ورم و گرانی سفره خانوارهای ایرانی را در فاصله سال ۸۴ تا ۹۲ کاهش چشمگیری داده است.
به نوشته روزنامه اعتماد، با نگاهی به سال ۱۳۸۴ و مقایسه آن با آخرین هفته دوره احمدینژاد متوجه کاهش وسعت سفره غذایی مردم خواهیم شد. اما قبل از هر چیز بهتر است نگاهی به قیمت مواد خوراکی مردم در یک هفته مانده به آخر دوره احمدینژاد بیندازیم و ببینیم که بانک مرکزی قیمتها را چگونه اعلام کرده است. بانک مرکزی در طول هفته قیمت حدود ۴۵ قلم کالا را میگیرد و آنها را با هفته مشابه سال قبل، ماه قبل و هفته قبل از دوره قیمتگیری مقایسه میکند. این اقلام تقریبا کالاهای اساسی یک خانوار را در برمیگیرد. بنابر گزارش بانک مرکزی قیمت هر کیلو ماست پاستوریزه ۲۲۳۶ تومان بود که نسبت به هفته مشابه سال قبل حدود ۳ درصد افزایش دارد.
نکته قابل توجه این است که این قیمت در سال ۱۳۸۴ معادل ۱۲۰۰ تومان بود که تقریبا ۸۰ درصد یا حدود ۸/۱ برابر افزایش دارد. همچنین قیمت پنیر پاستوریزه – ۴۵۰ گرمی – در هفته آخر دوره احمدینژاد ۳۷۰۹ تومان بود که مقایسه آن با ابتدای دوره احمدینژاد نشان میدهد که این کالا ۲/۳ برابر شده یا به عبارت دیگر ۲۲۰ درصد افزایش نشان میدهد. گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که قیمت پنیر نسبت به دوره مشابه پارسال ۵/۳۰ درصد افزایش داشته است.
اما قیمت شیر چگونه بوده است ؟ همواره مسوولان کشاورزی گلایه میکنند که مصرف شیر ایرانیها در مقایسه با مصرف متعارف جهانی کم است و ایرانیها را تشویق میکنند که شیر مصرف کنند. حال با این تشویق ببینیم که چه اتفاقی بر سر قیمت شیر در طول این چهار سال افتاده است. قیمت هر لیتر شیر پاستوریزه در سال ۱۳۸۴ معادل ۶۰۰ تومان بوده است.
اکنون گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که این قیمت به ۲۱۷۸ تومان رسیده است، به عبارت دیگر در طول این ۸ سال حدود ۶/۳ برابر شده است یا به عبارت دیگر ۲۶۰ درصد افزایش داشته است. با این حال گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که قیمت شیر نسبت به هفته مشابه پارسال ۳۳ درصد رشد داشته است. تخم مرغ هم یکی از مهمترین اقلام خوراکی مردم است.
در سال ۱۳۸۴ هر شانه تخم مرغ حدود ۱۷۰۰ تومان بود اما اگر گزارش بانک مرکزی در هفته آخر دوره احمدینژاد را بخوانید به هیچوجه تعجب نکنید که هر شانه تخم مرغ به ۷۶۳۲ تومان رسیده است. یعنی یک افزایش ۵/۴ برابری یا ۳۵۰ درصدی. بانک مرکزی معتقد است که قیمت تخم مرغ در این هفته نسبت به هفته مشابه پارسال ۲/۴۳ درصد رشد داشته است. اگر خانوادهیی را دیدید که مصرف روزانه برنج خود در هفته را یک روز کم کردهاند یا شاید هم بیشتر اصلا نباید تعجب کرد زیرا با این افزایش قیمت، تعداد خانوادهیی که مصرف روزانه برنج خود را کم کردهاند کمتر شده است. در حال حاضر قیمت هر کیلو برنج داخله درجه یک ۷۱۶۶ تومان و درجه دو ۵۶۲۳ تومان است، هر چند که این قیمتها نسبت به پارسال به ترتیب ۶۲ درصد و ۸۰ درصد افزایش داشتهاند اما اگر نگاهی به سال ۱۳۸۴ بیندازیم متوجه میشویم که بین ۵/۴ برابر تا ۵/۵ برابر افزایش قیمت داشته است. در بخش حبوب نمیخواستیم وارد شویم چون افزایش قیمت در این بخش بهشدت وحشتناک است، اما متاسفانه مجبور شدیم.
برای مثال در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو عدس مرغوب حدود ۱۰۰۰ تومان بود و درجه دو آن ۷۰۰ تومان، که اگر آن را با قیمت حال مقایسه کنیم میبینیم که تفاوت قیمت بسیار بالا است. در حال حاضر قیمت هر کیلو عدس ۶۴۶۱ تومان است که به احتمال زیاد درجه دو آن است که نسبت به سال ۱۳۸۴ حدود ۲/۹ برابر یا ۸۰۰ درصد افزایش دارد. در بخش میوههای تازه قیمت هر کیلو سیب تازه در هفته آخر دوره احمدینژاد ۴۱۲۳ تومان بوده است اما در سال ۱۳۸۴ این قیمت چقدر بوده است؟
در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو سیب ۷۰۰ تومان بود. به بیان دیگر میتوان گفت که در این ۸ سال به قیمت سیب ۸/۵ برابر اضافه شده است. قیمت بقیه میوهها را میتوان در جدول مشاهده کرد. اگر در دورهیی از ریاستجمهوری احمدینژاد قیمت گوجه گریبان دولت را گرفت امسال این سیب زمینی است که دست از گریبان دولت برنداشت.
در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو سیب زمینی ۲۳۰ تومان بود اما امسال این قیمت به ۲۱۸۳ تومان رسیده است یعنی ۵/۹ برابر یا ۸۵۰ درصد افزایش. گوجه فرنگی نیز از ۲۴۰ تومان به ۱۸۹۰ تومان رسیده است. یعنی ۸/۷ برابر یا ۶۸۰ درصد. در بخش گوشت گوسفندی که هر روز لایههای آن در قابلمه کم میشود قیمتها حرف دیگری میزنند.
در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو گوشت گوسفند ۵۱۰۰ تومان بود که این قیمت در هفته آخر دولت احمدینژاد به ۲۹۶۴۹ تومان رسید؛ به عبارت دیگر ۸/۵ برابر. گوشت گاو و گوساله هم دست کمی از گوشت گوسفند ندارد. در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو گوشت گوساله ۴۵۸۰ تومان بود که در هفته آخر دولت احمدینژاد به ۳۰۸۰۸ تومان رسید، یعنی ۷/۶ برابر. گوشت مرغ هم همین طور.
در سال ۱۳۸۴ قیمت هر کیلو گوشت مرغ ۱۴۷۰ تومان بود که این قیمت به ۶۱۸۳ تومان رسید که یک رشد ۲/۴ برابری را نشان میدهد.