۱۳۹۱ بهمن ۱۴, شنبه

ایران در انتظار یک "ابر تورم"

رادیو فرانسه : در ادامه روند کاهش ارزش ریال ایران، قیمت دلار طی هفته گذشته در بازارها ١٤درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که دورنمایی برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران از سوی کارشناسان نیز ارایه نمی شود. به گفته یک کارشناس اقتصادی، ایران در انتظار یک "ابر تورم" است.

قیمت دلار هر روز بیش از دیروز افزایش پیدا می کند و همین مسئله باعث شده تا قیمت بسیاری از کالاهای مصرفی در ایران به علت وابسته بودن آنها به بخش واردات و قیمت دلار و یورو افزایش چشمگیری یابد. از این روست که قیمت خودرویی چون "پراید" به حدود 18 میلیون رسیده و "پژو 206 " در حدود 50 میلیون تومان در بازارهای خودرو، خرید و فروش می شوند.

در آخرین تحول، قیمت دلار در ایران به 4 هزار تومان رسیده است. در ابتدای هفته جاری در ایران قیمت هر دلار 3500 تومان بود.
این بدان معناست که دلار در ایران ظرف یک هفته 14 درصد رشد قیمت داشته است. دیگر ستون ارزی ایران یعنی قیمت یورو نیز به 5200 تومان رسیده است.
در حالی علت سقوط ارزش ریال ایران در برابر ارزهای خارجی را بسیاری از رسانه‌ها و کارشناسان نزدیک به طیف اصولگرای ایران، به نامشخص بودن سرنوشت اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه‌ها و یا اخباری پیرامون استعفای بهمنی- رییس بانک مرکزی ایران، مربوط میدانند، بسیاری از کارشناسان مستقل دلایل زیرساختی وعمده تری را علاوه بر دلایل ذکر شده در توضیح این مسئله عنوان میکنند و بر در راه بودن اتفاقات بدتری که در انتظار اقتصاد ایران است تأکید میکنند.
 حمید مافی- روزنامه نگار و کارشناس اقتصاد سیاسی در گفتگو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه گفت: «بخشی از این افزایش قیمت ها مربوط به موج روانی است که به خاطر دور جدید تحریم ها ایجاد شده و واکنش به عدم ثبات موقعیت رییس بانک مرکزی نیز در این زمینه دخیل است، اما از سوی دیگر ما داریم به ماه های پایانی سال نزدیک میشویم و کسری بودجه دولت هر روز بیشتر نمایان شده و دولت ناچار میشود کسری بودجه خود را با درآمدهای دیگری پر کند. بخشی ازاین افزایش قیمت ارز نیز مربوط به واقعیت اقتصاد ایران است که نمیشود انکار کرد.

تحریم ها فشار خود را به اقتصاد ایران وارد کرده اند و دولت دیگر درآمد ارزی ندارد و مجبور است به منابع ارزی که از پیش داشته رجوع کند و از سوی دیگر تقاضا برای واردات افزایش یافته است؛ تمامی این مسایل دست به دست هم میدهد تا این وضعیت در بازار ارز پیش بیاید.»
این کارشناس مسایل اقتصادی ادامه میدهد: «اقتصاد ایران در انتظار یک "ابر تورم" است. اگر ایران نتواند این فرایند را کنترل کند و روند کاهش ارزش ریال در برابر پول‌های خارجی ادامه داشته باشد و همچنان قدرت خرید مردم کاهش یابد، افزایش هزینه‌های تولید، اقتصاد ایران را در وضعیت انفجاری قرار میدهد که هر آن ممکن است اقتصاد ایران به "بیماری آرژانتینی" و یا "ابر تورم" دچار شود و بعد نشود آن را کنترل کرد.»
این روزنامه نگار ادامه میدهد: «آنچه بیش از همیشه آسیب میبیند، صنعت و بخش تولید ایران است چرا که صنعت ایران وابسته به واردات کالاهای واسطه است. با بالا رفتن قیمت کالاهای واسطه قیمت کالاها بالا رفته و رکود وارد بخش تولید و صنعت میشود، در نتیجه معاش کارگران دچار معضل میگردد، کارگرانی که با افزایش شدید قیمت ها نیز مواجه هستند و اینجا است که شرایط بغرنجی ایجاد خواهد شد.

دولت در حال حاضر سعی میکند با پرداخت 100 تا 200 هزار تومان در پایان سال، این شکاف را جبران کند که البته این خود نشان دهنده عمق فاجعه کاهش قدرت خرید مردم است.

این فاجعه تا جایی است که حدود 60 میلیون ایرانی مشمول دریافت کمک 200 هزار تومانی دولت در پایان سال میشوند، تا با معضل معاش در مواجه نشوند.»