روزنامه آرمان در گزارشی می نویسد: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حالی آمار داده که طی ۸ سال اخیر ۷میلیون شغل ایجاد شده که طبق آمارهای مرکز آمار ایران طی سالهای ۸۵ تا ۹۱ تنها ۴۰۰ هزار نفر به شاغلان کشور افزوده شده است. مقایسه این ۲ آمار حاکی از ریزش ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار شغل طی این سالهاست که بخش اندکی از آن مربوط به بازنشسته شدن افراد است. این در حالی است که طبق آخرین آمارها اکنون کل جمعیت بازنشستههای کشور کمتر از یک میلیون نفر است.
آمارها این روزها بیشتر از هر زمانی اهمیت پیدا کردهاند. روزی رئیسجمهوری منتخب به دلیل اینکه آمارهای ارائه شده دولت دهم با واقعیت چندان مطابقت ندارد از این دولت گلایه میکند و روزی دیگر برخی نمایندگان مجلس نسبت به ارائه آمارهای رئیسجمهوری منتخب مسائلی را مطرح میکنند. دیروز نیز پس از حضور وزیر جهاد کشاورزی در مجلس بار دیگر انتقاداتی از مطابقت کامل نداشتن آمارها با واقعیت سخن گفته شد. اما دیگر عضو کابینه دولت دهم که روز گذشته آماری ارائه داد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود.
اسدا… عباسی در گفتوگویی از ایجاد ۷ میلیون شغل جدید طی ۸ سال اخیر خبر داد و هرچند از ریزش برخی مشاغل سخن گفت اما در این مورد آمار ندارد. عباسی در حالی از ایجاد ۷ میلیون شغل جدید طی ۸ سال اخیر خبر داده که آمارهای تنها مرجع آمارگیری وضعیت اشتغال کشور یعنی مرکز آمار نشان میدهد از سال ۸۵ تا سال ۹۱ تعداد شاغلان کشور از ۲۰میلیون و ۸۰۰ هزار نفر به ۲۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسیده است.
این یعنی طی ۷ سال اخیر تنها ۴۰۰هزار نفر به تعداد شاغلان کشور افزوده شده است. در واقع هرچند طی این سالها به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۷ میلیون شغل جدید ایجاد شده اما به دلیل ریزش مشاغل دیگر و از سویی بازنشسته شدن برخی از افراد تنها ۴۰۰ هزار نفر به تعداد شاغلان کشور افزوده شده است.
این در حالی است که آخرین آمارهای ارائه شده رئیس سازمان بازنشستگی نشان میدهد تا پایان سال ۸۸ مجموع تعداد بازنشستگان کشور بیش از ۹۰۰ هزار نفر بوده است. به گفته او، طی ۳۰ سال گذشته تعداد بازنشستگان کشور ۱۰ برابر شده که در نهایت به ۹۰۰ هزار نفر رسیده است. در واقع طی ۸ سال اخیر که ۷ میلیون شغل به گفته عباسی ایجاد شده نباید تعداد زیادی از شاغلان کشور بازنشسته شده باشند چرا که در مجموع تنها کمتر از یک میلیون بازنشسته در کشور وجود دارد. این آمار یعنی بدون در نظر گرفتن تعداد بازنشستههای کشور طی ۸ سال اخیر در حالی که ۷ میلیون شغل ایجاد شده اما ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار شغل ریزش داشته است. حال ممکن است میزان بسیار اندکی از این ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار شغل به دلیل بازنشستهشدن افراد از بین رفته باشد.
آمارهای متفاوت از شاغلان
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حالی روز گذشته از ایجاد ۷ میلیون شغل طی ۸ سال معادل سالانه ۸۷۵ هزار شغل خبر داده که طبق آمارهای رسمی مرکز آمار ایران طی سالهای ۸۵ تا ۹۱ در مجموع ۴۰۰ هزار نفر معادل سالانه ۵۷ هزار و ۱۴۲نفر به تعداد شاغلان کشور افزوده شده است. از سوی دیگر رئیسجمهوری منتخب چند روز پیش با حضور در خانه ملت گفته بود: از سال ۸۵ تا ۹۰ رقم شاغلان سالانه ۱۴ هزار نفر بوده است. با وجود این، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی دیروز در گفتوگو با فارس گفت: از طریق مشاغل خرد و خوداشتغالی در ۸ سال گذشته حدود ۷ میلیون فرصت شغلی ایجاد شده است که البته برخی از مجموعهها آمار خروجیهای نیروی کار را از این رقم کم میکنند، مثلاً بازنشستهها از آن کاسته میشود، اما در این مدت ۷ میلیون شغل جدید ایجاد شده است. با وجود این، آن چه رئیسجمهوری از وضعیت بازار کار برای نمایندگان خانهملت توصیف کرده بود اوضاع کاملا متفاوتی بود. روحانی با ارائه آمار بیکاری ۳ میلیون کارجوی جوان و وضعیت نامناسب تولید در بنگاهها و در نتیجه دشواری ورود به بازار کار افزود: اینکه کشور با تورم ۴۲ درصد مواجه است، در سالهای آینده اگر اقدام فوری نشود، مشکل بیکاری بیشتر و بیشتر خواهد شد. ما جوانهای تحصیلکرده را پس از دوره متوسطه به دانشگاه فرستادیم و هماکنون بیش از ۴ میلیون دانشجو داریم. رئیسجمهوری منتخب تاکید کرد: طبق محاسبات در ۴ سال آینده رقمی بین ۴ تا ۵ میلیون جوان فارغالتحصیل دانشگاهی بیکار خواهیم داشت. اگر روند این چنین باشد رقم آنهایی که در طول ۸ سال گذشته مشغول کار شدهاند بسیار بسیار اندک است.
آمار آنهایی که کار نمیکنند
اما از سوی دیگر آمارهای مرکز آمار ایران نیز وضعیت متفاوتی از آنچه وزیر کار ارائه کرده نشان میدهد. طبق آماری که روز گذشته ایسنا به نقل از مرکز آمار ایران منتشر کرد، تنها ۳۲ درصد از جمعیت سن کار ایران مشغول به کار هستند. این یعنی ۶۸ درصد جمعیت در سن کار ایران اعم از جمعیت فعال و غیرفعال شغلی ندارند. در واقع بخش اعظمی از این ۶۸ درصد جمعیت در سن کار زنان خانهدار، دانشجویان و سربازان و امثال این افراد هستند که هرچند در سن کار قرار دارند اما جزء جمعیت فعال محسوب نمیشوند. براین اساس ۵۴ درصد از جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر کشور را مردان شاغل و ۱۰ درصد را زنان شاغل تشکیل دادهاند که حاکی از تفاوت ۵ برابری اشتغال در بین این ۲ جنس است. همچنین نسبت اشتغال در این گروه سنی در نقاط روستایی نسبت به شهری بیشتر است؛ به طوری که ۳۵ درصد شاغلان ۱۰ ساله و بیشتر در نقاط روستایی و ۳۱ درصد در بخش شهری مشغول به کار هستند. البته هم در نقاط شهری و هم در روستایی مردان سهم بیشتری از اشتغال را به خود اختصاص دادهاند. با وجود این وضعیت و آمارهای متفاوتی که در مورد وضعیت بیکاری در کشور منتشر شده و نقدهایی که کارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به آنها ابراز کردهاند باید دید در جلسه شورای عالی اشتغال در این مورد چه آماری نهایی میشود. به گفته معاون اشتغال و توسعه وزیر کار آخرین جلسه شورای عالی اشتغال در دولت دهم با گزارش تسهیلاتدهی بانکها و بررسی تحولات اشتغال و بیکاری اعلامی از سوی مرکز آمار ایران امروز برگزار میشود.