۱۳۹۲ مرداد ۱۸, جمعه

منطقه آیت‌الله خامنه‌‌ای: مذاکرات صلح خاورمیانه به ضرر فلسطینی‌ها خواهد بود

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه (۹ اوت/۱۸مرداد) در خطبه‌های نماز عید فطر در دانشگاه تهران با اشاره به ازسرگیری مذاکرات صلح خاورمیانه آن را مورد انتقاد قرار داد.

آیت‌الله خامنه‌ای گفت: «یقینا این گفت‌وگوها مانند مذاکرات قبلی جز پایمال شدن حقوق فلسطینی‌ها و تشویق متجاوز به سرکوب و جنایت بیشتر، نتیجه‌ای نخواهد داشت.»

وی با اشاره به میانجی‌گری آمریکا افزود، این مذاکرات "مطمئنا به ضرر فلسطینی‌ها خواهد بود."
رهبر جمهوری اسلامی اضافه کرد: «دنیای اسلام در مقابل این ستم متراکم لحظه‌ای کوتاه نیاید و عمل گر‌گ‌های درنده صهیونیست و حامیان بین‌المللی آنها را محکوم کند.»

ادامه مذاکرات در روز چهارشنبه

مذاکرات صلح خاورمیانه میان اسرائیل و مقام‌های فلسطینی قرار است روز چهارشنبه (۱۴ اوت/۲۳ مرداد) ادامه یابد. وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، این مذاکرات در بیت‌المقدس بر پا می‌شود و پس از آن در اریحا در کرانه غربی رود اردن نیز ملاقاتی صورت خواهد گرفت.

این دومین دیدار مقام‌های اسرائیلی و فلسطینی پس از مذاکرات اواخر ژوئیه در واشنگتن است.
به گفته جنیفر پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، قرار است مارتین ایندیک، فرستاده ویژه آمریکا و سفیر سابق این کشور در اسرائیل به عنوان واسطه در این مذاکرات شرکت کند.

مذاکرات صلح خاورمیانه که برای حدود ۳ سال مسکوت مانده بود با میانجی‌گری جان کری، وزیر خارجه آمریکا و گفت‌وگوهای چندین هفته‌ای وی با دو طرف از سر گرفته شد. در پی تلاش‌های کری هر دو طرف موافقت کردند، مذاکرات را حداقل برای ۹ ماه برگزار کنند.

مذاکرات مستقیم میان اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها در سال۲۰۱۰ میلادی پس از آن که اسرائیل حاضر به توقف شهرک‌سازی‌های خود در اراضی فلسطینی نشد به حال تعلیق درآمد.

شهرک‌سازی اسرائيل، مهم‌ترین مانع ادامه مذاکرات

موضوع شهرک‌سازی‌های اسرائيل یکی از دشوارترین موارد اختلاف در مذاکرات برای تشکیل کشور فلسطین در کنار اسرائیل است. رهبران فلسطینی سال‌هاست که توقف شهرک‌سازی‌ها را شرط ادامه مذاکرات قرار داده‌اند.

اسرائیل حاضر به تعلیق سیاست شهرک‌سازی‌ خود نشده اما اعلام کرده است، ۱۰۴ زندانی فلسطینی که بیش از ۲۰ سال در زندان به سر برده‌اند را آزاد خواهد کرد.
مقام‌های اسرائيلی در کرانه باختری رود اردن طرح‌هایی برای ساخت بیش از هزار دستگاه واحد جدید مسکونی در شهرک‌های یهودی‌نشین را تأیید کرده‌اند.

ساخت شهرک‌های جدید اسرائيل در اراضی فلسطینی با انتقادهای بین‌المللی، از جمله انتقادهای آمریکا روبرو شده است. جنیفر پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، تأکید کرد که کشورش ادامه ساخت و ساز شهرک‌های یهودی‌نشین را قانونی نمی‌داند.

مقام‌های اسرائیلی ساخت بیش از هزار واحد مسکونی دیگر در شهرک‌ها را تنها چند روز پیش از گزینش نخستین گروه آزادشوندگان فلسطینی تأیید کردند. این گروه شامل ۲۶ زندانی فلسطینی است که بیش از ۲۰ سال در زندان‌های اسرائیل به سر برده‌ا‌ند.

روز یکشنبه (۱۱ اوت/ ۲۰ مرداد) کمیته‌ای ۵ نفره در کابینه اسرائیل تصمیم خواهد گرفت، کدام‌یک از زندانیان باید در این گروه قرار بگیرند.

به گفته صائب عریقات، مذاکره‌کننده ارشد فلسطینیان، قرار است این گروه ۲۶ نفره روز سه‌شنبه (۱۳ اوت) آزاد شوند.

بر اثر شدت سیل در مهرستان؛ رودخانه ماشکید جان 3 نفردر سیستان و بلوچستان راگرفت


رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان سراوان گفت: بر اثر بارش بارندگی در طی روز های گذشته و همچنین طغیان رودخانه ماشکید در مهرستان از توابع شهرستان سراوان 3 نفر از هموطنان بلوچ بر اثر غرق شدگی جان خود را از دست دادند.


بهمن دهواری در گفتگو با مهر اظهار داشت: مقارن ساعت 17.30 دقیقه روز چهارشنبه بر اثر واژگونی یک دستگاه خودروی سواری پژو 405 در رودخانه ماشکید و در پی اعلام به این سازمان بلافاصله نیروهای امدادی مستقر در منطقه وارد عمل شدند و توانستند جان یک نفر از سرنشینان این خودرو را که در سیلاب غوطه ور بود نجات دهند.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل شدت و حجم سیلاب در این رودخانه 3 نفر دیگر از سرنشینان این خودرو جان خود را از دست دادند که اجساد  2 تن از آنها با تلاش تیم های جستجو و نجات روز گذشته از آب گرفته شد.
دهواری گفت: متاسفانه جسد یکی دیگر از سرنشینان این خودرو با وجود تلاش های فراوان در روز گذشته که تا قبل از غروب آفتاب ادامه داشت به نتیجه نرسید.
به گزارش خبرنگار مهر، رودخانه «ماشكيل» یا «ماشکید» سراوان از کوه‌هاى بيرک در ۹۸ کيلومترى غرب سراوان سرچشمه مى‌گيرد و از طريق شهرستان مهرستان به سمت جنوب شرق روان مى‌شود.

مرگ بیماران کلیوی شهرستان کنگان بر اثر مشکلات مالی

امام جمعه کنگان گفت: بر اساس گزارش انجمن بیماران کلیوی شهرستان کنگان تاکنون چند نفر در اثر مشکلات مالی در این شهرستان از دنیا رفته‌اند.
خبرگزاری فارس: مرگ بیماران کلیوی شهرستان کنگان بر اثر مشکلات مالی
به گزارش خبرگزاری فارس از کنگان، حجت‌الاسلام محمود محمودی صبح امروز در خطبه‌های نماز عید سعید فطر از گرانی در کنگان انتقاد کرد و گفت: از مسئولان انتظار داریم چاره‌ای اساسی برای گرانی در کنگان داشته باشند.

وی به مشکلات بیماران کلیوی شهرستان کنگان اشاره کرد و افزود: بر اساس گزارش انجمن بیماران کلیوی شهرستان کنگان تا کنون چندین نفر در اثر مشکلات مالی در این شهرستان از دنیا رفته‌اند که امیدواریم مسئولان و مردم خیر باید برای حل مشکلات آنان چاره‌ای بیاندیشند.

مجلس تاسیس «دانشگاه احمدی‌نژاد» را بررسی می‌کند

عضو کمیسیون «آموزش، تحقیقات و فناوری» مجلس گفت: این کمیسیون قطعا موضوع «دانشگاه احمدی‌نژاد» را بررسی کرده و طبق قانون تصمیم خواهد گرفت.
به گزارش خانه ملت؛ علیرضا خسروی نماینده تربت‌حیدریه با اشاره به تصمیم رئیس‌جمهور سابق مبنی بر تاسیس «دانشگاه» گفت: ظاهرا آقای احمدی‌نژاد در زمان ریاست جمهوری خود مجوز تاسیس دانشگاه را از شورای عالی انقلاب فرهنگی دریافت کرده‌ است.
وی افزود: این موضوع در کمیسیون «آموزش، تحقیقات و فناوری» مجلس نیز مطرح شده ولی اعضای کمیسیون نظر قطعی خود را اعلام نکرده‌اند.

خسروی در ادامه تصریح کرد: کمیسیون «آموزش، تحقیقات و فناوری» قطعا موضوع «دانشگاه احمدی‌نژاد» را بررسی و طبق قانون تصمیم خواهد گرفت.

همسر محسن میردامادى: زندانیان سیاسى بیش از خود نگران زندگى مردم اند



در پى نامه ۵۵ تن از زندانیان سیاسی ایران به باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و درخواست مهار تحریم ها از وى که در روزنامه بریتانیایى گاردین منتشر شد همسر یکى از نویسندگان نامه، آن را حاصل “نگرانى زندانیان از وضعیت زندگى مردم” توصیف کرد.
الهه مجردى، همسر محسن میردامادى که پس از اعتراض به انتخابات سال ٨٨ تا کنون در زندان به سر مى برد در گفتگو با مسیح على نژاد با اشاره به “ملاقات هفته گذشته با همسرش” گفته است که “آنها نگران وضعیت جامعه هستند و با این نامه خواستند در این شرایط تأثیرى بگذارند”. به گفته خانم مجردى “آنها با اینکه خودشان در معرض نقض حقوق بشرند اما به علت شدت فشار اجتماعى و مادّى بر مردم ترجیح مى دهند پیگیر خواست مردم باشند در حالى که همین هفته گذشته به بند ٣۵٠ حمله شد و آنها خواستار تشکیل کمیته تحقیق در این باره هم شده اند”.
همسر دبیرکلّ زندانى جبهه مشارکت افزود: “پیگیرى نقض حقوق بشر، کارى دراز مدت است و کسانى که معتقد به آزادى هاى سیاسى هستند سالهاست که این موضوع را پیگیرى مى کنند اما فشار روزمرّه بر زندگى مردم و مسائل مادى هر روز دارد مقاومت مردم را کمتر مى کند و خانواده هاى زندانیان سیاسى که سرپرست شان در زندان به سر مى برد هم کاملا این وضع را لمس مى کنند؛ در نتیجه هر دو موضوعِ رفع تحریم ها و توقف نقض حقوق بشر باید با هم پیگیرى شود”.
همسر محسن میردامادى در پاسخ به این پرسش که “با توجه به گذشت زمان زیادى از گستردگى تحریم ها، چرا این نامه در دوره دولت پیشین نوشته نشده” گفت: پیش از این، زندانیان سیاسى، تاثیرى در این کارها نمى دیدند اما در این انتخابات، اکثریت مردم حرف شان را به کرسى نشاندند و نشان دادند که طرفدار گفتمان اعتدال اند برخلاف شرایطى که مثلا آقاى جلیلى رییس جمهور مى شد؛ آنهم با آن ادبیات جنگ طلبانه که در مناظره ها فرهنگ انقلاب را فرهنگ هجوم معرفى مى کرد”.
وى افزود: “این نامه نشان دهنده آن است که در همه، حتى در کسانى که به آنها ظلم شده هم امید جدیدى ایجاد شده و به این فضاى سیاسى جدید امیدوارند و این تحریم ها را یکى از موانع روند جدید مى دانند”.
خانم مجردى در پایان این گفتگو ابراز امیدوارى کرد که دولت آقاى روحانى با سابقه کارش در این نظام و آشنایى با چالش ها و شیوه عملگرایانه اش نتیجه مثبت بگیرد.

مخالفت دادستانی با حضور امید کوکبی دانشمند اتمی زندانی در کنفرانس علمی



امید کوکبی دانشمند زندانی در زندان اوین برای ارائه سخنرانی در زمینه تکنولوژی لیزر در کنفرانس سالانه فیزیک ایران در دانشگاه بیرجند دعوت شده، اما دادستانی تهران و نهادهای امنیتی با حضور وی در این کنفرانس مخالف می‌کنند.
به گزارش خبرنگار کلمه، این کنفرانس که در تاریخ ۶ شهریور در دانشگاه بیرجند برگزار خواهد شد هر ساله توسط انجمن فیزیک ایران برگزار می‌شود و معتبر‌ترین اتفاق علوم پایه کشور است که اساتید، دانشجویان و محققان داخلی و خارجی آخرین یافته‌های خود را در آن ارائه می‌دهند.
زمینه کاری و تحقیقاتی امید کوکبی طراحی و ساخت لیزرهای پرقدرت و کاربردهای آن در فیزیک اتمی هسته‌ای است که وی در طول تحصیلات خود در ایران، اسپانیا و آمریکا مقالات متعددی را در معتبر‌ترین ژرنال‌های این رشته به چاپ رسانده است.
سخنرانی امید کوکبی پیرامون مقاله وی با عنوان “بهینه سازی مطلق توان خروجی اسیلاتورهای اپتیکی” است که از اهمیت خاصی در تکنولوژی ساخت لیزر کاربرد دارد.
امید کوکبی، رتبه ۲۱ کنکور سراسری در رشته ریاضی و فیزیک، کار‌شناسی خود را در دانشگاه صنعتی شریف در دو رشته فیزیک کاربری “رشته دکترای پیوسته فیزیک” و مهندسی مکانیک به اتمام رسانده و پس از اخذ بورس تحصیلی از اتحادیه اروپا در مرکز تحقیقات فوتونیک اروپا در بارسلونای اسپانیا دوره کار‌شناسی ارشد و دکترای خود را در رشته فیزیک اتمی گرایش لیزر به انجام رساند.
وی در ادامه با اخذ بورسیه از دانشگاه تگزاس آستین Austin آمریکا برای ادامه تحصیل در رشته فیزیک گرایش پلاسما برای اخذ دکترای دوم خود عازم آمریکا شد.
امید کوکبی که هر ساله ۲ بار در تعطیلات دانشگاهی برای دیدار با خانواده خود در شهر گنبدکاووس به ایران سفر می‌کرد، در آخرین نوبت سفر به ایران، قبل از خروج از ایران و بازگشت به دانشگاه تگزاس در فرودگاه امام خمینی بازداشت شد.
امید کوکبی که به علت رد همکاریهای امنیتی و نظامی در زمینه فیزیک اتمی در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۳۸۹ پس از آخرین دیدارش درمعاونت سازمان انرژی اتمی ایران برای توافق بر سر درخواست همکاری، به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی بازداشت شد، در ‌‌نهایت با تبرئه شدن از این اتهام و همچنین اتهام جاسوسی، به اتهام ارتباط با دولت متخاصم آمریکا، پس از ۱۵ ماه بازداشت موقت غیرقانونی، به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد.
پس از بازداشت این دانشمند جوان ایرانی، انجمن‌های علمی بین المللی، چهره‌های بر‌تر علمی همچون برندگان جایزه نوبل فیزیک و شیمی و معتبر‌ترین مجلات علمی جهان همچون Nature و Sciencs در حمایت از وی نامه نگاریهای مختلفتی را با دولت ایران انجام داده‌اند.
علی رغم درخواست‌های متعدد امید کوکبی برای مرخصی، همچنان بر رد درخواست‌های وی اصرار ورزیده می‌شود. در آخرین مورد همچنان جواب مشخصی از طرف دادستانی برای حضور وی در کنفرانس فیزیک و ارائه سخنرانی در طول مرخصی اعطا شده به این منظور داده نشده است.
امید کوکبی بیش از ۳۰ ماه است که بدون حتی یک روز مرخصی در زندان اوین، بند ۳۵۰، بند زندانیان سیاسی و امنیتی حضور دارد.
* * *
Scientist Omid Kokabee denied permission to attend scientific conference by Chief Prosecutor
Omid Kokabee, jailed scientist in Evin prison has been invited by Birjand University to make a presentation at the annual physics conference in the field of laser technology, but judicial authorities and security personnel have barred him from attending. The conference on August 28, 2013 is held annually by the Physics Association of Iran, and is the most prestigious science conference held in the country where invited domestic and international students share their recent scientific findings.
Omid Kokabee’s field of work and research is design and construction of high-powered laser optics applied in nuclear physics and he has published numerous articles in prestigious scientific journals. He is asked to speak about his article titled “Absolute optimization in the output of optical oscillators,” which is of great value to the technology of building lasers.
Kokabee completed a double major in Applied Physics and Mechanical Engineering from Sahrif University of Technology. After obtaining his dual undergraduate degree, in 2007 he went to Spain and obtained his Master’s degree in Photonics at Polytechnic University of Catalonia and his PhD at the Institute of Photonic Sciences (ICFO) in Barcelona. In 2010 he moved to the U.S. where he started his second PhD studying optics at the physics department of University of Texas.
Omid Kokabee regularly made two trips every year to the city of Gonbad Kavoos to visit family. He was detained in Imam Khomeini airport when he was attempting to exit Iran during his last trip on January 30, 2011 due to his refusal to cooperate in the field of nuclear physics with the ruling apparatus and the military. Due to his unwillingness to collaborate with the regime, he was sentenced to 10 years in prison on trumped up charges such as “relations with a hostile country (U.S.A)”, receiving “illegitimate funds,” and “espionage.” He has denied all charges brought against him.
When the young Iranian scientist was detained, many international science organizations such as the International Optics Society (SPIE), the European Optical Society, along with Nobel laureates in physics and chemistry, and the world’s most prestigious scientific journals such as “Nature and Sciences,” expressed their outrage and wrote letters to the Islamic Republic asking for Kokabee’s immediate release.
So far all of Kokabee’s many requests for his right to furlough have been denied. His last request was to receive furlough in order to attend the physics conference per his invitation to be a speaker, but again he was denied. Omid Kakobee has spent over 30 months behind bars in Evin prison’s public Ward 350 among political prisoners, without ever being granted his legal right to furlough.

علم الهدی: بی‌حجابی نماد ضداعتدال است / این رئیس جمهور با یک واسطه نصب شده بوسیله امام زمان است

امام جمعه مشهد گفت: بزرگترین نماد ضد اعتدال بی حجابی و بی عفتی است و باید با این بزرگترین ضد اعتدال و مظهر بی دینی مقابله شود.
به گزارش خبرنگار مهر، احمد علم الهدی، صبح جمعه در مراسم برپایی نماز عیدفطر در حرم رضوی، با تاکید بر اینکه در رفع تمام مسائل ضد اسلامی مسئله بی حجابی و بی عفتی است، اظهار کرد: بزرگترین نماد ضد اعتدالی بی حجابی و بی عفتی است و باید با این بزرگترین ضد اعتدال و مظهر بی دینی مقابله شود.
وی تصریح کرد: این رئیس جمهور با یک واسطه  نصب شده بوسیله امام زمان است و در این راستا ما باید این تنفیض را پذیرفته و به آن پایبند باشیم چرا که امام زمان فرمودند در هر کاری باید به حجتمان رجوع کنیم.
خطیبه جمعه مشهد ادامه داد: رئیس جمهور منتخب در مراسم تنفیض فرمودند این دولت دولت اعتدال است و اعتدال به معنای عدول از اصول نیست و کسانی که در فتنه 88 حضور داشتند و در مقابل قانون طغیان کرده و در اجرای استکبار غربی قدم برداشتند در دولت جدید جایی ندارند.
کسانی که از اصول عدول کرده نباید در دولت اعتدال حضور داشته باشند
وی افزود:  کسانی که از اصول عدول کرده و در جریان فتنه 88 شرکت داشته اند نباید در دولت اعتدال حضور داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه رئیس جمهور منتخب در معنای اعتدال دولت به آیه ای از سوره بقره استشهاد کرد و بعد از وی مقام معظم رهبری این آیه را توضیح دادند، گفت: این آیه می فرماید اسلام دین اعتدال است پس هر جریانی غیر اسلامی جریانی غیر معتدل است.
علم الهدی اظهار کرد: کسانی که پای اسلام ایستادند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند اهل افراط و تفریط نیستند بلکه عین اسلام هستند و هرچه غیر اسلام است باید از صحنه این جامعه براندازی شود.
وی یادآور شد: با همت دولت امید هر چه غیر اسلامی است باید نابود و براندازی شود و این دولت می تواند با مدیریت اسلامی و اعتدالی خود هر چه ضد اسلامی است را از بین ببرد.
وی با تاکید بر اینکه در رفع تمام مسائل ضد اسلامی مسئله بی حجابی و بی عفتی است، عنوان کرد: بزرگترین نماد ضد اعتدالی بی حجابی و بی عفتی است و باید با این بزرگترین ضد اعتدال و مظهر بی دینی مقابله شود.

خطیبه جمعه مشهد تاکید کرد: انشالله قانون عفاف و حجاب که در سال 85 تصویب شده است و تاکنون اجرا نشده بوسیله این دولت مورد اجرا قرار بگیرد و این دولت پاسخگوی مطالبات دینی در کنار مطالبات معیشتی مردم هم باشد.

آیت الله دستغیب: چرا کسانی که حرفشان خریدار دارد برای آزادی آقایان موسوی و کروبی و زندانیان سیاسی کاری نمی کنند؟

آیت الله دستغیب که طی چند سال گذشته بارها حصر میرحسین و کروبی را غیرقانونی و غیرشرعی خوانده است، می پرسد: در میان بزرگان مملکت برخى هستند که هیچ مقام و مسؤلیتى ندارند، امّا حرفشان خریدار دارد. چرا این افراد به میدان نمى‌آیند و براى آزادى آقاى موسوى و کروبى و زندانیان سیاسى کارى نمى‌کنند؟ چرا کار خوبى را که از دستشان بر مى‌آید انجام نمى‌دهند و بر عکس، زخم زبان مى‌زنند.
این مرجع تقلید در بخشی از سخنانش که در آخرین شب از ماه رمضان ایراد کرد، گفته است: آقاى رئیس جمهور مى‌داند که این مقام را از خدا دارد. خدا دل‌هاى مردم را به سوى او متوجّه کرد که انتخابش کردند، پس ابتدا باید به احکام دین خدا و فرامین قرآن و سنّت عمل کند و از احکام الهى تخلّف نکند، که اگر کرد به میثاقى که با خدا و مردم بسته خیانت کرده و مردم مسلمان از او روى مى‌گردانند. علاوه بر این کشور بهره‌مند از ثروت‌هاى فراوان است و در زمره‌ى ثروتمندترین کشورهاى دنیا قرار دارد، هم از جهت منابع مادى و هم از جهت نیروى انسانى. این همه معادن غنى نفت و گاز و سنگ‌هاى قیمتى و صنعتى و… به علاوه هوش سرشار و استعدادهاى فراوان جوانان، ثروت‌هاى خدادادى است که نصیب ما شده است. باید از این ثروت به نفع ملت استفاده صحیح بشود.
وی در ادامه افزود: اگر کسى واقعآ هدفش خدمت به مردم و جلب رضاى پروردگار باشد براى هیچ منصبى ذرهّ اى از حکم خدا تخلّف نمى‌کند و به هیچ قیمتى تن به گناه نمى‌دهد. اگر مقام و منصبى نصیبش شد، آن را از خدا مى‌بیند و به مسؤلیت خود، آن طور که خدا راضى است، عمل مى‌کند. اگر هم به مقامى نرسید شکر خدا مى‌کند و ناراحت نمى‌شود.
این مرجع تقلید در توضیح حمایت از یتیم که توصیه قرانی است، اظهار داشت: از مصادیق یتیم، شیعیان و دوستان ائمه اطهار علیهم السلام هستند که ایتام آل محمّد معرفى شده‌اند. مراجع تقلید و رهبر و سایر مسؤلان وظیفه دارند به امور آنها رسیدگى کنند و دست بر سرشان بکشند. این رسیدگى کردن هم دو جور است: گاهى کسى پولى از خودش به یتیم مى‌دهد؛ گاهى مال خود یتیم را به او مى‌دهد. ثروت این کشور متعلق به خود مردم است و باید بدون منّت و بدون گداپرورى به آنان داد. اگر غیر از این باشد احترام ایتام آل محمّد حفظ نشده است.
متن سخنان آیت الله دستغیب به نقل از سایت مسجد قبا به شرح زیر است:
تفسیر سوره فجر ، جلسه ۳ ، آیات ۱۴ تا ۱۷ ، چهارشنبه ۱۳۹۲/۰۵/۱۶ ، بیست ونهم رمضان ۱۴۳۴



                                                    بسم الله الرحمن الرحیم

اِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصادِ(۱۴) فَأمَّا الاْنْسانُ اِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبّی أکْرَمَنِ(۱۵) وَ أمّا اِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبّی أهانَنِ(۱۶) کَلّا بَلْ لا تُکْرِمُونَ الْیَتیمَ(۱۷)
البتّه پروردگارت در کمین است.( ۱۴) امّا انسان هنگامى که پروردگارش براى امتحان او را گرامى دارد و نعمتش بخشد، گوید: پروردگارم مرا گرامى داشت.( ۱۵) و امّا چون براى امتحان رزقش را تنگ گرداند، مى‌گوید: پروردگارم مرا خوار کرده است.( ۱۶) چنین نیست، بلکه یتیم را گرامى نمى‌دارید.
اِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصادِ؛ خداى تعالى در کمین ستمکاران است. او شاهد و ناظر بندگان خویش است و آنان را مى‌نگرد که آیا شکر نعمت به جا مى‌آورند یا خیر، و چگونه از نعمت‌هاى پروردگار استفاده مى‌کنند.
شکر منعم واجب عقلى است و جزاى احسان جز احسان نیست، حتّى اگر به حیوانى احسان کنند او هم احسان مى‌کند، انسان که جاى خود دارد! بنابراین معناى درکمین بودن خداوند، مطابق آیات بعد، این است که مردم را با عطاى نعمت یا منع آن امتحان مى‌کند. کسى که صاحب نعمتى مى‌شود، از مال و مقام و همسر و فرزند و سلامتى و غیره، اولا: باید با زبان، خدا را سپاس گوید و سجده شکر به جا آورد و «الحمدلله» بگوید. ثانیآ: باید نعمت خدا را در راه خشنودى او به کار بندد.
آقاى رئیس جمهور مى‌داند که این مقام را از خدا دارد. خدا دل‌هاى مردم را به سوى او متوجّه کرد که انتخابش کردند، پس ابتدا باید به احکام دین خدا و فرامین قرآن و سنّت عمل کند و از احکام الهى تخلّف نکند، که اگر کرد به میثاقى که با خدا و مردم بسته خیانت کرده و مردم مسلمان از او روى مى‌گردانند. علاوه بر این کشور بهره‌مند از ثروت‌هاى فراوان است و در زمره‌ى ثروتمندترین کشورهاى دنیا قرار دارد، هم از جهت منابع مادى و هم از جهت نیروى انسانى. این همه معادن غنى نفت و گاز و سنگ‌هاى قیمتى و صنعتى و… به علاوه هوش سرشار و استعدادهاى فراوان جوانان، ثروت‌هاى خدادادى است که نصیب ما شده است. باید از این ثروت به نفع ملت استفاده صحیح بشود.
مبادا فردا بگوید تقصیر من نبود و تقصیر آن وزیر و آن معاون بود و این وزیر را به من تحمیل کردند. مردم به شما رأى داده‌اند؛ مسؤل وزرا شخص شما هستید و شما هم باید در برابر تخلّف آنها پاسخگو باشید.
آقاى رئیس جمهور باید هر چه امروز دارد ثبت کند و فردا که خواست برود، به حساب کشیده شود تا چیزى براى خود برندارد.
کسى که خود را در معرض ریاست جمهورى قرار مى‌دهد، مدعى است که مى‌تواند یک کشور را اداره کند، پس باید مطابق این ادعا امتحان شود تا صدق و کذبش معلوم شود. پس اگر بعد از پایان دوره ریاست جمهورى آن گونه که قول داده بود و مردم انتظار داشتند، عمل کرده بود، شکر نعمت کرده، ولى اگر خلاف وعده‌هایش عمل نمود و مردم را به فقر کشاند، کفران نعمت کرده است و هم دنیا را از دست مى‌دهد و هم آخرت را.
بنابراین به صرف گفتن نیست، عمل هم لازم است. هر کس در هر منصب و مقامى است همین طور است؛ اگر از پست ریاست خود استفاده خداپسندانه کرد و آخرت خویش را اصلاح نمود، شکر نعمت خدا را کرده، از امتحان خود سربلند بیرون آمده است.
جوانى که مدعى است اگر همسر و فرزندى خدا نصیبش کرد، اخلاق خوب و رفتار پسندیده خواهد داشت و به حساب دستور شرع آنان را بار مى‌آورد، در معرض امتحان قرار مى‌گیرد و رفتار و کردارش ثبت مى‌شود. آقاى طلبه‌اى هم که با خدا عهد مى‌بندد اگر معروف و مشهور شود، حرف حق بزند و فقط به گفتن احکام طهارت و نجاست اکتفا نکند و بزرگان مملکت را امر به معروف و نهى از منکر بکند ـ هر کس به حساب خودش ـ مورد امتحان قرار مى‌گیرد.
فَأمَّا الاْنْسانُ اِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبّی أکْرَمَنِ؛ بعضى از امتحان خود سربلند بیرون مى‌آیند و بعضى سرشکسته مى‌شوند. مردودى در امتحان الهى این است که چون به نعمتى مى‌رسد خود را برتر از دیگران و مستحق این نعمت مى‌داند و تکبّر مى‌ورزد. اگر به پست و مقامى رسید، مانند فرعون طاغى مى‌شود و مثل قوم عاد و ثمود فساد مى‌کند. همان اقوامى هم که به خاطر کفر و شرک عذاب شدند، در فطرت خود یکتایى خدا را مى‌فهمیدند، امّا به آن اعتنا نکردند؛
(وَ جَحَدُوا بِها وَ اسْتَیْقَنَتْها أنْفُسُهُمْ ظُلْمآ وَ عُلُوّآ)
«از سر ظلم و برترى جویى، آن را انکار کردند در حالى که پیش خود بدان یقین داشتند.»
گویند: در زمان فرعون آب رود نیل فرو رفت، مردم مملکتش جمع شدند و گفتند: اى پادشاه! آب نیل کم شده، آن را زیاد کن. فرعون گفت: من از شما مردم راضى نیستم (به این سبب آب را کم کرده‌ام و زیاد نمى‌کنم). مردم به ناچار برگشتند و مرتبه دوم به حضورش آمدند و گفتند: اى پادشاه! حیوانات ما در معرض تلف هستند و اگر آب رود نیل را زیاد نمى‌کنى خداى دیگرى غیر از تو خواهیم پرستید.
فرعون گفت: همه مردم به صحرا روند و خود نیز به صحرا رفت و از آنان جدا گردید و آن قدر از مردم دور شد که او را نمى‌دیدند و صدایش را نمى‌شنیدند. صورت روى خاک نهاد و با انگشت سبابه به جانب آسمان اشاره کرد و عرض کرد: خدایا مانند غلامان ذلیل که به سوى مولاى خود مى‌روند، آمده‌ام به سوى تو و مى‌دانم کسى قادر نیست آب رود نیل را زیاد کند، مگر تو. پروردگارا تمنا مى‌نمایم آن را جارى و زیاد نما.
آب رود نیل جارى و زیاد گردید. فرعون نزدیک آنان آمد و گفت: زیاد نمودم براى شما بندگانم آب نیل را. همه مردم در مقابل او به سجده افتادند.
در آن هنگام جبرئیل پیش فرعون آمد و گفت: اى پادشاه شکایتى دارم، یارى نما مرا. گفت : چیست قصه و مطلب تو؟ جبرئیل گفت: بنده‌اى دارم که او را صاحب اختیار بندگان دیگر خود نموده‌ام و اصلاح امور بندگانم را به دست او سپرده‌ام و اینک آن بنده با من دشمنى مى‌نماید و دوست مى‌دارد دشمنان مرا و عداوت و دشمنى و اذیت مى‌کند دوستان مرا. فرعون گفت: بد بنده‌ایست بنده تو. اگر من دست بر او بیابم او را در دریاى قُلزُم (رود نیل) غرق خواهم کرد.
جبرئیل گفت: رأى و حکم خود را براى من بنویس. فرعون اسباب نوشتن طلبید، چون حاضر نمودند، نوشت: جزاى بنده‌اى که فرمان مولاى خود را نمى‌برد و دوست مى‌دارد دشمنان مولاى خود را و دشمنى مى‌نماید با دوستان مولایش آن است که او را در دریاى قلزم (رود نیل) غرق نمایند. جبرئیل گفت: آن را مهر و امضا کن. فرعون مهر و امضا نمود و به دست جبرئیل داد. روزى که فرعون و اتباعش غرق مى‌شدند، جبرئیل آن نوشته را به دست او داد و گفت: بگیر آنچه را که خودت در باره خود حکم نموده‌اى.
ممکن است اشکال شود که آیا پر آب شدن نیل باعث گمراهى مردم و دلیلى بر حقّانیت ادعاى فرعون نبود؟ در پاسخ باید گفت در کنار این دلیل، هزاران دلیل بر عدم الوهیت فرعون وجود داشت و مردم از ابتدا اشتباه کردند که فرعون را به خدایى برگزیدند و اگر از اول عقل خود را به میدان مى‌آوردند و مى‌دیدند که او هم بشرى مانند آنها است و نمى‌تواند خدا باشد، راه هدایت را مى‌یافتند.
وَ أمّا اِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبّی أهانَنِ؛ گاهى هم اسباب امتحان الهى فقر و بلا و ناملایمت‌ها است. در جریان انتخابات یک نفر (آقاى عارف) گذشت کرد و به نفع یکى دیگر کنار رفت. این امتحان خوب و گذشت مهمى براى ایشان بود. مابقى هم که رأى نیاوردند باید بدانند که این ریاست رزقشان نبود، پس اگر راضى به رضاى خدا باشند و شکر کنند که از چنین مسؤلیت سنگینى معاف شدند و آماده همکارى با رئیس جمهور متنخب مردم باشند، در این صورت در امتحان خود سربلند گشته‌اند ولى اگر غضبناک شوند و حرف‌هاى دیگرى بزنند و رفتارهاى دیگرى نشان دهند، در امتحان خود مردود شده‌اند.
تأمل بر یک روایت
در روایت است از رسول خدا صلّى الله‌علیه وآله که فرمودند:
«حُبُّ الدُّنیَا رَأسُ کُلِّ خَطِیئَةٍ»[۳]
«دوست داشتن دنیا اصل و اساس همه گناهان است.»
«خطیئه» منحصر به گناهان جوارحى نیست؛ یعنى فقط گناهان زبان و چشم و گوش، خطیئه محسوب نمى‌شوند، بلکه شامل گناهان جوانحى (قلبى) هم مى‌شوند؛ مانند حسد، کینه، سوءظنّ، ریا، کبر، بخل، شرک و غیره. کسى که محبّت دنیا در قلبش باشد زمینه همه این گناهان را دارد.
امّا چرا چنین است؟ انسان به طور غریزى و طبیعى به بعضى متعلقات و دارائى‌هایش علاقه‌مند است. مثلا به لباس و سر و وضعش اهمیّت مى‌دهد؛ همسر و فرزندانش را دوست مى‌دارد. این علاقه و ارتباط باید وجود داشته باشد و خیلى هم خوب است به شرط آن که به حساب ایمان و در حد معمول باشد. امّا گاهى این علاقه شدت مى‌یابد و همه قلب را فرا مى‌گیرد و تبدیل به مهم‌ترین همّ و غمّ انسان مى‌شود. به عنوان مثال شخصى دوست مى‌دارد استاندار بشود و علاقه زیادى به این مقام دارد و سال‌ها منتظر فرصتى بوده تا بدین منصب دست یابد. چه بسا شخص مؤمن و نماز خوانى هم باشد، امّا نمازش چنان اثرى نداشته که دل او را از این محبّت قطع کند. بالاخره پس از مدّتى زمینه‌اى فراهم مى‌شود، امّا رسیدن به آن مستلزم آن است که افرادى را ببیند و کسانى را که شایسته احترام و تعریف نیستند، احترام بگذارد و تعریفشان کند و به برخى دیگر هدیه و رشوه‌اى بدهد و پول خرج کند. از آن سو عده‌اى را هم مانع و رقیب خود مى‌بیند و سعى مى‌کند از راه‌هاى مختلف و با تهمت و سخن چینى و عیب‌جویى آنها را از سر راه خود کنار بزند. پس از این همه اگر به مقامى که مى‌خواست نرسد، نسبت به همه کسانى که او را از آن باز داشتند، کینه به دل مى‌گیرد و نسبت به آن که به جاى او انتخاب شده، حسد مى‌ورزد و هر جا بتواند کارشکنى و بدگویى مى‌کند و ضربه مى‌زند. اگر هم به آن مقام برسد، خود را در اوج مى‌بیند و به زیردستانش تکبّر مى‌کند و فخر مى‌فروشد. شدت محبّت به این مقام باعث مى‌شود مخالفان خود را هر طور شده از میان بردارد و آنان را نماد شرّ و بدى معرفى کند. از آن طرف نسبت به بیشتر اطرافیان و همکاران خود سوءظنّ داشته باشد.
نتیجه این کارها او را تا مرز شرک پیش مى‌برد. در واقع این حبّ دنیا، ریاست را در مذاق چنین کسى این قدر گوارا مى‌کند که براى رسیدن و حفظ آن به این همه گناه و آلودگى تن مى‌دهد.
اگر کسى واقعآ هدفش خدمت به مردم و جلب رضاى پروردگار باشد براى هیچ منصبى ذرهّ اى از حکم خدا تخلّف نمى‌کند و به هیچ قیمتى تن به گناه نمى‌دهد. اگر مقام و منصبى نصیبش شد، آن را از خدا مى‌بیند و به مسؤلیت خود، آن طور که خدا راضى است، عمل مى‌کند. اگر هم به مقامى نرسید شکر خدا مى‌کند و ناراحت نمى‌شود. این یک مثال بود و مثال‌هاى بسیارى در این رابطه مى‌توان بیان کرد.
کَلّا بَلْ لا تُکْرِمُونَ الْیَتیمَ؛ این نیست که اگر کسى به نعمتى رسید بنده خاص خدا و مورد احترام و تکریم درگاه ربوبى باشد، یا اگر نعمتى از دستش رفت خداوند ذلیلش کرده باشد. این فهم ناقص یا این بلا و مصیبتى که بر شخص وارد مى‌شود، به خاطر این است که یتیمان را گرامى نداشت.
خداى تعالى در این آیه نمى‌فرماید به یتیم آب و نان نداد، بلکه مى‌گوید اکرامش نکرد؛ یعنى باید یتیم را ارجمند داشت و به او احترام زیاد گذاشت. در روایت است از امام صادق علیه السلام که هیچ بنده‌اى دست مرحمت بر سر یتیمى نمى‌کشد مگر آن که خدا به تعداد موهایى که از زیر دستش مى‌گذرد نورى در قیامت به او مى‌بخشد.
از مصادیق یتیم، شیعیان و دوستان ائمه اطهار علیهم السلام هستند که ایتام آل محمّد معرفى شده‌اند. مراجع تقلید و رهبر و سایر مسؤلان وظیفه دارند به امور آنها رسیدگى کنند و دست بر سرشان بکشند. این رسیدگى کردن هم دو جور است: گاهى کسى پولى از خودش به یتیم مى‌دهد؛ گاهى مال خود یتیم را به او مى‌دهد. ثروت این کشور متعلق به خود مردم است و باید بدون منّت و بدون گداپرورى به آنان داد. اگر غیر از این باشد احترام ایتام آل محمّد حفظ نشده است.
در میان بزرگان مملکت برخى هستند که هیچ مقام و مسؤلیتى ندارند، امّا حرفشان خریدار دارد. چرا این افراد به میدان نمى‌آیند و براى آزادى آقاى موسوى و کروبى و زندانیان سیاسى کارى نمى‌کنند؟ چرا کار خوبى را که از دستشان بر مى‌آید انجام نمى‌دهند و بر عکس، زخم زبان مى‌زنند.
شخصى از رجال سرشناس زمان رضا شاه در حال احتضار بود. آقاى بزرگوارى که اهل مکاشفات بود بالاى سرش حاضر مى‌شود و مى‌بیند که او را به سوى تاریکى و عذاب مى‌برند. در همین حال ناگهان مولا على علیه السلام ندا مى‌کند که این شخص هدیه‌اى نزد ما دارد. بلافاصله او را بر مى‌گردانند و به سوى بهشت مى‌برند. پس از این مکاشفه آن شخص از دنیا مى‌رود و آن که این صحنه را دیده بود، از خدا مى‌خواهد علّت این اتفاق را بفهمد. مدّتى بعد در خواب همان شخص را مى‌بیند. به او مى‌گوید: روزى دیدم حکم اعدام بى‌گناهى صادر شده و من از بى‌گناهى او اطّلاع داشتم. هر چه کردم نتوانستم بى‌تفاوت بمانم. با خود گفتم: هر چه باداباد. رفتم و براى اثبات بى‌گناهى او هر کارى مى‌توانستم کردم. آن شخص آزاد شد و همین کار باعث تفضّل امیرالمؤمنین و نجات من شد.
نجات دادن دیگران از گرفتارى منحصر به پول دادن یا اثبات بى‌گناهى آنان نیست، کمک کردن به اصلاح و هدایت یک جوان و حتّى گاهى یک نصیحت ساده، مى‌تواند باعث نجات او شود.

آلمان و فرانسه از روحانی خواستار گام‌های مشخص در مناقشه هسته‌ای شدند

دویچه وله : آلمان و فرانسه خواستار قدم‌های مشخص رئیس‌جمهوری جدید ایران برای حل بحران هسته‌ای این کشور هستند. هم‌زمان نخست‌وزیر اسرائیل با تشدید لحن خود ادعا کرده که ایران ۷هزار سانتریفوژ جدید به کار انداخته است.
آلمان و فرانسه پس از سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در باره مذاکرات جدی اتمی، خواستار قدم‌های مشخص برای حل بحران هسته‌ای ایران شدند. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، یافتن راه‌حلی سریع در مناقشه اتمی با غرب را محتمل دانسته بود.
آندرآس پشکه، سخنگوی گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، روز چهار‌شنبه (۷ اوت / ۱۶ مرداد) به نقل از او گفت گرچه سخنان حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، بسیار سازنده است، اما این سخنان باید با عمل مشخص در این رابطه همراه شوند.
پشکه گفت آلمان برای مذاکرات آتی با ایران آماده است. او گفت سخنان روحانی جهتی صحیح دارد و آینده مشخص می‌کند که این سخنان تا چه حد اجرایی می‌شوند. او گفت ایران باید نسبت به پیشنهادهای داده شده گروه ۱+۵ در آلماتی پاسخی مشخص ارائه کند.

محکومیت دوباره برای مسعود پدرام، زندانی سیاسی

مسعود پدرام فعال ملی مذهبی، نویسنده و پژوهشگر اجتماعی پس از گذراندن دو سال محکومیت در زندان اوین، به تازگی به اتهام تبلیغ علیه نظام، به یک سال حبس تعزیری نیز محکوم شده است.
به گزارش کلمه، این زندانی سیاسی خرداد ماه امسال به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی پیرعباسی محاکمه و به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.
این محکومیت در حالی صورت گرفت که بازجوی مسعود پدرام در اطلاعات سپاه به وی گفته بود که برای وی پرونده دیگری تشکیل خواهد داد.
پس از آنکه دو سال پیش این زندانی سیاسی خواسته بازجویان اطلاعات سپاه مبنی بر کناره گرفتن از جمع ملی – مذهبی ها را نپذیرفت، پرونده سال ۸۰ وی بار دیگر به جریان افتاد و او بازداشت و به بند ۳۵۰ منتقل شد.
مسعود پدرام از اعضای شورای فعالان ملی-مذهبی ایران، در جریان بازداشت نیروهای ملی مذهبی در اسفندماه ۱۳۷۹، بیش از ۳ ماه در سلول های انفرادی بازداشتگاه عشرت آباد سپاه پاسداران بود. وی بعد از ۵ ماه حبس، به قید وثیقه آزاد شد. پرونده وی همچون پرونده دیگر فعالان ملی مذهبی از آن هنگام به بعد، در دادگاه تجدیدنظر مفتوح بوده است.
وی دردادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی حداد در سال ۱۳۸۱ به ۴ سال زندان و ۵ سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده بود. حکم وی در دادگاه تجدید نظر در سال ۱۳۸۲ به سه سال حبس تعزیری تقلیل یافته بود.
این زندانی سیاسی در آبان ماه ۹۰ بدلیل حوادث پس از انتخابات ۸۸ بازداشت و برای سپری کردن سه سال محکومیت خود روانه زندان اوین شده بود.
با صدور حکم یک سال حبس تعزیری برای مسعود پدرام، وی مجموعا به چهار سال حبس محکوم شده و باید دو سال دیگر نیز در زندان اوین محکومیت خود را بگذراند.

احمدی نژاد رفت؛ علی لاریجانی هنوز برایش نامه می نویسد

رئیس مجلس با وجود اتمام دوره ریاست محمود احمدی‌نژاد بر قوه مجریه، طی نامه‌ای به وی مصوبه هیئت دولت مبنی بر «اصلاح آئین‌نامه ساماندهی و اعتباربخشی مراکز مشاوره» را مغایر قانون اعلام کرد.
به‌گزارش فارس، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به محمود احمدی‌نژاد که روز ۱۵ مرداد منتشر شد، مصوبه هیئت وزیران مبنی بر «اصلاح آیین‌نامه ساماندهی و اعتباربخشی مراکز مشاوره» را مغایر قانون اعلام کرد.

پیش بینی هاشمی رفسنجانی: جایگاه متزلزل خشکه مقدسی ها بیش از پیش تحلیل خواهد رفت

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه ای تحت عنوان”شرح اعتدال” به بررسی آینده واقع گرایی اسلامی در ایران پرداختند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، گزیده ای از این گفتگوی مشروح بدین شرح است:

* نظر جنابعالی درباره آینده کشور در ۴ سال آینده چیست؟ آیا روال گذشته ادامه خواهد یافت و مردم با طیف وسیعی از شعارهای و وعده ها روبرو خواهند بود ویا باید جامعه منتظر رویه دیگری باشد؟

- قطعا کارهای شعاری در آینده کم می شود.شعارهای بلند وعمل های کوچک مهم ترین شاخص جریانهای تندرو است.جامعه هم به طرف اعتدال بیشتر خواهد رفت . مردم در حال تحصیل هستند. دانش و اطلاعات آنها زیاد می‌شود. کارهای شعاری از این نوع این انبوه توده‌ها را برای یک هدف خاص به صورت موجی بسیج کنند، در آینده سخت می‌شود. مبنای جامعه آینده ایران اسلامی گردش صحیح تر و شفاف تر اطلاعات با هدف اقناع حداکثری مردم خواهد بود.

*با وجود جریانات افراطی و تندرو آنهم تحت لوای شعائر اسلامی این کار سخت نخواهد بود؟

- اینها به اشتباه واقع گرایی اسلامی را با سکولاریزه شدن اشتباه می گیرند چرا که حرکت اعتدال به به سمت اسلامی شدن منطقی است . مقصد اعتدال، واقع گرایی اسلامی است.با گسترش اعتدال در جامعه و افزایش و اقبال هر چه بیشتر مردم به آن، قطعا جایگاه متزلزل خشکه مقدسی ها بیش از پیش تحلیل خواهد رفت .از طرف دیگر نیز برخی اسلام‌شناس‌ها، حوزه‌ها و حتی افراد حزب‌اللهی هم کم‌کم احساس می‌کنند بعضی سخت‌گیری‌ها جواب نمی‌دهد و از جامعه اسلامی چیزی جز عده ای قلیلی برایشان باقی نمی ماند.

* آیا اعتدال می تواند پلی میان آرمانگرایی و واقع گرایی شود تا آرمانگرایی به توهم منتهی نشود؟

حتما باید اینگونه باشد. اصلا فلسفه نوآوری تاریخی و بدیع حضرت امام(ره) در تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام همین موضوع بود تا ریل انقلاب اسلامی به سوی آرمانگرایی متوهمانه منحرف نشود.مهم ترین شاخص اعتدال در حضرت امام(ره) توجه خاص ایشان به نگاه کارشناسی بود. در خاطرم جمله ای تاریخی از ایشان هست که نظر کارشناسی مجمع را حتی اگر خلاف نظر خودم هم باشد می پذیرم. از اعتدال امام(ره) درسهای بزرگی در تاریخ ثبت شده است . از دهها فتوای نوآورانه و بدیع فقهی نظیر فتوای شطرنج و موسیقی تا آن حرکت بی بدیل سیاسی در قبول قطعنامه ۵۹۸ که هم منجر به تامین مصلحت مردم و پیشرفت ایران اسلامی گردید و هم مایۀ سقوط و زوال صدام شد.

* از شرح اعتدالی که شما می فرمایید “واقع گرایی اسلامی” نتیجه گرفته می شود.توضیح بیشتری می دهید؟

در واقع‌گرایی اسلامی نه اسلام فراموش می‌ شود و نه آرمان ها.در مسیر واقع گرایی اسلامی آرمانهای ما هم اسلامی‌تر می شوند و هم واقع‌بینانه‌تر. شما فقط کافی است در مقطع تاریخی قبول قطعنامه ۵۹۸ نتایج واقع گرایی اسلامی و اعتدال تصمیم گیری در حضرت امام(ره) را بررسی کنید و در نقطه مقابل آن تصور کنید که اگر قرار بود تصمیمات نظام بر مبنای آرمانگرایی افراطی اتخاذ می شد چه سرنوشتی در انتظار ایران اسلامی بود؟. معلوم است که آرمانگرایی محض و خالی از واقع گرایی ممکن بود چه بلایی بر سر کشور بیاورد. از یاد نبریم که هیچگاه در تاریخ اسلام پیروزی و پیشرفتی حاصل نشده جز با اعتدال و واقع گرایی اسلامی . از افراطی گری نیز هیچگاه خیر و برکتی برای جوامع اسلامی حاصل نشده و نخواهد شد.

* از دیگاه شما جایگاه واقع گرایی در مبنای اسلامی چیست؟

اصل اسلام واقع‌گراست. این واقعیت برای من خیلی روشن است. در بحثهای قبلی که سر مسایل اقتصادی و معیشتی داشتیم، گفتیم که اسلام واقع‌گرا است و نمی‌خواهد آنچه را که خداوند در فطرت انسان گذاشته، ندیده بگیرد. معنای دین فطری این است.به جلو که می‌رویم، با تغییر شرایط باید تغییر موضع بدهیم. پیامبر‌(ص) و ائمه (ع) ما این‌گونه بودند. حتی نسخ در احکام قرآن هم هست.مبانی ما واقعا قوی است. یعنی هرچه پیش می‌رویم، به طرف شناخت بهتر است. با منطبق کردن اسلام با شرایط روز و براساس اعتدال پیش می‌رویم. افراد افراطی از هر دو طرف همیشه خواهند بود. بعضی‌ها به این مقدار اعتدال قانع نمی‌شوند اما مزاج جامعه به طرف اعتدال می‌رود.
* آیا اعتدال و واقع گرایی اسلامی به دولت سکولار منتهی نخواهد شد؟
من اطمینان دارم که این اتفاق نخواهد افتاد مشروط بر آنکه از مسیر اعتدال اسلامی خارج نشویم . اعتدال یعنی اینکه روحانیت و نیروهای مذهبی به عنوان اصیل ترین اقشار جامعه همانطور که اگر ببینند دین و مصالح جامعه در خطر است، صبر نمی‌کنند و بدرستی انتقاد وحتی تهاجم می‌کنند فراموش نکنند که چون قدرت هم با روحانیت است و الان هم مسئول هستند، باید از مساجد تا بالاترین ارکان خود را موظف به پیگیری “حق النّاس” و حتی تحمل انتقاد مخالفین خود را بدانند.

* نقش واقع گرایی اسلامی را در آینده جهان اسلام چطور ارزیابی می کنید؟

یقینا در آینده جهان اسلام به این تفکر و تلقی اسلامی نگاه ویژه ای خواهند داشت. شاید به همین خاطر باشد که از زمان تشکیل مجمع تا امروز افراطی ها هرگز تصور مثبتی نسبت به جایگاه آن نداشته و ندارند.چرا که اصولا در دایره خارج از اعتدال اسلامی و اسلام واقع گرا، تشخیص مصلحت محلی از اعراب ندارد ولی با تحکیم جایگاه واقعی گرایی اسلامی در روش و منش سیاست خارجی جمهوری اسلامی در زمانه ای که اکثر کشورهای اسلامی از تندروی ها و افراط گری ها در رنج اند حتما شاهد اقبال خوبی به واقع گرایی اسلامی از سوی جمهوری اسلامی خواهیم بود.

نامه جمعی از زندانیان سیاسی ایران به رییس جمهور آمریکا

جمعی از زندانیان سیاسی فعلی و سابق در نامه‌ای خطاب به باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با تشریح وضعیت بین المللی و داخلی و با یاداوری سیاست‌های دولت‌های گذشته آمریکا در قبال ایران که منجر به تضعیف جامعهٔ مدنی و تقویت نیروهای رادیکال در داخل کشور شد، تحریم‌های آمریکا و جامعه بین المللی علیه ایران را مخرب و عامل بسته شدن بیشتر فضای کشور دانسته و انتخابات اخیر ایران را حامل پیامی از سوی ایران فرصتی برای تغییر فضا و تعامل مثبت در عرصه بین اللملی شمردند.
متن کامل نامه ۵۵ زندانی سابق و کنونی ایران به باراک اوباما که در اختیار کلمه قرار گرفت به شرح زیر است:
آقای رئیس جمهوری!
ما گروهی از زندانیان سیاسی ایران این نامه را خطاب به شما می‌نویسیم تا توجه شما را به آثار مخرب تحریم‌های فلج کننده اقتصادی و تلاش فزاینده برای انزوای سیاسی ایران در جامعه جهانی بر زندگی روزمره مردم ایران و بسته شدن فضای سیاسی کشور جلب کنیم. این نامه منعکس کننده نگرانی جدی افکار عمومی در میهن ما از آینده تیره‌ای است که ادامه مسیر رویارویی ایران و ایالات متحده می‌تواند به آن بینجامد. ما نیز در این نگرانی با مردم ایران شریکیم.
در سالهای اخیر اختلاف بر سر برنامه‌های هسته ایران به چالش لاینحل غرب با ایران بطور کلی و آمریکا و ایران بطور خاص و تشدید فضای عدم اعتماد و تقابل بین دو طرف شده است. حاصل این اختلاف اعمال تحریم‌های سنگین و بی‌سابقه بر ایران بوده و قربانی اصلی آن هم مردم ایران هستند که فشار‌های طاقت فرسائی در این سال‌ها متحمل شده‌اند که همچنان ادامه دارد. سیر وقایع نیز در سالهای اخیر به نحوی بوده که امیدی به حل مسئله دیده نمی‌شده است.
اما در انتخابات اخیر ایران، چهره‌ای به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده که شعار او اعتدال و عقلانیت در سیاست داخلی و خارجی بوده و بنای آن تعامل مثبت در عرصه بین المللی و پیام آن به دنیا تغییر فضا و برقراری تعاملی سازنده و دو طرفه است.
ما فکر می‌کنیم اینک وقت آن رسیده است که با هم تاریخ را ورق بزنیم و فصلی نو در نگاه به یکدیگر باز کنیم. به نظر ما دوره مسئولیت این دولت ممکن است آخرین فرصت برای حل و فصل عقلانی و قابل قبول این چالش برای دو طرف باشد. البته ممکن است در هر دو سو نیرو‌ها و عواملی خواهان عدم دستیابی به راه حلی در مورد این مسئله باشند و تدوام این چالش را ترجیح دهند، ولی قطعا منطق و عقلانیت بر پیگیری تلاش‌های دیپلماتیک و حل هر چه سریع‌تر و کم هزینه‌تر مسئله حکم می‌کند. با انتخاب رئیس جمهور روحانی که سیاستمداری معتقد به گفتگو و تعامل، برخوردار از پایگاه وسیع در میان مردم و سابقه‌ای روشن در میان سیاست‌ها و مذاکرات هسته‌ای است این انتظار منطقی ایجاد شده است که سیاست‌ها و رویه‌های گذشته، بویژه تحریم‌های اعمال شده، منتفی و جای خود را به مناسباتی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل دهد.
در حالی که مردم ایران با استفاده از فرصت‌های محدود در دسترس میل خود به تغییر در همه حوزه‌ها از جمله در سیاست خارجی و وضع اقتصادی دشوار دوره دولت قبلی را با صدای بلند اعلام کرده‌اند، ادامه روند دهه گذشته در سیاست دولت شما در قبال ایران، تشدید تحریم‌ها، تلاش در راه انزوای بیشتر و قطع پیوندهای ایران با اقتصاد و جامعه جهانی این باور را در بخش قابل توجهی از مردم ایران تقویت خواهد کرد که دولت ایالات متحد آمریکا اصولا و بطور جدی خواهان حل مشکل نیست.
وضعیتی که تحریم‌ها در ایجاد آن نقش اساسی داشته، قدرت خرید بیش از نیمی از خانوارهای ایرانی را به طور چشمگیری در دو سال گذشته کاهش داده است. بخصوص در دو سال گذشته تحریم‌ها کل اقتصاد ایران و همه بخش‌های تولیدی و صادراتی اصلی ایران را هدف گرفته و میزان اشتغال و سرمایه گذاری در بخش‌های غیر نظامی از قبیل خودرو، فولاد، پتروشیمی و حتی بخش ساختمان را به میزان قابل ملاحظه کاهش داده است.
آقای رئیس جمهور!
همه مردم ایران، از جمله خانواده‌های ما زندانیان سیاسی، و بخصوص اقشار کم درآمد جامعه زیرفشار تورم افسار گسیخته و کمبود دارو و مایحتاج اساسی زندگی رنج می‌برند. تحریم‌ها اینک به مجازات جمعی مردم ایران تبدیل شده است. اقتصاد ملی در دو سال گذشته کوچک‌تر شده و قدرت ملی ایران به عنوان ملت-دولت رو به کاهش است. ضررهای چنین وضعی متوجه همه مردم ایران است و فقط حکومت را زیر فشار قرار نمی‌دهد.
نتیجه عملی تشدید تحریم‌ها و عدم حصول راه حلی مرضی الطرفین هم تقابل و قطبی کردن بیشتر روابط و تقویت افراطی‌گری خواهد شد که کاملا در تضاد با امنیت منطقه‌ای و بین المللی است. ادامه این مسیر، آن گونه که مورد نظر طراحان مصوبه اخیر در کنگره آمریکا (قانون پیشگیری از ایران هسته‌ای، مصوب ۳۱ جولای ۲۰۱۳ یعنی چهار روز قبل از شروع ریاست جمهوری روحانی) است، به محاصره کامل اقتصادی ایران ختم می‌شود که گام اول در شروع جنگ واقعی است. در چنین جنگی ما، یعنی دمکراسی خواهانی که هزینه باور به حقوق و آزادی‌ها ی سیاسی و مدنی را با رنجی می‌پردازیم که بر خانواده‌هایمان تحمیل شده و سالهایی از عمرمان که در زندان سپری شده است، از ایران و استقلال و تمامیت ارضی آن دفاع خواهیم کرد. رویارویی آمریکا با نیروهای دمکرات و ملی در ایران یک بار دیگر هم در کودتای مرداد ۱۳۳۲ تجربه شد و شما به عنوان سیاستمداری آشنا با تاریخ می‌دانید که نتایج آن اقدام به تغییر رژیم در ایران چگونه شش دهه بر روابط دو کشور اثر گذاشت و تا امروز هم با ماست.
ما می‌دانیم که دولت شما سیاستی متفاوت از سیاست اکثریت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا را در قبال ایران دنبال می‌کند. اما نتیجه عملی تلاش‌های جمهوری خواهان تندرو در قوانین مصوب کنگره بازتاب می‌یابد که شما در مواردی با توجه به معاملات دولت و کنگره در مورد مدیریت کسری بودجه‌های دفاعی، بخشش‌های مالیاتی و هزینه‌های بهداشت و درمان مجبور به امضای آن شده‌اید (قانون «آزادی و ممانعت از گسترش سلاح‌های هسته‌ای ایران» که در دوم ژانویه امسال به امضای شما رسید و پانزده روز پس از انتخاب رئیس جمهوری اعتدال گرا در ایران به اجرا در آمد).
ما فکر می‌کنیم مناسب است به نتیجه سیاست اشتباهی که یک دهه قبل از سوی دولت وقت آمریکا در قبال دولت رئیس جمهور خاتمی در پیش گرفته شد هم توجه شود. حاصل آن سیاست علاوه بر پیچیده شدن مسئله هسته‌ای که حل آن در آن زمان بسیار ساده‌تر بود، باعث تقویت جریانی افراطی در ایران شد که سهم مهمی در ایجاد شرایط بغرنج امروز داشته است. امروز به خوبی می‌توان قضاوت کرد که آن رویکرد هیچ نتیجه مثبتی به بار نیاورد. تکرار این سیاستی که در گذشته هم تجربه شده است وضع را از شرایط امروز پیچیده‌تر و حل آن را به مراتب مشکل‌تر خواهد ساخت.
ممکن است برخی بر این گمان نادرست باشند که اعمال تحریم‌ها باعث تقویت دموکراسی در ایران خواهد شد. اما ما فکر می‌کنیم راه رسیدن به دموکراسی، که قطعا مطلوب است، تحریم خارجی و فشار طاقت فرسا بر مردم و فشار روی دولتی که با مقتضیات ایران در جهت تقویت روندهای دموکراتیک حرکت می‌کند نیست و حاصل آن در عمل، یکبار دیگر تقویت افراطی‌گری و تضعیف نهال لرزان دموکراسی ایران خواهد شد.
جامعه ایران امروز نیازمند آرامش و نشاط است تا در پرتو آن بتواند مسیر خود را به سمت اعتدال و دموکراسی در داخل و تنش زدائی و تعامل در سیاست خارجی طی کند. اثر مخرب تحریم‌ها بر اقتصاد و شرایط زندگی مردم فضای شور و امید ایجاد شده را درهم خواهد شکست و باعث رشد رادیکالیزم در سیاست‌های داخلی و خارجی خواهد شد و نه تنها کمکی به امنیت منطقه‌ای و بین المللی نمی‌کند بلکه می‌تواند اثری معکوس در پی داشته باشد.
علاوه بر همه این‌ها، تحریم‌ها و فشارهای بی‌رویه کنونی بر مردم ایران، که تمام حیات اقتصادی جامعه و از جمله بخشی از نیازهای اولیه و حیاتی را هدف می‌گیرد ناقض حقوق اساسی شهروندان ایرانی است که این امر نه در اصول جهانی حقوق بشر و معاهدات بین المللی به رسمیت شناخته شده و نه با قانون اساسی آمریکا و متمم‌های آن سازگاری دارد.
آقای رئیس جمهور!
اینک زمان آن است که راه حلی مرضی الطرفین جایگزین تحریم‌ها گردد. طبعا برای حل اختلافاتی عمیق و مزمن از این نوع باید طرفین به دنبال یافتن راه حلی شرافتمندانه باشند که در آن هیچ یک از اطراف ماجرا خود را بازنده احساس نکند. مبنای چنین راه حلی باید از یک سو برطرف کردن نگرانیهای بین المللی از طرف ایران، و از سوی دیگر پذیرفتن حقوق مشروع ایران در عرصه هسته‌ای بر اساس معاهدات بین المللی از طرف آمریکا و غرب باشد.
از همین روست که ما انتظار داریم دولت شما و نیز دولت جدید ایران تمام ابزارهای ممکن برای اعتماد سازی و موفقیت دیپلماسی را بکار گیرید. از شما نیز می‌خواهیم که از همه ابزارهای ممکن استفاده کنید تا کنگره آمریکا لااقل برای مدتی معین که مذاکرات جریان دارد از تصویب هر طرح و قانونی که به امکان موفقیت مذاکرات لطمه بزند و امکان لغو موثر تحریم‌ها را کاهش دهد و رسیدن به یک توافق پایدار را با مشکل مواجه سازد، پرهیز کنند تا دو طرف بتوانند بجای توقف درگذشته تیره و تار به سوی آینده‌ای روشن‌تر حرکت کنند.
امیدواریم فرصتی که انتخاب رئیس جمهور روحانی ایجاد کرده به خوبی مورد توجه قرار گیرد و پاسخ مساعد هر دو طرف بتواند گره کور موجود در درک متقابل و تعامل مثبت بین دو کشور را باز کند و منافع هر دو ملت را در برداشته باشد.
امضا کنندگان:
۱ – محسن میر دامادی (رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، دبیر کل حزب مشارکت).
۲ – محسن امین‌زاده (معاون سابق وزارت امور خارجه در دولت اصلاحات)
۳ – مصطفی تاج‌زاده (معاون سابق وزارت کشور در دولت اصلاحات)
۴ – فائزه هاشمی (نماینده سابق مجلس و رییس سابق ورزش‌های بانوان)
۵ – ابولفضل قدیانی (فعال سیاسی، عضو ارشد سازمان انقلاب)
۶ – سید علیرضا بهشتی شیرازی (دبیر سابق هیئت دولت و مشاور ارشد میر حسین موسوی)
۷ – علیرضا رجایی (فعال سیاسی ملی مذهبی، دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران)
۸ -عبدالله مومنی (سخنگوی سازمان دانش آموختگان ایران «ادوار تحکیم وحدت» و رییس ستاد شهروند آزاد مهدی کروبی)
۹ – محمد امین هادوی (عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران)
۱۰ – فیض الله عرب سرخی (معاون سابق وزارت بازرگانی در دولت اصلاحات)
۱۱ – مسعود پدرام (فعال سیاسی ملی مذهبی، پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی)
۱۲ -محمد صادق ربانی املشی (معاون سابق سازمان انرژی اتمی)
۱۳ – ژیلا بنی یعقوب (روزنامه نگار و فعال اجتماعی)
۱۴ – نرگس محمدی (فعال حقوق بشر، دبیر کانون مدافعان حقوق بشر)
۱۵ – عیسی سحر خیز (روزنامه نگار و فعال اجتماعی)
۱۶- بهمن احمدی امویی (روزنامه نگار)
۱۷ – کیوان صمیمی (فعال سیاسی ملی مذهبی، روزنامه نگار)
۱۸- مهدی معتمدی مهر (عضو دفتر سیاسی نهضت ازادی)
۱۹ – عماد بهاور (فعال سیاسی، عضو ارشد نهضت آزادی ایران)
۲۰ – حسن اسدی زید آبادی (کار‌شناس ارشد حقوق بشر، عضو سازمان دانش آموختگان ایران «ادوار تحکیم وحدت»)
۲۱ – بهاره هدایت (عضو شورای مرکزی اتحادیه دانشجویی دفتر تحکیم وحدت)
۲۲ – امید کوکبی (دکتری فیزیک هسته‌ای از دانشگاه آستین تگزاس آمریکا)
۲۳ – فرشید فتحی (کشیش مسیحی)
۲۴ – مسعود باستانی (روزنامه نگار)
۲۵ – مهدی محمودیان (فعال سیاسی)
۲۶ – محمد صدیق کبودوند (رییس سازمان حقوق بشر کردستان)
۲۷ – مهدی تحققی (فعال سیاسی، استاد دانشگاه، عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی)
۲۸ – سید احمد هاشمی (مدیر کل سابق وزارت کشور در دولت اصلاحات)
۲۹ – سیاوش حاتم (عضو ارشد دفتر تحکیم وحدت)
۳۰ – مصطفی نیلی (فعال دانشجویی)
۳۱ – مصطفی بادکوبه‌ای (شاعر منتقد)
۳۲ – رحمان قهرمان‌پور (استاد دانشگاه و پژوهشگر مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام)
۳۲ – محمد دواری (فعال صنفی معلمان)
۳۳ – حسین رونقی ملکی (فعال حقوق بشر، وبلاگ نویس منتقد و عضو کمیته مبارزه با سانسور در ایران)
۳۴ – ابوالفضل عابدینی (فعال حقوق بشر)
۳۵ – علی خدابخش (فعال مطبوعاتی، معاون سابق جهاد سازندگی)
۳۶ – مهرداد سرجویی (روزنامه نگار)
۳۷ – محمد حسن یوسف‌پور سیفی (فعال حقوق بشر و حقوق کودک)
۳۸ – مهدی خدایی (فعال حقوق بشر)
۳۹ – نصور نقی‌پور (فعال حقوق بشر)
۴۰ – امین چالاکی (فعال سیاسی)
۴۱ – علیرضا سیدیان (کشیش مسیحی)
۴۲ – مصطفی بردبار (نو کیش مسیحی)
۴۳ – علی ناظری (دندان پزشک، مسئول تشکل مردم نهاد جامعه سبز مدنی)
۴۴ – سید محمود باقری (فعال صنفی معلمان)
۴۵ – مهدی تاجیک (فعال دانشجویی، معترض اجتماعی)
۴۶ – جعفر گنجی (فعال سیاسی)
۴۷ – ابراهیم بابلیی زیدی (فعال فرهنگی، معترض اجتماعی)
۴۸ – حسین زرینی (معترض اجتماعی)
۴۹ – آرش سقر (روزنامه نگار)
۵۰ – مصطفی ریسمان باف (فعال دانشجویی، معترض اجتماعی)
۵۱ – محمد ابراهیمی (معترض اجتماعی)
۵۲ – بهزاد عرب گل (معترض اجتماعی
۵۳ – کامیار پارسا (دانشجو و معترض اجتماعی)
۵۴ – حمید کرواسی (معترض اجتماعی)
۵۵ – نادر جانی (معترض اجتماعی)