۱۳۹۱ آبان ۱۹, جمعه

درخواست بین‌المللی برای تحقیق درباره مرگ ستار بهشتی


شماری از نهادهای حقوق بشری از مسئولان جمهوری اسلامی خواسته‌اند چگونگی مرگ ستار بهشتی، وبلاگ‌نویسی را که ظاهرا بر اثر شکنجه کشته شده بررسی کنند. جسد ستار بهشتی ۱۷ آبان به خانواده‌اش تحویل داده شد.
ستار بهشتی به روایت شکایت‌نامه‌ی دست‌نویسی که سایت کلمه از او منتشر کرده، روز نهم آبان ماه دستگیر شده است. برخی از منابع خبری تاریخ دستگیری او را هفتم آبان ذکر کرده‌اند.

سایت سهام نیوز بهشتی را "از فعالان و خبرنگاران گمنام سبز" و "از فعالین مدنی در فضای مجازی و وبلاگ نویس" معرفی می‌کند و ۱۶ آبان ماه از قول مادر او می‌نویسد: «تا امروز هیچ خبری از وی نداشتیم. تا اینکه امروز دامادمان را احضار کرده‌اند و به وی گفته‌اند که ستار فوت کرده و به مادر و خواهر وی اطلاع دهید.»

درخواست تحقیق در مورد سرنوشت ستار بهشتی

به گزارش سایت کلمه ستار بهشتی در شکایت از بازجوی خود نوشته است: «از طرف پلیس فتا در منزل بدون حکم بازداشت شدم و اینجانب در مدت دو روز بازجویی مورد انواع تهدید و ضرب و شتم قرار گرفتم.» او در این نامه که ۱۱ آبان نوشته شده می‌افزاید، مسئولیت "هر اتفاقی که برایم پیش آید" بر عهده پلیس فتاست. فتا نام "پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات" نیروی انتظامی است که فعالیت‌های وبلاگ‌نویسان را تحت کنترل دارد.

تاکنون مراجع رسمی از دادن هرگونه اطلاعی در مورد علت و چگونگی مرگ ستار بهشتی خودداری کرده‌اند. سازمان گزارشگران بدون مرز، ۱۸ آبان ماه با انتشار بیانیه‌ای از مسئولان جمهوری اسلامی خواست در مورد سرنوشت ستار بهشتی اطلاع رسانی کنند.سازمان عفو بین‌الملل نیز با اشاره به پیشینه‌ی حکومت جمهوری اسلامی در برخورد خشونت‌آمیز با زندانیان سیاسی احتمال کشته شدن این وبلاگ‌نویس در پی شکنجه را بسیار زیاد ارزیابی کرده است. این سازمان نیز از مسئولان ایران خواسته است در مورد علت مرگ بهشتی تحقیق کند و نتیجه را در اختیار افکارعمومی قرار دهد.

فشار و تهدید ماموران امنیتی

"کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران" در گزارشی که روز جمعه، ۱۹ آبان منتشر شد به نقل از منابع نزدیک به خانواده ستار بهشتی نوشت "خانواده این وبلاگ نویس تهدید شده‌اند که در صورت صحبت کردن با رسانه‌ها دستگیر می‌شوند."
بنا بر این گزارش، ماموران امنیتی خانواده بهشتی را زیر فشار قرار داده‌اند و از برگزاری مراسم سوم و هفتم جلوگیری می‌کنند. این منبع که نخواسته نامش فاش شود می‌گوید، ماموران رفت و آمد افراد به خانه‌ی مادر و خواهر ستار بهشتی را کنترل می‌کنند و در مراسم خاکسپاری از حاضران فیلم و عکس گرفته‌اند.

در گزارش یاد شده در مورد وجود آثار ضرب و شتم بر جسد ستار، به نقل از یکی از اعضای خانواده آمده است: «روی سرش فرورفتگی بزرگی بوده و روی سرش گچ کشیده بودند. صورتش باد کرده بوده است. به محض اینکه بند کفن را باز کردند از کنار زانوی راستش به کفن خون زده بوده است. به محض اینکه بند را باز کردند کاملا کفن خونی شد و علائمی از کالبد شکافی هم روی بدنش بوده است.»

هنوز هیچ گزارشی از نتیجه‌ی کالبدشکافی ستار بهشتی در اختیار بستگان او قرار نگرفته و منتشر نشده است. گفته می‌شود روابط عمومی گورستان رباط کریم تارخ مرگ این وبلاگ‌نویس را ۱۳ ابان اعلام کرده است.

آثار شکنجه بر بدن ستار بهشتی

منبع یاد شده به کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گفته است: «اتفاقی که خیلی‌ها در جریانش نبودند این بود که حدود ۲۰ روز قبل از دستگیری آخر یا شاید کمتر، ماموران امنیتی دو بار بدون حکم می‌آیند خانه برای بازجویی.»

ظاهرا ماموران امنیتی از ستار بهشتی خواسته بودند فعالیت خود را در شبکه‌های مجازی متوقف کند. مطابق برخی گزارش‌ها آخرین نوشته‌ای که از او منتشر شده، به یک روز پیش از بازداشتش مربوط می‌شود و در آن از تهدیدهای ماموران امنیتی سخن در میان است.

در مورد احتمال مرگ بهشتی بر اثر شکنجه پیش‌تر نیز سایت کلمه به نقل از برخی زندانیان بند ۳۵۰ زندان اوین که ستار یک شب را در آنجا گذرانده نوشته بود: «بدن این جوان زیر ضرب و شتم له شده بود و حتی یک جای سالم در بدنش نبود».
به رغم انعکاس گسترده خبر مرگ ستار بهشتی در زندان و قوت گرفتن احتمال کشته شدن او بر اثر شکنجه، تاکنون مقام‌های رسمی جمهوری اسلامی و مسئولان نیروی انتظامی و زندان حاضر به پاسخگویی در مورد سرنوشت او نشده‌اند.

فرزند مهدی خزعلی : بعد از اتفاقی که برای ستار بهشتی افتاد نگرانی ما نسبت به وضعیت پدرم بیشتر شده


سحام نیوز: محمد خزعلی فرزند مهدی خزعلی که این روزها در انفرادی ۲۰۹ و اعتصاب غذا به سر می برد می گوید: چند تن از دوستانشان که بازداشت شده بودند در اوین دیده بودندشان. که گفته بودند در زیر زمین ۲۰۹ من در سلول انفرادی هستم و اعتصاب خشک کردند و بعد از آن هیچ خبری نداریم. نه زنگی به ما زدند نه اینکه هفته پیش پنج شنبه به ما اجازه ملاقات دادند.

فرزند این نویسنده و پزشک منتقد در بند همچنین در گفتگو با کلمه با بیان اینکه دادسرای اوین اصلا جایی که نیست که آدم بخواهد صحبت کند. ما رفتیم دادسرای اوین به ما گفتند با شما کاری نداریم. هیچ کس هیچ جواب درستی به ما نمی دهد. تاکید می کند: ما خیلی نگرانیم هیچ خبری به ما نمی رسد و نمی دانیم که حالشان خوب است؟ می برندش بهداری؟ رسیدگی می کنند؟ ما تا دیروز فکر می کردیم که آنها حواسشان هست رسیدگی می کنند ولی این اتفاقی که برای این آقای ستار بهشتی افتاد دیگه الان خیلی وحشتناک شده. راستش ما تا الان فکر می کردیم که حتما از زندانیان مراقبت و رسیدگی می کنند، ولی با این اتفاقی که برای آقای ستار بهشتی افتاد دیگر هیچ تضمینی وجود ندارد که برای دیگری نیفتد همین ما را نگران تر کرده نمی دانیم الان چه کار کنیم.


۸۶ درصد مردم خواهان طرح سئوال از احمدی‌نژاد هستند


علی مطهری در مناظره تلویزیونی نمونه‌‌هایی از کارشکنی برای «طرح سئوال از رئیس جمهور» را بیان کرد. ‌نظرسنجی تلویزیون دولتی نیز نشان می‌دهد ۸۶ درصد بینندگان موافق طرح سوال از رئيس جمهور در مجلس شورای اسلامی هستند.
مناظره تلویزیونی علی مطهری و علی‌اصغر زارعی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با موضوع «طرح سئوال از رئیس جمهور»، شنبه ۱۸ آبان برگزار شد. در این مناظره علی مطهری به‌عنوان موافق «طرح سئوال از رئیس جمهور»، درباره "لزوم علنی نکردن احتلافات" گفت: «چرا آن‌قدر می ترسیم؟ چرا آن‌قدر نظام را یک موجود متزلزل می دانیم؟ آی آی مواظب باشید نظام دارد از بین می رود، با یک پاسخ از رئیس جمهور که نظام متزلزل می شود، بشینیم در پستو مشکلات را حل کنیم، خب شما که رئیس‌جمهور را می شناسید اصلا گوش نمی‌کند به این چیزا.»
علی مطهری در ادامه سخنان خود مشکل اصلی اصول‌گرایان را نیت‌خوانی از علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی عنوان کرده و درباره این کار برخی نمایندگان مجلس مثال زد: «یک نماینده گفته، رهبری مخالف سئوال هستند اما مصلحت نمی دانند بگویند، ما هم می‌توانیم بگوییم ایشان موافق طرح سئوال هستند اما مصلحت نمی دانند بگویند!» علی مطهری به عوان نمونه از علی‌اصغر زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی نام برد و گفت: «بارها آمدند پیش ما و گفتند که نقل قول از رهبری در این مورد دارند.»
علی‌اصغر زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این مناظره «سئوال از رئیس جمهور» را باعث «بدترشدن اوضاع بازار» عنوان کرد و در پاسخ به علی مطهری گفت: «ما نگفتیم رهبری این حرف‌ها را زندند، ما گفتیم رهبری در مورد اختلاف نظر صحبت کردند، دقیقا مصداق این طرح است.»
خامنه‌ای: اختلافات را علنی نکنید
علی مطهری در مناظره تلویزیونی شنبه ۱۸ آبان گفت: «می گویند اختلافات را علنی نکنید، مگر ما اختلاف داریم؟ یک جاهایی قانون اجرا نشده و ما باید سئوال کنیم از وزیر یا استیضاح کنیم.» پیش از این، در پی مکاتبات تند صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه و محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور، علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی از مسئولان خواسته بود که اختلاف‌های موجود میان خود را علنی نکنند.
علی مطهری در ادامه درباره نمایشی بودن مجلس گفت: «می‌گویند مجلس دکور است، ما داریم یک نمایش دموکراسی می دهیم، همه چیز را از رهبری می‌پرسیم و بعد عمل می کنیم، اصلا مجلسی نیست همه چیز را باید سئوال کرد. این کار ضربه به رهبری و نظام است.»
همزمان با اجرای این مناظره، تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی ایران اقدام به برگزاری یک‌ ‌نظرسنجی در میان بینندگان خود کرد. نتیجه این نظرسنجی در پایان مناظره دو نماینده مجلس پخش شد. بيش از ۷۹ درصد بینندگان "موافق طرح سئوال از رئيس جمهور درجلسه علنی"، ۷ درصد "موافق طرح سوال در جلسه غيرعلنی" و بقيه "موافق منتفی شدن سئوال" بودند.
به گفته علی مطهری سئوال از رئیس‌جمهور در مجلس شورای اسلامی باعث می شود یک تخلیه روانی در جامعه صورت گیرد و این یک "سوپاپ اطمینان" است.
طرح سئوال از محمود احمدی‌نژاد، رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه (۴ نوامبر/۱۴ آبان) با ۷۷ امضا در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد. امضا‌کنندگان این طرح از رئیس‌جمهور خواستند تا در مورد "تعلیل دولت در تصمیم‌گیری درباره تنظیم بازار ارز" پاسخ دهد. در متن طرح سئوال نمایندگان با اشاره به نوسانات شدید ارزی در ماه‌های گذشته آمده است: «پس از خودداری یک ماهه بانک مرکزی از تزریق ارز به بازار، در روز سه‌شنبه ۲۱ شهریور ۹۱ دلار هنگام صبح ۲ هزار و ۲۰۰تومان، ظهر ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و شب ۲ هزار و ۷۰۰ تومان  تومان قیمت‌گذاری شد و در روز ۱۱ مهر نیز به ۴۰۰۰ تومان رسید.»

احمدی‌نژاد: دموکراسی قله دستاوردهای بشری است

محمود احمدی‌نژاد می‌گوید دموکراسی "آخرین دستاورد بشر" و تنها شیوه‌ی شناخته شده برای "استقرار زمامدار صالح" است. این سخنان رئیس جمهور کشوری است که رهبرش از ۲۳ سال پیش بدون رای مردم بر آن حکومت می‌کند.

محمود احمدی‌نژاد که برای شرکت در پنجمین "اجلاس دموکراسی بالی" به اندونزی سفر کرده، روز پنج‌شنبه (۱۸ آبان/ ۸ نوامبر) در این نشست سخنرانی کرد. او بخشی از سخنان خود را به ادعاهایی در مورد نقض دموکراسی در آمریکا و کشورهای اروپایی اختصاص داد و در بخش دیگری به تشریح راه‌های"استقرار کامل و حقیقی دموکراسی" در جهان پرداخت.

سخنان احمدی‌نژاد در مورد دموکراسی و حاکمیت اراده ملت، در تعارض و تناقض کامل با صدها گزارش نهادهای بین‌اللمی قرار دارد که جمهوری اسلامی را یکی از کشورهایی معرفی می‌کنند که حقوق شهروندان و موازین حقوق بشر را به شدت نادیده می‌گیرند.

اظهارات رئیس دولت دهم در مورد مسائل بین‌المللی نیز عمدتا تکرار سخنان رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای در مراسم گشایش اجلاس جنبش عدم تعهد، در شهریور ماه سال جاری در تهران بود. خامنه‌ای در این مراسم نظم موجود جهانی را "ناعادلانه و غیرانسانی" خوانده و خواستار "مشارکت دموکراتیک جهانی در عرصه‌ى مدیریت بین‌المللى" شده بود.

«آمریکا و اروپا، ناقض دموکراسی»

به گزارش پایگاه رسمی اطلاع‌رسانی دولت، احمدی‌نژاد در اجلاس بالی گفت: «امروز دموکراسی به عنوان آخرین دستآورد بشر، تنها شیوه شناخته شده‌ای است که می‌تواند راهی به سوی استقرار زمامداری صالح محسوب گردد.»

احمدی‌نژاد دموکراسی را "قله دستاوردهای بشری" خواند و افزود: «دموکراسی امیدهای فراوانی را برانگیخته است و مبارزات گسترده‌ای صرف تبیین و استقرار آن در جای جای جهان شده و می‌شود.»
اختلافات میان احمدی‌نژاد و آیت‌الله خامنه‌ای بازتاب‌های علنی یافته استاختلافات میان احمدی‌نژاد و آیت‌الله خامنه‌ای بازتاب‌های علنی یافته است
رئیس دولت دهم در بخش دیگری از اظهاراتش از کشورهایی نام ‌برد که به باور او اصول دموکراسی به عنوان حاکمیت مردم در آن‌ها نقض می‌شود: «دموکراسی در عمل به حاکمیت اقلیت تبدیل شده است و اکثریت مردم در تصمیمات اساسی جوامع نقش تعیین کننده ندارند. به وضع اروپا و آمریکا نگاه کنید.»

تکرار سخنان خامنه‌ای در اندونزی

احمدی‌نژاد در ادامه‌ی سخنانش با بیان این که "اکثریت ملت‌ها از وضع موجود ناراضی‌اند" پنج پیشنهاد ارائه داد و مدعی شد با اجرای آن‌ها "مشکلات جامعه بشری برطرف" می‌شود. او یکی از راهکارهای خود را "تجدید نظر در شیوه‌های زمامداری" عنوان کرد.
"تعریف واحدی از حقوق اساسی انسان‌ها از جمله آزادی" و "اصلاح شیوه گزینش حاکمان" از دیگر پیشنهادهای احمدی‌نژاد بود.

محمود احمدی‌نژاد به عنوان آخرین پیشنهاد توصیه کرد: «اصلاحات اساسی در شورای امنیت و سازمان ملل و مراکز وابسته به آن به نفع عدالت و به نفع مردم و مشارکت عمومی ملت‌ها در مدیریت جهانی انجام شود.»

رهبر جمهوری اسلامی نیز در اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران در اظهارات مشابهی گفته بود: «شوراى امنیت سازمان ملل داراى ساختار و سازوکارى غیرمنطقى، ناعادلانه و کاملاً غیر دموکراتیک است؛ این یک دیکتاتورىِ آشکار و یک وضعیت کهنه و منسوخ و تاریخ مصرف گذشته است.»

انتقاد از فاصله‌ی شعارهای قبل و بعد از انتخابات

احمدی‌نژاد در اجلاس بالی انتقاد کرد که "بین شعارها و رفتار حاکمان قبل و پس از انتخابات فاصله گسترده‌ای ایجاد شده است." منتقدان دولت، محمود احمدی‌نژاد را متهم می‌کنند که بارها به مردم وعده‌های توخالی داده و در مورد وضعیت اقتصادی و اجتماعی واقعیت را وارونه جلوه داده است.
وعده‌ی آوردن پول نفت سر سفره‌های مردم که پیش از انتخابات سال ۸۴ مطرح شد از مشهورترین این وعده‌ها محسوب می‌شود.

دموکراسی واقعی با ظهور منجی

محمود احمدی‌نژاد در بخش پایانی سخنرانی خود در اجلاس بالی آشکار می‌کند که به اعتقاد او تمام تلاش‌ها برای استقرار دموکراسی در نهایت فقط با ظهور کسی که در مذهب‌های مختلف "منجی" خوانده می‌شود به نتیجه خواهد رسید: «ظهور منجی به همراه مسیح آغاز بهار حقیقی بشریت است.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، احمدی‌نژاد در حالی بخش اصلی سخنانش را به ستایش از دموکراسی اختصاص داد که کشورش به عنوان یکی از بدترین ناقضان حقوق بشر و حقوق شهروندی شناخته می‌شود و بارها از سوی نهادهای بین‌المللی به این دلیل محکوم شده است.

برخی از کارشناسان مسائل بین‌المللی اظهارات احمدی‌نژاد را واکنشی به انزوای بیش از پیش جمهوری اسلامی و تلاش برای جلب همکاری برخی از کشورهای منطقه ارزیابی کرده‌اند.

تشکیل دو هزار پرونده برای تخلف‌های دستگاه اجرایی


یک روز پس از قرائت گزارش تفریغ بودجه سال ۸۹ در مجلس، دیوان محاسبات اعلام کرد برای تخلف‌های دستگاه اجرایی حدود دو هزار پرونده تشکیل داده. مصرف غیرقانونی ۱۲ میلیارد دلار درآمد نفت یکی از این تخلف‌هاست.
دیوان محاسبات کشور روز چهارشنبه، ۱۷ آبان گزارش خود از نحوه‌ی استفاده دستگاه اجرای از بودجه سال ۸۹ را، که گزارش تفریغ بودجه خوانده می‌شود، تقدیم مجلس کرد. خلاصه‌ای از این گزارش به مجلس ارائه شد و دادستان دیوان بر اساس نتایج به دست آمده از بررسی‌ها، برای تخلف‌های دستگاه اجرایی در دادسرای دیوان محاسبات پرونده تشکیل داد.
گزارشی با یک سال تاخیر
مطابق قانون محاسبات عمومی، دیوان محاسبات کشور موظف است برای ارزیابی "مسئولیت پاسخگویی مالی و عملیاتی بخش عمومی از نظر رعایت قوانین و مقررات و محدودیت‌های بودجه‌ای و همچنین کارآیی، اثربخشی و صرفه اقتصادی فعالیت‌های انجام شده توسط دستگاه‌های اجرایی استفاده کننده از بودجه کل کشور" گزارشی از عملکرد دستگاه‌های اجرای تهیه و به مجلس ارائه کند.
مطابق قانون، گزارش تفریغ بودجه هر سال باید در سال آینده و پیش از ارائه لایحه بودجه سال بعد تهیه و منتشر شود. به این ترتیب دیوان محاسبات، گزارش مربوط به سال ۸۹ را با حدود یک سال تاخیر به مجلس ارائه کرده است.
خبرگزاری مهر روز پنج‌شنبه، ۱۸ آبان از قول امین حسین رحیمی، دادستان دیوان محاسبات نوشت: «حدود ۲ هزار پرونده در خصوص تخلفات دستگاههای اجرایی از بودجه ۸۹ در دادسرای دیوان محاسبات تشکیل شده که به صورت جدی در حال بررسی این پرونده‌ها هستیم.»
۶۵ درصد تخلف از احکام بودجه
مطابق گزارش‌ها مهمترین تخلف‌های دستگاه اجرایی به نحوه‌ی استفاده از درآمدهای نفتی مربوط می‌شود. بررسی‌های دیوان نشان می‌دهد دولت در سال ۱۳۸۹ برخلاف بسیاری از قوانین موجود از واریز کردن مازاد درآمدهای نفتی به صندوق ذخیره ارزی خودداری کرده و حدود ۱۲ میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار از این درآمدها را به مصرف جبران کسری بودجه رسانده است.
به گفته‌ی دیوان محاسبات دولت این میزان از درآمدهای ارزی را تبدیل به ریال کرده و به حساب درآمدهای عمومی کشور واریز کرده است. تخلف مهم دولت در زمینه استفاده غیرقانونی از منابع ارزی سلسله تخلف‌های دیگری را توسط بسیاری دیگر از بخش‌های دستگاه اجرایی از جمله بانک مرکزی در پی داشته است.
بر اساس گزارش دیوان محاسبات دولت و دستگاه‌های اجرای در مجموع تنها ۳۵ درصد از احکام قانون بودجه را رعایت کرده‌اند و در ۶۵ درصد موارد تخلف داشته‌اند.
در گزارش دیوان محاسبات تاکید شده که دولت نه تنها درآمدهای مازاد نفتی را صرف کمبود بودجه کرده که با سیاست‌های خود مانع اختصاص سرمایه‌های لازم به بخش‌های مهم تولیدی کشور شده استدر گزارش دیوان محاسبات تاکید شده که دولت نه تنها درآمدهای مازاد نفتی را صرف کمبود بودجه کرده که با سیاست‌های خود مانع اختصاص سرمایه‌های لازم به بخش‌های مهم تولیدی کشور شده است
بانک مرکزی و فروش ارز برای کسری بودجه
در بند هفتم گزارش یاد شده آمده است: «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۹ کلیه ارزهای حاصل از صادرات نفت خام، جمعا به مبلغ ۴۲ میلیارد و ۳۳۵ میلیون دلار را با سه نرخ بازار بین بانکی، بازار فرعی و حساب مشتریان به فروش رسانده است.»

بانک مرکزی در محاسبات خود بهای ارزی را که فروخته به بهای بازار بین‌بانکی محاسبه کرده که کمترین قیمت است. دیوان محاسبات در گزارش خود نوشت، عدم واریز کردن بیش از ۱۲ میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی علاوه بر مغایرت با قانون برنامه چهارم توسعه، مانع پرداخت تعهدات این صندوق مطابق "راهکارهای تعیین شده در قانون" شده است.
برنامه چهارم توسعه پیش بینی می‌کند بخشی از موجودی حساب ذخیره ارزی صرف حمایت از بخش خصوصی و تولیدکنندگان داخلی شود.
آغاز کاهش فروش نفت در سال ۸۹
دولت باید کسری بودجه را از طریق تنظیم لایحه و با کسب موافقت مجلس تامین کند. به همین دلیل تبدیل بیش از ۱۲ میلیارد دلار به ریال و تزریق آن به بدنه بودجه‌ی کل کشور خلاف موازین تعیین شده و بدون مجوز قانونی صورت گرفته است.
مطابق گزارش دیوان محاسبات دستگاه‌ اجرایی در تمام حوزه‌های اصلی اقتصادی دارای تخلف‌های آشکار از قانون بودجه بوده است. در این گزارش برخی از واقعیت‌های اوضاع اقتصادی کشور نیز که مورد مناقشه مسئولان ارشد جمهوری اسلامی قرار دارد آشکار شده است.
در گزارش تفریغ بودجه ۸۹ آمده است که فروش نفت خام ایران در این سال ۸۹ روزانه ۲۴۲ هزار بشکه کمتر از پیش‌بینی‌های بودجه بوده است. این کاهش صادرات به کاهش در آمدهای ارزی کشور به میزان ۷ میلیارد دلار و ۲۴۷ میلیون دلار در سال منجر شده است.
دیوان محاسبات، گزارش مربوط به سال ۸۹ را با حدود یک سال تاخیر به مجلس ارائه کرده استدیوان محاسبات، گزارش مربوط به سال ۸۹ را با حدود یک سال تاخیر به مجلس ارائه کرده است
سهل‌انگاری در سرمایه‌گذاری در صنعت نفت
در گزارش دیوان محاسبات تاکید می‌شود، به رغم کاهش صادرات، به دلیل افزایش بهای نفت نسبت به پیش بینی‌های قانون بودجه میزان درآمدهای مورد انتظار از فروش نفت صد در صد محقّق شده. به رغم این، دولت نه تنها درآمدهای مازاد نفتی را صرف کمبود بودجه کرده که با سیاست‌های خود مانع اختصاص سرمایه‌های لازم به بخش‌های مهم تولیدی کشور شده است.
دیوان محاسبات در گزارش خود می‌نویسد: «سهم وزارت نفت از طریق شرکت تابعه ذیربط از محل مازاد سهم نفت در اختیار وزارت مذکور قرار نگرفته و در نتیجه مبلغی به منظور اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری برای توسعه میادین نفتی یا حفظ ظرفیت آنها و توسعه میادین مشترک از محل مازاد، پرداخت نشده است.»
واریز ۳ هزار میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی به حساب خزان‌داری کل برای جبران کسری بودجه و عدم وجود ۱۴ هزار و ۷۰۰ بشکه نفت خام تولیدی میدان نفتی مبارکه در محاسبات وزارت نفت از تخلف‌های دیگر دولت در گزارش دیوان محاسبات ذکر شده است.
«برخی پرونده‌ها مختومه می‌شوند»
دادستان دیوان محاسبات در مورد سرنوشت پرونده‌ی تخلف‌های بودجه ۸۹ به خبرگزاری مهر می‌گوید: «به طور طبیعی ممکن است با توجه به دفاعیات مسئولان اجرایی و یا جبران جابه جایی‌های صورت گرفته احتمالی و یا پرداخت خسارت‌های وارد شده برخی از پرونده‌ها مختومه شود و تعداد این پرونده‌ها کاهش یابد اما در مورد برخی دیگر از پرونده‌ها که تخلف آنها برای ما محرز شود و آثار به جا مانده از این تخلفات رفع نشود دادخواست صادر می‌شود و برای رسیدگی و صدور رای نهایی به هیئت مستشاری ارسال می‌شود.»رحیمی در ادامه می‌افزاید: «هیئت‌های مستشاری دو نوع مجازات را در نظر می گیرند یک نوع مجازات اداری است که شامل توبیخ در پرونده تا کسر حقوق و انفصال موقت و دائم برای مدیر متخلف است و نوع دیگر از مجازات جبران ضرر و زیان وارده به بیت‌المال است که برخی اوقات باید مسترد شود.»
"دولت قانون‌گریز"
ناظران معتقدند با توجه به تجربه سالیان گذشته تخلف‌های دستگاه اجرایی از قانون بودجه، گرچه بسیار گسترده است و ارقامی نجومی را شامل می‌شود، پیامد محسوسی برای دولت نخواهد داشت. گزارش تفریغ بودجه سال ۸۸ نیز نشان می‌داد که در ۶۴ درصد موارد احکام آن به طور کامل رعایت نشده است.
محسن نریمان، نایب رئیس وقت کمیسیون عمران مجلس آذرماه سال گذشته که گزارش تفریغ بودجه ۸۸ منتشر شد این گزارش را "نشانگر قانون‌گریزی دولت" خواند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مجلس، محسن نریمان می‌گوید: «اگرچه ما این چنین گزارش‌هایی را در دولت‌های گذشته هم داشتیم، اما این مسئله در این دولت تشدید شده است.» او با اشاره به اینکه در آن دوران با مشخص شدن تخلف برای جبران آن اقدامی می‌شد، می‌افزاید "اما در مورد این دولت متاسفانه بر خلاف انتظارها و هشدارها فراوانی هم که داده می‌شود، روند تغییری نمی‌کند و یک نوع قانون‌گریزی در این دولت وجود دارد که باید به آن توجه شود."