار غیب پرور ادامه داد: باید باور کنیم که جنگ اقتصادی است و باید تمام عیار در مقابل دشمنان ایستادگی کرد که در این راه تنها راه موفقیت اجرایی کردن فرمان رهبری که همان اقتصاد مقاومتی است.
وی با اشاره به نظام اشتباه مدیریتی در مباحث اقتصادی کشور یادآور شد: نظام غلط مدیریتی کشور در مباحث اقتصادی از جایی خودش را نشان داد اما باید توجه کرد که باید با ایستادگی و مقاومت از این جنگ نیز سرافرازانه خارج شویم.
 

۱۴ سال بی خبری از سعید زینالی، بازداشتی حوادث تیر ۷۸

جـــرس: مادر سعید زینالی، دانشجویی که ۵ روز بعد از ۱۸ تیر ۷۸ بازداشت شد و از آن زمان تاکنون هیچ خبری از وی در دست نیست، می گوید که مسئولان دادستانی در تماسی تلفنی به او گفته‌اند سعید آزاد شده اما در مراجعه به دادستانی پاسخ داده‌اند اشتباهی صورت گرفته است.

مقام های ایرانی 'مذاکره' پنهانی می‎کنند یا 'دیدار' مخفیانه؟

علی اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه اسبق و مشاور فعلی رهبر ایران در امور بین المللی، مذاکره با آمریکایی را تکذیب کرده است. در ماه های اخیر شایعات گسترده‎ای درباره مذاکره مخفیانه ایران و آمریکا بالا گرفته که گاهی از سوی ایران و گاهی از سوی آمریکا تکذیب شده است.تکذیب این تماس ها ضرورتا به معنای انجام نشدن آن نیست و می تواند بخشی از تفاهم دو طرف باشد. به بیان دیگر این گونه تماس ها اساسا با این توافق آغاز می شود که تا رسیدن به مرحله یا مراحل بعدی و تصمیم های تازه، محرمانه باقی بمانند.
اما آیا آنچه که در رسانه ها "مذاکره" ایران و آمریکا خوانده می شود، حتی در صورت انجام واقعا "مذاکره" است؟
تماس رسمی مقام های دو کشور به طور معمول در چند سطح و شکل برگزار می شود که "مذاکره" جدی ترین و مهم ترین صورت آن است.
هرچند محتوی مذاکره ممکن است که محرمانه باقی بماند اما معمولا اساس برگزاری آن برخلاف انجام "دیدار" نمایندگان دو کشور، مخفی نمی ماند و دولت ها عمدتا ناگزیرند پیش از آنکه کار به افشاگری و رسوایی احتمالی روبه رو شود، آن را علنی کنند.در بیش از سه دهه اخیر علیرغم قطع روابط سیاسی ایران و آمریکا، دو طرف تماس هایی رسمی با یکدیگر داشته اند که در موارد معدودی می توان به این تماس ها "مذاکره" نام داد.
مذاکره بر اساس تعریف، فرآیندی است که شرکت کنندگان در آن با تصمیم قبلی سعی می‌کنند به راه‌حلی برسند که حداکثری از میزان رضایت را با صرف حداقلی از هزینه به دست بیاورند.
به عبارت دیگر طرف های مذاکره، وارد تماسی می شوند که طی آن فرض بر این است که آمادگی دارند در برابر واگذاری امتیاز به طرف مقابل، امتیاز مهمتر یا متقابلی برای خود کسب کنند.
مذاکره کنندگان معمولا برای رسیدن به تفاهمات ابتدایی، جلسات دیدار و گفت و گویی برگزار می‎کنند که رسیدن به این توافقات میزان موفقیت "مذاکره" را تعیین و در مراحل جدی تری تضمین می کند.
کشورها وارد مذاکراتی نمی شوند که شکست آن از قبل، قابل پیش بینی است یا دست کم ضریب موفقیت آن بسیار اندک است.
به طور مثال، دولت محمد خاتمی حدود ۹ سال قبل، پس از یک رشته نامه نگاری با سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان وارد مذاکراتی شد که به توافق اتمی در کاخ سعدآباد تهران انجامید.
طی این مذاکره ایران توافق کرد که در برابر تلاش اروپایی هایی برای حل و فصل پرونده اتمی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و جلوگیری از طرح آن در شورای امنیت سازمان ملل، بخشی از برنامه غنی سازی اورانیوم خود را داوطلبانه تعلیق کند.
طی ۹ سال بعد مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی به گروه پنج به علاوه یک گسترش پیدا کرد اما حصول توافق در این مذاکرات آرام آرام دشوارتر شد به شکلی سرانجام این مذاکرات به شکست انجامید."تماس ها" و نه مذاکرات بعدی ایران و گروه پنج بعلاوه یک، بیشتر برای اطلاع طرفین از دیدگاه‎های یکدیگر برگزار شد و از پیش مشخص بود که دو طرف تصمیمی برای رسیدن توافقی که تحول محسوب شود، نداشته اند.
آخرین تماس کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در استانبول ترکیه عملا "دیدار و گفت و گوی" دو طرف با یکدیگر با هدف برقرار "باقی نگه داشتن" ارتباطات بود. دیدار کوتاه دو طرف با ضیافت شام در کنسولگری ایران در استانبول ترکیه پایان یافت.
از ابتدا دو طرف اساسا نتیجه مشخصی غیر از حفظ تماس ها برای "دیدار" خود پیش بینی نکرده بود. برخلاف اینکه این دیدار عملا بی حاصل پایان یافت، نمی توان صفت "شکست خورده" را برای آن به کار برد به دلیل اینکه از ابتدا نتیجه خاصی از آن انتظار نمی رفت.
با این توصیفات، نمی توان فرض کرد که ایران و آمریکا در شرایطی که تماس دو کشور در حداقلی ترین شکل خود قرار دارد و اساسا دیدار و گفت و گویی در میان دو طرف شکل نگرفته دست به کار "مذاکره" ای شده باشند که رسیدن به توافق در آن نیازمند مقدمه چینی فراوان داخلی برای هر دو کشور است.
هرچند تماس ها میان ایران و آمریکا طی سی و چهار سال اخیر، دست کم از طریق سفارت سوئیس در تهران و سفارت پاکستان در آمریکا بر قرار بوده و دیپلمات هایی از دو کشور به طور رودر رو ملاقات هایی با یکدیگر داشته اند اما در معدود مواردی می توان صفت مذاکره را برای این گونه تماس‌ها به کار برد.
آخرین باری که ایران و آمریکا به طور دوجانبه با یکدیگر مذاکره کردند بر سر مسائل عراق و به میزبانی این کشور در بغداد بود که سفرای ایران و آمریکا سرپرستی آن را بر عهده داشتند.هدف ایران و آمریکا از این مذاکرات ترغیب ایران به استفاده از نفوذش در میان گروه‎های عراقی به منظور کاهش درگیری ها در عراق و کاستن از تلفات نیروهای نظامی آمریکا بود.در برابر، خواسته ایران از آمریکا، خروج زودتر نیروهای نظامی اش از عراق و همچنین تعیین تکلیف ارودگاه اعضای سازمان مجاهدین خلق در عراق و آزادی شماری از ماموران ایرانی بازداشت شده توسط نیروهای آمریکایی بود.این سلسله مذاکرات در دوره ریاست جمهوری جورج بوش انجام شد و هرچند زودتر از موعد پیش بینی شده پایان گرفت اما دو طرف به میزانی از خواسته های خود در آن رسیدند و امتیازی از طرف مقابل گرفتند.محتمل است که فرستادگان حکومت ایران با نمایندگانی از دولت آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما هم دیدارهایی انجام داده باشند اما با توجه به روابط فعلی ایران و آمریکا و اجماع جهانی بی‎سابقه ای که ایالات متحده علیه ایران و برنامه اتمی اش استوار کرده، بسیار بعید است که دو طرف در این دوره حتی به توافقات ابتدایی برای انجام "مذاکره" رسیده باشند.به این ترتیب ممکن است در سال های اخیر دیدارهایی معمول میان فرستادگان نه چندان بلندپایه دو طرف انجام شده باشد اما چنین دیدارهای احتمالی حتی در صورت تکرار به هیچ وجه به معنای "مذاکره" نمی تواند باشد.

سیدمحمدخاتمی: متأسفم که بگویم نشانه ای از فضای باز برای انتخابات نمی بینم


سید محمد خاتمی در جمع تعدادی از نخبگان و فعالان گرگان و گلستان گفت: برای برگزاری این انتخابات باید چیزهایی فراهم شود تداوم وضع فعلی نامطلوب است. امیدوارم وضع به گونه ای باشد که همه با اطمینان خاطر و اشتیاق بتوانند در انتخابات که عرصه مهم سرنوشت است حضور و شرکت داشته باشند. متأسفم که بگویم نشانه ای از پدیدآمدن این وضع را نمی بینم.
به گزارش کلمه رییس جمهور سابق کشورمان در  این دیدار با اشاره به حق مردم بر دولتها گفت: مهترین حق این است که هر شهروند نظام جمهوری اسلامی ارباب حکومت است نه حکومت ارباب او و  این حق باید تامین شود.”
در ابتدای این حاضران به بیان مطالب و پرسش های خود پرداخته و در ادامه سید محمد خاتمی ضمن خیرمقدم سخنانی ایراد نمود. متن کامل سخنان رئیس جمهوری سابق ایران را به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سید محمد خاتمی در ادامه بخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
برای من موجب کمال خوشبختی است که در جمع عزیزانی هستم که از استانی آمده اند که یکی از کانون های تمدن ایرانی – اسلامی ما در گذشته بوده و امروز هم جایگاه والایی در عرصه حیات اجتماعی و معنوی دارد و انشالله آن طور که شایسته است برنامه هایی وجود داشته باشد که این استان بتواند نقش ممتاز خودش را در عرصه اقتصادی کشور هم عمل کند. چون استعداد هایی که در استان هست فوق العاده است.
البته به یک معنا استان های شمالی ما،مازندران،گیلان،گلستان محرومیت های توام با مظلومیت هم داشته اند چون تلقی این بوده که مناطق سرسبز و برخوردار هستند و واقعا کمتر به توسعه همه جانبه آن ها توجه شده، ظاهر زیبای آن ها سبب شده است به مشکلات بنیادی این ۳ استان کمتر رسیده بشود.
هیچ کس باور نمی کند که یکی از مشکلاتی که این استان ها دارند مشکل آب است. با این بارندگی و کنار دریا بودن و… کمتر به ذهن می آید که کمبود آب از جمله مشکلات است یا نحوه بهره برداری از اراضی کشاورزی و نیز محرومیت هایی که برای توسعه صنعت در آنجا وجود داشت که البته اصل حرف به یک معنا درست است نباید اکوسیستم آنجا و نیز وضعیت خاص کشاورزی آنجا بهم بخورد و لی این بدان معنا نیست که با حذف صنعت از آنجا زمینه توسعه سریع آنجا فراهم نیاید.
به هر حال محرومیت ها بوده است و مردم هم با کمال بزرگواری آن ها را تحمل کرده اند، گرچه در هر دولتی کارهایی برای آنجا شده حالا من این دولت را خیلی خبر ندارم در دوره ما مهمترین مساله ای که مورد نظر بود، تغییر دیدگاه بود در مورد این ۳ استان که حقیقتاً از نظر معنوی بی همتا هستند در حفظ ارزشها و مفاهیم و معانی که در تاریخ اسلامی – ایرانی ما وجود دارد.
گلستان جایگاه خودش را دارد و خوشحالم که در جمع شما هستم.
این جلسه مصادف شده با شهادت امام باقر(ع) که ایشان و فرزند بزرگوارشان امام صادق (ع) در بسط و تعمیق معارف اسلامی (فقط نگوئیم شیعی) واقعا نقش ممتازی داشتند به خاطر قرار گرفتنشان در موقعیت تاریخی لولائی، یعنی وقتی جامعه اسلامی از یک مرحله که دوران بنی امیه است دارد می گذرد و وارد مرحله دیگری می شود طبعا در این دوره ها فضائی ایجاد می شود برای کارهای اساسی، خصوصاً در حوزه اندیشه و من همین جا عرض کنم امام باقر (ع) و بخصوص امام صادق (ع) علاوه بر جایگاه والایی که نزد شیعیان دارند، مورد احترام و توجه اهل تسنن بوده اند بخصوص اهل تسنن ایران. حتما می دانید که امامان اهل تسنن به جرم علاقه مندی و طرفداری از اهل بیت دچار مشکل شده اند، زندان رفته اند شلاق خورده اند.
می خواهم به این نکته اشاره کنم که همواره شیعه و سنی در کنار هم بوده اند بخصوص در این دوران ، باید در کل جهان اسلام و منطقه این وحدت را تبلیغ بکنیم و کاری که سبب شود جدایی احساس شود یا دشمنان از آن سوء استفاده کنند از آن بپرهیزیم.
ممکن است در ایران مشکلاتی در این زمینه باشد، ولی واقعا استان گلستان خود یک نمونه است که چطور می توان در کنار هم و با هم بود.
برای شیعیان و قاطبه مسلمانان اعم از شیعه و سنی در پایگاه و مقام علمی و معرفتی امامان هیچ تردیدی نیست. آنها یکی از منابع اصلی فکر،فقه ومعرفت اسلامی به معنای عام کلمه بودند.
درهمین مساله اگر کار بکنیم می توانیم زمینه های وحدت عملی را در دنیای اسلام تقویت بکنیم.
در این جا سؤالی را مطرح می کنم که چرا هم در اهل تسنن و هم در اهل تشیع بیشترین توجه به فقه شد؟ چرا فقه را که در اصل یک آگاهی عمومی و وسیع و عمیق نسبت به همه مسائل است خلاصه شد در استنباط احکام فرعی شرعی یا بیان آن احکام؟و چرا فقه به معنی خاص کلمه که بسیار هم مهم است در صدر نشست و قدر دید و اهتمام به سایر رشته ها ی معارف اسلامی اعتقادی یا اخلاقی و حتی مسائل عام سیاسی اجتماعی کمتر بود. در اینجا از چرایی این امر صحبت نمی کنم. ولی خلاصه شدن دین اسلام به بیان احکام فرعی شرعی امر نامطلوب و ناتمام بود.
در حالی که معارف اسلام همه آفاق و حوزه های فکری، عملی، اخلاقی، سیاسی و… را در بر می گیرد و تفقه در دین توغل و غوررسی در همه این زمینه ها است،
اگر به قرآن رجوع کنیم محور کار یکی توحید است که خیلی روی آن تاکید شده یکی معاد است که زندگی پس از مرگ است و و در میانه این مبداء و مقصد نبوت خیلی مهم است و نبوت پل میان این دو سررشته ازلی و ابدی است و دین راهنمای سالکی که باید این مسیر را بپیماید. در این مسیر خیلی روی عدل تاکید اساسی شده است. گویی توحید و نبوت دو سر یک بستری هستند که عبارت است از زندگی انسان در طول تاریخ و این زندگی مطلوب بر اساس عدل باید استوار باشد.
اولا این عدالت چیست؟
می خواهم در این بحثم به مشکلی برسم که ما امروز داریم که حرف ما کجاست؟ وقتی می گوییم اصلاح طلبیم چه می خواهیم بگوییم؟ دعوایمان سر این است که وزیرانمان اصلاح طلب نیستند، وکیل هایمان اصلاح طلب نیستند، سخت گیری برای اصلاح طلبان می شود اگر بخواهند کار اقتصادی بکنند یک کار فرهنگی بکنند؟ البته اینها مسائل مهمی است.
چرا باید یک نفر به جرم اصلاح طلبی تسویه شود، محکوم شود، مورد بی احترامی قرار بگیرد؟ ولی حرف های ما اساسی تر از اینهاست تا نقطه تفاوتی که وجود دارد را مشخص کنیم.
عدل یعنی چه؟
دیگری مساله اخلاق است که خیلی در ادیان الهی به اخلاق توجه شده است.
احکام عدل و اخلاقی کجای جامعه اسلامی ما و فقه ما قرار دارد؟
اولا عدالت چیست؟
عقل سالم بشری عدل را می پسندد و ظلم را نمی پسندد.
آیا فقه ما را بی نیاز از اخلاق و عدالت می کند یا اینکه نه، خود فقه هم باید اخلاقی و عادلانه باشد.
مرحوم شهید مطهری مطلبی درباره عدل دارد که من آن را بسط داده ام در مورد اخلاق. ایشان می فرماید عدالت در سلسله علل احکام اسلامی قرار دارد یعنی وقتی یک مجتهد می خواهد حکم بدهد همچنان که می رود سند و دلالت حدیث را می بیند یا به ظاهر کتاب و سنت استناد می کند و رعایت می کند این را هم باید متوجه باشد که آن چه از متن در می یابد و آنچه استنباط می کند مطابق عدل هست یا نه یعنی باید حکم اسلامی عادلانه باشد.
خود عدل مبنا است فقیه باید بداند که این حکمی که می دهد عادلانه هست یا نه؟
مصادیق عدل در طول زمان تغییر می کند. اخلاق هم همین طور است.
من عرض می کنم که آیا این حکمی که داده می شود اخلاقی هست یا نه؟ یعنی اخلاق که تتمیم مکارم آن هدف بعثت پیامبر اکرم است، در سلسله علل احکام قرار می گیرد.
و نیز اصلاحات می گوید اجتهادی که زمان و مکان دو عنصر تعیین کننده در آن هستند (که امام هم فرمودند) باید رعایت شود اگر نشود یا نشد باید اصلاح شود به آن سو برود.
ملاک عدل چیست؟
همین حرف عام بدیهی که مورد توجه همه هست، در مورد عدل توجه کنیم: “اعطا کل ذیحق حقه – و دادن حق هر ذی حقی” صحبت این است که حق کجاست؟
بنده که به اسلام و انقلاب اسلامی و حتی قانون اساسی رجوع می کنم حقوق فقط حقوق اقتصادی نیست البته که حقوق اقتصادی هم مهم است جامعه عادل جامعه ای است که در آن فقر و ناامیدی در زندگی نباید باشد اما علاوه بر آن انسان در این جامعه صاحب کرامت هم هست خداوند او را آزاد آفریده است او حاکم بر سرنوشت خودش هم هست و عدل، رعایت همه این ها است اینجا دو دیدگاه پیدا می شود؟ یکی می گوید اصلا انسان جای خدا را تنگ می کند باید توی سر او زد و محدودش کرد باید به او از هر جهت فشار وارد کرد تا جای خدا باز شود در حالیکه ما می گوئیم همین خدا این انسان را آزاد و اندیشمند و صاحب کرامت آفریده و خواسته است.
مگر در قانون اساسی ما اصل طلائی ۵۶ نیامده که حاکم مطلق بر آسمان و زمان همه چیز خداست و هم او انسان را بر سرنوشت اجتماعی خود حاکم گردانیده است و هیچ کس نمی تواند این حق را از او بگیرد اگر این طور است آزادی به معنی واقعی کلمه عین عدل است.
محدود کردن آزادی های اساسی (نه آزادی به معنی ولنگاری و آنهایی که ضد اخلاق و ضد مسلم شرع است) خلاف است. من می خواهم نماینده ام و شغلم را خودم انتخاب کنم. و نیز حکومت موظف است امکاناتی که به دستش سپرده اند را به صورت مساوی و عادلانه در اختیار تک تک افراد بگذارد.
حق هر شهروند است که محروم نباشد و وظیفه حکومت است که بیاید و رفع محرومیت کند در جامعه. حق همه افراد است که زندگی مناسبی در جامعه داشته باشند و از امنیت برخوردار باشند و زندگی آبرومند داشته باشند وظیفه دولت است که زمینه همه این ها را فراهم بکند هم فقر معنوی و هم مادی ظلم است اگر در جامعه باشد باید از بین برود و مهترین حق این است که هر شهروند نظام جمهوری اسلامی ارباب حکومت است نه حکومت ارباب او و این حق باید تامین شود.
چرا در باره انتخابات آزاد و غیر کانالیزه صحبت می‌شود
اینکه اینقدر روی انتخابات آزاد و کانالیزه نشده صحبت می شود با توجه به همین دیدگاه است. ممکن است اصلا تقلبی هم نباشد، ولی انتخابات طوری کانالیزه شود که بخش قابل توجهی از جامعه نتواند نظرش را ابراز کند و همه جریانات کاندیدا نداشته باشند یا در معرفی و دفاع از نامزدها و برنامه های خود آزاد نباشند. این تقلب نیست ولی محدود کردن حق انسانهاست.
این اسلام نیست
اینها حرف های اصلاح طلبان است می گویند اسلامی که در انقلاب ما بود، اسلامی که امام گفت این اسلام می تواند نجات دهد و نه اسلامی که می گوید مردم هیچ حقی ندارند رای مردم تشریفاتی است و بسط ید یعنی داشتن قوه نظامی امنیتی قضائی در جامعه. ما می گوئیم در اسلامی که ما می گوییم بسط ید یعنی رضایت مردم.
معتقدم جریانی در جامعه وجود دارد سعی هم می کند که همه امکانات را هم بدست بگیرد وگفتمان غالب شود که اینها را قبول ندارد ببینید اختلاف کجاست؟ حالا هم می گوئیم انتخابات درست و با رعایت حقوقی که همه دارند باشد، هر کسی می خواهد بیاید و هر چه مردم رای دادند همه آن را می پذیرند.
باید زمینه ای برای اعمال حق مردم فراهم آید
انتخابات مطلوب ضوابط خاص خود را دارد. در تعیین صلاحیت ها بدون جهت گیری خاص، در برگزاری درست انتخابات، در عدم دخالت تشکیلاتی که حق دخالت در انتخابات و حتی سیاست را ندارد، تشکیلاتی که قدرت دارند ولی مسئولیت ندارند و می توانند جهت را عوض کنند اینها نباشد چنین انتخاباتی مصداق عدالت است.
باید زمینه ای برای اعمال حق مردم فراهم آید و راه برون رفت از مشکلات هم همین است اگر مردم بااشتیاق باشند و در صحنه بودند خیلی از مشکلات حل می شود تعارف که نداریم مردم باید با دلشان بیایند باید اعتماد داشته باشند امید به آینده داشته باشند باید احساس کنند برایشان خدمت می شود آن وقت اشتیاق و حضور مشتاقانه هم خواهد بود و مملکت آسیب نمی بیند.

اگر واقعا شرایط فراهم شد که مردم با اشتیاق بیایند اولا زمینه ای برای تهدیدهای عظیم و دشمنی های که می شود و خطراتی که هست از میان می رود یا اثر تهدید کم می شود اگر عاقلانه رفتار شود و منافع کل کشور در نظر گرفته شود تهدیدها رفع یا کم می شود. نمی خواهم بگویم در مدیریت سوء نیت بوده می گویم عمل عمل غلطی بوده. در سیاست خارجی و سیاست اقتصادی و اجتماعی و…
اگر ۶۰۰ میلیارد دلار را درست مصرف می کردیم
اگر ۶۰۰ میلیارد دلار را درست مصرف می کردیم وارداتمان زیادتر نمی شد اتکاء بودجه مان به نفت بیشتر نمی شد امروز وقتی نفت ما را هدف قرار می دهند برای اینکه منبع در آمدی ما را بزنند و نیز مبادلات ما را که روز به روز به واردات وابسته تر شده ایم. معلوم است این تحریم در این وضعیت اثر مخرب تری دارد.
دشمن خارجی قطعا هست و هر کاری هم بتواند می کند وکرده است ولی مردم می گویند با تدبیر و عقلانیت می شد جلوی برخی از آنها را گرفت. می شد تهدیدها را کم اثر تر کرد.
اصلاحات یعنی عقلانیت درست ،نیت خوب کافی نیست باید عقلانیت باشد و بعد اتکاء به مردم و در نتیجه اعتماد متقابل که جلو پدید آمدن مشکلات را می گیرد و اگر پدید آمد آن را به هزینه کمتر حل می کند.
البته بی اعتمادی میان مردم و حکومت و میان مردم با یکدیگر یک مصیبت است، ولی آن چه خطرناک تر است احساس ناامنی و بی اعتمادی است که اگر پدید آمد حتی اگر امنیت هم باشد مشکل ایجاد می کند.
تداوم وضع فعلی نا مطلوب است
وقتی نمی گذارند بیایید آمدن معنی ندارد
بخش قابل توجهی از مردم امروز گلایه دارند باید آنها را رفع کرد. بارها گفته ام گذشته را می توان ندید ولی باید آینده را درست دید. باید بتوانیم انتخابات آزاد با حضور همه قشرها داشته باشیم و برگزار کنیم. برای برگزاری این انتخابات باید چیزهایی فراهم شود تداوم وضع فعلی نامطلوب است. وقتی همه راهها را بسته اند چگونه بخش هایی که راه را بر آن بسته اند می توانند شرکت کنند؟ وقتی نمی گذارند بیایید آمدن معنی ندارد.
 متاسفم …
امیدوارم وضع به گونه ای باشد که همه با اطمینان خاطر و اشتیاق بتوانند در انتخابات که عرصه مهم سرنوشت است حضور و شرکت داشته باشند. متأسفم که بگویم نشانه ای از پدیدآمدن این وضع را نمی بینم.
ما اصول و آرمان ها و شعارهایمان را کنار نمی گذاریم چون به آن اعتقاد داریم و راه بهبود اوضاع کشور و وضع و حال مردم را آن ها می دانیم و در برابر خدا و خلق خدا هم مسؤول هستیم. البته تأمین مصلحت کشور و مردم و گذر از بحران و هوشیاری در برابر تهدیدات بیگانه و رفتن به سوی انسجام هم از محورهای مورد اعتقاد و عمل ما است.
رفتارهایی که مردم را از اسلام زده می‌کند
اصلاحات اصل نظام و قانون اساسی را قبول دارد بر حفظ تمامیت ارضی کشور پا می فشارد با براندازی هم مخالف است و در عین حال حق، حرمت، کرامت و آزادی مردم و شهروندان را هم پاس می دارد و معتقد است که عقلانیت و تدبیر صحیح هم برای اداره کشور لازم است.
نباید به خاطر بعضی رفتارها و سیاست ها کاری کنیم جوانان ما از اسلام زده شوند.
 مهمترین فساد فساد قدرت است
بعد از دولت بنده تا سطوح چهارم و پنجم برای دوستان ما پرونده سازی کردند وزرا و استانداران به کنار یک مورد بیایند بگویند چه شد؟ الحمدالله یک مدیر عالی و عادی بنده دزدی و سوء استفاده نکرد اما امروز صحبت از دزدی های چند میلیاردی می شود،آزادی های اساسی خود عامل مهم جلوگیری از فساد است. و مهمترین فساد فساد قدرت است که تحت کنترل و نظارت نباشد.
آزادی بیان، اندیشه، نقد، حضور در عرصه انتخابات آزاد و رأی و… حرف هایی است که ما می زنیم و می خواهیم و راه عبور از مشکلات هم همین است.
واقعا دلم برای نظام و انقلاب و جامعه می سوزد ان شاء الله خدا کمک کند آرمان هایی که انقلاب ما داشت خواست هایی که مردم داشتند و دارند برآورده شود.
ما فضائی می خواهیم که بتوانیم حرف بزنیم و صحبت کنیم.
باران برای این بود که بحث کنیم و صحبت و حتی راه حل ها یی که داریم به حکومت عرضه بداریم حالا باران هم دیگر ابری ندارد که ببارد ثانیا همین فعالیت نزدیک به صفرش هم چندان مطلوب مسؤولان نیست. می خواستیم بخش رسمی پژوهشی داشته باشیم برای تفکر و تربیت نیرو که به ما اجازه ندادند و بسیاری از احزاب رسماً یا عملاً ممنوع شدند. تشکل های مستقل تعطیل یا با محدودیت مواجه شده اند. و بخش قابل توجهی از نیروهای کارآمد و امتحان داده هم در بند هستند.
حکومت بیاید این فضا را عوض کند بعد هرکسی خواست حکومت کند واقعا برای ما مهم نیست.
در ابتدای این دیدار حاضرین در جلسه به بیان دیدگاهها و نظرات خویش پرداختند:
از گلستان آمده ایم تا بیعتی مجدد با ذخیره ها و ارزش های نظام جمهوری اسلامی داشته باشیم.
قرائت صحیح شما از اندیشه های امام و اسلام ناب محمدی در دوم خرداد توانست بعد از رحلت حضرت امام خمینی این مجموعه را گرد هم بیاورد.
ما به امام و انقلاب و قانون اساسی و آرمان های والای انقلابی پای بندیم و اصلاحات را راه برون رفت از تنگناها و معضلات می دانیم.
توقع مجموعه این است بزرگان ما در صحنه باشندهر چند ظلمی که بر ما رفت قابل گذشت نیست مگر آنها جبران شود.
باید خدمات ارزشمندی که در دوران اصلاحات و در مقابل جفاهایی که به شما و دولت شما شد برای مردم بیشتر بیان کنید.
امروز از دین و ارزش های دینی برای توجیه بعضی سیاست ها و رفتارهایی که احیاناً غلط است سوء استفاده می شود، در حالی که آقای خاتمی هیچ گاه از واژه های دینی برای امور روزمره و توجیه امور استفاده نمی کرد.
گفتگوی تمدن ها در دنیا صدا کرد و باعث بالابردن آبروی ایران شد.
همچنین مطالبی درخصوص مسائل گوناگون اقتصادی و سیاسی و اجتماعی کشور و انتخابات پیش رو توسط حاضران بیان شد.