۱۳۹۱ آذر ۲۵, شنبه

معاون پیشین خاتمی: شرطی برای حضور در انتخابات ندارم

محمدرضا عارف معاون خاتمی در دوران ریاست‌جمهوری وی گفته است اگر ۶۰ درصد نظرسنجی‌ها به سود او باشد در انتخابات آینده نامزد خواهد شد. وی تصریح کرده است که برای شرکت در انتخابات پیش‌شرطی ندارد.

در محافل سیاسی ایران از محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور در دوران محمد خاتمی به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری آینده نام برده می‌شود. وی در دیدار با اعضای انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفته است که اگر ۶۰ درصد نظرسنجی‌ها به سود او باشد، خود را نامزد مقام ریاست‌جمهوری خواهد کرد.
عارف اضافه کرده است: «برخی می‌گویند اولین شرط ما آزادی زندانیان سیاسی است و این یعنی به بن بست رسیدن. من هیچ شرطی برای ورود به انتخابات ندارم و چون مواضع این چنینی نمی‌گیرم طرفدار دو آتشه هم ندارم.»
محمدرضا عارف در ادامه به "تحریم‌کنندگان انتخابات" پرداخته و گفته است: «احساس می‌کنم که طرح اسم من هم در داخل و هم در خارج از کشور تاثیرگذار است و این‌‌را که ضدانقلاب‌ها ادعا می‌کنند انتخابات تحریم شده است، تحت الشعاع قرار خواهد داد. من اگر کاری انجام می‌دهم سعی می‌کنم به صلاح مردم و نظام باشد و حتی اگر احساس کنم حضورم در انتخابات تنها ۱۰ درصد در حضور پرشورتر مردم تاثیرگذار خواهد بود، شرکت خواهم کرد.»
عارف در عین‌حال گفته است که هنوز تصمیمی برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات نگرفته است.
معاون اول محمد خاتمی در شرایطی شرط گذاشتن برای شرکت‌ درانتخابات را رد کرده که بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب و غیراصلاح‌طلب معترض به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ همچنان در زندان هستند. میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو نامزد از چهار کاندیدای شرکت کننده در این انتخابات نیز، به همراه زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی از بهمن سال ۸۹ در حصر به سر می‌برند.
ممنوعیت احتمالی شرکت احزاب منحله در انتخابات

در همین زمینه صولت مرتضوی معاون سیاسی وزیر کشور نیز گفته است "احزاب منحله" و اعضای آن نمی‌توانند در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده شرکت کنند. معاون سیاسی وزیر کشور جمعه ۲۴ آذر ۱۳۹۱ به "خبرگزاری ایسنا" گفته است: «احزاب منحله و هیات رهبری این احزاب طبق قانون نمی‌توانند فعالیت حزبی داشته باشند، مگر این‌که مجوز جدیدی گرفته باشند.»

آن‌طور که صولت مرتضوی درباره افرادی که به‌قول‌ او مجوزی ندارند و در آستانه انتخابات فعالیت محفلی می‌کنند گفته است که آن‌ها مرتکب خلاف شده‌اند. معاون سیاسی وزیر کشور همچنین از آماده شدن جدول زمان‌بندی انتخابات ریاست‌جمهوری آینده خبر داده که هنوز ابلاغ نشده است.
جنتی: حضور "فتنه‌گران" ممکن نیست
احمد الله جنتی دبیر شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت‌وگویی با "خبرگزاری فارس" که جمعه ۲۴ آذر منتشر شده اعلام کرده است: «امکانی برای حضور مجدد فتنه‌گران در انتخابات وجود ندارد و آن‌ها حتی نباید توهم این حضور مجدد را داشته باشند.» دبیر شورای نگهبان ادامه داده است:«کسانی هم که از فتنه برائت نجستند و آن‌ها را تایید کردند، امکان حضور در صحنه انتخابات را نخواهند داشت.»
"فتنه‌گران" اصطلاحی است که مسئولان جمهوری اسلامی در مورد معترضان به نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ به کار می‌برند. در روزهای اخیر "جبهه مشارکت ایران اسلامی" یکی از گروه‌های اصلی اصلاح‌طلب با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده شرکت نخواهد کرد. این بیانیه تصریح می‌کند که هیچ عزمی برای تغییر شرایط در حاکمیت ایران دیده نمی‌شود. جبهه مشارکت در بیانیه‌ خود تاکید می‌کند که شرط اولیه اعتماد‌سازی، رفع حصر از میرحسین موسوی و مهدی کروبی و آزادی زندانیان سیاسی است.

نرخ برق در ایران احتمالا سه‌برابر می‌شود

به گفته‌ی معاون وزیر نیرو در لایحه بودجه سال ۹۲ دولت پیشنهاد کرده قیمت هر کیلووات ساعت برق به ۸۰ تومان افزایش یابد. او علت این افزایش سه برابری را عدم تناسب درآمد و هزینه‌های وزارت نیرو عنوان کرد.

محمد بهزاد، معاون وزیر نیرو روز جمعه، ۲۴ آذر در جمع خبرنگاران گفته است بهای برق در سال ۹۲ حتما افزایش پیدا خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فارس او می‌گوید:«بهای کنونی برق، که هر کیلووات ساعت آن ۲۶/۴ تومان است به هیچ وجه پاسخگوی نیازها نیست.»

دولت محمود احمدی‌نژاد با توجه به کاهش شدید درآمدهای نفتی، تامین بخش بزرگی از هزینه‌ها در بودجه سال ۹۲ را برعهده درآمدهای مالیاتی و اقدام‌هایی نظیر افزایش شدید بهای برق گذاشته است.

افزایش قیمت قطعی، میزان افزایش نامعلوم

معاون وزیر نیرو می‌گوید در مورد افزایش بهای برق هماهنگی لازم با مجلس شورای اسلامی انجام شده و در پی موافقت مجلس قیمت در سال آینده قطعا افزایش می‌یابد. اما مجلس هنوز در مورد میزان این افزایش تصمیم نهایی را نگرفته است.

به گفته‌ی محمد بهزاد وزارت نیرو پیشنهاد کرده بهای برق تا سه برابر افزایش یابد: «پیشنهاد ۸۰ تومانی برای هر کیلووات ساعت براساس بررسی کارشناسی صورت گرفته است و از نظر وزارت نیرو این قیمت بهای واقعی برای برق است.»

معاون وزیر نیرو گفت که بودجه این وزارت‌خانه در بخش برق با ضرب کردن بهای جدید در ۲۰۰ میلیارد کیلووات ساعت مصرفی کشور مشخص می‌شود. به گزارش خبرگزاری مهر، او افزایش قیمت برق را لازمه حفظ و افزایش پایداری شبکه برق در سال‌‌های آینده عنوان کرد.
محمد بهزاد خاطر نشان کرد در شرایط فعلی برای هر انشعاب برق به طور متوسط ۲۰۰ هزار تومان از مردم دریافت می‌شود، در حالی که این انشعاب برای وزارت نیرو دو میلیون تومان تمام می‌شود.

کاهش فروش نفت و کسری بودجه

بهروز مرادی، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور ۱۶ آبان ماه در یک نشست خبری، ضمن تایید کسری شدید بودجه در سال جاری گفته است:«کاهش وابستگی به درآمد نفتی و تمرکز بیشتر بر درآمد غیرنفتی، از ویژگی‌های‌ لایحه بودجه ۹۲ است.»

مرادی در بخش دیگری از سخنانش در مورد کسری بودجه در سال ۹۱ گفت: «بخشی از کسری بودجه سال جاری به خاطر عدم تحقق درآمدهای نفتی بود که در این زمینه اعتبارات جاری دستگاه‌ها ۲۰ درصد از تیرماه کاهش یافته است.»

دولت لایحه بودجه سال ۱۳۹۲ را تقدیم مجلس کرده است. به‌گفته احمدی‌نژاد تنها ۳۰ درصد بودجه سال آینده متکی به نفت است.
بر همین اساس اغلب وزارت‌خانه‌ها مجبور به راکد گذاشتن بخشی از فعالیت‌های و طرح‌های توسعه شده‌اند و برخی دیگر مانند وزارت نیرو درصدد تامین کسری بودجه‌ی خود از طریق افزایش بهای خدمات هستند.

معاون احمدی‌نژاد سهم درآمدهای نفتی در بودجه‌ی سال ۹۲ را حدود ۳۰ درصد عنوان کرده است. ایرج ندیمی٬ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ۱۸ آذر با اشاره به کسری چشمگیر درآمدهای دولت گفته است:«بودجه سال آینده بیشتر معیشتی است تا توسعه‌ای.»

اعتراف به "خشکسالی مالی"

ندیمی پیش‌بینی می‌کند بسیاری از پروژه‌های عمرانی و اقتصادی دولت در سال آینده متوقف شوند، زیرا به گفته‌ی او منابعی برای تأمین هزینه‌های این پروژه‌ها وجود ندارد.

علی لاریجانی، رئیس مجلس، هشتم آبان‌ماه در جریان افتتاح چند پروژه عمرانی در کرج گفت:«اگر این انتظار وجود داشته باشد که ما در سال آینده نیز بودجه زیادی را بتوانیم برای کارهای عمرانی قرار دهیم کمی دور از ذهن است، چرا که ما با خشکسالی مالی مواجه هستیم.»

محمود احمدی‌نژاد روز جمعه، ۲۴ آذر ادعا کرد:«در بودجه امسال دندان اقتصاد وابسته به نفت را کشیدیم تا کشور روی ریل اصلی پیشرفت قرار گیرد.» به رغم اظهارات لاریجانی در مورد خشکسالی مالی، احمدی‌نژاد می‌گوید سرمایه گذاری در صنعت و کشاورزی باید همچنان ادامه یابد، زیرا به زعم او «ما کشوری هستیم که سالانه می‌توانیم ۲۰۰ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشته باشیم.»

به گزارش خبرگزاری مهر احمدی‌نژاد که برای افتتاح چند پروژه عمرانی به خراسان رضوی رفته بود گفته است: «دشمنان بدانند با عدم فروش نفت، ایران از پیشرفت نمی‌افتد، چرا که ظرفیت ایران نفت و گاز نیست بلکه اندیشه و توانمندی‌های مردانی است که تمدن با عظمت این کشور را، آفریده اند.»

«عرصه سیاست و اقتصاد در دست کوته‌نظران»

رئیس دولت دهم با اشاره به آنچه ظرفیت‌های عظیم در ایران برای افزایش صادرات غیرنفتی خواند مدعی شد: «فقط در خراسان رضوی معادنی وجود دارد که ارزش منابع آن به اندازه کل ارزش منابع نفتی است و این تنها پتانسیل یک استان از ۳۰ استان کشور است.» او در مورد این معادن توضیح بیشتری نداد.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) ۲۴ آذر به نقل از احمدی‌نژاد نوشت: «ما می‌توانیم یکی از صادر کننده‌های اصلی صنایع و محصولات صنعتی باشیم.»

ظاهرا با اشاره به این گونه سخنان و اوضاع آشفته اقتصادی کشور است که اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید:«ریشه همه مشکلات روحیه افراط و تفریطی است که انسان‌های شعاری و کم‌اطلاع در جامعه ترویج کرده و می‌کنند.»

به گزارش خبرگزاری ایلنا رفسنجانی ۲۴ آذر در دیدار با مدیران اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی، مهندسی و صنایع انرژی ایران گفته است: «با حاکم شدن این تفکر افراد اهل فکر و تعقل و صاحبان ابتکار و عمل به تدریج گوشه‌نشین و از میدان خارج شدند و عرصه سیاست و اقتصاد در دست بی‌تجربه‌ها و کوته‌نظران قرار گرفت.»

بانک مرکزی بزرگترین مانع واردات دارو است

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به کمبود شدید ذخایر دارویی، بانک مرکزی را "بزرگترین مانع اختصاص ارز به حوزه سلامت" خواند. وزارت بهداشت نیز بانک مرکزی را به تعلل در تامین ارز دارو متهم می‌کند.
کمیاب و نایاب شدن برخی از داروها و تجهیزات پزشکی از ماه‌ها پیش به یکی از دغدغه‌های اصلی شهروندان ایران تبدیل شده است. مهمترین علت این وضعیت اختصاص نیافتن ارز کافی برای واردات دارو و کالاهای پزشکی عنوان می‌شود.

در روزها و هفته‌های گذشته نسبت به آنچه تعلل و کوتاهی بانک مرکزی در اختصاص ارز به حوزه سلامت خوانده می‌شود انتقادهای شدیدی وارد شده است. اظهارات روز شنبه، ۲۵ آذر یکی از نمایندگان مجلس را می‌توان از صریح‌ترین و تندترین انتقادها به بانک مرکزی تلقی کرد.

اختلاف نهادهای دولتی مانع تامین دارو

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس می‌گوید، در حال حاضر "بانک مرکزی بزرگترین مانع اختصاص ارز به حوزه سلامت است."
به گفته‌ی شهریاری در ارتباط با اختصاص ارز لازم به واردات دارو میان مسئولان بانک مرکزی و دیگر اعضای دولت ناهماهنگی و اختلاف‌های شدیدی وجود دارد. خبرگزاری مجلس روز شنبه از قول شهریاری نوشت: «اگرچه دو وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و صنعت، معدن و تجارت تمام تلاش خود را برای اختصاص ارز به دارو انجام داده‌اند، اما هم‌اکنون بانک مرکزی در اختصاص اعتبار کوتاهی می‌کند.»

تاکنون هیچ یک از تحریم‌های سازمان ملل و تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا محدودیتی برای فروش دارو و تجهیزات پزشکی به ایران در نظر نگرفته است. با این همه ظاهرا تحریم‌های بانکی و مالی علیه جمهوری اسلامی به اختلال‌هایی در این حوزه منجر شده است.

تامین کمتر از یک چهارم ارز لازم

وزیر بهداشت، مرضیه وحید دستجردی در تاریخ ۱۸ آذر تحریم‌ها را در کمبود دارو بی‌تاثیر خواند و گفت: به هیچ وجه واردات داروها و ملزومات پزشکی که مورد نیاز کشور باشد ممنوع نشده است و نمی‌شود.

وحید دستجردی بانک مرکزی را به تعلل در اختصاص ارز مورد نیاز حوزه سلامت متهم کرد و گفت نقل و انتقال ارز در خارج از کشور را می‌شود "از طرق غیر رسمی" دور زد ولی "مشکل تخصیص ارز توسط بانک مرکزی در داخل کشور را نمی‌توانیم دور بزنیم."

وزارت بهداشت میزان ارز مورد نیاز برای واردات دارو در سال ۱۳۹۱ را حدود دو و نیم میلیارد دلار اعلام کرده و گلایه می‌کند: «از این مبلغ تنها ۶۰۰ میلیون دلار ارز تاکنون از سوی بانک مرکزی به واردکنندگان دارو اختصاص داده شده است.»

میزان ارزی که بانک مرکزی در حدود نه ماه گذشته به حوزه سلامت اختصاص داده از سوی منابع مختلف بسیار متفاوت گزارش شده اما در هیچ مورد با نیاز دارویی کشور تناسب ندارد.

کاهش شدید ذخایر دارویی

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در گزارشی که روز جمعه ۲۴ آذر منتشر شد نوشت، سخنگوی مرکز مبادلات ارزی ادعا می‌کند که بانک مرکزی از ابتدای امسال تا ۲۲ آذر ماه معادل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای واردات دارو و اقلام دارویی به نرخ مرجع پرداخت کرده است.

به گزارش ایسنا احمد شیبانی رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت گفته است: «کمیته تدابیر ویژه وزارت بهداشت از اسفند ماه سال ۱۳۹۰ پیگیر تامین و ذخیره‌سازی داروهای حیاتی و موردنیاز کشور بود اما متاسفانه با وجود پیگیری‌ها و مکاتبات فراوان تاکنون فقط یک سوم ارز موردنیاز برای تامین دارو در اختیار حوزه سلامت قرار گرفته است.»

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ۲۵ آذر می‌گوید وزارت بهداشت در سه ماهه‌ی اخیر یک میلیارد دلار برای تامین ذخیره دارویی کشور اختصاص داده در حالی که یک ذخیره‌ی شش ماهه نیازمند دو و نیم میلیارد دلار است.

وزارت بهداشت در ردیف ۱۱ اعتبارات دولتی

بنابر گزارش‌ها بخشی از ارز مرجع (به قیمت رسمی هر دلار ۱۲۲۶ تومان) که به دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص داشته صرف واردات کالاهای دیگر شده است.

خبرگزاری ایسنا در گزارشی زیر عنوان "واردات خودروهای لوکس با ارز مرجع تائید شد" نوشت احمد شیبانی ضمن انتقاد از بانک مرکزی گفته "به جای این که ارز مرجع را به داروهای حیاتی و مورد نیاز و برخی تجهیزات پزشکی که امروز از مهمترین اولویت‌های کشور هستند، اختصاص بدهند، آن را برای واردات لوازم آرایشی و خودروهای لوکس در نظر گرفته‌اند."

وزیر بهداشت نیز می‌گوید: «ما تلاش زیادی برای اختصاص ارز مرجع به شرکتهای واردکننده دارو و مواد اولیه دارویی طی شش ماه گذشته انجام دادیم اما موفق نشدیم و نمی‌دانیم این ارز در کجا مصرف شده است.»

در حالی که اختلاف بانک مرکزی و دیگر بخش‌های دولت بر سر ارز هر روز آشکارتر می‌شود رئیس کمیسیون بهداشت به خبرگزاری مجلس گفته است: متأسفانه دولت بین وزارتخانه‌های خود نیز تفاوت قائل می‌شود، که هم‌اکنون شاهد این هستیم که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از نظر میزان اعتبارات در رده یازدهم قرار دارد.

رفسنجانی: عرصه سیاست و اقتصاد به‌دست کوته‌نظران و بی‌تجربه‌هاست

اکبر هاشمی رفسنجانی می‌گوید ترویج "روحیه افراط و تفریط" توسط انسان‌های کم‌اطلاع در جامعه باعث گوشه‌نشینی افراد اهل تفکر شده است. رئیس مجمع تشخیص مصلحت، "شعارهای بدون پشتوانه اقتصادی" را مشکل ریشه‌ای ایران عنوان کرد.
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان "انتقادات تند" نسبت به وضعیت سیاسی و اقتصادی در ایران گفته است: «عرصه سیاست و اقتصاد به‌دست کوته‌نظران و بی‌تجربه‌ها افتاده است.»
به گزارش "پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی"، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جمعه ۲۴ آذر در دیدار با اعضای اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی، مهندسی و صنایع انرژی ایران، ریشه مشکلات در ایران را "شعارهای بدون پشتوانه اقتصادی" و نیز وعده "قرار دادن سرمایه‌های کشور و پول نفت در جیب مردم" عنوان کرده است.
آن‌طور که هاشمی رفسنجانی در این جلسه گفته است، انسان‌های شعاری و کم‌اطلاع "روحیه افراط و تفریط" را در جامعه ترویج کرده‌اند که باعث گوشه‌نشینی و از میدان خارج شدن افراد اهل فکر و تعقل و صاحبان ابتکار در عرصه سیاست و اقتصاد ایران شده است.
اکبر هاشمی رفسنجانی به "برنامه ۵ ساله چهارم و پنجم كشور و نيز تدوين سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور" اشاره کرده و گفته است: «اگر این برنامه‌ها اجرا می‌شد ديگر نيازی نبود كه امروز حسرت عقب‌ماندگی از بعضی كشورهای همسايه در برخی زمينه‌ها را بخوريم و خجالت‌زده دلسوزان صنعتگر و فعالان صديق اقتصاد كشور باشيم.»
شبکه ایران: حمله کم‌سابقه هاشمی به دولت
در همین زمینه سایت "شبکه ایران" وابسته به موسسه مطبوعاتی ایران، ارگان رسمی دولت جمهوری اسلامی، این سخنان اکبر هاشمی رفسنجانی را "حمله کم‌سابقه به دولت" تعبیر کرده و نوشته است: «هاشمی رفسنجانی یکی از تند‌ترین حملاتش را متوجه دولت کرده است، مخترع عبارت جریان انحرافی در یکی از صریح‌ترین اظهاراتش، علت منحرف نامیدن محمود احمدی‌نژاد و یارانش را انحراف آنان از سیاست‌های دولت سازندگی عنوان کرده است.»
اکبر هاشمی رفسنجانی در سال‌های اخیر انتقاداتی نسبت به شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در ایران بیان کرده است. رئیس مجمع تشخیص مصلحت ۲۷ تیرماه طی یک سخنرانی اوضاع سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران را "تاسف‌بار" خواند و وضع فعلی را نتیجه "برخی سوء‌مدیریت‌ها" عنوان کرد.
افزایش فشارها بر رفسنجانی و خانواده او
چندی پیش اکبر هاشمی رفسنجانی برای اولین بار با فرزندان زندانی‌اش در زندان اوین ملاقات کرد. فائزه هاشمی از اول و مهدی هاشمی از سوم مهر امسال در زندان اوین هستند. اتهام فائزه هاشمی فعالیت تبلیغی علیه جمهوری اسلامی است که به خاطر آن وی باید شش ماه را در اوین بگذارند.
علت این اتهام، مصاحبه فائزه هاشمی با سایت "روز آنلاین" بود که وی در آن‌جا گفته بود: «مملکت به دست اراذل و اوباش افتاده است». این مصاحبه پس از آن انجام شد که فائزه هاشمی در شهرری مورد حمله و فحاشی یک بسیجی قرار گرفت.
مهدی هاشمی نیز به اتهام سوءاستفاده مالی و همچنین سازماندهی تظاهرات پس از انتخابات سال ۱۳۸۸در مراحل اولیه بازجوئی است ولی برای او قرار بازداشت صادر شده است.
پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ در ایران، فشار نهادهای حکومتی نزدیک به آیت‌الله علی خامنه‌ای بر اکبر هاشمی رفسنجانی و خانواده او افزایش یافته است.

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، شنبه 25 آذر، 15 دسامبر