۱۳۹۱ آبان ۳۰, سه‌شنبه

کاهش درآمدهای ارزی دولت و معضل بودجه سال آینده

با نزدیک شدن ماه‌های پایان سال، بودجه سال آینده به یکی از مباحث اساسی نمایندگان مجلس تبدیل شده است. در حالی‌که بودجه دولت بیش از پیش به دلارهای نفتی وابسته شده، تحریم‌های بین‌المللی درآمدهای نفتی ایران را کاهش داده‌اند.
کاهش درآمدهای ارزی ایران دولت را در برابر انتخابی دشوار برای تنظیم بودجه سال آینده قرار داده است. ظاهرا دو راه حل بیشتر پیش پای دولت نیست؛ پذیرش واقعیت تلخ تاثیر تحریم‌های فلج‌کننده بین‌المللی و تنظیم یک بودجه ریاضت‌کشانه، و یا در پیش‌گرفتن بیراهه‌‌هایی چون کاهش ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی و استقراض بانکی.

یکی از نمایندگان مجلس گفته است، تعیین نرخ منطقی ارز در بودجه کل کشور بسیار پراهمیت است چراکه بیشتر بودجه به صورت ارزی بسته می‌شود و تا زمانی که نرخ ارز مشخص نشود، بودجه کشور قابل تنظیم نیست.

در بودجه سال جاری، نرخ دلار ۱۲۲۶ تومان تعیین شده بود در حالی که در طول سال ۹۱ قیمت دلار تا ۴ هزار تومان بالا رفت. چند هفته‌ای است که دلار در سطح حدود سه‌هزار تومان ثابت باقی مانده و بازار ارز در آرامشی نسبی به‌سر می‌برد، اما به‌هیچ وجه نمی‌توان از ثبات بازار سخنی به‌میان آورد.
دلیل عمده برهم خوردن بازار ارز در اواسط سال جاری خورشیدی کاهش درآمدهای ارزی در اثر تحریم‌ها و ناتوانی دولت در تزریق ارز به بازار بود. هرچند برخی منتقدان دولت می‌گویند بانک مرکزی آگاهانه از تزریق ارز به بازار خودداری کرد تا از افزایش قیمت ارز برای جبران کسری بودجه‌اش استفاده کند، اما ریشه اصلی بحران بازار ارز و سقوط ارزش پول ایران، کاهش‌های درآمدهای ارزی ناشی از تحریم‌هاست.

اکنون به‌نظر می‌رسد دولت در صدد است در بودجه سال آینده قیمت دلار را تا ۲ هزار یا حتی تا ۲۵۰۰ تومان بالا ببرد. این به‌معنای آن است که دولت باید به دست خود ارزش پول ایران را در مقایسه با سال گذشته دست‌کم تا دو برابر کاهش دهد؛ دولتی که تا چند ماه پیش اصرار داشت که تحریم‌ها تاثیری بر اقتصاد کشور ندارند.

"دولت باید حقیقت را بگوید"

محمدرضا خباز، نماینده و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است "دولت باید با مردم صادق باشد و حقیقت را بگوید". این نماینده مجلس می‌گوید: «دولت در مرحله اول باید رسما به مردم بگوید که به دلیل فشارهایی که تحریم‌ها بر کشور وارد کرده است درآمدهای نفتی با کاهش روبرو بوده و در نتیجه باید با نصف درآمد نفتی کشور را اداره کنیم.»

به اعتقاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، دولت باید همانند پدر خانواده‌ای که درآمدش کاهش پیدا کرده و از خانواده‌اش می‌خواهد تا مخارج خود را با توجه به درآمد موجود تنظیم کنند، باید در وهله اول مردم را نسبت به کاهش درآمدهای نفتی آگاه کرده و اعلام می‌کرد که ما می‌خواهیم بودجه کشور را یک بودجه انقباضی ببندیم.

اما ظاهرا دولت به جای تنظیم بودجه انقباظی ظاهرا در پی افزایش نرخ ارز در بودجه است. محمدرضا خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید، افزایش نرخ ارز یا کاهش ارزش پول ملی آثار زیانباری برای اقتصاد کشور در پی دارد و لذا دولت و مجلس نباید به تعیین این نرخ تن دهند.

تنظیم بودجه براساس کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی، تورم‌زا و در نهایت فلج‌کننده است؛ از سوی دیگر اما تنظیم بودجه انقباظی که به کاهش درآمدها و افزایش بیکاری و رکود اقتصادی بیشتر منجر خواهد شد، پیامدهای اجتماعی خطرناکی دارد که ممکن است به جرقه‌ی آتش بزرگ ناآرامی گسترده اجتماعی تبدیل شود.

حال نامساعد جسمانی موسوی و کروبی

میرحسین موسوی و مهدی کروبی روز گذشته برای ساعاتی به بیمارستان منتقل شدند. بنا به گزارش‌ها حال عمومی مهدی کروبی چندان رضایت بخش نیست. موسوی و کروبی در حصر خانگی به سر می‌برند.
پایگاه خبری سحام نیوز وابسته به حزب اعتماد ملی گزارش داده که روز دوشنبه ۲۹ آبان، ۱۹ نوامبر در پی وخامت حال جسمانی مهدی کروبی وی برای ساعاتی در بیمارستان بستری شد.

بر اساس این گزارش "علائم هشدار دهنده‌" از جمله کاهش شدید وزن، بی اشتهایی، سرگیجه و حالت تهوع دلیل انتقال آقای کروبی به بیمارستان بوده است.خانواده کروبی پیش از این بارها نسبت به نامساعد بودن حال مهدی کروبی هشدار داده و خواستار انتقال وی به بیمارستان شده بودند اما نیروهای امنیتی از انجام این کار جلوگیری کرده بودند.

سایت کلمه نیز گزارش داده که میرحسین موسوی برای انجام معاینه‌های پزشکی و تست قلب به بیمارستان قلب تهران منتقل شده است.
بر اساس این گزارش، میرحسین موسوی که دو ماه پیش آنژیوگرافی کرده بود، در دو هفته گذشته مجددا دچار درد قلب شده و همچنین با نوسان شدید فشار خون رو به رو بوده است.
پیشتر نیز کلمه گزارش داده بود که نیروهای امنیتی از اطلاع‌رسانی در مورد وضعیت جسمانی موسوی و همسرش زهرا رهنورد جلوگیری می‌کنند و نیز دختران این دو را تحت فشار می‌گذارند تا هیچ خبری درباره آنان منتشر نکنند.

مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد بیش از ۶۵۰ روز است که در حصر خانگی به سر می‌برند.

فاطمه کروبی همسر کروبی نیز تا تابستان گذشته به همراه همسرش در حصر بود ولی از آن زمان به وی اجازه نداده‌اند که کنار آقای کروبی بماند.

احضار محمد نوری زاد به دادسرای فرهنگ و رسانه، به عنوان متهم


دادسرای فرهنگ و رسانه محمد نوریزاد نویسنده و جهادگر منتقد را بعنوان “متهم” فراخواند.
به گزارش کلمه، محمد نوریزاد از زندانیان سیاسی پس از انتخابات سال ۸۸ که طی سه سال گذشته نامه های فراوانی به رهبری مردم و مسئولان و علما نگاشته است بار دیگر توسط دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد.
این مستند ساز و یاور شهید آوینی در وب سایت خود نوشته است: دلیل این که بصورت ضربتی مرا احضارکرده اند، شاید بخاطر شکایت آقا مجتبی خامنه ای باشد. که گفته ام هشتصد میلیون تومان از شهرام جزایری پول گرفته. و همو کودتای انتخاباتی سال ۸۸ را مهندسی کرده. کسی که با دستگاههای شنود آقای طائب، در همه ی جلسات و گفتگوهای مسئولین و غیرمسئولین حضور دارد.
نوری زاد در ادامه تصریح کرده است: این احضاریه هر دلیل دیگری نیز اگر داشته باشد حتما و حتما یکجوری به اراده ی بیت و مدعی العموم بیت که در دستگاه قضا جلوس فرموده ربط دارد. گرچه بخاطر شکایت سرداران فربه ی سپاه باشد که گفته ام از بلعیدن تمامیت ایران که هیچ، از بلعیدن همه ی جهان که هیچ، از بلعیدن همه ی دستگاه آفرینش نیز سیر نمی شوند، یا بخاطر شکایت برادران وزارت اطلاعات که در پس پستوهای امنیتی خویش به انجام وظایف قانونی شان مشغولند و من در نوشته هایم به این پستوها نور تابانده ام، و یا بخاطر شکایت فرزند نفرت انگیز واعظ طبسی. که تریلیاردها پول از قِبل آستان قدس رضوی بالا کشیده. و یا بخاطر شکایت یکی از پسران آیت الله خزعلی. که گفته ام دستش توی دست سرداران سپاه است و دو شبکه ی تلویزیونی براه انداخته. و یا بخاطر شکایت قاضی صلواتی که در نوشته ای بر جنازه اش چوب زده ام. یا شاید به مصاحبه هایم با شبکه های خارجی مربوط باشد. و یا نوشته ی آخری ام با عنوان: قهقهه ی مشهور شیطان. که در آن پای عده ای از روحانیان امنیتی و قضایی را به پای خون مرحوم ستار بهشتی کشانده ام. و یا بطرزی باورنکردنی شاید بشکایت خود رهبر مربوط باشد. که مرتب وی را به پاسخگویی فراخوانده ام.
بر اساس این گزارش نوری زاد با وسایل کامل و ساک خود به دادسرا رفت که آنطور که نوشته است با این امید که اگر به زندانی آشنا یا بی نشان منتقل شد، غافلگیر نشده باشد.
وی در آخرین سخن به سرنوشت خونبار مرحوم ستار بهشتی اشاره کرد و گفت: نباید اجازه بدهیم خون این جوان بی کس تلف شود. کاری که در این نظام بسیار صورت پذیرفته است. اگر به زندانم فرستادند، پیشتر به خانواده ام گفته ام: نه تلفن، نه ملاقات، و نه پیگیری! سراغی از من مگیرید. یا خودم بیرون می آیم یا جنازه ام.
یکسال پیش محمد نوری زاد با مراجعه دادسرای فرهنگ و رسانه همان است از ضرغامی و مدیر سایت باشگاه خبرنگاران جوان بخاطر انتشار فیلم های غیراخلاقی علیه او و خانواده اش شکایت کرده بود. که البته هنوز که هنوز است خبری از نیتجه ی این شکایت و جرم آشکار به وی ابلاغ نشده است.
در همان زمان نوری زاد در شکایت دیگری به دادگاه ویژه ی روحانیت از حسین طائب رییس سازمان اطلاعات و امنیت سپاه بخاطر ساخت و انتشار فیلم های غیراخلاقی علیه او و خانواده اش شکایت کرد که نیتجه ی این شکایت این بود: شکایت شما از آقای حسین طائب بی مورد است. و پرونده مختومه اعلام شد.

دستگیری برادر بهمن قبادی فیلم‌ساز کرد ایرانی


بهمن قبادی، کارگردان مشهور ایرانی، می‌گوید که برادرش دو هفته است ناپدید شده و خانواده از او خبری ندارند. وکیل خانواده قبادی گفته است که برادر بهمن قبادی توسط وزارت اطلاعات دستگیر شده، اما نمی‌داند اتهامش چیست.
بهمن قبادی به "کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران" گفت که برادرش از تاریخ ۱۴ آبان (۴ نوامبر) دستگیر شده و خانواده‌اش هیچ اطلاعی از وضعیت او ندارند. قبادی افزود که برادرش از بیماری‌های مختلف رنج می‌برد. او از مسئولان ایران خواست که سلامت برادرش را در بازداشت تضمین کنند، اجازه بدهند که با خانواده تماس بگیرد و از حقوق اولیه انسانی و قانونی خود از جمله دسترسی به وکیل برخوردار باشد.

بهمن قبادی درباره سوابق برادرش و علت احتمالی بازداشت او گفت: «او بی‌گناه است. کاری نکرده جز اینکه در برخی از فیلم‌هایم به من کمک کرده است؛ مثل فیلم زمانی برای مستی اسب‌ها و لاک‌پشت‌ها پرواز نمی‌کنند و فیلم نیمه ماه که مدیر تولید فیلم‌ها بود.»

قبادی با ابراز نگرانی از وضعیت سلامتی برادرش گفت: «چند سال پیش در یکی از جاده‌های ناامن کردستان تصادف کرد و تمام پایش پلاتین است و این باعث شده بود که نتواند راه برود وبه خاطر همین نقرس پیدا کرد. به خاطر راه نرفتن دچار تنگی نفس و ناراحتی قلبی شد. به خاطر این سه بیماری نگران سلامتی او هستیم.»

این کارگردان سینمای ایران می‌گوید: «در سرزمینی که می‌گویند قانون است چطور نمی‌توانند در نزدیک به دو هفته به خانواده او اطلاع بدهند که کجاست و جرمش چیست؟ اگر مجرم است و باید تاوان جرمش را بدهد باید ثابت شود و دادگاهی شود. مشکل این است که چرا اعلام نمی‌کنند.»

چگونگی بازداشت

بهمن قبادی در خصوص نحوه دستگیری برادرش گفت: «برادرم به همراه دو تن از دوستان قدیمی‌اش... سوار ماشین سواری بودند که در خروجی شهر سنندج در گردنه سوادآباد آنها را می‌گیرند. راننده برای خانواده‌ام توضیح داده که دو سه ماشین منتظرش بودند. راننده می‌پرسد مسافرانم را کجا می‌برید اما جوابش را نمی‌دهند. همه پیگیری‌های خواهرم در همه این روزها بی‌نتیجه مانده و کسی نگفته که کجاست. اطلاعی که دارند که یکی از دوستان بردارم به مادرش زنگ می‌زند و می‌گوید جای خوبی هستیم و فردا آزاد می‌شویم اما دو هفته است که از آنها خبر نداریم.»براساس گزارش کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، احمدسعید شیخی، وکیل دادگستری، وکالت پرونده بهروز قبادی را به عهده گرفته است. آقای شیخی گفته است‌ که ظاهرا برادر بهمن قبادی توسط وزارت اطلاعات دستگیر شده است اما او بیش از این اطلاعی ندارد.

احمد سعید شیخی در خصوص اینکه بهروز قبادی به چه اتهامی دستگیر شده، گفت: «فقط می‌دانم عنوان اتهامش امنیتی است اما نگفته‌اند که دقیقا به چه اتهام امنیتی دستگیر شده است.» او همچنین گفت که اطلاعی از وضعیت جسمی و سلامت بهروز قبادی ندارد.

ایران در ردیف معدود کشورهایی است که به دلیل موارد زیاد بازداشت‌های خودسرانه، در معرض انتقادهای گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی حقوق بشر است. بازداشت‌شدگان برای هفته‌ها و ماهها بدون اعلام اتهام و در مواردی حتی بدون اطلاع به خانواده و وکیل در بازداشتگاه نگهداری می‌شوند.

بهمن قبادی، کارگردان فیلم‌هایی چون "زمانی برای مستی اسب‌ها" و "لاک‌پشت ها هم پرواز می‌کنند"، بیش از سه سال است که به‌دلیل محدودیت‌هایی که برای فعالیت‌های حرفه‌ای او در ایران وجود داشت، در خارج از ایران به‌سر می‌برد. آخرین فیلم او، "فصل کرگدن"، در خارج تهیه شده است.

گزارش تحلیلی وزارت اطلاعات درباره اتحاد اپوزیسیون ایران


وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با انتشار گزارشی تحلیلی به تلاش‌های مخالفان خود در خارج کشور در دو سال گذشته پرداخته است. وزارت اطلاعات در یک ارزیابی کلی اتحاد مخالفان خود را ناممکن ارزیابی کرده است.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در "گزارشی تحلیلی" که بخشی از آن در خبرگزاری‌های داخلی منتشر شده، به تلاش‌ شخصیت‌های سیاسی و گروه‌های اپوزیسیون ایرانی در خارج کشور پرداخته و در یک نتیجه‌گیری کلی مدعی شده است که "هیچ اتحادی ولو به صورت ظاهری، بین اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی ایران شکل نخواهد گرفت".
این گزارش همزمان با برپایی کنفرانسی در پراگ تحت عنوان "اتحاد برای دمکراسی" منتشر شده است. کنفرانس دو روزه‌ی پراگ در ادامه نشست‌های استکهلم و بروکسل با تلاش برخی شخصیت‌های منتقد حکومت جمهوری اسلامی در روزهای شنبه و یک‌شنبه (۱۷ و ۱۸ نوامبر) در پایتخت جمهوری چک برگزار شد.
وزارت اطلاعات ایران مدعی است که از طریق عوامل نفوذی خود در اپوزیسیون رخنه کرده استوزارت اطلاعات ایران مدعی است که از طریق "عوامل نفوذی" خود در اپوزیسیون رخنه کرده است
گزارش تحلیلی وزارت اطلاعات با اشاره به نشست‌های مختلف اپوزیسیون در خارج کشور پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ مدعی شده که یکی از مهمترین اهداف پروژه اتحاد اپوزیسیون "احیای فتنه در آستانه انتخابات مجلس نهم" بوده است. "فتنه" نامی است که مقامات جمهوری اسلامی به جنبش سبز و معترضان به نتیجه انتخابات ۸۸ نسبت می‌دهند.
حضور افراد نفوذی وزارت اطلاعات در اپوزیسیون
وزارت اطلاعات بار دیگر تصریح کرده است که سردار مدحی عامل "نفوذی" جمهوری اسلامی در گروه‌های اپوزیسیون بوده و پس از افشای پروژه "الماسی برای فریب" گروه‌های اپوزیسیون ایرانی دچار سرخوردگی و گسیختگی بیشتر شده‌اند.
"الماسی برای فریب" نام مستندی است که در سال گذشته از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد. موضوع این مستند "افشاگری برنامه‌های براندازانه اپوزیسیون خارج از کشور" بود.
علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی که با محمدرضا حسینی ملقب به "سردار مدحی" چندین بار گفت‌وگو داشته، پیشتر به دویچه‌وله گفت زمانی که برایش مسجل شد که مدحی دروغ می‌گوید برنامه‌هایش را قطع کرد.
نوری‌زاده درباره این فیلم و ادعاهای مطروحه در آن نیز گفته بود: «این ذهنیتی که این سناریو را نوشته، خود آقای مدحی بوده است، به اضافه‌ی دستگاه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و آقای حیدر مصلحی که احساس "جمیز باندی" مدتهاست او را گرفته است.»
اتهام‌زنی به مخالفان به جای تحلیل
وزارت اطلاعات ضمن اتهام‌زنی به گروه‌ها و شخصیت‌های مخالف ایرانی گفته است که این جلسات به کمک "سرویس‌های جاسوسی" کشورهای بیگانه شکل گرفته است.در این گزارش درباره نشست استکهلم آمده است: «حضور نداشتن رسانه‌ها برای پوشش خبری این نشست عامل تفرقه و دعوا بین عناصر ضدانقلاب شد و تعدادی از دعوت شدگان نیز از شرکت کردن در این نشست سر باز زدند.»
در این گزارش به دلایل مختلفی نام گروه‌ها و افراد مخالف ذکر شده که بیانگر حساسیت و نگرانی جمهوری اسلامی از فعالیت‌های سیاسی این افراد و گروه‌هاست.
وزارت اطلاعات در گزارش خود می‌نویسد: «کنفرانس گذار به دمکراسی یکی از برنامه‌های میز ایران در سازمان سیا می‌باشد که هدف از آن گرد هم آوردن طیف‌ها و گروهک‌های مختلف برانداز و محارب و فرقه‌های استعمار ساخته و ایجاد همگرایی عملیاتی میان آن هاست.»
این گزارش که به دلیل توهین و اتهامات غیرمستند کمتر تحلیلی است و بیشتر جنبه تبلیغی دارد، بیانگر آنست که وزارت اطلاعات می‌کوشد اختلافات اپوزیسیون ایرانی را برجسته ‌کرده و شکاف موجود را نشانه ناتوانی آنان در اتحادهای بلندمدت‌شان جلوه دهد.
گرچه وزارت اطلاعات در این گزارش کوشیده است، خبرهای خود را نتیجه تحقیقات "سربازان گمنام امام زمان" جلوه دهد، اما تقریباَ بدون استثنا تمامی گزارش بر مبنای خبرهای رسانه‌ای تنظیم شده که امکان دسترسی همگانی به آنها فراهم است.
به نظر می‌رسد وزارت اطلاعات با آوردن نام افراد و گرو‌ها بر آن نبوده که نقش، خصوصیات و توانایی مخالفان خود را مورد بررسی قرار دهد، بلکه بیشتر قصد ارسال پیامی به مخالفان خود در خارج کشور را داشته است.

عکس / صفحه اول امروز روزنامه ها، سه شنبه 30 آبان ، 20 نوامبر