۱۳۹۱ دی ۲۷, چهارشنبه

آیت‌الله جوادی آملی: جامعه امنیت می خواهد/ انتشار هرگونه خبر دروغ، حرام است


آیت‌الله عبدالله جوادی آملی  در سخنان تازه خود با تاکید بر نیاز جامعه به امنیت گفت: جامعه امنیت می‌خواهد و جامعه‌ای که در آن امنیت باشد و تهمت و دروغ در آن وجود نداشته باشد ناچار نیست اول وقت خبرهای خود را تکذیب کند.
این استاد حوزه علمیه قم تاکید کرد: برای این‌که مسوولیت ما الهی باشد و ما پیش خداوند، قیامت و وجدان‌مان راحت باشیم هم باید خوب حرف بزنیم و هم، حرف خوب بزنیم. حرف خوب در صداقت و خوب حرف زدن نیز در اخلاق و ادب است.
او با بیان این‌که «فرق محققان و توده مردم این است که محققان بین تبلیغ و تحلیل فرق می‌گذارند» گفت: اگر توده مردم بحث‌هایی را بارها بشنوند باور می‌کنند، اما یک محقق حوزه و دانشگاه اگر موضوعی را شنید آن را تحلیل و ارزیابی می‌کند.
وی با این توضیح که «مخاطبان بحث‌های روایی و گزارش، توده مردم هستند» اظهار کرد: اگر توده مردم به حوزه و دانشگاه می‌آمدند مثل ما و یا بهتر از ما می‌شدند و اگر ما هم این توفیق را پیدا نکرده بودیم و به حوزه و دانشگاه نیامده بودیم مثل اینها و یا پایین‌تر از اینها می‌شدیم و در هر حال بین یک انسان درس خوانده و درس نخوانده فرق اساسی وجود دارد.
به گزارش ایسنا، جوادی آملی خاطرنشان کرد: اگر بحثی برهانی نباشد محقق آن را نمی‌پذیرد و تکرار برای او خسته‌کننده است اما اگر توده مردم بحثی را از یک رسانه کتبی، شفاهی و یا مانند آن بشنوند تکرار آن را به منزله تحلیل عقلی و استدلال می‌دانند و باور می‌کنند.
این استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر این‌که «باور پیدا کردن توده مردم راجع به هر موضوعی بوسیله رسانه‌ها انجام می‌پذیرد» گفت: از همین راه می‌توان مساله هدایت و اضلال را مطرح و این موضوع را مدنظر قرار داد که ما باید بدانیم گفتار و رفتار ما در مردم اثر می‌گذارد و آنها را به راه و یا کج‌راهه می‌برد بنابراین ما مسئول هستیم.
وی گفت: برای این‌که مسوولیت ما الهی باشد و ما پیش خداوند، قیامت و وجدان‌مان راحت باشیم هم باید خوب حرف بزنیم و هم، حرف خوب بزنیم. حرف خوب در صداقت و خوب حرف زدن نیز در اخلاق و ادب است.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه گفت: اگر یک انسان هم خودش راستگو بود و هم اینکه خبر درستی داشت مجاز است آن خبر را بگوید اما باید دانست که دروغ گفتن حرام است و راست گفتن واجب نیست.
وی افزود: ما پیش خداوند مکلف هستیم که خبر دروغ نگوییم اما نباید اینطور باشد که هر خبری را بگوییم در حالی که فتنه‌ای ایجاد می‌شود و اگر راست گفتن بر ما واجب بود هر چه می‌شنیدیم را باید می‌گفتیم.
جوادی آملی دانستن معنای صدق خبری، صادق بودن یک گزارشگر، حرام بودن گزارش دروغ و واجب نبودن هر گزارش راست را جز در موارد ایجاب مصلحت نکاتی حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: در صورت رعایت این موارد است که جامعه ما همیشه آرام است و ملتهب نخواهد بود و این تکذیب‌هایی که به طور روزانه رواج دارد ایجاد نمی‌شود.
او با مورد توجه قرار دادن نیاز جامعه به امنیت گفت: حتی در برخی دعاهای ما امنیت بر ایمان مقدم شده است چرا که جامعه امنیت می‌خواهد و جامعه‌ای که در آن امنیت باشد و تهمت و دروغ در آن وجود نداشته باشد ناچار نیست اول وقت خبرهای خود را تکذیب کند.