کلمه: همزمان با تنش بی سابقه در درون ارکان حاکمیت و اوج گیری اختلافات میان قوای سه گانه، اظهارات ضد و نقیض نمایندگان نشان می دهد که طرح سوال از احمدی نژاد هم با کشمکش بین نمایندگان حامی و منتقد دولت در مجلس رو به رو است و با پررنگ شدن احتمال عقب نشینی مجلس، فعلا مشخص نیست سوال از احمدی نژاد چه سرانجامی خواهد داشت.
به گزارش کلمه، در حالی که طرح سوال از احمدی نژاد روز چهارشنبه همزمان با ارائه به هیات رییسه مجلس، قطعی خوانده شد و عبدالرضا مصری، سخنگوی هیات رییسه مجلس نیز اعلام کرد که پس از این مرحله امکان بازپس گیری امضاها وجود ندارد؛ امروز از یک سو خبر از کاهش امضاء های این طرح می آید و از دیگر سو برخی آن را تکذیب کرده و نهایی شدن احضار احمدی نژاد برای پاسخگویی به نمایندگان را قطعی می دانند.
در این میان میانجگیری غلامعلی حداد عادل هم برای ملغی کردن طرح سوال از احمدی نژاد قابل توجه است؛ خصوصا با توجه به انتساب او به رهبری، که اظهاراتش به نوعی می تواند موضع رهبری هم تلقی شود.
آخرین وساطت او برای استیضاح وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی به دروغگو خوانده شدن او از سوی دولت تمام شد. با این حال گفته می شود این نماینده ی بازمانده از ریاست مجلس نهم این بار نیز در صدد ممانعت از اجرای طرح سوال از رئیس دولت در صحن مجلس است.
گزارش ها حاکی از آن است که این چهره نزدیک به رهبری، تلاش های خود برای جلوگیری از این امر آغاز کرده است. این خبر را واحد مرکزی خبر صدا و سیما منتشر کرده و به نقل از او گفته است: سوال از رییس [دولت] یا بحث هایی که ممکن است در صحن علنی مجلس پیش آورد، مورد سوء استفاده قرار می گیرد.
ناظران سیاسی، مواضع حداد را همسو با نظر رهبری می دانند و برخی نمایندگان هم اعلام کردند که اگر رهبری مخالف باشد طرح را پس می گیریم. با این وجود علی مطهری در این مورد گفته است: می گویند فقط اگر آقا بگوید سوال می کنیم، خب اینکه می شود سوال آقا نه مجلس!
بر اساس قانون، برای سوال از رئیس [دولت] در مجلس، یک چهارم نمایندگان (حداقل ۷۳ نفر) باید پای طرح سوال را امضا کرده باشند. اکنون حداد عادل با اشاره به ملاقات چند عضو مجلس با رئیس دولت طی روزهای گذشته گفته است: “ترجیح دادیم در شرایط فعلی به جای سؤال از [دولت]یا بحثهایی که ممکن است در صحن علنی مجلس پیش آید و مورد سوء استفاده قرار گیرد، حرفهایمان را در محیطهای خصوصیتر در میان بگذاریم.”
در همین راستا نماینده دیگری به نام جعفرزاده هم به ایسنا گفته بود: یکی از تصمیمات سوالکنندگان این بوده که جلسه سوال از احمدی نژاد به صورت غیرعلنی برگزار شود.
از سوی دیگر اخباری از افزایش فشارها بر نمایندگان امضاکننده طرح سوال از احمدی نژاد برای بازپس گیری امضاها منتشر می شود. همزمان مصطفی افضلیفرد عضو کمیسیون اصل نود مجلس از منتفی شدن طرح سوال از رئیس دولت خبر داده است.
خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه به نقل از او که در حاشیه نشست با اعضای شورای شهر اردبیل سخن می گفته، آورده است: با توجه به دیداری که اعضای فراکسیون اصولگرایان با رئیس [دولت] داشتند اکثر موارد مطرح شده در طرح سئوال تشریح شد و احمدی نژاد بسیاری از این ضعفها و اشتباهات را نیز قبول کرده و نسبت به جبران و اصلاح آنها قول مساعد داد.
او مدعی شده تعداد امضاها نیز به کمتر از ۶۱ نفر رسیده و موضوع خود به خود منتفی شده و دیگر امکان طرح سئوال از احمدی نژاد وجود ندارد.
این در شرایطی است که عوض حیدرپور عضو کمیته سؤال از احمدی نژاد با رد این سخنان در گفت و گو با فارس تاکید کرده: یکشنبه آینده مشخص میشود که طرح سؤال منتفی میشود یا نه، و ضمن آن افزوده که: فرآیند سؤال از احمدی نژاد همچنان فعال است.
حیدرپور با یادآوری اینکه سؤال کنندگان از پاسخهای نمایندگان رئیس [دولت] در کمیسیون برنامه و بودجه قانع نشدند، اشاره کرده از یکشنبه گذشته تا یکشنبه آینده و به مدت یکهفته نمایندگان فرصت دارند تا امضاهای خود را پس گرفته یا اینکه وارد کنند.
انتقاد از تزلزل مجلس و نمایندگان موضوعی است که حیدرپور به آن اشاره کرده و گفته که بهتر است اظهارنظری که موجب برهم زدن شأن نمایندگان است، مطرح نشود و کسانی که در جریان روند این طرح نیستند اظهارنظر نکنند.
محمود احمدی نژاد اسفند ماه گذشته هم برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان دوره هشتم مجلس احضار شد، ولی شیوه پاسخگویی او که با استهزاء و و مورد تمسخر قرار دادن مجلس و نمایندگان به پایان رسید، عملا نتیجه خاصی در پی نداشت و حتی برخی نمایندگان هم اعتراف کردند که احمدی نژاد با خودداری از پاسخگویی به سوالات، به آنها توهین کرده است.
حیدرپور در ادامه با تأکید بر اینکه تعدادی از نمایندگان امضاهای خود را پس گرفته و برخی نیز به لیست سؤال از احمدی نژاد اضافه شدهاند، گفت: براساس ماده ۱۹۷ آییننامه داخلی مجلس فرآیند سؤال از رئیس[دولت] همچنان فعال است و باید دید تا یکشنبه به چه صورت خواهد بود.
با این همه تناقض گویی که همزمان بی سابقه ترین اختلافات میان سران قوا در حاکمیت یکدست اصولگرا اتفاق می افتد، مشخص نیست که چه سرنوشتی در انتظار این طرح خواهد بود و کشمکش های سه قوه به کجا خواهد رسید.