۱۳۹۱ بهمن ۱۸, چهارشنبه

چهار متهم حمله به احمدی‌نژاد در مصر محاکمه می‌شوند


یک شهروند سوری و سه عضو جماعة الاسلامیه مصر به اتهام حمله به محمود احمدی‌نژاد دستگیر و پس از سپردن وثیقه آزاد شدند. شهروند سوری ضمن پرتاب کفش به سوی‌ احمدی‌نژاد، او را به قتل هموطنان خود متهم کرده بود.
در ویدئویی که از جریان سفر احمدی‌نژاد به قاهره منتشر شده است، مردی دیده می‌شود که دوبار می‌کوشد با کفش بر سر محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری اسلامی ایران بزند.
این حادثه هنگامی رخ‌داد که احمدی‌نژاد قصد بازدید از مسجد الحسین قاهره را داشت. مهاجم که با لهجه سوری عربی حرف می‌زد، ضمن پرتاب کفش شعار می‌داد که جمهوری اسلامی ایران برادران سوری او را می‌کشد.
احمدی‌نژاد در حاشیه کنفرانس سران کشورهای اسلامی با محمود عباس رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطین هم به گفت‌وگو نشستاحمدی‌نژاد در حاشیه کنفرانس سران کشورهای اسلامی با محمود عباس رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطین هم به گفت‌وگو نشست
دستگیری چند عضو جماعة الاسلامیه

بامداد چهارشنبه ابتدا خبرگزاری آلمان تنها از دستگیری مهاجم سوری خبرداد، اما ساعاتی بعد خبرگزاری رویترز نوشت که علاوه بر مرد سوری، سه مصری عضو جماعةالاسلامیه نیز دستگیر و پس از سپردن وثیقه آزاد شد‌ه‌اند.
این سه مرد نیز متهم به شرکت در هجوم به احمدی‌نژاد هستند. آن‌ها قرار است بعدا در برابر دادگاه قرار گیرند. جماعةالاسلامیه یک گروه مسلح تندرو است.

پرتاب کفش در جهان عرب سمبل نفرت شدید است. در سال ۲۰۰۸ یک روزنامه‌نگار عراقی میان کنفرانس مطبوعاتی جورج دبلیو بوش لنگه کفش خود را به‌سوی او پرتاب کرد. از آن ‌به‌ بعد این نوع اعتراض چندبار در جهان عرب تکرار شده است.دیدار احمدی‌نژاد از مصر، نخستین دیدار یک رئیس‌جمهور ایرانی از مصر در دوران ۳۴ ساله پس از انقلاب اسلامی است. به‌گزارش رویترز محمود احمدی‌نژاد، که در ایران به‌خاطر سیاست‌های اقتصادی مبهم و ناموفق خود مورد انتقاد است، در دیدار با مرسی وعده داد که برای حل مشکلات اقتصادی مصر اعتبار کافی در اختیار این کشور قرار دهد.

حضور ناکام در الازهر

احمدی‌نژاد با استقبال گرم محمد مرسی همتای مصری خود روبرو شد، اما ناگزیر بود در دانشگاه الازهر شنونده انتقادهای تند احمد الطیب رئیس ‌و حسن‌الشافعی از روحانیون بلندپایه این دانشگاه باشد.
این دو مقام در سخنرانی‌های خود دولت ایران را به دخالت در کشورهای منطقه به‌ویژه بحرین متهم کردند و خواستار پایان "ترویج شیعه‌گری در منطقه" از سوی جمهوری اسلامی شدند.

بعد از دیدار احمدی‌نژاد و احمد الطیب، دانشگاه الازهر با انتشار بیانیه جداگانه‌ای اتهاماتی را که رئیس این نهاد به ایران وارد کرد، مورد تاکید قرار داد. در این بیانیه از دولت ایران خواسته شده است که به بحرین به‌عنوان کشور همسایه خود احترام بگذارد.

«پرداختن به تخلف مالی دوره احمدی‌نژاد به صلاح نیست»


نایب رئیس شورای شهر تهران می‌گوید پرداختن به ۳۲۰ میلیارد تومان هزینه فاقد سند در دوران شهرداری محمود احمدی‌نژاد "به صلاح کشور" نیست. به گفته‌ی یک عضو شورا، بخش عمده این پول صرف انتخابات سال ۸۴ شده است.
بحث هزینه شدن ۳۲۰ میلیارد تومان فاقد سند در دوران ریاست محمود احمدی‌نژاد در شهرداری تهران موضوع جدیدی نیست، اما در روزهای اخیر دوباره مطرح شده است.
حسن بیادی، نایب‌ رئیس شورای شهر تهران روز چهارشنبه، ۱۸ بهمن در پاسخ به خبرگزاری ایلنا در مورد نتایج بررسی‌های کمیته سه نفره درباره این موضوع گفت: «دامن زدن به این مسایل در رسانه‌ها آن هم در شرایط کنونی به صلاح کشور نیست‌.»
گزارشی که علنی نمی‌شود
محمدعلی نجفی، عضو شورای شهر، روز سه شنبه گفته بود، بخش عمده‌ی این پول پیش و اندکی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ "بدون سند و بدون اینکه در برنامه بودجه شهرداری پیش بینی شده باشد‌، هزینه شده است."
به گفته‌ی نجفی بخشی از ۳۲۰ میلیارد تومان پیش از انتخابات خرج شد و "مابقی نیز بعد از پیروزی احمدی‌نژاد در انتخابات صرف موارد عجیب و غریبی شده است‌."
نجفی می‌گوید پس از اعلام نظر حسابرس در مورد فاقد سند بودن ۳۲۰ میلیارد تومان از دارایی شهرداری کمیته‌ی سه نفره‌ای مامور بررسی این پرونده شد که بیادی نیز به عنوان نماینده شورا یکی از اعضای آن بود.
به گزارش خبرگزاری ایلنا عضو شورای شهر گفت که گزارش این کمیته دو سال پیش آماده شد و قرار بود در صحن علنی شورا مطرح شود. او می‌افزاید: اما متاسفانه هیچ‌گاه این مساله در شورا مطرح نشد.
هزینه‌های خارج از "تکالیف شهرداری"
در مورد چگونگی صرف صدها میلیارد پول در دوران شهرداری محمود احمدی‌نژاد حامیان و منتقدان او اظهارات ضد و نقیضی دارند.
پس از انتخابات سال ۸۴ برخی از گزارش‌ها حکایت از آن داشت که در دو سال پایانی شهرداری احمدی‌نژاد مبالغ هنگفتی میان هیئت‌های مذهبی و مداحانی که به حمایت از او می‌پرداختند پخش شده است.
برخی از نزدیکان رئیس دولت‌های نهم و دهم ادعا می‌کنند بخشی از رقم یاد شده صرف بازسازی مسجد ارگ شد که بهمن ۸۳ در یک آتش سوزی خسارت‌های فراوانی دید.
محمد علی نجفی می‌گوید تا جایی که او اطلاع دارد مبلغ کمک به مسجد ارگ ناچیز بوده و در هر حال ۷۵ درصد از هزینه‌های فاقد سند در فاصله سه ساله منتهی به ۸۴ و "خارج از اختیارات و تکالیف شهرداری هزینه شده است‌."
نگرانی از گزارش به شورا
نایب رئیس شورای شهر که به عنوان نماینده این نهاد در کمیته سه نفر از جزییات پرونده اطلاع دارد در مورد نبودن سند لازم برای هزینه‌های یاد شده به خبرگزاری ایلنا می‌گوید: «فاقد به معنای نبود سند نیست بلکه دال بر این است که کاری بدون برنامه انجام شده است.»
حسن بیادی تاکید می‌کند که مطرح شدن این بحث را "به صلاح کشور" نمی‌داند و معتقد است "در فضای رسانه‌ای کنونی بهتر است به وحدت فکر کنیم." او در مورد ارتباط این گزارش و خدشه‌دار شدن وحدت توضیح بیشتری نداد.
ظاهرا منظور بیادی تنش‌های اخیر میان رئیس دولت دهم و رئیس مجلس، علی لاریجانی در ماجرای استیضاح وزیر کار بوده است.
اظهارات نایب رئیس شورای شهر شبهه انتخاباتی بودن تخلف مالی در دوران شهرداری احمدی‌نژاد را تقویت می‌کند. نجفی هم می‌گوید: سوال این است که آقایان بگویند چرا از طرح این مساله در صحن علنی شورا نگران هستند‌.
مصیبت یکدست نشدن حاکمیت
برخی از ناظران معتقدند سرپوش گذاشتن بر روی این پرونده نمی‌تواند بدون دخالت و موافقت رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای انجام شده باشد. او بارها تاکید کرده محمود احمدی‌نژاد را بیش از روسای قبلی دولت به خود نزدیک می‌داند. بر این اساس بر سر کار آمدن احمدی‌نژاد در سال ۸۴ و ابقای او در سال ۸۸ بخشی از پروژه‌ی یکدست کردن حاکمیت و کنار گذاشتن جناح اصلاح‌طلب حکومت جمهوری اسلامی و رقیبانی چون اکبر هاشمی رفسنجانی تفسیر می‌شود.
علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی معتقد است که در انتخابات آینده جایی برای منحرفین و فتنه گران در ائتلاف اصولگرایان وجود نداردعلی اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی معتقد است که در انتخابات آینده جایی برای "منحرفین و فتنه گران در ائتلاف اصولگرایان" وجود ندارد
تازه‌ترین اظهارات علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی را می‌توان تاییدی بر این نظر تلقی کرد. خبرگزاری مهر ۱۹ بهمن از قول او نوشت: «اگر در انتخابات آینده، ریاست جمهوری به دست اصولگرایان نیافتد مصیبت خواهیم داشت.»
"نگرانی" ولایتی از تبدیل ایران به مالزی و ترکیه
ولایتی می‌گوید در انتخابات سال آینده "منحرفین و فتنه گران در ائتلاف اصولگرایان" جایی ندارند. حامیان رهبر جمهوری اسلامی اصولگرایان نزدیک به احمدی‌نژاد را "جریان انحرافی" و معترضان به نتایج اعلام شده انتخابات سال ۸۸ را "فتنه‌گر" می‌خوانند.
به این ترتیب ولایتی، احمدی‌نژاد را که همواره مورد تایید و حمایت خامنه‌ای بود به دلیل برخی اختلاف‌نظرهای اخیر خارج از اردوی اصولگرایان معرفی می‌کند.
مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی "اطاعت" از خامنه‌ای و "پاسخگویی به مطالبات" او را مهمترین شاخص اصولگرایی و شرط‌دست یافتن به ریاست دولت بعدی عنوان کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر ولایتی ابراز نگرانی می‌کند که ایران شبیه به ترکیه و مالزی بشود که مردمشان مسلمانند "اما حکومت آن‌ها اسلامی نیست." او گفته است: «اگر دین در کشور ما حاکم نباشد، همانند کشورهای غربی خواهیم بود که فساد در آنجا همه جایی شده است.»

چرا احمدی‌نژاد در اوج بحران داخلی به مصر پیشنهاد وام می‌دهد؟


در حالی‌که هیچ کشوری به استثنای قطر تاکنون به مصر کمک اقتصادی نکرده است، احمدی‌نژاد در سفر خود آمادگی ایران را برای اعطای وام به قاهره اعلام کرد. اما مفسران به بهبود روابط ایران و مصر امیدوار نیستند.
خبرگزاری‌های ایرانی در گزارش جزئیات سفر محمود احمدی‌نژاد به مصر می‌نویسند که رئیس‌جمهوری اسلامی در این سفر آمادگی ایران را برای اعطای وام به مصر اعلام کرده است.
نشریه "دی تسایت" آلمان در تارنمای خود گزارش مفصلی منتشر کرده است که عنوان "قاهره پول می‌خواهد، تهران دوست" را بر پیشانی دارد. این روزنامه می‌نویسد که به همین دلیل روسای‌جمهوری دو کشور می‌کوشند مناسبات خود را که در گذشته آسیب دیده است بهبود ببخشند.

احمدی‌نژاد: اقتصاد ایران رشد کرده است

احمدی‌نژاد در مصاحبه با روزنامه مصری الاهرام گفته است: «من قبلا گفته‌ام که ما می‌توانیم یک خط اعتباری قابل توجه ایجاد کنیم و بسیاری از خدمات را به برادران مصری پیشنهاد دهیم.» وی افزوده است: «اقتصاد ایران هرچند تحت تاثیر تحریم‌ها است، اما اقتصاد بزرگی است و نکات مثبتی را تجربه کرده است.»

صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصادی سال‌های‌ اخیر ایران را نزدیک به یک درصد برآورد کرده است. اما به‌ گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرارو در ایران، احمدی‌نژاد در مصر تاکید کرده که اقتصاد ایران به تدریج رشد کرده است.

همزمان با سفر احمدی‌نژاد، دولت مصر اعلام کرد که به‌رغم سپرده‌گذاری‌های قطر برای حمایت از اقتصاد مصر، ذخایر ارزی این کشور به زیر ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافته و این رقم تنها می‌تواند هزینه واردات سه ماه مصر را تامین کند.

قطر تاکنون تنها کشوری بوده که حاضر به تامین ۲ میلیارد دلار اعتبار برای مصر شده است. محمد مرسی رئیس‌جمهور مصر اواخر ژانویه امسال به برلین پایتخت آلمان سفر کرد. او امیدوار بود که دولت آلمان مطالبات پیشین خود را به مصر ببخشد، اما سفر او با درگیری‌های داخلی شدید مصر همزمان بود و وی با دست خالی به قاهره بازگشت.
عکس یادگاری رهبران کشورهای اسلامی در جریان کنفرانس همکاری اسلامی قاهره. احمدی‌نژاد در جست‌وجوی دوستان تازهعکس یادگاری رهبران کشورهای اسلامی در جریان کنفرانس همکاری اسلامی قاهره. احمدی‌نژاد در جست‌وجوی دوستان تازه

تحرک دیپلماسی منطقه‌ای تهران و قاهره

سفر پرحاشیه احمدی‌نژاد به مصر سبب شد که برخی روزنامه‌های غربی، به تحلیل مناسبات ایران و مصر در ۳۴ سال گذشته بپردازند. تارنمای روزنامه "دی تسایت" در آلمان درباره روابط ایران و مصر می‌نویسد: «ده‌ها سال مناسبت این دو رقیب سرد بود، اما از چند ماه پیش در دیپلماسی منطقه‌ای ایران و مصر تحرکی ایجاد شده است.»

تسایت با اشاره به سفر احمدی‌نژاد اضافه می‌کند:«او می‌خواهد زمینه‌‌ای برای همکاری بیشتر دو کشور ایجاد کند. مرسی و احمدی‌نژاد حدود ۲۰ دقیقه پشت درهای بسته با یکدیگر گفت‌وگو کردند. خبرگزاری رسمی منا گزارش داد که آن‌ها درباره راه‌های پایان بحران خونین سوریه بدون دخالت نظامی خارجی تبادل‌نظر کرده‌اند.»

نگرانی کشورهای خلیج فارس از نزدیکی تهران و قاهره

در بخشی دیگر از گزارش تسایت آمده است:«مصر نیازمند میلیاردها دلار کمک عربستان سعودی، قطر و سایر کشورهای نفت‌خیز عربی است که همه آن‌ها، با نگرانی مناسبات مرسی را با قدرت اتمی شیعی- پارسی خلیج (فارس) دنبال می‌کنند.»
به‌همین دلیل بود که روز سه‌شنبه (بلافاصله پس از دیدار با احمدی‌نژاد) مرسی وزیرخارجه خود را واداشت توضیح بدهد که «مصر مناسبات خود را به بهای امنیت کشورهای حوزه خلیج فارس با ایران بهبود نخواهد بخشید. این خط قرمز مصر است.»

توضیح وزیرخارجه مصر نشان می‌دهد که حتی پیشنهاد پرداخت وام احمدی‌نژاد نیز نتوانسته است در آن‌سیاستی که رهبران الازهر اعلام کرده‌اند تغییری ایجاد کند. آن‌ها از ایران خواسته‌اند که از ترغیب و تحریک شیعیان در منطقه بپرهیزد و در امور داخلی کشورهای منطقه، از جمله بحرین، دخالت نکند.

در جست‌وجوی دوست

خبرگزاری آلمان، در گزارش نسبتا مفصلی توضیح می‌دهد که احمدی‌نژاد کوشید در کنفرانس سازمان همکاری اسلامی از میان عرب‌ها دوستانی برای کشور خود بیابد. زیرا در صورت سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، دوستان ایران در منطقه به حزب‌الله لبنان، شورشیان حوثی در شمال یمن و چند گروه پراکنده شیعی در کشورهای تحت حکومت سنی‌ها محدود خواهد شد.خبرگزاری آلمان، با اشاره به انتقادهای علمای الازهر و پرتاب کفش به‌سوی احمدی‌نژاد خبر می‌دهد که مقامات مصری مجبور شدند، برای حفظ مسائل امنیتی، بازدید میهمان خود از اهرام ثلاثه را لغو کنند.
با این همه، محمد مرسی به‌رغم اختلاف‌نظر با احمدی‌نژاد بر سر سرنوشت سوریه، مایل به بهبود مناسبات خود با ایران است. زیرا اخوان‌المسلمین رویای ایجاد یک اتحادیه قوی اسلامی را در سر می‌پروراند.

عصام العریان، قائم‌مقام حزب اخوان‌المسلمین در نشست افتتاحیه کنفرانس سازمان همکاری‌اسلامی گفت: «خیلی خوب بود اگر کشورهای اسلامی دارای یک اتحادیه قوی مثل اتحادیه اروپا یا ناتو می‌بودند.» او افزود: «اگر مصر، عربستان سعودی، ترکیه، ایران، اندونزی، پاکستان و نیجریه با هم همکاری کنند، امت اسلام می‌تواند آینده داشته باشد.»

خبرگزاری آلمان در پایان نتیجه می‌گیرد که حتی اگر مصر تصمیم به بهبود مناسبات خود با ایران بگیرد، رویای اخوان‌المسلمین هرگز تحقق نخواهد یافت، زیرا عربستان سعودی به ایران بی‌اعتماد است و از مخالفان متحد این کشور بشار اسد در سوریه پشتیبانی‌ می‌کند.

نقش اسرائيل در نزدیکی تهران و قاهره

روزنامه چپ لیبرال "لا رپوبلیکا" در ایتالیا، مناسبات ایران و مصر را با بیم ایران از حمله اسرائيل مرتبط می‌داند و می‌نویسد: «تهران به این دلیل به اخوان‌المسلمین مصر توجه نشان ‌می‌دهد که می‌خواهد حمله احتمالی اسرائيل به خود را دشوار کند. نزدیکی به قاهره برای ایران به ‌‌معنای تقویت امنیت سیاسی و نظامی بیشتر خواهد بود.»

تحلیلگر "لا رپوبلیکا" معتقد است که دولت برخاسته از اخوان‌المسلمین در مصر نیز به تجدید مناسبات با ایران بی‌علاقه نیست، زیرا هردوکشور بر سر کنترل پیشروی بنیادگرایان سلفی در منطقه توافق دارند.

عکس/ صفحه اول امروز روزنامه ها، چهارشنبه 18بهمن، 6 فوریه