۱۳۹۲ خرداد ۲۳, پنجشنبه

بیانیه محمدرضا عارف در خصوص چرایی آمدن و کناره گیری در انتخابات

محمدرضا عارف در بیانیه ای که در بهار منتشر شد، نوشته است که لازم می‌دانم برای پاسخگویی به پرسش‌های بی‌شمار شما عزیزان درباره چرایی آمدن و چرایی کناره‌گیری خود در جریان یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری توضیحاتی ارائه کنم.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
به نام او
مردم عزیز ایران!
برخود لازم می‌دانم برای پاسخگویی به پرسش‌های بی‌شمار شما عزیزان درباره چرایی آمدن و چرایی کناره‌گیری خود در جریان یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری توضیحاتی ارائه کنم.
بعد از انتخابات سال ۸۸، برداشت من بر این بود که دو چراغ رو به خاموشی رفته است؛ چراغ عقلانیت در بخشی از بدنه اجرایی و چراغ امید در بخشی از بدنه جامعه. بعضی از فعالان سیاسی، از جمله اصلاح‌طلبان و تحول‌خواهان، امید خود را از دست دادند و گوشه‌گیری را بر میدانداری ترجیح داده بودند. فعالیت‌های حزبی ورسانه‌ای و حلقه‌های همفکری و همکاری رو به زوال می‌رفت؛ زیرا با خود می‌گفتند فایده‌ای بر این هم‌اندیشی و همکاری مترتب نیست.
اما من و همراهانم اعتقاد داشتیم و تصمیم گرفتیم که فعالانه در عرصه اجتماعی و سیاسی حضور داشته باشیم. در کنار دیگر فعالیت‌هایم در سازمان‌های مردم‌نهاد، بنیاد دیگری را نیز تاسیس کردیم. نه‌تنها نامش را امید که مرامش را نیز امید برگزیدیم تا در آن وانفسای ناامیدی، یادآوری کنیم که امید کلید گذر از شب‌های تاریک به صبح روشن فرد‌است و رسالت آن بنیاد را این‌گونه تعیین کردیم: حاکمیت اخلاق و عقلانیت بر کشورداری؛ دو نیازی که سخت در آن روزها به‌چشم می‌خورد.
گذشت و زمان به سال ۱۳۹۲ نزدیک‌تر می‌شد. جمع‌بندی مشاوران و همراهان من این بود که دیگر سکوت شایسته نیست؛ گوشه‌گیری و عقب‌نشینی دیگر جایز نیست. این مسئله با افراد مختلفی مطرح شد، اما فضای دلخوری، ناامیدی و عدم مشارکت چنان سنگین بود که نمی‌شد کاری کرد.
بنابراین تصمیم گرفتم پس از سال‌ها سکوت، فریاد مطالبات اصلاح‌طلبانه باشم. البته شخصیت و منش‌ام رسانه‌ای نبود، اما چاره‌ای نداشتم جز این‌که وارد میدان شوم. در آن ایام من دو هدف را همزمان پیگیری می‌کردم؛ هدف اول من دمیدن امید به بدنه جامعه بود که «می‌شود» و «می‌باید» کاری کرد و هدف دوم من، فعال‌کردن پتانسیل بزرگ اصلاح‌طلبی.
گفتمان خود را «معیشت، منزلت، عقلانیت» انتخاب کردم. معیشت یعنی هرکسی باید خانه‌ای، خانواده‌ای و منبع درآمدی داشته باشد و از آموزش و سلامت بهره‌مند باشد. منزلت را به‌دلیل مشی اصلاح‌طلبانه‌ام انتخاب کردم، یعنی شخصیت و کرامت انسان‌ها مهم است فارغ از نژاد، قوم و مذهب؛ یعنی همان‌گونه که نسبت به تمامیت ارضی کشور حساس هستیم، باید نسبت به شرافت و آبروی تک‌تک انسان‌ها نیز حساس باشیم، ولو زندانیان و تبعیدیان. عقلانیت یعنی نظام کشورداری باید بر مدار تدبیر و خرد جمعی قرار گیرد؛ یعنی به جای نزدیک‌بینی، خیالبافی، تک‌روی، افراط‌و‌تفریط باید آینده‌اندیشی، واقع‌گرایی، اعتدال و تفاهم حاکم باشد.
آمدم تا دوباره تفکر اصلاح‌طلبی را احیا کنم.
آمدم تا از عملکرد، مشی و‌منش اصلاح‌طلبی دفاع کنم.
آمدم تا بگویم اصلاح‌طلبی می‌تواند معیشت و منزلت مردم را تامین و تضمین کند.
آمدم تا بگویم مردم! درمان تمام دردهای شما امید و اخلاق و عقلانیت است.
فریاد امید، اخلاق و عقلانیت در کوهستان جامعه پیچید و پژواک آن مردم را به‌وجد آورد.
از همان روزها یک راهبرد را در پیش گرفتم و آن همگرایی و اجماع در جبهه اصلاح‌طلبان بود. گفته بودم که براساس مشی اخلاقی و فرهنگی‌ام، اگر خاتمی و هاشمی بیایند من با آن‌ها رقابت نمی‌کنم؛ همچنین معتقد بودم باید بین نامزدهای منسوب به اصلاح‌طلبان نیز اجماع صورت بگیرد. تعهد خود را بارها اعلام کرده بودم که به هر اجماعی با محوریت خاتمی تمکین می‌کنم.
شرایط به‌گونه‌ای پیش رفت که به‌طور طبیعی من تنها نامزد باقیمانده از اصلاح‌طلبان شدم، اما جبهه اصلاح‌طلبان به این جمع‌بندی رسید که با جبهه اعتدال‌گرایان همراه شود و من نیز در مواجهه با یک تصمیم قرار گرفتم. ماندن یا رفتن؟
زمانی که وارد عرصه انتخابات شدم، برای اولین‌بار منشور اخلاق انتخاباتی را در طول تاریخ سیاسی کشور در ۱۰ بند منتشر کردم. در آنجا پایبند شده بودم به این‌که هدفمان اصلاح‌طلبانه باشد. روش‌هایمان نیز باید اصلاح‌طلبانه باشد؛ یعنی اقدامات و تصمیمات ما به ایجاد گسست در سرمایه‌های اجتماعی، ساختاری و مدیریتی کشور منجر نشود. و متعهد شده بودم که منافع ملی، ثبات کشور و آرامش مردم را فدای منافع کوتاه‌مدت سیاسی خود و دیگران نکنم و براساس همان منشور اخلاقی تصمیم به رفتن گرفتم.
آمده بودم تا فریاد اخلاق و اتحاد سر دهم.
رفتم تا نشان دهم که شجاعت هزینه‌کردن از خود برای اخلاق و اتحاد را دارم.
آمده بودم تا بگویم پیشرفت در گرو تصمیم و خرد جمعی است.
رفتم تا خواست فردی را در پای تصمیم و خواست و خرد جمعی قربانی کنم.
آمده بودم تا تفکر اصلاح‌طلبی را یک گام به پیش ببرم.
رفتم تا به مردم نشان دهم اصلاح‌‌طلبی به سطح بالاتری از بلوغ دست یافته است.
ایران ما به از‌خودگذشتگی و مبنا‌قرار‌گرفتن خرد جمعی نیازمند است. رییس‌جمهوری‌شدن هنر و هدف، نبوده و نیست. هدف نهایی دستیابی به زندگی آبرومندانه و شرافتمندانه برای همه ایرانیان است و من برای این هدف حاضر بودم از همه‌چیزم بگذرم.
مردم عزیز میهنم! رای تک‌تک شما مهم است. هرکسی ایران را دوست دارد و برای سربلندی ایران نگران است، باید از حق مشارکت خود در تعیین سرنوشت کشورمان استفاده کند. مطمئن هستم که حرف اول و آخر را مردم خواهند زد. من نیز چون قطره‌ای از این دریای خروشان با شما خواهم بود. تاکنون ثابت کرده‌ام که به همه تعهداتم پایبندم. می‌خواهم در انتها آخرین تعهدم را بدهم: من همیشه با شما خواهم ماند و در اولین قدم همانند شما به اصلاح‌طلبی، عقلانیت و اخلاق رای می‌دهم.
ارادتمند شما، محمدرضا عارف

عکس/ آخرین شماره روزنامه «کلمه سبز» که اجازه انتشار نیافت


فائزه هاشمی: با احساسات مردم همراهم

فائزه هاشمی فرزند آیت الله هاشمی رفسنجانی که پیش از این از دلسردی برای شرکت در انتخابات گفته بود با مشاهده احساسات و امید  عمومی مردم   در یادداشت کوتاهی نوشت:
با توجه به حمایت های مردمی، گروه ها، احزاب، جمعیت ها و شخصیت های بزرگی چون آقایان هاشمی و خاتمی از آنجا که نمی خواهم در تقابل با این روند باشم همراهی ام را با احساسات عمومی ایجاد شده در انتخابات ۲۴ خرداد ابراز می دارم.
اکنون که کلید تدبیر در آستانه گشودن قفل زنگ زده بی خردی قرار گرفته این باور را دارم که ایرانیان در عبور از مرحله پراهمیت فعلی با حفظ یگانه سرمایه خود یعنی “امید” به تنها روزنه موجود، میهن عزیز را از وضعیت فعلی خارج می کنند.

به او که سرهنگ نیست

کلمه- سپیده جدیری*
واژه‌ی “سرهنگ” از کودکی در ذهن من و شاید بسیاری دیگر، تداعی‌گر چند ستاره بود و یک کُلت. یک کُلتِ کمری که خواه ناخواه، از پتانسیلِ صاحب‌اش برای دست زدن به خشونت حکایت می‌کرد. این روزها که در سرزمین مادری‌، “سردارها” به سابقه‌‌های درخشان خود در سرکوبِ مردم می‌نازند؛ دو تصویر دیگر را هم باید به آن دو قبلی افزود: “چماق” و “موتور۱۰۰۰″…
چهار سال پیش که تک مصرعِ «ادبِ مرد به ز دولتِ اوست» به عنوان شعاری انتخاباتی بر سر درِ خانه‌ها، مغازه‌ها و حتی ساختمان‌های اداری نقش بسته بود، شادمانه احساس کردم که این مردم یک گام بزرگ از خشونت‌خواهی فاصله گرفته‌اند.
هم‌اکنون چند سالی می‌شود که از آن دیارِ عزیز دور مانده‌ام اما می‌توانم ببینم که یک جمله، یک جمله‌ی به ظاهر ساده، سرتیتر بسیاری از وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌های ایرانی قرار گرفته و فیس‌بوک را هم می‌شود گفت که از جا کنده است: «من سرهنگ نیستم، حقوقدانم».
معتقدم که این لحظه‌ها درخششِ آن را دارد که در تاریخِ فرهنگِ یک ملت ثبت شود؛ فرهنگی که نَه گفتن به “سرهنگ” – که در اینجا می‌تواند نمادی از خشونت باشد – را به شعاری انتخاباتی تبدیل می‌کند. فرهنگی که شجاعت را در نَه گفتن به خشونت می‌داند، نه در خشونت‌طلبی.
آقای روحانی، آقای حقوقدانِ عزیز،
این نامه را برای شما می‌نویسم. این نامه را که احساساتی به نظر می‌رسد و من به داشتنِ این احساسات به جای منطقی خشک که به دگماتیسم و در بهترین حالت، به یأس و سردرگمی می‌انجامد، افتخار می‌کنم. به این‌که شاعرم و سرهنگ نیستم افتخار می‌کنم، و به این‌که شما حقوقدان‌اید، به این‌که می‌خواهم به یک حقوقدان رأی بدهم نه به یک سرهنگ، افتخار می‌کنم…
آقای روحانی، آقای حقوقدانِ عزیز،
ایمان دارم که آن‌چه در سخنرانی‌هایتان گفتید از «آزادی زندانیان سیاسی» و «برابری حقوق شهروندی برای زن و مرد»، از باورتان نشأت گرفته است. شجاعتی که در دم زدن از آرمان‌هایی وجود دارد که خواه ناخواه در آن سرزمین به خط قرمز تبدیل شده‌اند، این فرض را که فقط با وعده‌هایی تبلیغاتی روبه‌روییم باطل می‌کند، چرا که اگر جز این بود، نظیر چنین وعده‌هایی را باید از دهان دیگر نامزدهای ریاست‌جمهوریِ این دوره نیز می‌شنیدیم، که نشنیدیم.
آقای روحانی، آقای حقوقدانِ عزیز،
خوشحالم که در آن سرزمین تعداد شاعران از سرهنگ‌ها بیشتر است و امیدوارم به احساساتِ این شاعران که زاینده‌ی شعر و شعور بوده و است… و حالا، با این شوری که این بار برای شما در کوی و برزنِ آن سرزمین بر پا شده است، می‌دانم که می‌توانم با افتخار در این طرف آب‌ها هم فریاد بزنم که دیارِ من که دیارِ شاعران است، به یک حقوقدان رأی می‌دهد، نه به یک سرهنگ.
* شاعر و بنیان‌گذار جایزه‌ی شعر زنان ایران (خورشید)

آخرین نظرسنجی‌های انتخاباتی؛ مبهم، متناقض، مشکوک

با نزدیک شدن به پایان تبلیغات انتخاباتی، بازار نظرسنجی با نتایج متفاوت و گاه متناقض گرم‌تر از گذشته شده. در یک نمونه میزان مشارکت ۸۰ درصد برآورد شده اما نزدیک به ۴۰ درصد هنوز نمی‌دانند به کی رای می‌دهند.

در مورد انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری نظرسنجی‌های فراوانی وجود دارد که تقریبا به هیچ یک از آنها نمی‌توان صد در صد اعتماد کرد.

در نظرسنجی‌هایی که نتیجه‌ی آنها روز چهارشنبه (۲۲ خرداد/ ۱۲ ژوین) منتشر شده آمار و ارقام در مورد میزان مشارکت احتمالی دارندگان حق رای و میزان رای هر نامزد انتخابات تفاوت‌هایی با هم دارند.

برخی از نظرسنجی‌ها به علت اینترنتی بودن نمی‌توانند بازتاب دهنده‌ی رای و نظر همه‌ی شهروندان باشد، برخی دیگر نیز آشکارا به زمینه‌سازی و افکارسازی شباهت دارد.

"نمی‌دانم" پیروز انتخابات سال ۹۲

از سوی دیگر در برخی از نمونه‌ها، میان داده‌های آماری مختلف نکات غیرقابل فهم و بعضا متضادی وجود دارد. مطابق بررسی‌های "موسسه افکار سنجی مهر" عصر چهارشنبه، ۲۲ خرداد میزان مشارکت به ۸۰ درصد رسیده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، میزان مشارکت در حالی به ۸۰ درصد رسیده که نزدیک به ۴۰ درصد همین پرسش‌شوندگان در پاسخ به این سوال که چه تعداد در انتخابات شرکت می‌کنند گفته‌اند، "کم و بیش"، "کم" یا "نمی‌دانم".

نکته‌ی دیگر اینکه، کسانی که ۸۰ درصدشان ظاهرا قصد شرکت در رای گیری را دارند تنها ۲۹ درصد مناظره‌های انتخاباتی را به طور جدی دنبال کرده‌اند. بر این اساس ۳۶ درصد به طور متوسط، ۱۵ درصد کم و ۲۱ درصد اصلا پیگیر مناظره‌ها نبوده‌اند.

برابر نتایج این نظر سنجی، چند ساعت پیش از پایان مهلت تبلیغات انتخاباتی، بیشترین میزان پاسخ به این پرسش که به چه کسی رای می‌دهید "نمی‌دانم" بوده است. "نمی‌دانم" در همه‌ی نظرسنجی‌هایی که این گزینه را دارند در صدر فهرست نامزدان انتخابات قرار دارد.


روحانی، پیشتازی قاطع در اینترنت

در تمام نظرسنجی‌های سایت‌های اینترنتی، به جز یکی دو مورد، همه جا حسن روحانی با فاصله زیاد از دیگران در صدر قرار دارد. میزان رای او در روایت سایت "خبرپو" به بیش از ۵۱ درصد می‌رسد.

سایت خبرپو ۲۲ خرداد تاکید می‌کند که این نتایج "فقط در فضای اینترنت قابل استناد هستند" یا می‌توان گفت که نشان می‌دهد "عمده مردمی که اهل اینترنت هستند (عمدتا مردم شهرهای بزرگ)، گرایش به کدام کاندیدا دارند".

نظرسنجی پیامکی سایت "تبیان" نیز تا روز ۱۸ خرداد میزان آرای روحانی را ۲۲ درصد و یک درصد بیشتر از سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف اعلام کرده است. در این آمار میزان رای محمدرضا عارف ۹ درصد عنوان شده که با کناره‌گیری او بخشی از آن به روحانی تعلق می‌گیرد.

نگرانی اصولگرایان از ماندن ولایتی

در اغلب نظرسنجی‌های تلفنی قالیباف پیشتاز است و روحانی و جلیلی در ردیف‌های بعدی قرار دارند، اما رای هیچ یک برای پیروزی در مرحله نخست کافی نیست. کناره‌گیری احتمالی علی اکبر ولایتی یا جلیلی می‌تواند وضعیت قالیباف را تغییر دهد.قالیباف، ولایتی و غلامعلی حدادعادل اعضای ائتلاف سه نفره اصولگرایان بودند و قرار بود هر کدام در نظرسنجی‌های جلو باشد دو نفر دیگر به نفع او کنار بروند؛ این کاری بود که حدادعادل کرد و ولایتی از انجامش امتناع می‌کند.

سایت الف در گزارشی نوشت جایگاه ولایتی که زمانی در نظرسنجی‌ها دوم بود بسیار افت کرده و منطقی است كه "به نفع جریان اصولگرایی كنار بكشد" تا پس از سه دهه کار سیاسی از خود "خاطره یك پیمان‌شكن" را برجای نگذارد.

ولایتی شب گذشته شایعه انصرافش به نفع قالیباف را تکذیب کرد. با این همه سایت الف نوشت که کسب اطلاع کرده، "ریش سفیدان جریان اصولگرایی امروز نیز درحال مذاکره با ولایتی و جلیلی برای کناره گیری به نفع قالیباف می‌باشند".

ظاهرا کناره‌گیری عارف و حمایت محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی از روحانی اصولگرایان را نگران کرده است. سایت الف احتمال می‌دهد "تا پایان امروز یا انتهای وقت تبلیغات انتخاباتی، اصولگرایان برای رقابت با اصلاح‌طلبان به اجماع برسند".

خبرگزاری فارس و نظرسنجی مشکوک

ولایتی در آخرین همایش انتخاباتی خود که شامگاه چهارشنبه در یکی از سالن‌های ورزشگاه شیرودی برگزار شد گفت: «علیرغم همه شایعات و بی اخلاقی‌ها که در عرض این چند روز به بنده شده تا آخر به عنوان داوطلب در صحنه باقی خواهم ماند.»

در حالی که در اغلب نظرسنجی‌ها جلیلی شانسی برای صعود به دور دوم انتخابات ندارد خبرگزاری فارس، وابسته به نیروهای امنیتی و نظامی، در گزارشی او و قالیباف را رقیبان مرحله دوم معرفی کرده است.

خبرگزاری فارس روز چهارشنبه نوشت: «بر اساس نتایج نظرسنجی یک مؤسسه معتبر افکارسنجی کشور، چنانچه بعد از انصراف آقایان حدادعادل و عارف، ائتلاف و کناره‌گیری دیگری اتفاق نیفتد، انتخابات دو مرحله‌ای شده و آقایان قالیباف و جلیلی به مرحله دوم راه پیدا خواهند کرد.»

خبرگزاری فارس به جزییات این نظرسنجی و نام موسسه‌ای که آن را انجام داده اشاره‌ای نکرده. این رسانه وابسته به سپاه سال ۸۸ هم "پیش‌بینی‌" کرده بود احمدی‌نژاد با ۶۳ درصد پیروز انتخابات می‌شود. منتقدان این "پیش‌بینی دقیق" را از نشانه‌های تقلب در انتخابات سال ۸۸ عنوان می‌کنند.

نگرانی اصولگرایان از تعدد کاندیداها و افزایش احتمال شکست

مدیرمسئول روزنامه "کیهان" بر لزوم برگزیدن یک کاندیدای اصول‌گرا "بدون فوت وقت" تاکید کرده است. دیگر جریانات اصول‌گرا نیز خواستار کناره‌گیری برخی نامزدها شده‌اند. تا کنون تکاپو برای وحدت اصول‌گرایان به نتیجه نرسیده است.
با انصراف محمدرضا عارف نامزد اصلاح‌طلبان از رقابت‌های انتخاباتی، تعدد کاندیداهای اصول‌گرایان آن‌ها را نگران کرده است.
حسین شریعتمداری نماینده علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در "موسسه کیهان"، در گزارشی که چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۲ در روزنامه "کیهان" منتشر شده، توصیه کرده که نامزدهای اصول‌گرا هر چه زودتر و بدون فوت وقت و از دست‌دادن فرصت، دور هم بنشینند و یکی را از میان خود به عنوان نامزد همه اصولگرایان برگزینند.
حسین شریعتمداری نوشته است: «تعدد نامزدهای اصول‌گرا باعث می‌شود که آرا متراکم و چند‌برابری اصولگرایان به جای آن که در یک بستر واحد ریخته و رودخانه‌ای غیرقابل عبور پیش روی مدعیان اصلاحات ایجاد کند، در چند بستر جداگانه جاری شده و به "چند نهر" قابل عبور تبدیل می‌شود. در این حالت آرای اصولگرایان اگرچه در مجموع «انبوه» است، ولی از آن‌جا که به چند شاخه تبدیل شده است، می‌تواند برای مدعیان اصلاحات - حداقل در حد و اندازه پریدن به دور دوم - قابل رقابت باشد».
در همین زمینه نامه‌های متعددی منتشر شده که در آ‌ن‌ها از نامزدهای مختلف اصولگرا درخواست شده است کناره گیری کنند. به گزارش خبرگزاری "مهر"، جمعی از فعالان رسانه‌ای اصولگرا در پی کناره‌گیری عارف از انتخابات و ائتلاف اصلاح‌طلبان حول حسن روحانی، در نامه‌ای که برای سعید جلیلی ارسال کرده‌اند از او خواسته‌اند از رقابت‌ها کناره‌گیری کند.
در همین حال به‌گزارش خبرگزاری فارس مجتبی ذو‌النور مشاور نماینده علی خامنه‌ای در سپاه نیز گفته است: «سه نفر از اصولگرایان شامل ولایتی، قالیباف و جلیلی باید به این نتیجه برسند که با هم ائتلاف کنند».
محمدعلی موحدی کرمانی "امام جمعه موقت تهران" نیز گفته: «آقایان هر‌چه سریع‌تر تصمیم بگیرند و بر روی یک نفر به توافق برسند تا ضمن جلوگیری از تشتت آرا، رئیس جمهور منتخب با رای بالا انتخاب شود».
تکاپوی بی‌نتیجه برای ائتلاف اصول‌گرایان
سایت "فرارو" نیز در گزارشی نوشته بزرگان اصولگرا سعی دارند با "کدخدامنشی نامزدهای اصولگرا" را به اجماع و ائتلاف راضی کنند.
بنا بر این گزارش حبیب‌الله عسگراولادی "دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری" با اشاره به اجماع اصلاح‌طلبان بر نامزدی واحد برای انتخابات، گفته اصول‌گرايان برای پيروزی در انتخابات آتی بايد به يک کانديدای واحد برسند.
حمیدرضا ترقی "معاون بین‌الملل حزب موتلفه اسلامی" به سایت "فرارو" گفته است که تصمیم اصول‌گرایان برای ائتلاف نباید به زمان ممنوعیت تبلیغات انتخاباتی وارد شود». حمیدرضا ترقی ادامه داده: «بنابراین اصولگرایان چند ساعتی بیش‌تر برای اعلام این تصمیم فرصت ندارند».
همچنین به گزارش سایت "الف" با كنار رفتن عارف وضعيت حسن روحانی در نظرسنجی‌ها رشد قابل ملاحظه ای داشته و همين موضوع باعث شده است اصولگرايان به تكاپوی وحدت بيافتند.
آن‌طور که در این گزارش آمده است: «آخرين خبر ها حاكی از آن است كه ريش سفيدان جريان اصولگرایی با سعيد جليلی و علی‌اكبر ولايتی مذاكره كردند تا به نفع باقر قاليباف انصراف دهند. با اين حال هردو بر ادامه راه اصرار دارند».
سعید جليلی ۲۱ خرداد در بيانيه‌ای تصريح كرد كه تا پايان رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد ماند.
علی‌اکبر ولايتی نيز در سخنی مشابه با جلیلی بر حضور خود تا پایان انتخابات تاکید کرده است. ۲۳ خرداد، یک روز پیش از انتخابات، روز ممنوعیت کاندیداها برای تبلیغات است.
معلوم نیست تکاپوی اصول‌گرایان برای انصراف برخی کاندیداهای اصول‌گرا ۲۴ ساعت مانده به انتخابات به نتیجه خواهد رسید یا خیر.

خامنه‌ای: به خاطر دفاع از ایران در انتخابات شرکت کنید

رهبر جمهوری اسلامی ایران دو روز مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با دفاع از عملکرد صدا و سیما دربرگزاری مناظره‌های انتخاباتی گفت که در مورد مسایل مطرح شده‌، مطالبی دارد که بعدا طرح خواهد کرد.
به گزارس خبرگزاری دانشجویان ایران -ایسنا- روز چهارشنبه ۲۲ خرداد (۱۲ژوئن) آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در دیدار با جمعی از حامیان خود بار دیگر از شهروندان ایران خواست که در انتخابات ریاست جمهوری "حضور حداکثری" داشته بانشد.
وی با اشاره به اینکه حضور مردم، "توطئه دشمنان" را خنثی می‌کند، در یک تغییر موضع آشکار افزود:«ممکن است کسی به دلیلی نخواهد از نظام اسلامی حمایت کند، اما از کشورش که می‌خواهند حمایت کند.»
پیش‌تر رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی سالگرد فوت آیت‌الله خمینی گفته بود هر یک رای به صندوق‌ها ریخته می‌شود‌، بدون توجه به اینکه به کدام نامزد انتخاباتی باشد، رای به نظام جمهوری اسلامی است.
علی خامنه‌ای در چهارمین سالگرد برگزاری دهمین انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸، اعتراضات مردمی ان سال اشاره کرد و گفت: «مردم در سال ۸۸ از عدم تبعیت و لگد زدن عده‌ای به قانون، ضربه دیده‌اند.»
پاسخ به سخنان نامزدها ؛ شاید وقتی دیگر
رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش به اشاره به عملکرد صدا و سیمای جمهوری اسلامی در جریان تبلیغات انتخاباتی و خصوصا مناظره‌های تلویزیونی میان نامزد‌ها، عملکرد این رسانه‌ی حکومتی را موجب "خجالت تهمت‌زنندگانی" دانست که می‌گفتند در ایران آزادی بیان وجود ندارد.
به نظر می‌رسد رهبر جمهوری اسلامی از برخی موارد مطرح شده در مناظره‌ها رضایت ندارد
وی همچنین اضافه کرد که در مورد مسائلی که مناظره‌های نامزدهای انتخاباتی مطرح شد، مطالبی را دارد که بعدا خواهد گفت.
علی خامنه‌ای با بیان اینکه "عده‌ای غافل‌اند" و در محاسباتشان "توکل بخدا جایی ندارد"، افزود: «این محاسبات مادی را مستکبران عالم بهتر از شما می‌کنند اما هر روز عقب می‌روند.»
به نظر می‌رسد اشاره آقای خامنه‌ای به انتقاد شدید برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از سیاست هسته‌ای ایران در هشت سال اخیر است که تحریم‌های اقتصادی زیادی را دامن‌گیر این کشور کرده است.
به باور اکثر نامزدهای انتخابات تحریم‌های اقتصادی و سو مدیریت دولت محمود احمدی‌نژاد موجب شده است که کشور در حالت بحرانی قرار بگیرد و باید برای بهبود اوضاع به کشورهای غربی به مسالحه دست یافت.
از نکات جالب توجه مناظره‌ی نامزدهای انتخاباتی، انتقاد تند علی‌اکبر ولایتی، مشاور بین‌الملل آیت‌الله خامنه‌ای از سعید جلیلی، رئیس تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران و دبیرعالی شورای امنیت ملی بود.
ولایتی با ذکر برخی اتفاقات ۸ سال اخیر، دولت احمدی‌نژاد و سعید جلیلی را به کارشکنی در مسیر پرونده اتمی متهم ساخت. گرچه جلیلی تصریح کرد که سیاست‌ها اتخاذ شده همگی با نظر رهبر جمهوری اسلامی بوده است.

ایران در آستانه انتخابات به بسیاری از خبرنگاران خارجی ویزا نداد

ویزای بسیاری از خبرنگاران خارجی برای پوشش انتخابات ریاست‌جمهوری ایران صادر نشد. به گزارش "کمپین بین المللی حقوق بشر درایران" خبرنگارانی هم که توانستند ویزا بگیرند با محدودیت‌های مختلفی مواجه‌اند.
به گزارش "کمپین بین المللی حقوق بشر درایران" جمهوری اسلامی از صدور روادید برای بسیاری از خبرنگاران خارجی که مایل بودند با هدف پوشش خبرهای مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری به ایران سفرکنند خودداری کرده و آن‌ها از سفر به ایران بازمانده‌اند.
بنا بر این گزارش، چهار خبرنگار از کشورهای مختلف به "کمپین بین المللی حقوق بشر درایران"  گفته‌اند، علی‌رغم درخواست ویزا، حتی تا نزدیک به دوماه پیش از انتخابات، جواب نهایی برای دریافت ویزا تا اوائل هفته آخر به تعویق افتاده و به آن‌ها گفته نشده که چرا با درخواستشان مخالفت شده است.
یکی از خبرنگاران غربی که توانسته است ویزای یک‌هفته‌ای حضور در ایران را دریافت کند نیز گفته عملا نمی تواند بیش از ۴۸ ساعت پس از انتخابات در تهران باشد:«به ما گفته شده است که از شهر نمی توانیم خارج شویم و در مدت حضور در تهران، مترجمی در اختیارمان قرار داده‌اند که حضورمان در شهر و مصاحبه با افراد باید حتما با حضور او باشد.»
آن‌طور که در این گزارش آمده، برخی آژانس‌های مهم خبری کارکنان خود را از این‌که در خصوص نحوه گزارشگری و حضور خود در ایران به سازمان‌های حقوق بشری یا حتی خبرنگاران دیگر اطلاعات بدهند، برحذر داشته‌اند.
یکی از این خبرنگاران خارجی حاضر در ایران به "کمپین بین المللی حقوق بشر درایران"  گفته است:« ما تحت شرایط بسیار سختی کار می کنیم و هر لحظه ممکن است ویزای خود را به خاطر اظهار نظر در مورد وضعیتی که داریم از دست بدهیم».
نظارت نهادهای امنیتی بر ورود خبرنگاران خارجی
وزیر "فرهنگ و ارشاد اسلامی"، چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۲  خواستار آن شد که دستگاه‌های امنیتی و نظارتی مراقبت جدی‌تری بر ورود خبرنگاران خارجی برای پوشش انتخابات ریاست جمهوری داشته باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خبرگزاری مهر گفت:«با توجه به این‌که در دوره قبل انتخابات ریاست جمهوری هم موردی داشتیم که یک خبرنگار صهیونیستی در پوشش یک کشور اروپایی وارد کشور شده بود، باید دستگاه‌های امنیتی و نظارتی دقت کنند و به ما اعلام کنند و ما هم به آن‌ها مجوز ورود به ایران و فعالیت خبری می‌دهیم».
دو سال پیش در جریان انتخابات دوره نهم مجلس شورای اسلامی نیز چنین محدودیت‌هایی برای خبرنگاران خارجی وجود داشت. از جمله به خبرنگاران بسیاری از رسانه‌ها ویزای ورود به ایران و پوشش خبری انتخابات داده نشد.

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، پنجشنبه 23 خزداد، 32 ژوئن