بی بی سی : محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران گفته که منظور او از انتخابات آزاد این است که "انتخابات مهندسی نشود."
رئیس جمهور پیشین ایران روز شنبه سی ام دی (نوزدهم ژانویه) به انتخابات پیش روی ریاست جمهوری در اواخر بهار آینده اشاره کرده و گفته "امروز تا صحبت از انتخابات آزاد می شود حمله می کنند.انتخابات حق همه است باید شرکت کرد منتهی به شرطی که بتوان شرکت کرد."
رئیس جمهوری پیشین ایران با اشاره به رهبران محافظه کار ایران گفته از ما می خواهند در انتخابات شرکت کنیم ولی آن طوری که خودشان می خواهند.
علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی به تازگی گفته است که انتخابات همیشه آزاد بوده و از طرح انتخابات آزاد به دشت انتقاد کرده بود.
طرح انتخابات آزاد اخیرا از سوی برخی از چهره های شاخص سیاسی همچون محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی و حتی محمود احمدی نژاد مطرح شده است.
رئیس جمهور پیشین ایران بدون نام بردن از علی سعیدی نماینده خامنه ای در سپاه، از اظهارات او انتقاد کرده است.
محمد خاتمی گفته "ما می گوییم انتخابات آزاد یعنی انتخاباتی که از جمله مهندسی نشود. وقتی که یک شخصیت حقیقی که ممکن است شخصا خیلی اعتباری هم نداشته باشد ولی انتصاب به یک جایگاه مهم حقوقی دارد که رسما قانونا و شرعا حق دخالت در انتخابات و سیاست را ندارد رسما می گوید مهندسی کردن منطقی و معقول انتخابات وظیفه ماست ما می گوییم با این ها هم برخورد شود و این اطمینان به مردم داده شود که انتخابات مهندسی نمی شود. باید اعتماد مردم را جلب کرد."
علی سعیدی نماینده رهبر ایران در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حدود ۱۰ روز پیش از این، با ذکر آنکه این نیروی نظامی "چارچوبها و معیارها" را در انتخابات تبیین میکند گفته بود "این به معنای دخالت در انتخابات نیست بلکه وظیفه ذاتی ما مهندسی معقول و منطقی انتخابات است."
یک روز پس از این محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران هم با هشدار به کسانی که به گفته او در پی "مدیریت مردم" در انتخابات هستند گفت: "هرکس بخواهد مردم را مدیریت کند، مردم او را مدیریت میکنند."
به نوشته سایت ریاست جمهوری ایران، آقای احمدی نژاد این اظهارات را در پاسخ به سوالی راجع به "اظهارات اخیر برخی افراد در خصوص انتخابات که به معنای مداخله در روند انتخابات است" بیان کرده بود.
محمد خاتمی در ادامه با اشاره به وضعیت سیاسی و اجتماعی ایران گفته است: « امروز عملکردها باعث شده تا مردم خودشان مقايسه کنند و با همه وجود دريابند که چه زمانی معيشت مردم، امنيت مردم، بنيه اقتصادی کشور و امنيت آن بهتر بود.»
رییس جمهوری سابق ایران اضافه کرده است:«آدم احساس می کند کوه فاخری به نام ايران مانند يک کوه يخ در حال آب شدن است و می ترسم ميراث چند هزار سال در ظرف چند دهه از بين برود.»
اصلاح طلبان گفته اند که در صورت "عادی شدن شرایط کشور از وضعیت امنیتی فعلی" و برگزاری "انتخابات آزاد" که به آنها اجازه معرفی نامزد بدهد، علاقمند به حضور در رقابت های انتخاباتی هستند.
آقای خاتمی پیشتر گفته بود که اجازه برگزاری کنگره اصلاح طلبان چراغ سبزی به این طیف سیاسی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری است اما برگزار کنندگان این کنگره هفته گذشته از ممانعت مقام های امنیتی با آن خبر دادند.
هرچند کمتر از شش ماه تا انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی مانده اما به دلیل شرایط ناپایدار سیاسی ایران، چهره های سیاسی از اعلام نامزدی قطعی خود در انتخابات خودداری می کنند.
این وضعیت محدود به طیف اصلاح طلبان نیست که افراد کثیری از نهادی نظامی و سیاسی نزدیک به علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی منتقد جدی آنها هستند بلکه هنوز طیف محافظه کار و اصولگرا هم درباره نامزدهای احتمالی خود در انتخابات بعدی از جمع بندی های اولیه فاصله دارند.
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران قرار است ۲۴ خرداد سال آینده خورشیدی برگزار و طی آن جانشین محمود احمدی نژاد مشخص شود.
در حال حاضر میرحسن موسوی و مهدی کروبی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری پیشین ایران که در سال ۱۳۸۸ برگزار شد، نزدیک به دو سال است که در حبس خانگی قرار دارند.
این دو به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و سرکوب شدید مردم معترض، اعتراض دارند.